Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2011 22:26 - Елвин Гури и идеята му за 100 млн. евро
Автор: rainman Категория: Бизнес   
Прочетен: 6379 Коментари: 0 Гласове:
0



 26 август 1992 г. Тогава в Американския университет в Благоевград (АУБ) започва "българската мечта" за Елвин Гури. Само за няколко години бедното момче от Албания ще я сбъдне - по-успешно и от американската. И ще се превърне в един от най-прогресивните и богати бизнесмени у нас. Как? С много смелост, знания и една "идея за 100 млн. евро". През 2001 г., когато още нямат 30 години, Елвин Гури и Иван Христанов сбъдват мечтата си - "JetFinance". Българските Лари Пейдж и Сергей Брин (основателите на Google) започват с пет компютъра, петима служители и 125 000 евро заем. Шест години по-късно "JetFinance" френската BNP Pariba - Cetelem купува компанията им за над 100 млн. евро, според "Бизнесуик". А Елвин Гури решава с част от парите да осигури бъдеще на други талантливи млади хора. От 2007 г. насам бизнесменът дарява по $500 000 долара за стипендии на български и албански студенти в АУБ. Тази година - през октомври, обаче се превръща в "момчето за $1 милион". Елвин Гури прави космическото дарение, за да даде летящ старт на новото поколение смели и талантливи мечтатели в Благоевград.   image

Реклама по албанската телевизия тласка Елвин Гури към "българската му мечта". В размирната 1992 г. тийнейджърът има една неясна цел - да избяга от хаоса в Тирана. Негов приятел вижда реклама на Американския университет по телевизията. И Елвин си казва: "Защо да не се пробвам в България? Без това опашките пред италианското посолство са гигантски!". Мечтата на Елвин е да се занимава с история. Иска му се да направи докторантура и да остане в университета. Баща му обаче е категоричен - трябва да учиш икономика. Елвин кандидатства в Американския университет и на изпита SAT изкарва само 7 точки над необходимия минимум за прием в АУБ. Резултатът обаче му стига - за да запише две специалности - история и икономика. "В началото не бях кой знае колко амбициозен", признава си Елвин. В университета "четял много, учел по малко и си отварял очите". Именно в АУБ се запалил по поезията - благодарение на проф. Матю Файк. Открил и настолната си книга - "Иновации и предприемачество" на Питър Дракър. И бързо я приложил на практика. 
През 2006 г., когато е студент в последен курс, прави проект със състудентите си, посветен на една от най-големите одиторски компании - "ПрайсУотърхаус Купърс". На презентацията в университета е поканен и мениджърът на фирмата. След нея Елвин отива при него, подава му CV-то си и казва: "Искам да работя в "ПрайсУотърхаус". И чудото става. В последния семестър в АУБ Елвин учи в Благоевград и работи в София. За да иде на работа, става в 5 сутринта и учи за изпити в автобуса 
Усилията му си струват - щом се дипломира, го наемат за финансов анализатор в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Лондон. Прекарва повече от година в английската столица. Лондон обаче не е неговият град. "Твърде космополитен е. А аз искам да живея в град, където се чувствам на мястото си", признава Елвин. Затова през 1998 г. се връща в софийското представителство на ЕБВР. И работи за тях четири години. Именно така среща своя "Сергей Брин". През 2001 г. Иван Христанов е на 25 и е финансов директор на компания за консерви в Плевен. С Елвин се запознават около проект на ЕБВР за фирмата. Един ден Гури звъни на Иван: "Имам една идея, ела в София да я обсъдим." Каква? Компания за потребителско финансиране. Така се ражда - "JetFinance".
Началото е като в американски филм
- петима души, малък офис на столичната ул. "Шипка" и 125 000 заем от роднини. Няколко години по-късно "JetFinance" има над 500 000 клиенти, 1300 служители и мрежа в над 150 града. Затова и през 2007 г. от BNP Pariba - Cetelem не се поколебават да платят над 100 млн. евро за суперуспешната компания.
Какво прави Елвин Гури с парите? Инвестира част от тях в младите таланти от Американския университет. През 2007 г. става част от настоятелството на АУБ. Първо учредява стипендия на стойност $250 000. Фондът подпомага студентите по две направления. 2/3 от него отиват за албанските кандидат-студенти, които са се справили успешно с изпитите, но нямат средства да се запишат в АУБ. Втората стипендия е на името на родителите на Елвин и за нея кандидатстват отличниците в университета. През 2008 г. от АУБ му връчват и специална награда - за изключителен принос към развитието на висшето училище. А Елвин става все по-щедър - всяка година дарява по $500 000 разказва ректорът д-р Дейвид Хюлайлър. През октомври поставя и рекорда - $1 милион за талантливите и амбициозни студенти. Защо? "Добавената стойност на АУБ се крие в силата му да убеждава подбрана група от будни младежи да останат тук. Защото това е мястото, което им дава онова, което няма да получат никъде другаде - шанса да израснат професионално и интелектуално и едновременно с това да останат свързани със средата си", казва Елвин. Той е убеден - светлото бъдеще на България е възможно. Стига повече умни млади хора да учат и работят тук. За себе си той отдавна е избрал - България е неговият дом. С родината ни го свързва не само успехът. А и най-важният човек в живота му - съпругата му Ралица Агайн. Двамата вървят рамо до рамо близо 10 години. Запознават се през 2002 г. на конференция по банково дело. И си казват "да" през май 2005 г. 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rainman
Категория: Новини
Прочетен: 452128
Постинги: 223
Коментари: 170
Гласове: 574
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол