Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2018 16:31 - КАЦУДЗО НИШИ
Автор: viva1122 Категория: Други   
Прочетен: 1268 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


    СИСТЕМАТА НА НИШИ

Основател на предлаганата система е вече покойният японски проф. К. Ниши, който започнал великото си де­ло, след като сам изучил и проверил на практика повече от 70 000 източници от национални и чужди автори по здравословни въпроси. В числото на тези източници по­падат древногръцката, древноегипетската, тибетската, ки­тайската, филипинската медицинска практика, йога, изс­ледвания на съвременните специалисти в областта на ле­чението и профилактиката на различни заболявания, диетология, дишане, биоенергетика, водолечение, гладуване и т.н., т.е. всичко, което съвременният човек често усвоява поотделно.

От огромното количество материал Ниши, отхвърляй­ки всички повтарящи се или без особено значение източ­ници, отделил само 362 източника, които послужили като основа за разработването на уникалната система за здра­ве, известна навсякъде като Система за здраве на Ниши.

Какво е подтикнало К. Ниши да се нагърби с такъв гигантски труд?

В основата на всяка мисъл, на всяко движение, дейст­вие или човешка постъпка винаги лежат най-насъщните потребности, които принуждават човек да търси и намира средствата и методите, които биха ги удовлетворили. Така се е случило и с автора на Системата за здраве.

Той е роден през 1884 г. в семейство от средната кла­са. Детството и юношеството преминават доста комфортно, но му е отказано да продължи средното си образова­ние: на приемните изпити е скъсан, поради факта, че раз­мерът на гръдния му кош не отговарял на установените изисквания. Той възприел това като първи знак на нещас­тието и се замислил сериозно за проблемите на своето здраве. Бил със слабо телосложение и прекалено крехък, за да понесе редовните учебни занятия. Още от детство бил склонен към хронична диария и продължителни простудни заболявания. Съвременната медицинска наука му поставила диагноза — чревна туберкулоза и възпаление на лимфните възли на белодробните върхове. Момчето се чувствало болнаво и слабо. Когато го завели при известен лекар, той произнесъл смъртната му присъда, казвайки на родителите: "Този млад човек, за мое съжаление, никога няма да достигне 20 годишна възраст."

И наистина, сред своите съученици в началното учи­лище, Кацудзо бил с най-крехко здраве, но притежавал такъв интелект, че го смятали за вундеркинд. Само лошо­то му здравословно състояние и хилаво телосложение зат­руднявали реализацията на способностите му. Момчето жадувало за времето, когато ще бъде здрав мъж, надявало се на чудо. То посещавало школа по фехтовка и храм за религиозна медитация. След тригодишни усилени трени­ровки, отишло на преглед при друг лекар, чието мнение било по-малко песимистично. И наистина, изминали ед­на или две години без да боледува. Но скоро, независимо че никога не пиел алкохол и не пушел цигари, поради неправилното хранене по време на учебните занятия, така подкопал своите сили и жизнеспособност, че започнал постоянно да боледува и все повече и повече да слабее. Нито една зима не преминавала без възпаления на гърло­то или сливиците и то по няколко пъти.

С израстването на момчето било необходимо да се ре­ши въпросът за професионалното му образование. Избрал Общото техническо училище. Професията на инженер-строител се струвала и на него, и на родителите му, най-подходящата за човек с такова крехко здраве.

Но след като постъпил в Общото техническо училище не му станало по-добре. Поради постоянното боледуване често бил принуден да пропуска занятия, чувствал се не­щастен и слаб, разбирайки че главната пречка за реализа­ция на житейските му планове е лошото състояние на здравето му.

Проблемът за стабилизиране на здравето се превърнал Ниши във въпрос на живот и смърт. Следващите години посветил в търсене на практическо решение на въпроса, поставен пред него от самия живот — как да стане здрав.

 Четял с голямо внимание книги, съдържащи методи­ки за подобряване на здравето и прилагал върху себе си всички съвети и препоръки. Веднъж в ръцете му попаднали изследвания на Флетчер, в които се твърдяло, че за поддържане на здравето е необходимо така прилежно да се дъвче храната, че да се получат възможно най-голямото количество полезни хранителни вещества от всеки неин елемент.

Колкото и проста да била тази теория, тя извършила истински преврат в съзнанието на Ниши. Всички лекари, с които се бил консултирал до този момент, се огранича­вали само с лечението на болестта или само на нейните симптоми. Но теорията на Флетчър разширявала хоризон­тите: тя учела как да се подобри общото здравословно със­тояние на организма.

Именно от трудовете на Флетчър, Ниши разбрал: най-добрият лекар е природата. В самата нея са заложени ос­новите на живота и здравето. И решил: всичко, което му е необходимо, е доброто сдъвкване на храната. Ако човек дъвче храната по подходящия начин, той може да разчита на собствения си вкус, на своя природен инстинкт за из­бора на един или друг продукт. Ако му е "вкусно", ако яде с апетит — значи организмът получава от храната това, което му е необходимо, а ако не му се яде — значи не трябва.

Забележете! Децата отлично знаят, какво не достига на организма им. Никога не бива да се заставят да ядат, ако не искат.

Въпреки че Кацудзо никога не се е съмнявал в досто­верността на тази теория, той не можел да не забележи, че каквато и храна да му е подсказвало природното чувство, всичко било срещу него. Той не пренебрегвал правилното дъвчене, но станал склонен към лакомия и започнал да страда от претоварване, като изпитвал постоянна преумо­ра. Когато се стараел да обуздае своя апетит, начевал да губи от теглото си.

Освен това Флетчър препоръчвал да се отделят всич­ки трудно смилаеми компоненти на храната, добре да се обелват плодовете от корите им. Кацудзо старателно след­вал указанията му, но започнал да страда от запек. Спо­ред Флетчер, запекът не трябва да предизвиква безпокойс­тво, но Ниши забелязал, че той му причинява силно гла­воболие и чревни проблеми от различен характер.

По-късно Кацудзо се запознал с изследванията на друг специалист. От тях разбрал защо страда от заболяванията си: всяка храна, която не се усвоява, се натрупва в дебелото черво, като се превръща в "маса за пиршество" на бактериите, изработващи отровни вещества (токсини). Тези вещества се всмукват от стените на дебелото черво, после попадат в кръвта и като се разнасят в целия органи­зъм, предизвикват болест. Кацудзо си направил извода: храната притежава не само градивно, но и разрушително действие върху организма. Необходимо е така да се орга­низира храненето, че то не само да изгражда, но и да про­чиства организма.

Като постъпил в Техническия институт, Ниши се за­познал с работата на Синклер. Открил, че теорията за гладуването почти не се различава от това, което е изучавал, посещавайки будисткия храм, за да практикува религио­зен аскетизъм. Заложените в теорията на Синклер прин­ципи били толкова разумни, че Кацудзо бил склонен да мисли, че е намерил онова, което ще го излекува от бо­лестта на червата. Като резултат направил интересния из­вод, че: "ненормалните хора" по правило страдат от запек, й "великите умове" в по-голямата част от случаите имат склонност към разстройство. Този извод го насочил към no-нататъшно изучаване на връзката между дебелото чер­во и мозъка, която се оказала венецът в методиката на собственото му излекуване и създаване на собствена мето­дика за здраве.

Ниши обърнал внимание на трудовете на учени за кръвната циркулация. Особено го привлекли изследвани­ята на проф. Зепи от Московския университет — "Дина­мика на мозъчната циркулация". Прочитайки тази разра­ботка, научил, че мозъчният кръвоизлив е резултат основ­но от възпалението на ушите, което е обичайно следствие от заболяване на гърлото. Гърлото боледува в случаите, ако бъбреците не изпълняват функцията си; те от своя страна излизат от строя, когато човек спи в топло меко легло и облича топло, лошо пропускащо въздуха бельо. Тогава се нарушава функцията на бъбреците и на кожата, което се съпровожда със заболявания на черния дроб. И всичко започва от лошата работа на червата, защото ако се наруши перисталтичната им дейност, съдържимото в тях задръства дебелото черво, получава се запек, който во­ди до разширение и спукване на кръвоносните съдове на мозъка.

В "Клиника и лечение на мозъчното възпаление" на д-р Пасеп Ниши. бил впечатлен от резултатите от изслед­ване на гной с микроскоп при възпаление на мозъка. Д-р Пасеп забелязал, че тогава в гнойта се съдържат повече от 10 вида бактерии, като стафилококи, стрептококи, бакте­рии на Френкел, бактерии на пневмонията, менингита, туберкулозата, тифа и паратифа... Не по-малко от 23 гру­пи такива бактерии понякога се намират в разширените кръвоносни мозъчни съдове, като това може да се открие дори ори здрави хора.

Стигнал до извода, че в организма има защитни ле­чебни сили, способни да устоят на атаката отвън и да за­пазват целостта на организма. Започнал да събира инфор­мация за такива лечебни, сили....

 

 

 




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - ...
22.01.2018 09:24
Беше ми интересно да прочета житейския път на Ниши.

Истинска борба с живота, условията, обстоятелствата и вероятно с генетиката най-вече.

Страданието и ученето са били част от пътя на японеца, както и на други велики.

Припомних си това, че трябва добре да се сдъвква храната, за жалост аз едва ли спазвам това.

Припомних си и това, че тялото няма нужда от повече, а човек често пъти точно усеща колко му е нужно и не повече, но и това не забелязваме в ежедневието.
цитирай
2. germantiger - +
22.01.2018 09:26
Ти си преценяваш дали да продължиш темата с удобни и лесни за изпълнение или пък нелесни правила.

Аз съм любопитен за което и така ще е по-лесно получавайки ги наготов в постинг.

Ако са лесно постижими - бих ги опитал, вероятно само ще са ми от полза, във вреда едва ли :)

Нетипичен за теб постинг с доста инфо и така да кажа - плътен текст, което аз приветствам!
цитирай
3. viva1122 - G_T - Благодаря за интереса, коментарите и оценката
22.01.2018 22:07
Смятам да продължа с постингите за тази система - накратко и с информация, доколкото е възможно. Дори и само да се прочете от любопитство, може само да е от полза.
Следващия ще бъде за 6те правила на Ниши ... и още информация

Поздрави
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: viva1122
Категория: Други
Прочетен: 186527
Постинги: 100
Коментари: 246
Гласове: 733
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031