Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2012 12:34 - РЕЙМС - евангелие - БИБЛИО ( защото е на кожа )
Автор: balkan1 Категория: История   
Прочетен: 22557 Коментари: 4 Гласове:
14

Последна промяна: 16.03.2015 20:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"В евангелие чист ръкопис български
безценна драгоценност - наша древност,
на него клели са се вси царе францушки
с велика набожност и дълбока вярност" 
...............................................................................
  "Отлъчие от България еднаго разпаленаго родолюбца българина в лято 1853"
Раковски Г.С.,"Българио майко мила" - София - Български писател - 1967, с. 72-83

image



Реймското евангелие е църковнославянска ( БЪЛГАРСКА ) пергаментна ръкопис.

balkan1.blog.bg/history/2013/01/29/biblioteka.1047483

Състои се от две части, 32 страници от която са изписани на кирилица, а останалите 62 – на глаголица.

Първата съдържа празнични четения на евангелието според православния обред. Втората част съдържа апостолски послания и празнични паремии според католическия обред и е написана през 1395 година на хърватска (ъглеста) глаголица от монасите на Емауския манастир, основан в Прага през 1347 година като католическа обител с богослужение на славянски език. В края на глаголическата част има кратка бележка, според която кирилската половина от евангелието е написана от Свети Прокопий Сазавски.
ПЪРВАТА част - на "кирилица" съдържа евангелски четенияза периода 1 ІХ - 9 ІІІ.
ВТОРАТА част - на Глаголица съдържа старозаветни и новозаветни четения за периода 27 Х - 9 ІІІ.

{ КИРИЛО - МЕТОДИЕВСКА енциклопедия Т ІІІ, стр. 456 }
Реймското евангелие е известно с факта, че векове наред то е било използвано при коронацията на френските крале. Когато се заклевали, те полагали ръка върху древна църковна книга с красив обков, в който били инкрустирани реликви. Вероятно именно за това този ръкопис е бил предпочетен при коронациите, тъй като е бил богато украсен и изписан. По време на Френската революция пищният обков на така нареченото Реймско евангелие е бил ограбен, но са останали дървените корици, обвити в червена кожа.

Днес ръкописът се съхранява в трезора на библиотеката в Реймс и достъпът до нея се разрешава само в много изключителни случаи.

Има няколко теории за произхода на Реймското евангелие. Според някои то е било донесено от кардинал Шарл дьо Лорен – архиепископ на Реймс през ХVІ век, който го дарява на катедралата за Великден. Преди това то се е съхранявало в манастира "Свети Йероним" до Прага. Втората версия е руска. Според нея княгиня Анна Ярославна, дъщеря на Ярослав Мъдри, при брака си с френския крал Анри I през 1051 година донася евангелието във Франция от Киев.

Има и трета – че през 1469 година евангелието е пренесено във Франция от Константинопол от византийския книжовник Михаил Палеокапа. Тази версия се позовава на инвентарните книги на Реймската катедрала от ХVІІ век. Липсата на сериозни и обстойни изследвания на ръкописа от Реймската катедрала подхранва различни версии за произхода му. Съществуват хипотези за сръбски, хърватски, руски, чешки или препис от по-стар старобългарски оригинал.

През 2005 година с посредничеството на председателят на Комисията по правата на човека и вероизповеданията на Народното събрание Лъчезар Тошев и тогавашния апостолически нунций в България монсеньор Джузепе Леанца е предоставена информация за Реймското евангелие във вид на компакт диск с електронно цветно копие на всички страници от евангелието. 

Гина Джиджева, основателка на фондация ”Баба Тонка”
Далеч във вековете легенда разказва: ...Живял владетел мъдър и свят, оставил дълбока следа и благослов след себе си. Михаил-Борис - български княз било името му. Имал той сестра за чудо и приказ - хубава и сияйна като зората. Дълбока и мъдра, пълна с любородие, тя приела новата вяра в Христа и с княжеско име Теодора се съгласила да стане заложница във Византион, като там постъпила в Императорската школа. По същото време в Магнаурската школа на древния град, прочута с мъдростта на учениците си, постъпил най-мъдрият сред тях Константин Философ. Пламнала любов между двамата белязани от съдбата. Тя, българската княгиня, дълбоко предана на брат си, царя, горяла от желание да му помогне в свято дело - да спре братоубийството в земята на българи и славяни... Усвоила най-силното оръжие - познанието, скрито в свещените скрижали на времето - Теодора се върнала на родна земя. Построила църкви и манастири, в които Словото Божие звучало на ромейски език. Труден и недостъпен бил той за народа, който чакал мир и по-светли бъднини от Бога. Тангра бил могъщ и суров, Христос - благ и милостив. Учениците му и техните следовници свободно разнасяли Божието Слово из цяло Българско. Но трудно било делото им с чужд език. Затова Борис, под влияние на настойчивостта на сестра си Теодора, се озовал на среща с любимия й, Константин. Ръководството на Магна-Аура го готвело за висок пост - библиотекар на Константинопол, след което го очаквала златна багреница на Вселенски патриарх. Какъв бил разговорът между двамата мъже, никой не знае, но вместо високия сан, Константин Философ поема отшелничеството. Заедно с брат си Методий той се озовава в манастира ”Полихрон” в планината Олимп.

Оттук започва началото на голямо свято дело - нови писмена, нов език за Божието Слово, признат след дълги години на гонение...

Сред дълбокия мрак на Средновековието изгрява нова звезда - светла и ярка. Първата мисия на Константин-Кирил Философ при хазарите носи Божи благослов - открито е тялото на епископ Климент, осветено и пренесено тържествено в Рим с похвално слово в негова чест от Константин-Кирил и с химн, чиято диря остава неразкрита и до днес. И ако тази химнопис се ползува по-късно в българските църкви за превод от гръцки на черковнославянски, то написаните повече от четиридесет химна в богослужението ни са начало на музикалната ни слава много по-рано от ”Полиелей на българката” на Йоан Кукузел, и то още в IX век!!! Така голямата любов след раздяла и мъка носи извисяване и безсмъртие за векове...

А Теодора? - Нейната святост дала сили на Борис да покръсти своя народ. Обединен и единен, той започва да израства и да поема велика мисия на просвета. Но княз Борис, смазан в душата си за сторен грях - избиване на боляри езичници, се оттегля от престола в манастир, за да измоли покаяние от Бога. Сили за това му дава подаръкът от Моравия, изпратен му от Методий, брата на Константин-Кирил Философ, чрез учениците Климент, Наум и Ангеларий - Евангелие, преведено на родния език с новите писмена. На престола Борис оставя първородния си син Ръсате, покръстен с име Владимир. Младият и храбър пълководец, вече цар, не може да се примири с новата вяра и готви бунт, затова бащата Борис напуска манастира, надява багреница и корона и с Евангелието в ръка наказва своя първороден син - царя-слепец, непрозрял бъдещето на своя народ, с истинска слепота, избождайки очите му. Окървавен е престолът български и Симеон, готвен за духовник в Магнаурската школа, отказва да го приеме като престол на любимия си по-голям брат, образец на храброст и мъжество от детските им години. Но Евангелието с Божии слова и клетвата на бащата за синовен дълг на Българския цар, който няма права, а само дълг пред народа, го скланят. Затова не Плиска, а Преслав става столица на цар Симеон Велики с дворец, неотстъпващ по великолепие на двореца в Константинопол. Започва нова епоха за българската държава със Златен век и Книжовна школа, известна далеч зад границите й...

Минават години. За слепия Ръсате се грижи дъщеря му Сандоке, покръстена с името Елена, амазонката, превърнала се във водач на немощен слепец. Тя, християнката, не може да се примири със съдбата на своя баща, изпада в безумство и пита Небето, пита Тангра и Христос: Защо? Защо? Защо?... Отговор търси и й дава влюбеният в нея Симеонов син Боян, за да я спаси и дари с покой. Така избухва ерес в царския двор. За да я отстрани още в нейното зараждане, Симеон дава Сандоке-Елена, слънценосната Христова дъщеря, за жена на Киевския княз Игор, където тя бива наречена Олга. Но грях е да разделиш двама влюбени, затова най-скъпото, което има цар Симеон - Евангелието на баща му Борис - отива заедно с нея в Киев. То дава сили и слава на Олга в новия й дом и новата й Родина. И когато съпругът й - Киевският княз Игор - умира и тюрки нападат Киевска Рус, Олга - амазонката, повежда войската и дава такъв отпор на врага, че повече тюркски крак не стъпва на Киевска земя. За благодарност народът приема вярата й, а след смъртта й я канонизира като Св. Олга Българска. Най-славната жена в Европа в Х век е тя.

По късно същото Евангелие дава сили и на дъщерята на Олга, Анна, когато заедно с прикята й заминава за Париж, където тя става жена на френския крал. По това време, преследвана и изгаряна на клади, тук стига и ереста от България като ново учение - богомилство. Мил е Бог към бедните и неоправданите и милостта му расте заедно с тях като едничка тяхна закрила... Престолонаследникът на Франция се разболява от тежка нелечима болест. Никой не може да му помогне. Майката Анна, надвесена над Евангелието, отправя денонощно молитви и тайно търси и намира богомилски лечител. Престолонаследникът оживява, но никой не смее да спомене за лечителя, а чудото се приписва на Евангелието с тайнствената непозната писменост, върнало мощта на френската корона. А източникът на тази ”тайнствена писменост” е може би един от най-старите съвременни езици на Европа. В Реймс се строи огромна катедрала, в която векове наред четири династии френски крале полагат клетва при коронясването си ...над Борисовото Евангелие... Днес то е прието като Киевско Евангелие.

Бивш заместник-министър на външните работи преди 1989 година отказа контакт с френския кардинал за установяване произхода на Реймския псалтир от страх ”да не развали България отношенията си със СССР”, но науката е в дълг пред истината. Дано съновиденията на една жена, след състояние на кома при туморна операция, помогнат да се разкрие още една страница от Златния век на българската история. В дълг пред истината сме всички, за да има с какво да се гордеят децата ни!..


ДРУГИТЕ СНИМКИ НЕ МОЖАХА ДА СЕ КАЧЪТ В СЪРВЪРА НА БЛОГА И ГИ КАЧИХ НА  DOX  dox.abv.bg/wfs/AbvWfs.html

ПО-КЪСНО ГИ КАЧИХ И ТУК - 
www.panoramio.com/user/6776705 

И ТУК -

1 - alfa.kachi-snimka.info/images/viu1337418639f.jpg 
======================
2 - alfa.kachi-snimka.info/images/klz1337418868x.jpg
======================
3 - alfa.kachi-snimka.info/images/jdv1337419353p.jpg 
=====================
4 - alfa.kachi-snimka.info/images/rgh1337419452m.jpg 
=====================
5 - alfa.kachi-snimka.info/images/cqs1337419556s.jpg 
====================
6 - alfa.kachi-snimka.info/images/bwy1337419666v.jpg 
====================
7 - alfa.kachi-snimka.info/images/jdv1337419771m.jpg 
====================
8 - alfa.kachi-snimka.info/images/rgh1337419862o.jpg 
===================
9 - alfa.kachi-snimka.info/images/arx1337419953c.jpg 
==================
10 - alfa.kachi-snimka.info/images/bfi1337420022z.jpg 
===================
11 - alfa.kachi-snimka.info/images/opt1337420101z.jpg 
==================
12 - alfa.kachi-snimka.info/images/arx1337420187l.jpg 
=================
13 - alfa.kachi-snimka.info/images/arx1337420286g.jpg 
=================
14 - alfa.kachi-snimka.info/images/cqs1337420356z.jpg 
=================
15 - alfa.kachi-snimka.info/images/opt1337420442f.jpg 
================
16 - alfa.kachi-snimka.info/images/bwy1337420526p.jpg 
================
17 - alfa.kachi-snimka.info/images/klz1337420597l.jpg 
=================
18 - alfa.kachi-snimka.info/images/arx1337420664p.jpg 
================
19 - alfa.kachi-snimka.info/images/cqs1337420765z.jpg 
================
20 - alfa.kachi-snimka.info/images/bwy1337420859y.jpg 
===============
21 - alfa.kachi-snimka.info/images/rgh1337420938p.jpg 
==============
22 - alfa.kachi-snimka.info/images/rgh1337421024r.jpg 
===============
23 - alfa.kachi-snimka.info/images/bwy1337421095k.jpg 
===============
24 - alfa.kachi-snimka.info/images/arx1337421178z.jpg 
===============
25 - alfa.kachi-snimka.info/images/cqs1337421251g.jpg 
===============
26 - alfa.kachi-snimka.info/images/cqs1337421317e.jpg 
===============
27 - alfa.kachi-snimka.info/images/arx1337421395c.jpg 
==============
28 - alfa.kachi-snimka.info/images/bwy1337421486q.jpg 
=============
29 - alfa.kachi-snimka.info/images/opt1337421557w.jpg 
=============
30 - alfa.kachi-snimka.info/images/jdv1337421633z.jpg 
=============
31 - alfa.kachi-snimka.info/images/cqs1337421706h.jpg 
=============
32 - alfa.kachi-snimka.info/images/arx1337421801y.jpg 
=============
33 - alfa.kachi-snimka.info/images/opt1337421883c.jpg 
==============
34 - alfa.kachi-snimka.info/images/viu1337421957y.jpg 
==============
35 - alfa.kachi-snimka.info/images/jdv1337422031z.jpg 
==============
36 - alfa.kachi-snimka.info/images/klz1337422105a.jpg 
==============
37 - alfa.kachi-snimka.info/images/bwy1337422169b.jpg 
==============
38 - alfa.kachi-snimka.info/images/bfi1337422251y.jpg 
==============
39 - alfa.kachi-snimka.info/images/opt1337422324u.jpg 
============== 
40 - alfa.kachi-snimka.info/images/bwy1337422395l.jpg 
==============
41 - alfa.kachi-snimka.info/images/cqs1337422523k.jpg 
==============
42 - alfa.kachi-snimka.info/images/arx1337422623s.jpg 
==============
43 - alfa.kachi-snimka.info/images/cqs1337422687s.jpg 
==============
44 - alfa.kachi-snimka.info/images/bwy1337422750f.jpg 
=============
45 - alfa.kachi-snimka.info/images/bwy1337422819b.jpg 
=============
46 - alfa.kachi-snimka.info/images/rgh1337422883o.jpg 
============
47 - alfa.kachi-snimka.info/images/klz1337422974v.jpg 
=============
48 - alfa.kachi-snimka.info/images/viu1337423045q.jpg 
=============
49 - alfa.kachi-snimka.info/images/opt1337423156c.jpg 
=============
50 - alfa.kachi-snimka.info/images/bfi1337423248h.jpg 
=============
51 - alfa.kachi-snimka.info/images/bfi1337423406n.jpg 
=============
52 - alfa.kachi-snimka.info/images/bfi1337423486y.jpg 
=============
53 - alfa.kachi-snimka.info/images/cqs1337423565k.jpg 
=============
54 - alfa.kachi-snimka.info/images/cqs1337423644s.jpg 
============
55 - alfa.kachi-snimka.info/images/viu1337423714p.jpg 
============
56 - alfa.kachi-snimka.info/images/klz1337423776z.jpg 
============
57 - alfa.kachi-snimka.info/images/jdv1337423864a.jpg



КАЧВАЙТЕ СНИМКИТЕ КЪДЕТО СЕ СЕТИТЕ ЧЕ ОРИГИНАЛНИЯТ САЙТ ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТВАРЯ!!!
 
www.bm-reims.fr/simclient/integration/MANUSCRITS/dossiersDoc/voirDossManuscrit.asp

 * http://www.bm-reims.fr/simclient/integration/MANUSCRITS/dossiersDoc/voirDossManuscrit.asp?INSTANCE=EXPLOITATION&DOSS=BKDD_2005_12_17_FM_MS0255 

Днес открих този адрес НО излизат надриси върху изображението ( 16.ІІІ.2015г.)

www.bm-reims.fr/Exploitation/Infodoc/digitalcollections/viewerpopup.aspx

Срещнах писанията на някакъв си историк мишkoв в списанието на BBC - Knowlige.bg - Oktombpu 2011 - От тази година се изписва ЗНАНИЕ, в които той е публикувал умишлено снимки от БИБЛИОТО на страници изписани на Глаголица без какъвто и да било анализ на текста, като се има предвид че има текст и на Кирилица и умишлено с мацаници и омотвации се опитва да убеждава публиката че видите ли "напъните" на Раковски Г.С. са елементарни и текстът в "евангелието" не е на БЪЛГАРСКИ което аз съм изписал допълнително с главни букви в началото на текста под снимката в поста.
За мишев и подобните нему трябва да отбележа, че на ОСМА страница от БИБЛИОТО в дясната колона е изписано " В НАВЕYЕрие рождество" -

v14.lscache7.c.bigcache.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/68704567.jpg

Потърсих в преводача на Гугъл превод на "в навечерието на празника" и се получи следното -
УКРАИНСКИ -  Напередодні свята
ЧЕШКИ -  v předvečer svбtku
РУСКИ - Накануне праздника
ХЪРВАТСКИ - uoči blagdana
ОТ КОЕТО РАЗБРАХ, че в езика на горепосочените народи - евентуални претенденти за "авторство" НЯМА ТАКАВА ДУМА - НАВЕЧЕРИЕ, докато в БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК ДУМАТА НАВЕЧЕРИЕ СЕ ИЗПОЛЗВА И ДО ДНЕС !!!
За глаголицата може да се каже следното -

„В Парижката национална библиотека се намира препис на глаголицата и отгоре е изписано "Абеценариум булгарикум", което означава българска азбука. Като свещена азбука глаголицата е изписана също в синайски ръкопис пак заедно с латиницата и гръцката. Тази азбука преписана, като българска е публикувана в 1799 г. в една пантография от Фрай, освен това тя е публикувана в знаменитата книга на Юри Венелин "Нинешние болгари" 1829 година", обяснява доц. Трендафил Кръстанов.

Според тези факти, цели 1000 годинии на Изток и на Запад азбуката ни е наричана българска, изтъква филологът.

http://news.ibox.bg/news/id_1596677682
=====================
СТАРОБЪЛГАРСКИ -
http://www.promacedonia.org/st_ja/index.htm



Гласувай:
14


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kagami5 - Благодаря, Руси!
20.03.2012 10:24
Благодаря, Руси!
цитирай
2. audan - Похвално ест!
23.03.2012 22:03
"Реймското евангелие е известно с факта, че векове наред то е било използвано при коронацията на френските крале. Когато се заклевали, те полагали ръка върху древна църковна книга с красив обков, в който били инкрустирани реликви."

Само заради тези два реда си заслужава децата в училище да учат за това евангелие.
цитирай
3. briagnews - Благодаря !
30.06.2012 12:14
Във Франция не се отваря ...
цитирай
4. shtaparov - България и Кирилицата
17.05.2013 23:31
Страниците с Кирилица в нея показват,че се касае именно за Българска книга,
независимо къде е писана: в Русия,Сърбия,Влашко,Хърватска или другаде! Родната ни писменост със свещените ни буквени знаци,над 90% от които произхождат директно от пра-Българските руни! Директно!!! Глаголицата в книгата не отменя това заключение: тя също е в над 90% извадка от нашите древни руни!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balkan1
Категория: Политика
Прочетен: 3244237
Постинги: 531
Коментари: 287
Гласове: 1242
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031