Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2012 13:00 - Тук сме си от време ОНО и сме НАЙ-ДРЕВНИЯТ НАРОД НА ЗЕМЯТА
Автор: balkan1 Категория: История   
Прочетен: 62262 Коментари: 5 Гласове:
27

Последна промяна: 29.03.2016 13:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Направи ми впечатление изобразяването на влъхвите - тримата царе или тримата магове - в евангелския текст влъвхите са наречени μάγος. 

image


"Севера, бъди жива в Господа" - паметна плоча от IV в. от катакомбата Присцила в Рим с изображение на поклонението на влъхвите и Пресвета Богородица с Младенеца.




image

Поклонение на влъхвите.
Стенопис от IV в. в катакомбата Маркус и Марцелинус в Рим.

Става въпрос за шапките на ВЛЪХВИТЕ, че са като на БРИГИТЕ - живели тук на Балканите, а по късно се преселват или част от тях в Мала Азия и там са наричани ФРИГИ.

image

image

Основата на "християнството" всъщност е орфизма.

balkan1.blog.bg/history/2011/12/29/gospod-e-bylgarin.874140

image

Мозайка от базиликата Св. Аполинарий в Равена

На тази мозайка правят впечатление и "панталоните" на влъхвите.


image
Това е конник от храма край село Александрово - Хасковска област. 
"Панталоните" му са същите като на влъхвите.

image

image

Немрут Даг (Nemrut Dagi) е планински връх, който се извисява на 2150 м надморска височина. Планината Немрут се намира в отдалечената югоизточна част на страната, в непосредствена близост до град Адияман, намираща се в Източен Анадол. В района е разположено и село Карадут.
Най-общо върхът на планината Немрут представлява древна гробница с голям брой статуи около кралските гробове. Най-приятното време за посещение на тази историческа забележителност е през ранната есен или късната пролет. Лесно може да се доберете до Немрут Даг, ако кацнете на летището в Адамиян, а оттам с автобус или кола до планината.
Адамян и околностите са били управлявани от кралете на династията Комагена от 80 г. пр. н.е. до 72 г. Това кралство, чиято столица е била Самосата, сега Самсат, е било основано от Митридат I, баща на Антиох I. Кралството изгубва своята независимост след като е победено от римските легиони и става част от римската провинция Сирия.
Величествените руини на върха днес са наследство като място за погребение на кралското семейство, властвало в Комагане. В култов надпис, Антиох, който управлява между 69 и 36 г. преди Христа, декларира, че е построил мястото за вековете и идните поколение като благодарност на боговете и неговите предшественици.
През 1989 г. Немрут Даг и околностите му са обявени за национален парк, а от 1987 г. историческият паметник е включен в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. Гробната могила на върха е с височина 50 метра и с диаметър 150 метра. Тя е изградена от камъни с големината на юмрук, и е свързана от изток, запад и север с терасовидни дворове издълбани в естествената скала.
Източният двор е центъра на сакралното място Немрут Даг и е най-важната група от скулптурни и архитектурни елементи. На запад Немрут Даг е заобиколен от колосални статуи, седнали на тронове. Всяка от тях е изваяна от 5-тонен каменен блок и достига средно между 8 и 10 м. На изток има огнен олтар във формата на стъпаловидна пирамида, и на север и юг от ниски стени от изправени каменни плочки.
Този монументален археологически обект е открит едва през 1881 г. През следващия век текат усилени разкопки и реставрационни процеси.

ownplanet.ru/planet/194-nemrut-da.html

image

Златният воин от Казахстан - обърнете внимание на върхъ на шапката въпреки височината `и. 
en.wikipedia.org/wiki/Issyk_kurgan 

Мовсес Хоренаци сохранил два рассказа Мар Абаса о событиях на севере Большого Кавказа и о переселении оттуда части булгар в Армению. В первом из них сообщается, что царь Вахаршак созвал жителей Большого Кавказа и просторных долин к северу от него и потребовал от них повиновения и дани, после чего отошел со своими войсками в луговые земли близ пределов Шарая. «Эти земли, – заявляет рассказчик, – в древности назывались Верхним и Безлесным Басеном, а впоследствии были заселены переселенцами Вхндур Булгара Вунда, по имени которого назван Ванандом». [3]

Вахаршак е царувал от 153-та до 131-ва година преди новата ера.

В другом рассказе, посвященном событиям времен царя Аршака, имеется следующее сообщение: «Во время его царствования у края Большого Кавказа произошли волнения в стране булгар, из которых многие, отделившись, пришли в нашу землю и на долгое время поселились на юге от Коха, в плодородных и хлебородных местах». [4] 

Переселение части булгар в Армению оставило следы в географических наименованиях. Область к западу от Карса с тех пор стала называться Ванандом, левый приток Аракса – Вананд-чай, а река, известная в скифское время под именем Балан-род, получила название Болгару-чай. 

groznijat.tripod.com/fadlan/v_sirotenko.html


Поредицата от червени и бели триъгълници се забелязва и на несебърската църква -

image

Свастиките също не са случайни - забелязват се на гърне намерено в светилище на Дионис край Велинград -

image

balkan1.blog.bg/politika/2010/08/13/svastikata.590601

image

Това е част от пано използвано за панталони в северозападен Китай. Най големият град в тази област е Урумчи - имаме такова фамилно име УРУМОВ.

Културно наследство бюро на Синдзян-уйгурския автономен район, Китай
www.spektrum.de/artikel/943751


image

КИТАЙСКА статуя на конник с БРИГИЙСКА шапка.

CHINA - The Chinese Exhibition - Horseman of Painted Pottery - Ch"ien-hsien Shensi 1964
neplains.com/china---the-chinese-exhibition---horseman-of-painted-pottery---ch-ien-hsien-shensi-1964.aspx  

Бригите са поживели дълго в "Китай", като се има предвид и това че в календара им ( на китайците ) се е запазил ЗОДИАКА, макар и променен, а и имената на дванадесетгодишните цикли ( юпитеровите години ) - също променени. Във "Веда словенах" е отбелязано "Преселението на народа от крайна земя на Дунав" и е споменат Читайска краля.

Имайки предвид името на морето ни ЧЕРНО и цветовете на дванадесетгодишните цикли от Българския календар -

image

balkan1.blog.bg/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831  

центърът на поселението ни е бил около Черно море.  
Това че има следи от предците ни по цялата Земя не означава че сме дошли тук от някъдеси по някоеси време.

За разположението на цветовете четох в писанията на Георги Кръстев ( оставил съм адреса в писанията от горния адрес ), а за начина на подреждане можете да прочетете в поста от адреса по-долу -
balkan1.blog.bg/politika/2010/12/07/prystenayt-na-kubrat.646890 

image

Котарак с рибя опашка - датировка по Българския календар - година БАРС в цикъл ВОДА. Интересното е че е намерен в Източна "тракийска" могила край Караново.

image

Кон с рибя опашка - датировка на година КОН в цикъл ВОДА.
Намерен край Сливен.

Друг интересен факт е двете имена на планината Балкан и Стара планина - 
имали сме и други Балкани НО тази си ни е старата -
balkan1.blog.bg/politika/2012/12/28/balkan.1036042 

"Щем доказа необратимо, защо ние сме първите и най-старите жители в Европа..."
Г.С.Раковски   

Анастасий Библиотекар (ок.810 - 879/880) съобщава, че след разделянето на Римската империя през 364 г. при императорите Валентиниан I (321 - 375) и Валент (328 - 378) "българският народ връхлетял и заел всички страни по Дунав"
От това излиза, че в края на 4 век българите са представлявали силен народ, способен да отнеме от Византия дунавските провинции. Важно е да се отбележи, че Анастасий (Historia de viti Rom. Pont. Patrolog. lat. 128, col. 1393 f) пояснява събитието с любопитната подробност, че българите обединили своето отечество, съгласно родственото им право. (”…quia Bulgares, qui jure gentile sibi pariam subjugantes”).

Според мен горния абзац описва времето споменато във "Веда словенах" - Преселението на народа от крайна земя на Дунав, където се споменава Читайска краля - то ест крайната земя е Китай.

Приск споменава един особено важен факт! Когато уведомили кан Атила, че Архиепископа на византийски град, южно от река Дунав, преминава с лодки и работници и копаят могилите/погребални комплекси/ на неговите предци, Той, обявил война на Византия и атаката на неговите войски стигнала чак до Нисус и река Морава. За кан Атила, гробът на неговите предци е свещен и неприкосновен. В по-стари сведения, за войната на цар Дарий срещу Скитите, също се споменава : “...опитай се да разровиш гробовете на нашите предци...и тогава ще разбереш нашата сила!...”.

Тези военни действия в този край на Римската империя са `и досадили доста, а и са допринесли за отслабването `и и Юстиниан е принуден да признае в известна степен независимост на ТИДЕ - Тесалия, Илирия, Дардания и двата Епира, като основава Първа Юстиниана с Българска архиепископия със седалище град Охрид, неподвластна нито на Рим - нито на Константинопол.


"Българската държава е люлка на европейската култура и цивилизация..." Шарл дьо Гол - президент на Франция.  

Думите на Шарл дьо Гол се потвърждават от Херодот - той разказва интересна случка с един египетски фараон:
Още от дълбока древност народите са спорели кой е най-древен и на един фараон му хрумнало, че колкото по древен е един народ - толкова по богата ще да му е културата и решил да вземе новородени от всички народи и да ги затвори в стая в която само да се грижат за тях без да им се говори и което дете първо назове нещо около себе си, то да бъде признато като представител на най-древния народ на Земята. Първото, което се чуло в тази стая било БЕКОС от детето доведено от Фригия - след като разбрали че това е думата за ХЛЯБ, фараонът обявил ФРИГИТЕ за най-древния народ на Земята.


  Историята по горе преразказах по текст на Петър Добрев от книгата му "Необясненото и необикновеното в ранната Българска история" с. 145 - издателство "Ваньо Недков" София 1993 г. След тази история П. Добрев разглежда трансформацията на думи подобни на БРИГИ през санскрит и обяснява как се е стигнало до думата БЪЛГИ :
врика - вълк
брика - бълха
дригу - дълг
зрит - жълт
стриба - стълба
с което се потвърждава и сведението на Дмитрий Хоматиан, че българите произлизат от бригите.

П.Добрев е на мнение, че ако национализмът се приема за разновидност на делириум, то космополитизмът е вид духовен спин - на петата страница от книгата.
Тази книга прегледах днес на 30.І.`13 г.
 


" ... и до днес край река Мунджан в Иран живее народа БРЕГЕЙО ..." -
Петър Добрев "Златният фонд на българската древност" с. 72

Бригите/енхелейците с помощта на Кадъм си решават проблема с илирийците и основават град ЛИХНИДА там където по късно е основан град Охрид и ИНТЕРЕСНОТО Е  ТОВА, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ПЪРВО СЕ ВРЪЩАТ В ДОЛНАТА ЗЕМЯ ОХРИДСКА и по късно Аспарух РАЗШИРЯВА България, защото в ИМЕННИКЪТ на Българските владетели / ЦАРСТВЕНИК/ е записано, че 515-сет години петте царе управляват оттатък Дунава и при Аспарух, както и досега българите преминават Дунав НО НЕ ПИШЕ ЧЕ СЕ СЪЗДАВА НОВА ДУНАВС/КА БЪЛГАРИЯ!!!

"При цар Анастасий започнаха българите да поемат тази земя, като дойдоха в Бдин /Видин/ и първо започнаха да поемат Долната земя Охридска и след това цялата тази земя. Оттогава досега са 870 години.". Т. е. първото масово заселване на древните българи на Балканския полуостров е станало през 505 г. и то точно в Македония, в Охридския край.
ЗАВРЪЩАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ ТОЧНО НА ТОВА МЯСТО НЕ Е СЛУЧАЙНО!!!
Защо точно в ОХРИД - защото ТОЧНО на това място навремето след като помага на енхелейците /бригите/ КАДЪМ основава град ЛИХНИДА.
http://www.ivanstamenov.com/files/linearb.pdf


Още по въпроса -
n-dimitar.hit.bg/kniga/kniga1.html

Преди БРИГИТЕ до Индия ходи и ДИОНИС ( всъщност става въпрос за ДЕВ Нис - владетелите ни са били обожествявани, като синове на Слънцето НО думата за Бог е била ДЕВ).
Малцина знаят, че освен бог на виното и плодородието Дионис е известен също и като велик завоевател. Със своите вакханки и сатири той стига чак до Индия, покорява местното население и изгражда свещен град с име Ниса. Луций Ариан разказва, че преди идването на Дионис в Индия, местното население било номади непознаващи градове. Обличали се с кожи, ядели кора от дървета и сурово месо. Тракийския бог им дал огъня, научил ги да орат и сеят, да правят вино, да строят, да коват оръжие, дал им също закони и религия, като разбира се поставил себе си начело на новия пантеон. С други думи, според Ариан Дионис е основателят на древната индийска цивилизация. 

VІІ ... The Indians, he says, were originally nomads, as are the non-agricultural Scythians, who wandering in their waggons inhabit now one and now another part of Scythia; not dwelling in cities and not reverencing any temples of the gods; just so the Indians also had no cities and built no temples; but were clothed with the skins of animals slain in the chase, and for food ate the bark of trees; these trees were called in the Indian tongue Tala, and there grew upon them, just as on the tops of palm trees, what look like clews of wool. They also used as food what game they had captured, eating it raw, before, at least, Dionysus came into India. But when Dionysus had come, and become master of India, he founded cities, and gave laws for these cities, and became to the Indians the bestower of wine, as to the Greeks, and taught them to sow their land, giving them seed. It may be that Triptolemus, when he was sent out by Demeter to sow the entire earth, did not come this way; or perhaps before Triptolemus this Dionysus whoever he was came to India and gave the Indians seeds of domesticated plants; then Dionysus first yoked oxen to the plough and made most of the Indians agriculturists instead of wanderers, and armed them also with the arms of warfare. Further, Dionysus taught them to reverence other gods, but especially, of course, himself, with clashings of cymbals and beating of drums and dancing in the Satyric fashion, the dance called among Greeks the "cordax"; and taught them to wear long hair in honour of the god, and instructed them in the wearing of the conical cap and the anointings with perfumes; so that the Indians came out even against Alexander to battle with the sound of cymbals and drums.
www.fordham.edu/halsall/ancient/arrian-bookviii-india.asp





image

www.promacedonia.org/pdf/gerov_rechnik.html

image


image
...............................................................................................................................

Славяните и Християните са всъщност предците ни които Българите заварват тук -
Το]ν πολων Βου(λ)γα-

ρον [ο] εκ θεου αρχον ο Π-

ερσιανος απεστιλεν-

Ι[σ]βουλον τον καυχαν-

ον δοσας αθτον φοσα-

τα κ(ε) τοω ητξιργου βοιλ-

αν κ(ε) τον κανα βοιλα κο-

λοβρον κ(ε) ο καυχανοσ

επι τουσ Σμολεανους ο-

..........................

ν......Η [τησ] την αληθηαν γ-

υρευη, ο θ(εος) θεορι.κ(ε), η τησ ψ-

ευδετε, ο θ(εος) θεορι. Τουσ

Χριστηανους οι βουλγαρι-

σ πολα αγαθα επυισα[ν]

κ(ε) οι Χριστηανοι ελησμον-

ησαν, αλλα ο θ(εο)ς θεορι.


Превод:[3]
„ На многото българи от Бога архонтът Персиан изпрати капхан Исбул, като му даде войски и ичиргу боила и кана боил колобъра и капханът срещу смоляните.............

Който и да търси истината, Бог вижда, който и да лъже, Бог вижда. На християните българите направиха много добрини. И християните ги забравиха, но Бог вижда.
......................................................................
ХРИСТИЯНИ е религиозен термин за МЕСТНИТЕ ни предци на които завърналите се БРИГИ - БЪЛГАРИ са направили много добрини.


"СЛАВЯНСКИ" ТОПОНИМИ В ПЕЛОПОНЕС НА КАРТА ОТ 1589г. -

bolgari.net/_slavianski%E2%80%9C_toponimi_v_pelopones_na_karta__ot_1589_g___1_-h-377.html

bolgari.net/_slavianski%E2%80%9C_toponimi_v_pelopones_na_karta__ot_1589_g___2_-h-376.html
......................................................................................................................................

Още за местния ни произход -
www.ivanstamenov.com/files/gs-elementanova.pdf

През 1971 год. съветският изследовател Н.Ф.Жиров [8] публикува смелата хипотеза, че шумерите са дошли от Балканския полуостров! Той сочи като доказателство изследванията на полския астроном Лудвиг Зайдлер върху календарите. Зайдлер обръща внимание върху една особеност на най-древния шумерски календар. В него продължителността на най-дългия ден през годината е 16 часа, а най-късият ден е само 8 часа. Но времетраенето на най-дългия и най-късия ден се определя от географската ширина. В Месопотамия тези стойности са много по-близки една до друга и това е коригирано в следващите календари. Посочените по-горе продължителности на най дългия и най-краткия ден съответствуват на географска ширина 48 - 50 /виж Таблица 1/. Такава географска ширина имат земите, разположени северно от Черно море. Според Жиров планината, от която са дошли шумерите са Карпатите. На същата ширина няма друга планина на изток чак до Източен Казахстан - но планините в Изт. Казахстан са даже по-далеч от Месопотамия, отколкото Карпатите. А Карпатите, както вече писах, са били част от Балкано - Карпатската културна област - единственият район в света, където са намерени писмени знаци, по-стари от шумерските. При това появата на шумерите в Месопотамия по време е непосредствено след нашествието, унищожило Балкано-Карпатската енеолитна цивилизация. Близко до ума е да се предположи, че отделни групи, а и цели народи са търсили спасение в бягството. Някои от тях са успели да уседнат по-близо - в земите на съвременна Гърция и Мала Азия, където тяхното влияние върху културата и изкуството вече е признато от историците. Други може би не са имали възможността да се заселят по-близко и стигнали до Месопотамия и Египет пренасяйки със себе си и познанията, които притежавали. Като разгледаме по-внимателно историята на Близкия изток, забелязваме, че в почти всички разглеждани територии втората половина на IV хил. и началото на III хил. е време на "решаващи промени".
balkan1.blog.bg/politika/2011/10/26/plochkite-ot-tartariia.842426

image

Hofmann, Johann Jacob: Lexicon Universale, Leiden, 1698.

В този лексикон става дума за Балагър като име и балагър като етнос свързан с ФРИГИТЕ. По-точно е изписано като балаКрус НО  Николай Тодоров доказва, че става въпрос за едно и също нещо -

www.chronologia.org/bl/bulgarialexmacedon-1.pdf

НЕ СМЕ УДОБНИ тук на някои индивиди, които се напъват те да се издокарат за кореняци балканджии.

www.ziezi.net/evria/evria.avi
www.mediafire.com/watch/i8ea60ffyayvzds/trash.avi
По въпроса за азбуката ни -
balkan1.blog.bg/politika/2012/08/17/za-azbukata-ni-i-ot-koga-e-nasha.989376

ОЩЕ ПО ВЪПРОСА -
balkan1.blog.bg/politika/2010/07/03/ot-koga-sme-na-balkanite.571532

ОЩЕ ЗА БЪЛГАРИТЕ -
astrohoroscope.info/balgarite.htm

www.youtube.com/watch

news7.bg/%D0%9C%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B8-%D0%B8-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/%D0%91%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-2_l.baa_i.43320_b.5488.html

КОЗАРНИКА
lifebg.net/%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D0%B0-%D0%B2-%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%87%D0%B8%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BE%D0%B1/36475/

МУЗЕИ
ald-bg.narod.ru/links/MuzeiLinks.htm

OPERIS MADJORIS - ROGER BACON


archive.org/stream/opusmajusofroger01baco#page/366/mode/2up


image
Още нещо за предците ни - 
ydara.com/index.php

image








Гласувай:
27



Следващ постинг
Предишен постинг

1. marinovdm - Жив и здрав да си!
26.02.2013 17:45
Радвам се, че се запознах с този материал. Иначе, често влизам в блога ти. Поздрави!
цитирай
2. atil - Който търси - намира! Поздрави за ...
27.03.2013 14:26
Който търси - намира! Поздрави за труда!
цитирай
3. sahajayoga - много интересни факти
02.12.2013 21:43
много интересни факти
цитирай
4. liliyanaandreeva - Много интересно и полезно четиво!
08.05.2014 13:52
Много интересно и полезно четиво!
цитирай
5. gizdashki - Благодаря!
08.06.2015 23:13
Прекрасно четиво!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balkan1
Категория: Политика
Прочетен: 3239117
Постинги: 531
Коментари: 287
Гласове: 1242
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031