Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2014 11:20 - Йоан Никиуски от VІІІ в.: "Кубрат, владетелят на хуните."
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 9557 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

През 641 г. умира византийският император Ираклий (610-641), който е оставил едно сложно завещание, според което детето му от първия брак и детето му от Мартина, с която Ираклий има втори брак, заедно със самата Мартина, да поемат заедно управлението на властта във византийската столица.

Мартина, втората жена на Ираклий, е била дъщеря на сестра му и на този брак не се е гледало с добро око от църквата и сената още приживе на императора.

image

Веднага след смъртта на Ираклий през 641 г. сената, въпреки завещанието на Ираклий, отказва да признае Мартина за царица-вдовица и изработва формулата „майка на императори”.  „Ти все пак имаш уважение като майка на императори, а те – като императори и господари” (Никифор, Бревиарий, с.44). През същата година Мартина се среща в Константинопол с Кубрат. „Ти не можеш госпожо – били казали сенаторите – да водиш преговори с варвари и чужди племена, дошли в нашата държава; не дай боже до такова състояние да стигне ромейската държава” (Никифор, с. 44).

За тази среща пише и Йоан Никиуски. Неговата хроника е от началото на VІІІ в. на гръцки, по-късно е преведена на арабски, откъдето има превод на етиопски. Части от нея са запазени на етиопски език. Йоан ни дава ценното сведение, че Мартина и патриарха са помолили Кубрат да занесе важно писмо до стратега на Анатолика Давид Матаргуем. В него Мартина се обръща с предложение към Давид да й стана съпруг и да наследи трона на Византия от Ираклий. Преносител на писмото, пише Йоан Никиуски, бил „47. Кубрат, владетелят на хуните, племенник на Орган, който бил приет млад в християнството в Константинопол и отраснал в императорския дворец. 48. Между него и Ираклий имало дружба и мир и той, след смъртта на императора доказал привързаността си към синовете му и Мартина. ...49. Сега той подкрепял интересите на Ираклий (синът на Мартина – бел. К.М.) и се противопоставил на тези на Константин (наследник на Ираклий от първият му брак – бел. К.М.)...

image

След кончината през 641 г. на императора, Кубрат е поканен с официално посолство в Константинопол от Мартина, която го приема като императрица. Сенатът е против и именно тогава изработва формулата, че тя е само „майка на императори“, т.е. на сина й Ираклий и на сина от първият брак на починалият император, т.е. Константин. Последният е Константин ІІІ, по времето на чийто син Констанс ІІ (641-668) умира Кубрат. Хронистът от ІХ в. Теофан пише: „По времето, когато Константин (= Констанс ІІ – бел. К.М.) беше на запад (стъпва в Италия през 662 г. - бел.К.М.), Кроват, владетеля на България и котрагите, починал...". През 662 г. Констанс ІІ тръгва да воюва на запад с лангобардите и форсира италиянското южно крайбрежие.

Тоест, Кубрат умира ок. 662 г.

image

          През 641 г. той помага на Мартина срещу Константин и Констанс ІІ, както пише Йоан Никиуски. Колко много сведения ни дава хрониста: 1
) Кубрат е племенник на Орган; 2) Кубрат е владетел на хуните; 3) Кубрат е приет в християнството и това явно е станало в Константинопол, защото той „отраснал в императорския дворец“…

Благодарение на „Бревиария“ от ІХ в. на Никифор знаем, че „господаря на хунския народ(очевидно Орган, чичото на Кубрат) посещава Константинопол през 619 г. Там цялата хунска делегация е покръстена, а Орган получава титлата „патриций“, според Никифор.

image

 Орган и Кубрат, както пишат Никиуски и Никифор, приемат християнството и това е факт, незнайно защо своеволно отречен от Л. Н. Гумильов в книгата му „Древните тюрки“ ( С., 2007, с. 234, 235), в която преднамерено лъже, че Орган и Кубрат са тюрки.

Защо Орган като съюзник на аварите е прекратил взаимоотношенията си с тях и сключва през 619 г. съюз с Византия? На този въпрос отговор има само във волжко-българските средновековни компилации „Джагфар тарих“, където пише, че Орган е имал лична неприязън с аварския каган и неговият брат, бащата на Кубрат, го замества.

За какво става дума? През 568 г. кутригури и авари правят обща държава в Панония, начело на която е аварския каган, а членове на българския род Дуло заемат зам. каганската титла - "ябгу" (канас юбиги). Тоест, титлата заместник управител на Авария по право се е падала на българите и тя е заета от бащата на Кубрат, след като Орган влиза в лична дрязга с тюрка-авар каган.

След 568 г. тюрк-авар каган е Боян, който умира около 611 г., когато „млад каган“ на аварите се залюбва с лангобардска принцеса (Павел Дякон). Последният е жив до ок. 630 г., когато българи и авари спорят кой да е следващият каган (Фредегарий).

През 619 г. Орган вече е решил българите-кутригури  да изоставят аварите и завежда  цяла свита от своя династичен род  в Константинопол. Малко преди това, според „Джагфар тарих“, бащата на Кубрат е убит…

Кубрат престоява в „императорския дворец“ на Ираклий от 619 г. до 624 г. Той е бил оставен като залог, във връзка с новият съюз между българи и византийци. Ползвал се е с протекции, добил е познания, бил е личен приятел с Мартина още приживе на императора. Ето защо след смъртта на последният пристига през 641 г. вече като владетел на „древна Велика България“ (Теофан, Никифор) по покана на Мартина в Константинопол и става главното действащо лице в заговора между него, патриарх Пир и Мартина как последната да запази статуквото си на императрица.

Вече е ясно, че Кубрат е оставен от чичо си в Константинопол през 619 г., но кое ни дава основание да твърдим, че е там до 624 г.?

През 624 г. по време на византийско-персийската война, император Ираклий посещава хуните в Предкавказието (Теофан, л.м. 6115), където очевидно се среща с Орган. Вероятно тогава се връща от двора на Ираклий при чичо си Орган и Кубрат.

Персия е победена през 627 г. Две години по-късно е 629 г., която съвпада с календара от „Именникът на българските князе“ за възкачването на Кубрат.

През 635 г. Кубрат воювал успешно срещу аварите (Никифор), след което „изпратил пратеници при Ираклий и сключил с него мир, който те и двамата спазвали до края на живота си, защото той му изпратил подаръци и го почел със сана патриций” (Никифор, патриарх Константинополски. Кратка история след царуването на Маврикий. С.,1997, с.41).

Победата на Кубрат срещу аварите е в Панония, а за да воюва там е очевидно, че държавата му е стигала поне до „малка Скития“ (дн. Добруджа, на север от устието на Дунав). Кубрат няма къде другаде, освен в Панония да воюва с аварите през 635 г., защото авари на изток от Карпатите няма.

Причината Кубрат да изпрати пратеници при Ираклий след тази победа, е очевидна: той сключва мир с Ираклий и получава титла „патриций”, понеже е разширил владенията си върху стари римски земи („малка Скития“, северна Добруджа). Владеейки над тези земи като съюзник на империята, Кубрат е припознат за федерат (под ефимизмът „подаръци” почти навсякъде в късно-античните летописи, се разбира приятелски данък) и му е даден почетният римски титул „патриций”. Още през 619 г. Ираклий дава същият титул на Орган (Никифор).

Това косвено потвърждава, че мащабите на държавата на Кубрат, са били от Добруджа до Кавказ.

image

Неслучайно в периода 836-847 г. арабоезичният родоначалник на географията ал-Хорезми съвсем отговорно твърди, че „Бурджан” (= България) съответства на птолемеевският топоним „Сарматия”, който в географията на александрийският учен от ІІ в. от н.е. обхваща земите от Карпатите до Кавказ.

Защо Кубрат воюва с аварите през 635 г. в Панония?

Фредегарий Схоластик пише: „ІV, 72.  През тази година (631/632 – бел.м.) в Панония, в царството на аварите, наричани още хуни, възникнали ожесточени разпри, тъй като един от аварите и един от българите спорели за властта, кому от двамата се пада да я наследи. И така, като събрали хората си, двамата почват да воюват помежду си. Най-сетне аварите надвили българите. А като били победени, девет хиляди българи, заедно с жените и децата си, изгонени от Панония, отишли при Дагоберт и го помолили да им позволи да останат в земята на франките. Дагоберт заповядал на баварците да ги приемат да презимуват, докато се посъветва с франките какво трябва да се направи по-нататък. И като били разпределени по домовете на баварците, за да презимуват, по съвета на франките Дагоберт заповядал на баварците в една нощ всеки един от тях да избие в своя дом българите заедно с жените и децата им. Това било изпълнено незабавно от баварците. И никой от тези българи не останал жив, освен Алциок. Той със седемстотин мъже, заедно с жените и децата им, се спасил във Венетската марка“.

Какъв е бил Алцек на Кубрат, е трудно да се каже, но едно е исторически факт, съхранен в „Бревиария“ на Никифор. През 635 г. Кубрат напада аварите и жестоко воюва с тях. Той не разширява Велика България в Панония, аварската държава е превзета окончателно чак от Карл Велики през  796 г. Военните действия на Кубрат срещу аварите имат само един смисъл: отишъл е Кубрат през 635 г., за да отмъсти за Алцек, изгонен с 9 000 българи през 632 г.

image





Гласувай:
8


Вълнообразно


1. letopisec - Коментари от ФБ
14.07.2014 16:24
Мирослав Богданов Haresvam !!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11484851
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ