Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2019 18:15 - Абугида
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 3258 Коментари: 2 Гласове:
19

Последна промяна: 07.07.2019 18:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Абугида (на геез: አቡጊዳ /abugida/) е сричкова писменост, при която гласният звук се отбелязва с диакритичен знак за гласна към предхождащия я съгласен звук. Името абугида идва от първите четири букви от етиопската писменост геез, за която вече съм писал в блога. Друга една такава писменост е популярната в Индия (хинди, санскрит и други езици) абугида деванагари, за която също вече съм писал. Азбуки абугида са възникнали на различни места по света без връзка или влияние помежду си. Основни в абугида са буквите за съгласни звуци, към които са добавени диакритични или други знаци за обозначаването на гласния звук, с който се образува сричката. Абугида е популярна на полуостров Индокитай в страни като Мианмар (Бирма), Тайланд, Лаос и Камбоджа. Всяка една от тях има своя собствена оригинална писмена система абугида. 

Бирманската (мианмарската) абугида се състои от 45 букви, от които 34 за съгласни и 11 за гласни звукове. Тя се използва за бирмански (мианмарски), монски, шански и каренски езици. Най-ранните известни надписи на бирмански език са датирани в ХІ век. Характерна особеност е, че между думите няма интервали, а само между отделните изречения.  Има специални знаци и за бирманските цифри.

image

image

image

Тайската абугида е засвидетелствана с надпис от 1283. Създаването ѝ се приписва на владетел от края на ХІІІ век. Приликите с кхмерската писменост сочат, че или е изведена или била силно повлияна от нея. Окончателният си вид придобила през ХVІІ век. Състои се от 44 букви, като се използват диакритични знаци за отбелязване на гласни звуци в срички. Официална писменост е на Тайланд и някои малцинствени езици. Между думите също няма интервали, а само между изреченията. Има собствени знаци и за тайландските цифри.

image

image
 
image

Лаоската абугида била създадена през ХІV век след обединението на лаоските княжества. Тя е била основана на кхмерската писменост. Използва диакритични знаци за гласните в сричките. Има 27 букви за съгласни. Лаоската писменост била окончателно установена през ХVІ век. И тук между думите няма интервали, а само между изреченията. Има собствени знаци и за лаоските цифри.

image

image

image

Кхмерската абугида произлиза от писмеността палава, която е дъщерна на древноиндийската писменост брахми. Кхмерската писменост е най-старата на полуостров Индокитай. Повлияла е тайската и лаоската писменост. Датирана е била с паметник от 611. Има 33 букви. От времето на създаването си до наши дни не се е изменила много, което позволява разчитане на текстове от времето на Кхмерската империя. Официална писменост е на Камбоджа. Между думите няма разстояние, а интервалът отбелязва краят на изречението. Има специални собствени знаци и за кхмерските цифри.

image

image

image












Гласувай:
19


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. tikoev - Красота!
10.07.2019 15:54
Красота!
цитирай
2. zaw12929 - Уникални са!
11.07.2019 05:33
Уникални са!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099506
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960