Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2020 19:38 - За нацисткото християнство
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 605 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.05.2020 19:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Хора от движението Германски Християни честват деня на Мартин Лутер в Берлин през 1933 г. Реч държи Йоахим Бишъп Хосенфелдер (немски протестантски теолог и свещеник).


Настоящият материал, дава основна информация за т.нар. "позитивно християнство" (наричано още "нацистко християнство", "немско християнство", "арийско християнство", "арио-християнство"). То било създадено с благословията на Хитлер за целите на националсоциалистическата партия.  Фюрерът, меко казано не одобрявал традиционната християнска религия. Отношението на националсоциалистите му към християнството било противоречиво. От една страна имало опити Евангелистката църква да бъде впрегната за целите на националсоциализма (подкрепяният от Хитлер вариант). От друга страна се забелязвали антихристиянските елементи при Алфред Розенберг и пълният отказ от християнството, който правел Химлер, позовавайки се на Буда и предбудиските индийски писания.

В позитивното християнство са смесени идеите за расова чистота и нацистката идеология с елементи на християнството. Хитлер използва термина "позитивно християнство" в член 24 в програмата от 1920 г. на нацистката партия. Там той посочва, че "Партията представлява гледната точка на позитивното християнството". Избран е този термин за новата религия с цел да бъдат успокоени страховете на мнозинството от германските християни по отношение на изразите на враждебност към установените църкви на големи групи от нацисткото движение.
През 1937 г. Ханс Керл, нацисткия министър по църковните въпроси, обяснява "Позитивното християнството", като "независещо от Апостолския Символ на вярата", нито от "вярата в Христос като син на Бога" на която християнството се позовава, а по-скоро, така както е представено от нацистката партия: "фюрерът е вестителят на ново откровение", каза той. За да съответства на нацисткия антисемитизъм, застъпниците на позитивното християнство отричали семитския произход на Христос и Библията. Нацистите приемали за истинна теорията, че Христос е незаконороден син на римски легионер.
В подобни елементи позитивното християнството само се отделяло от християнството и се считало за вероотстъпничество от католици и протестанти. Главният нацистки идеолог Алфред Розенберг изиграл важна роля в развитието на "позитивното християнство", което той създава в противоречие с римокатолическата и протестантската църкви, които нарича "негативно християнството".
Това лъжехристиянство е един от инструментите, използван от нацистите за затвърждаване на влиянието им и провеждането на политика, включваща извършването на престъпления срещу човечеството. То е един от примерите за използването на религия с цел манипулация на масите.


image

Флага на Германските Християни - движение, което било свързано с позитивното християнство.
Хитлеровият критицизъм към традиционното християнство се състоял в следното:

1. Християнството е религия, която защитава слабото и ниското.
2. По своя произход, християнството е изцяло еврейско.
3. То насилва хората да превиват гърбовете си пред звъна на черковните камбани и да пълзят пред кръста /изпитанието/ на чуждия бог.
4.То започва преди около 2000 години между болни, изтощени и отчаяни люде, които са загубили своята вяра в живота.
5. Християнските догми за състрадание и прошка към съгрешилия, възкресението и спасението, са пълна глупост.
6. Милосърдието на християнина е опасно, не германска идея.
7. Християнската любов е глупаво понятие тъй като любовта парализира човека.
8. Християнската идея за равенство защитава нисшите раси, болните, слабите и сакатите.

Именно заради тези свои разбирания, той одобрява създаването на ново християнство, което да отговаря на войнствената му и антисемитска идеология.
През 1934 година професорът по богословие Ернст Бергман публикува 25-те тезиса на тази ново "християнство".
Старият завет е еврейски и няма място в Нова Германия, гласялo тя. Христос не е евреин, а арийски мъченик, пратен на смърт от евреите, и воин, призван да спаси света от еврейското влияние. Адолф Хитлер е новият месия, пратен на земята да спаси света от евреите. Свастиката е посочена за приемник на меча като символ на германското християнство. Германската земя, кръв, душа и изкуство са свещени.

В разсъжденията си за новата германска религия Бергман твърди: "Или ще имаме германски бог, или няма да имаме никакъв. Ние не можем да преклоним глава пред всеобщ бог, който обръща повече внимание на французите, отколкото на нас. Ние, немците, сме оставения от християнски бог на произвола на съдбата. Християнският бог не е справедлив и затова претърпяхме поражение след поражение, защото вярвахме на него, а не на нашия, германския бог".

Християнската църква в цял свят е смаяна, дори ужасена. В Германия се заражда движението "Бекентнискирхе" ("Вероизповедна църква"), борещо се за запазването на чистотата на евангелисткото вероизповедание.Това движение отказва да признае Имперския епископ, който е назначен от властите, свиква собствен събор и заявява, че християнските догмати са несъвместими с нацизма и с неговия светоглед и политика. Сред католиците, също има съпротива по отношение на извращаването на християнското учение.
В отговор на надигналото се недоволство, нацистките власти организират серия от процеси по скалъпени обвинения срещу католически и протестантски свещени, монаси и миряни. Забранени са религиозните шествия, закриват се манастири. Католическата преса е подложена на жестока цензура. Борбата на немския вожд спира чак в началото на Втората световна война. Хитлер решава, че ще му е по - изгодно временно да отслаби натиска срещу църквата, за да не срине морала на войниците, много от които са си останали християни (по същия начин разсъждава и Сталин). Но не се отказва обаче от крайната си цел - унищожаването както на католическото, така и на протестантското вероизповедание.

Част от принципите, които застъпва т.нар. "позитивно християнство".

1. Националната държавна църква изисква незабавно преустановяване на печата и разпространението и продажбата на познатата досега библия на немски език.
2. Националната държавна църква отстранява от олтарите на всички църкви Библията, кръста и другите религиозни предмети.
3. Върху олтарите не бива да има друго нещо освен “Моята борба”, и отляво на нея – една кама.
4. Прави на другите онова, тъй както на тебе ти нареждат.
5. Обичай само своя ближен и съсед, който е като теб.
6. Онова, което бог е разделил, нека никой да не съединява.
7. Свастиката и камата стават символ на немското християнство.

Веруюто на нацистките християни, което заменило традиционния Символ на вярата:

1. Ние, немските християни вярваме в нашият Спасител Исус Христос, в силата на неговия кръст, и неговото възкресение. Животът и смъртта на Исус ни учат, чо пътят на борбата е също път на любов и живот.
Създателят ни е поставил в една общност с преплетени съдба и кръв на германската нация, и ние като носители на тази съдба, носим отговорност за бъдещето на нацията.
Германия е в нашите ръце, Христос е нашият спасител!

2. Източник и потвърждение на нашата вяра е божественото откровение в Писанието, както и традицията на нашите бащи.
Новият Завет според нас е един свещен документ на нашия Господ, Спасителят и Неговото царство.
Старият Завет, според нас, е пример за следване на пътя на развитие на човечеството /предполагам се визират междуетническите сблъсъци, убиването на хомосексуалисти и принципът "око за око, зъб за зъб"/.

3. Като нация, на нас Вечният Бог ни е завещал Закон, който е специално за нас. Той се проявява в лицето на нашия лидер Адолф Хитлер, както и националсоциалистическата държава, основана от него.
Този Закон говори на нас от позицията на историята на нашия народ, история примесена с много кръв и съдбовност. Лоялността към този закон изисква от нас да бъдем войни за чест и свобода.

4.Пътят за изпълнение на Германския Закон е път на създаване на германско паство обединение изпълнено с вяра в предначертанието от Бога. По този път, Господ ще царува в своето милосърдие и благодат. В него ще гори огъня на свещената саможертва. По него път, Господ ще срещне германския народ и ще му придаде от силата на своята вяра. От тази общност на германските християни ще израсне немската национална християнска църква, обхващаща след време целия народ на националсоциалистическата държава на Адолф Хитлер. Един народ! Един Бог! Един райх – една държава! Една църква!"


image

Хитлер наистина бил убеден, че е нов месия, изпратен от Бог на Земята. Макар и възпитан в католицизма и мечтаещ като дете да стане свещеник, той отъждествявал себе си не с разпънатия Христос, а с гневния Христос, който прогонил търговците от храма. Непоколебимо вярвал, че е призван да преобрази Европа, както и да установи нов световен ред основан на жестокостта и насилието, да наложи в света нова - езическа религия, която започнала да се оформя в райха под зоркото око на ръководителя на Шуцщафел (SS) - частично повлияният от будизма и езотерични учения Хайнрих Химлер. Създаването на позитивното християнство, може да се каже, че било стъпка, косвено подпомогаща създаването на нацистко езическа религия, защото то било насочено към култ към личността на Хитлер и съответствало на основни елементи от нацистката идеология.


Използвани източници:


1."Окултният Хитлер" (изд. "Бард"), Антон Первушин.
2. https://en.wikipedia.org/wiki/Positive_Christianity.
3. http://imadrugpat.org/illum-zion.htm
4. 
http://en.wikipedia.org/wiki/Positive_Christianity
5. 
http://bg.wikipedia.org/wiki/Националсоциализъм

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642035
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031