Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
22.07.2014 16:41 - Феерична загадъчност, изваяна от мрамор
Автор: chara Категория: Изкуство   
Прочетен: 13400 Коментари: 22 Гласове:
72


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

    Фигури на жени, покрити с воали, спират дъха със своята ефирност и очарование, сякаш са истински, а не от камък

image

 

     В нашия свят има много красота. Когато случайно я открием, "срещата" е толкова стъписваща, че дъхът спира, погледът не иска да се откъсне, а времето и пространството престават да имат значение. Магията на красивото, онова, сътвореното от човешка ръка, невероятното, необяснимото и невъобразимото за действително, омайва духа.
      След миговете на вцепенение идват въпросите: нима е възможно и как е постигнато? Задаваме ги притихнали пред очарователните мраморни статуи на жени, покрити с воали, изваяни от Антонио Корадини, Джузепе Санмартино, Рафаеле Монти и Джовани Страца през ХVІІ - ХІХ в. Прекрасните скулптури никак не са много, оказва се.  В действителност твърди и хладни, те излъчват изящество, нежност и хармония. Върху очарователните лица на жените съвсем небрежно са хвърлени воали от прозрачна ефирна тъкан, която сякаш ще се развее от най-малкото движение на въздуха. Всъщност  мраморът е така майсторски изрязан, че удивително точно повтаря нежните черти на лицата, създавайки усещане за въздушност и прозрачност.
      Всеки, който е държал в ръцете си мраморни камъчета, вероятно е забелязал, че някои са по-прозрачни, а други, дори да гледаш на тях през слънцето, не пропускат лъчите му. Необходимо е блокът, от който ще се вае скулптурата, да има два слоя - единият прозрачен, другият - плътен, споделят неохотно тайната на магията посветените. Такива природни камъни се намират трудно, но ги има. Околността на град Карара в област Тоскана на Италия е известна още от римско време с млечнобелия си зърнест мрамор. От него са изсечени повечето от шедьоврите, стигнали до наши дни. Майсторите, които се захващали с подобни творби, отрано са знаели какво търсят. Ваели са ги, следвайки структурата на повърхността на камъка, и са се движили по границата, разделяща плътната от прозрачната част на камъка. В резултат остатъците от тази именно прозрачна част просветват, което и прави воалите да изглеждат като действителни - ефирни, леки и очарователно тайнствени. 
      Любувайки се на фигурите, се питаме как е възможно от блок твърд мрамор да се извайва привидно мек, следващ извивките на човешкото тяло, прозрачен воал? Вероятно само талант не е достатъчен, съдейки по това, че този тип творби в цял свят са малко. Нужно е и още нещо, може би дар Божий - умението да "видиш" скулптурата в ума си, да я почувстваш със сърцето си и с невероятната точност на ръката да превърнеш мечтата в действителност.
    Гениалните скулптори показват чрез камъка нежност, ефирните вълни на гънките и въздушността на най-леката тъкан, запазвайки при това всяка извивка на човешкото тяло. Колкото повече се вглеждаме в мраморните фигури, покрити с воали, толкова по-невероятно ни се струва те да са дело на човешките ръце. Толкова са... съвършени.
През ХVІІ век ваенето на скулптури с воали от мрамор бележи своеобразен пик. "Дамата под воала" на Антонио Корадини (1668-1752 г.) е купена от Петър Велики за Петродворец и в момента е сред перлите на колекцията, намираща се в предградие на Санкт Петербург.
Една от най-красивите творби на венецианеца е скулптурата "Целомъдрие". Тя е надгробен паметник на 20-годишната Сесилия Гаетано дел Аквила д"Арагона, починала след раждане. Фигурата на жената изглежда като жива, само застинала за секунда, чак ти се струва, че ако духне ветрец, воалът й ще падне на пода.
Корадини е известен и с друго. Той е първият ваятел, на когото юридически е призната професията скулптор и отделена от каменоделството като изкуство.
     "Христос под плащеницата" е може би единствената скулптура на мъжка фигура, покрита с мраморен воал, станала известна и достигнала до нас. Поръчана е от Раймондо де Сангро за капелата Сан Северо в Неапол. Първоначално с работата се захванал Корадини, но смъртта му попречила да довърши творбата. Оставил само глинен модел, запазен до днес в музея Чертоза на Сан Марино.  Младият и неизвестен тогава Джузепе Санмартино довършва скулптурата, която предизвиква възхищението на друг гениален творец - Антонио Канова, който заявява, че би дал 10 години от живота си, за да стане автор на подобно съвършенство.
    След почти 200 години, в началото на ХІХ век, магията на мраморните воали получава още един тласък чрез творбите на родения в Милано Рафаело Монти (1818-1881 г.). Той става популярен с "Весталката под воала", "Нощ", "Сънят на скръбта и радостта на мечтата", "Сестри". 
     Ако отново и отново ви се иска да се любувате на изяществото, сътворено от ръцете на майсторите, не се изненадвайте и не се колебайте. Техните скулптури, покрити с ефирни воали, от векове омайват със съвършенството си. За нас остава единствено да им се радваме и да сведем глава пред величието на гениалните им създатели.


Светла Василева



image
























Антонио Корадини, Целомъдрие









image  


















Антонио Корадини, Чистота















image

















Джовани Страцца, Забулена весталка
















image
















Рафаеле Монти, Весталка


















image


































Рафаеле Монти, Сънят на скъбта и радостта на мечтата (детайл)


image


































Джузепе Санмартино, Иисус (детайл)






Гласувай:
72



1. katan - Божия дарба!
22.07.2014 16:59
Красота, ефирност, нежност,магия!
цитирай
2. chara - Да! Магия ...
22.07.2014 17:02
Очарование ...
цитирай
3. rumero - Да,
22.07.2014 20:46
Майсторство и талант!
цитирай
4. megg - Усещане за нереалност
22.07.2014 20:49
Напомнят ми на сънища, родени от света, в който живеем и отразяващи други светове ... И тези гънки на " плата ", мекотата му ... Дар е талантът, благословия!
Благодаря ти, Chara!
цитирай
5. injir - Весталките в древния Рим са били ...
22.07.2014 22:10
Весталките в древния Рим са били почитани, тъй като тяхната дума е била решаваща в съда. Затова са били забулени. Да не виждат очите им, тъй като казвали истината. А Истината е много неудобна за някои..
цитирай
6. born - Чудесна тема !!! И прекрасно под...
22.07.2014 22:39
Чудесна тема !!! И прекрасно поднесено ! В ръцете на истинския творец камъкат оживява. През далечната 1962 год. имах щастието да видя в оригинал произведения на ювелирния Канова, които и сега са пред очите ми. По-късно видях такива и на Микеланджело, Роден и други майстори. За голямо съжаление не съм виждал на живо творчеството на горепоказаните майстори, но това което показвате е прекрасно и съвършено. С огромно съжаление установявам, че ежедневието ни лишава от подобни неповторими изживявания като това, което ни поднасяте. Поздрави и благодарности !
цитирай
7. rustam - Поздрави
22.07.2014 22:55
за интересната тема, за труда да направиш тази сравнителна интерпретация.
Едва ли всичките скулптури могат да бъдат пставени наравно като обща естетическа стойност, но този детайл- воалите наистина внушава висше майсторство!
цитирай
8. chara - Попаднах на тези творби, по-точно на един от авторите Рафаеле Монти, когото намирам
22.07.2014 23:20
за божествен - като талант, усет, изящество, визия, хармония, нежност в детайла, случайно, "разхождайки" се из мрежата.

Оказа се, че мраморните красавици под воал никак не са много ... Никак!

Беше удоволствие да споделя този прекрасен свят с вас, приятели от блог пространството! :)
цитирай
9. tit - Блестящ
23.07.2014 01:03
ОЧарователен постинг!:)
С Благодарност!
цитирай
10. kundalini - Удоволствието е изцяло мое....и благодарността към теб, Светле:)
23.07.2014 11:53
Бъди здрава!
цитирай
11. josarian - Добра статия, браво!
23.07.2014 13:41
Няколко думи или статия за мраморния воал с който е наметнат поредния тотален провал на Червената Бабичка?
цитирай
12. vilish - Прекрасно!
23.07.2014 15:14
Благодаря!
цитирай
13. mglishev - Mного красиви фигури :)
23.07.2014 16:10
Колкото повече е напредвала технологията за обработка на камъка, толкова по-взискателна е ставала публиката и по-дръзки - скулпторите :)
цитирай
14. viovioi - Много интересно!
23.07.2014 16:25
Нереални са просто! Мерси. Дано се съхраняват добре за поколенията, а не някой аукцион да почне наддаването. Тези(аукциони) са просто нямам думи. Биха продали всичко за сеир и за куп пари.
цитирай
15. estirbg - Сега, вглеждайки се в одухотворените каменни лица,
23.07.2014 21:21
забелязвам колко ние, живите, сме се вкаменили!
Нещо сме загубили тотално и безвъзвратно!
Казват, че каквото е на сърцето ти, това е и на лицето ти.
...тъжно и трудно е да разбереш, вглеждайки се в студените лица на съгражданите, какво носят в гърдите си - парче асфалт, гранитено сиво градско паве или отломка от базалт...
Липсва нещото, което ни идентифицира като разумни Божии създания. Липсва ни ...Божия дух, заменен от поредицата фалшификати от този свят, обявени за "духовност".
цитирай
16. zaw12929 - Красота спираща дъха Благодаря, че ...
24.07.2014 07:33
Красота спираща дъха Благодаря, че ни дадохте възможност за НАСЛАЖДЕНИЕ
цитирай
17. batogo - Безграничните възможности на свободния човешки дух...
24.07.2014 15:33
Носим много повече таланти и възможности в себе си, отколкото предполагаме и осъзнаваме. Нужно е само да ги потърсим и развием, за да направим света много по-величествен и привлекателен... Благодаря ти!
цитирай
18. kostadin - Благодаря, досега не съмвиждал ...
24.07.2014 18:47
Благодаря,досега не съм ввиждал тези мраморни чудеса.
цитирай
19. eloiz - Много се зарадвах
26.07.2014 13:07
на тази тема, Чара) Ох, аман от политика. Аз обаче може би ще бъда единственият "критик" тук, защото виждам най-вече майсторство, от много голяма класа, но все пак майсторство... Няма я искрата... Онова, което обединява в едно цяло съвършенството на детайлите, зарядът... Може би това се дължи и на различните школи и епохи, на тогавашните тенденции, на които майсторите са се подчинявали.
цитирай
20. makont - Невероятно, Светле!
26.07.2014 15:29
Това е, видяното със сърцето да можеш да изваеш с ръцете си. Наистина спират дъха. Хубав уикенд!
цитирай
21. henzelski - И ти си част
27.07.2014 08:30
от тази красота, чаровнице! :)
цитирай
22. urbanjoga - "Отвори очите си и ще се наситиш с хляб"
29.07.2014 15:03
...за пряк контакт със съдържанието на този образователен и вдъхващ доверие в максимата на Горки за човека пост препоръчвам текущата изложба на Огюст Роден в София!:) Задължителен
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425855
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031