Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: pentecost
Категория: Лични дневници
Прочетен: 887118
Постинги: 142
Коментари: 313
Гласове: 413
Постинг
20.03.2012 20:31 - За живота на християните в древността - "Послание до Диогнет"
Автор: pentecost Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3864 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 22.03.2012 07:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

По-долу ви представям откъс от документа "Послание до Диогнет", написан от ап. Кодрат до Диогнет, който бил образован езичник и искал да узнае в какво се състои вярата на християните. В това послание бележитият апостолски ученик Кодрат написал за живота на християните следното:

“Християните не се различават от другите по езика, по гражданските институции или по националността си. Не живеят в собствени градове, не говорят по определен начин, нито водят отшелнически живот. Те обитават гръцки или варварски градове, според случая; те се придържат към местните традиции, дрехи, храна и останалите неща от живота. Въпреки това те имат различно, понякога учудващо поведение. Те населяват собствените си земи, но като чужденци.

Като граждани те участват навсякъде; но те страдат като чужденци. Всяка чужда страна е бащина за тях и всяка родна страна е като чужда. Те се женят като другите; раждат деца, но не ги захвърлят. Те имат обща трапеза, но не и многоженство. Те са в плът, но не следват плътта. Те живеят на земята, но са граждани на небето. Те се подчиняват на съществуващите закони, но техният живот надминава законите.

Те обичат всички и са преследвани от всички. Те са неизвестни, но осъждани. Те са убивани, но живеят. Те са бедни, но обогатяват мнозина. Те имат недостатъчно, но изобилни във всичко. Те са укорявани, но се радват. Те са кълнати, но благославят. Те са презирани, но те почитат. Те правят добро, но са наказвани като злодейци. Когато са наказвани се радват, сякаш им правят добро. Евреите ги преследват като чужденци, но и гърците ги преследват. Техните врагове не могат да назоват причината за враждата.

Накратко казано, това, което е душата за тялото, са християните за света. Както душата присъства във всички части на тялото, така християните са разпръснати по целия свят. Душата обитава в тялото, но не е от тялото, така и християните живеят в света, но не са от света. Душата, която е невидима, е на стража във видимото тяло; също така и християните са видими в този свят, но тяхната вяра е невидима.

Плътта мрази душата и воюва срещу нея, защото тя се съпротивява на плътските удоволствия; също и света мрази християните без причина, освен за това, че те се съпротивяват на светските удоволствия. Душата обича тялото и частите му, които я мразят; също и християните обичат своите врагове. Душата е затворена в тялото, но поддържа живота на тялото; така и християните са затворени в света като в затвор, но те поддържат света. Безсмъртната душа обитава в смъртно тяло; така и християните живеят сред тлението, но търсят безсмъртието в небето. Душата е добре и при липсата на храна и вода; и християните се увеличават, независимо, че са преследвани. Този е жребият, които е отредил Бог на християните в света и той няма да им се отнеме. "

Източник: http://strannik.blog.bg/drugi/2012/01/31/dreven-tekst-za-rannite-hristiiani.893246




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене