Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tzankostefanov
Категория: Новини
Прочетен: 440062
Постинги: 60
Коментари: 104
Гласове: 83
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
28.04.2010 20:15 - Лютите чушки - вредни или полезни?
Автор: tzankostefanov Категория: Новини   
Прочетен: 42056 Коментари: 3 Гласове:
2



Много хора изпитват неумолима нужда, когато седнат на масата, да си хапнат и някоя люта чушка. Идва въпросът - след като хората консумират толкова много люти чушки, това вреди или им е в полза?
Както всяко прекалено нещо и това е вредно. Прекалената доза люто може да доведе до фистулизиране, образуването на фисури по стомааха и червата, както и хемороиди.
Учени са установили, че приемът на люти чушки ускорява метаболизма, предвид парливия им ефект върху стомашната лигавица. Започва отделянето на повече ензими, които осигуряват максимално бързото смиляне на храната в човешкия организъм. Доказано е, че лютите чушки с парливия си ефект предизвикват изпотяване. Именно при това вътрешно затопляне започва отделянето и на енергия в резултат на разграждане на мазнините.
А сега да си представим малко спорт, по една две люти чушки на ядене... и ето на - имаме перфектното тяло. :) 
Лютите чушки са богати на капсаицин, който има гореописания ефект. Съществуват някои видови чушки, които съдържат нелютива разновидност на капсаицина, наречена дихидрокапдиат (dihydrocapsiate, DCT), и съответно имат всичките му полезни за здравето свойства, но не и лютивия вкус и острата миризма.

Учени от Калифорнийския университет в САЩ, провели опитно изследване за въздействието на лютите чушки върхе телесното тегло. В опита взели участие 34 мъже и жени, които в продължение на 28 дни трябвало да спазват ниско калоричен хранителен режим базиран предимно на течни храни и напитки.
На случаен принцип, доброволците били разделени на две групи. На първата била давана хранителна добавка, разработена на базата на нелютивия дихидрокапдиат - аналог на капсаицина. На втората група участници било давано плъцебо.
Събраните данни, предоставили убедителни доказателства, че няколко часа след приемане на хранителната добавка съдържаща DCT разходът на енергия значително се е увеличил
Ръководителят на изследването д-р David Heber, уточнява, че изгорените калории са почти два пъти повече, отколкото при участниците, които са приемали плацебо.
Резултатите от проучването доказват, че дори консумацията на слаболютив или нелютив пипер ускорява изгарянето на мазнините.




Гласувай:
2



1. анонимен - Благодаря, търсех такава инфор...
24.12.2010 00:53
Благодаря,търсех такава информация.Аз съм умерен във всичко,но не знам дали не трябва въобще да ги изключа заради черния дроб-имам Хепатит В.Имате ли информация в такъв аспект ?
цитирай
2. tzankostefanov - :)
15.01.2011 11:21
Не мога да отговоря категорично. Какво мисли личния ви терапевт?
цитирай
3. анонимен - мексиканците без люто не сядат на масата, като нашите предци и са доста здрав народ
19.10.2012 21:15
Един съвет ще приемете ли, момче.
Аз не съм лекар, но дъщеря ми иска да учи медицина и аз я подкрепям.

Много Ви моля, не цитирайте за щяло и не щяло американците.
Та то звучи несериозно, 34 души/28 дни....
Вземето което и да е село у нас и ще имате не само по-голяма бройка, но и с години изследвания, а не дни.
Живея в Америка и не се гордея с това.
По-болно население никъде по света няма.

Та за лщтите чушки, моя позната ми спомена, че лекар с алтернатично мислене/американец, говорел за ползата от лютото в пипера.
Препоръчвал за болки в костите крем със лютивата субстанция.

Аз понеже имам болки в костите, а имам едни люти чушлета от миналта година, толкова люти, че не се пипва и олиото в което съм ги консервирала, взех, че си намазах цялото отяло от кръста нагоре с тая мазнина, една стара пижама и така спах.
Внушение или не незнам, но на другата сутрин бях толкова по-свободна в джиженията си. И не мисля да се отказвам от новото си откритие.

Та иставете американците, в нашето недалечно минало имаме прекрасни образци за следване.
С най-добри пожелания!
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив