Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2017 10:39 - 20 години по-късно, 2 милиарда спящи пари
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 2585 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 20.06.2017 10:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
20 години по-късно, 2 милиарда спящи пари

Поне около 2 млрд. лева са 
""спящите пари"" от акции, придобити по време на масовата приватизация. Бонове имат над 2,5 млн. човека. Сумата разделена на хората, прави по около 800 лв. средно на човек. 

Зелената бонова книжка от масовата приватизация, в много случаи е отдавна изхвърлена или събира прах в някое чекмедже и вече израсна едно цяло поколение, което нищо не знае за случилото се преди 20 години, когато над 3 милиона българи  си купиха по 25 000 (25) инвестиционни бона и се включиха в раздържавяването лично или доверявайки се на лица показвани по телевизията, като експерти.

image

Масовата приватизация се проведе в 2 тура през 1995 и 1998 г. С боновите книжки закупени за около 5 лв. сегашни пари от държавата, хората можеха да си купят сами на търг 
акции от български държавни предприятия или от привтизационни фондове, които пък на свой ред закупуваха акции.

Всички тези компании бяха задължени да бъдат публични дружества и да се търгуват на фондовата борса. След няколко години чрез различни процедури, повечето компании се отписаха от борсата, а акциите им станаха нетъргуеми на борсовия пазар.

Други изгубиха стойността си след, като мажоритарните собственици на холдинги вдигнаха капитала на дружествата си, или фалираха.

Голяма част от спящите акции са именно тези нетъргуеми на борсата активи на извън-борсови 
компании, което обаче въобще не значи, че те нямат цена или не могат да се изтъргуват на извънборсовия пазар, особено ако компаниите продължават да работят и не са фалирали.

Днес акциите на около 35 от учредените тогава 81 приватизационни фонда могат да се засекат на някоя от търговските сесии на фондовата борса. Така че всеки, който е внесъл боновете си в някой приватизационен фонд по онова време, сега притежава определен брой акции от някой холдинг.

Тези акции щом се търгуват на борсата, могат да бъдат продадени по всяко време.

Няколко от бившите приватизационни фондове са внимателни към притежателите на техни книжа и през всички години на съществуването си са разпределяли 
дивиденти. Отличник по този показател е ""Стара планина холд"" АД единствената българска публична холдингова компания, която е изплащала дивидент през всяка година от дейността си. Тя има около 23 000 акционери, в т.ч. пенсионни и взаимни фондове, банки и др. Тези пари от дивиденти се изплащат за срок до 5 години назад.

ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ



Гласувай:
3



1. dinkov - Динков
20.06.2017 17:44
borsi - сложих ти + защото даваш информация да не си изхвърляме "бонбонините" книжки, но ще ти кажа мнението си за масовата приватизация. Според мен по-голяма кражба и то законна няма от както е има България. Това да получиш активи (става дума за приватизационните фондове) за милиарди без да дадеш и стотинка или някакви жълти стотинки си е жива кражба. Е облечена в законна форма. Много добре знаеш, че дълготраен материален актив се придобива като платиш пари и то на явен търг или на борса. Ама в България всичко е възможно. Дори и кражба като накараш серсемите т.е. тези които си купихме бонбонини книжки и на които според "общонародната социалистическа собственост" ние бяхме собственици да си платим за да ни ограбят. Карай да върви това е валс.
Поздрав
Ицко
цитирай
2. asenlichev - 20 години по-късно, 2 милиарда спящи пари
21.06.2017 10:00
Не са ли по-скоро ОТКРАДНАТИ, а не спящи?
цитирай
3. borsi - Също съм участвал в масовата при...
21.06.2017 10:18
Също съм участвал в масовата приватизация, но не съм поверявал на никому от тия чиито муцуни показваха по ТВ, парите си. Платихме с жена ми по 25 000 лв. (някъде около по 5 лв. сегашни пари) за книжки, участвахме в търг за предприятието в което работеше баща й и което бях проучил. В продължение на години получавахме дивиденти по около 10-15% годишно на акция, а макар да бе отписано от борсата успях да ги продам при едно временно повишение на курса им за почти 7 пъти по-висока цена малко след 2004 г. Прибрахме около 500 лв. от продажбата. На по 2 Х 5 лв. вложени пари, не мисля, че е малко и никога не съм смятал, че ще ставам милионер от тях.

В 2006 г. се бях запознал с една учителка, която се оказа, че стои на цяла торба пари, във вид на бонови книжки. Книжките, нейната, на родителите й, тези на съпруга, неговите родители, бяха на стойност хиляди. По причина, че и двамата бяха купили акции на Петрол и Албена АД (не холдинга). Тези акции се бяха качвали с по 300% годишно, имаха няколко сплита и нови покачвания от стотици %-ти. Те дори не подозираха за тия пари и за малко да са изхвърлили книжките. В 2007 г. през лятото (знах, че от есента ще идва криза) им бях казал да продават всичко.

Разбира се не при всички е така. Пълно е с хора които продадоха книжките си на безценица или ги подариха на хора като Банев и други. Както има и такива, които са купили акции, но те не струват нищо, или са стрували при покачването през 2003 - 2007 г., но после кризата отново е намалила стойността и сега се качват пак.

Зависи кой какво притежава.
цитирай
4. dinkov - Динков
24.06.2017 00:52
borsi - съгласен съм, че когато платиш пет лева и да очакваш да станеш милионер е меко, а ма много меко казано наивно. Това, че по телевизията лъжеха най-нагло как с тези бонове хората си осигурявали старините си е друга бира. Целта не беше обикновените хора да забогатеят, а шайка разбойници да ограбят огромната общодържавна собственост и да станат "олигарси". Е целта бе постигната. Да живее България.
Моите бонове и на съпругата ми също са вложени в не лоши предприятия едното от които също е Петрол, Пампорово и Текстилния комбинат в Пловдив който първата година знам, със сигурност, че изплащаше дивиденти, а може би и другите. Не ги преобразувах в акции, дори не съм се интересувал какво стана с тях защото разходите ми за да ида на събрание ( в интерес на истината първите години ме каниха), бяха много по-големи от дивидента който се изплащаше на каса (също разходи за транспорт най-малко). Но ми даваш идея. Все пак да се позаинтересувам какво стана с тях. Може ли да ги преобразувам в акции или съм закъснял безвъзвратно. Може би има някакъв давностен срок. Но от друга страна боновите книжки са все пак собственост, която е абсолютна и не би трябвало да се загуби, а би следвало да има някакъв начин да се преобразуват в акции които все пак на борсата ще имат някаква стойност. Може пък да изкарам за една почивка. Ако си запознат по-обстойно с материята дай някаква информация.
Ицко
цитирай
5. borsi - . . . Ако си купил акции на Петрол, те ...
26.06.2017 08:57
dinkov написа:
...
Ако си купил акции на Петрол, те си стоят, дори струват не малко пари, въопреки спада от есента на 2007 г. защото Петрол имат няколко сплита, което значи, че когато акциите им станаха прекалено скъпи, ги разделиха и от една акция стават на 10 и така няколко пъти. Вземи си боновата книжка и иди в някой инвестиционен посредник (брокер) и питай. Ако си участвал и си взел акции на Петрол или Пампорово, ти си акционер. Няма давностен срок, освен за дивиденти. Дивиденти назад може да се търсят до 5 г., но акциите ти и след 100 г., ако компанията съществува си стоят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5984563
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031