Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2020 22:17 - Манолова предупреди: Кризата в Перник скоро ще стане национална
Автор: bojinkata Категория: Новини   
Прочетен: 1283 Коментари: 6 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Манолова предупреди: Кризата в Перник скоро ще стане национална 12.01.2020Владимир АлексеевБългария  

“Водната криза в Перник излиза далеч извън пределите на община и област Перник. Тя скоро ще се превърне в национална криза, защото следват Шумен, Търговище, Ловеч, Габрово, Плевен, Сливен, състоянието на язовир “Камчия” за Варна и Бургас.

 

Тази криза тепърва ще става и хуманитарна, и социална, защото заради липсата на вода се разбра, че ще се затварят предприятия в Перник, но за съжаление, тази криза не е единствено и само в този сектор. Тя показва, че държавата е на автопилот”, заяви лидерът на “Изправи се. БГ” Мая Манолова в интервю за БНР.

 

Според нея сме изправени пред “разпад на държавността”.

“Хората в Перник, а и хората в България така и нямат отговор как е възможно да изчезне водата на един цял язовир като „Студена“ и никоя от десетките институции, които са натоварени с това да следят ВиК сектора, да не забележи това. Сега премиерът Борисов, иска или не, е изправен пред необходимостта той да отговори къде е водата в “Студена”, защото всички тези министри, които отговарят за ВиК сектора, всички тези институции контролни – местни, регионални, национални – са под неговата шапка. Става дума за политически назначения, става дума за политици – министрите са политически лица. Това е политическа криза”, каза тя.

“Оказва се, че и в този случай властта се интересува от това как да бъдат разпределени едни пари, от това как да бъдат усвоени европейските средства, включително за пречиствателни станции за водните цикли, от това как да бъдат разпределени тези 500 млн. лева, как да бъдат дадени разрешителни за още и още ВЕЦ-ове, а повече от половината от тях са на високопоставени лица, на политици, а не и от това да бъдат решавани проблемите, да бъдат взети превантивни мерки и да се управлява по правилата и в интерес на хората този сектор”, допълни Манолова.

От състоянието на язовирите се вижда, че за 10 години нищо не е направено, смята тя.

   

Тя припомни и обещанията на премиера от първия му мандат, след трагедията в село Бисер, когато 3-метрова вълна се надига след късане на стената на язовир “Иваново” и взима 10 човешки живота.

“След трагедията в Бисер бяха събрани отново всички министри, взе се решение да бъдат изследвани всички язовири – чия собственост са, кой отговаря за тях, какво е тяхното състояние, какви ремонти трябва да бъдат извършени, но вече 10 години се вижда от състоянието на “Студена”, на “Камчия” и на много други язовири, че нищо реално не е направено. Действа се на принципа – появява се проблем, загиват хора, както беше в Бисер или в Своге, 100 хил. души остават без вода, както е в Перник, изгаря един бушон – един министър, и след това нещата продължават по същия начин… Рано или късно ще се наложи политическите лица, отговорните институции да дадат ясни отговори на гражданите на Перник – как се стигна до тази огромна криза“.

“Рано или късно ще се наложи политическите лица, отговорните институции да дадат ясни отговори на гражданите на Перник как се стига до тази огромна криза – посочи Манолова. – Не е сериозно да се твърди, че една година и половина не са разбрали, че водата в язовира намалява. Това, което стана ясно след местните избори, е, че властта се опита да се задържи на власт на всяка цена, включително с цената на водна криза. И ако едно време в Римската империя е било “След нас и потоп”, сега е “След нас и суша”, “След нас и пустиня – само и само да задържим властта.”




Гласувай:
6



1. zax - Гледах я в сутрешния ТВ блок. Не каза ...
12.01.2020 23:04
Гледах я в сутрешния ТВ блок. Не каза нищо ново, дори и че след ГЕРБ всеки опит за нов политически проект в този обществен строй е обречен на провал. Това е и причината всички партии да се обединят около това ядро, на което му трябва и платена опозиция.
цитирай
2. drevnata - Чистка
13.01.2020 07:48
Безводието в Перник е както пожарите в Австралия и преди това в Калифорния.
Обезнаселяване на територии. Как ще да остане един град без вода, през който си тече една цяла река като Струма?
Това е или висша форма на немърливост, при която не един министър, ами цялото управление е виновно, или планувано обезселяване, тъй като Перник е близко до София и им трябва територията. Не знам кое от двете е, но което и да е - работата е тревожна и всички трябва да реагират с протести. Защото първо унищожиха животните ни, а сега започват и хората.
цитирай
3. bojinkata - Унищожаването на бгнаселението не ...
13.01.2020 09:34
Унищожаването на бгнаселението не е от вчера, но сега интензивността на геноцида се ускорява! Планът Ран-Ът се изпълнява, макар и със закъснение!
цитирай
4. kvg55 - bojinkata,
14.01.2020 01:55
Майчето се оказа "куха лейка". Като и казвах да не се кандидатира за кмет, не ме послуша. Сега и остана само да пророкува.
цитирай
5. bojinkata - Майчето се оказа "куха лей...
14.01.2020 20:54
kvg55 написа:
Майчето се оказа "куха лейка". Като и казвах да не се кандидатира за кмет, не ме послуша. Сега и остана само да пророкува.


Куха, не куха, Перник е обречен! След гербборисоф - пустиня! Вижте снимките от "язовира". То си е останал гьол! Няма напълване!
цитирай
6. bojinkata - drevnata, просто - геноцид!
14.01.2020 20:55
drevnata, просто - геноцид!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojinkata
Категория: Новини
Прочетен: 5386465
Постинги: 3598
Коментари: 5838
Гласове: 6715
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031