Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2010 12:11 - От кога сме на Балканите
Автор: balkan1 Категория: Политика   
Прочетен: 72197 Коментари: 22 Гласове:
29

Последна промяна: 12.10.2015 16:15





         Официално се говори че сме тук от 680-та година. Някои историци допускат, че сме тук от по рано, тъй като има писания в които се споменават мизи, хуни и други наречени още българи. Йоан Малала даже пише че и мирмидонците ( мравчовците, то ест многобройни ) на Ахил са били българи. На тези обаче, които управляват България им е по-удобно да не се говори за българи преди 680-та година, защото си имат едно на ум. 
         Преди известно време видях златна маска от Требенища в белградския музей и ми направиха впечатление двойките групи от по пет сфери по краищата на маската.

image

Сетих се и за същите сфери в две групи по пет на вратата от храма в Голама Косматка

image

и за  Украсата на облеклото на владетеля от Голяма Косматка с глава на елен с десет спирални орнамента под нея ( колкото са юпитеровите години в стоидвадесетгодишния цикъл на Българския календар ) и с по шест разклонения на всеки рог - общо дванадесет ( колкото са и съзвездията от еклиптиката ), а точно между краищата на рогата са изковани две сфери - вероятно Слънцето и Юпитер.

image

image

balkan1.blog.bg/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831 

   Българският календар е наритан с Християнството защото българите са го сверявали с Юпитер, а тези които са казвали че земята се върти са били изгаряни на клада. Въведени са и ИНДИКТИТЕ, а след това Юлианския и Грегорианския календари окончателно омотват нещата и днес календара го няма в образователната ни програма и никой не се занимава  с него професионално, защото тези които управляват България нямат интерес да си знаем историята.

По късно разбрах и за вратата на амфората-ритон от Панагюрското съкровище

image


на лявото крило на която се виждат същите две групи с по пет "пирона" и забележете че на дясното крило са две по четири - осем и в средата са шестнадесет, колкото са и стоидвадесетгодишните цикли за пълната корекция - 1920-сет години.

Подобно е изображението по вратата на храма от Старосел 

image

image
На нея по широчина се виждат на три места ( горе, средата и долу ) две групи от по шест " пирона - дванадесетте съзвездия, между двете групи има седем пирона, колкото са и светилата на розетата от Плиска и от двете страни две колонки от по осем "пирона - шестнадсет, колкото са и стоидвадесетгодишните цикли в пълната корекция - 1920-сет години.   

image   

Вратата от гробницата на Филип Македонски - Вергина.   

image

Сандъчето с костите на Филип Македонски и ЗВЕЗДАТА която гърци и македонци си присвояват.  

image  
Звездата от Вергина обаче виждаме и на артефакт с фригийски произход, което показва че звездата с шестнадесетте лъча е Български символ и то символ на Българския календар.  

image

На тази снимка се виждат по ясно детайлите - в средата е Слънцето, около него десетте юпитерови години и лъчите са шестнадесетте стоидвадесетгодишни цикъла необходими за приключването на корекциите.  

image

Орнамент от украсата на колесница от Източна могила - Караново. Година Барс в цикъл ВОДА.  

image

Година ЗАЕК в цикъл ВОДА

www.svetogled.hit.bg/KALENDAR.html


balkan1.blog.bg/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831



sarakt.net/smf/index.php

**********************************************************************************************
Още нещо интересно по въпроса и доказващо че в храмовете няма нищо случайно. 
Поста на Йордан_13 от 18.12.2008г.
www.voininatangra.org/modules/ipboard/index.php  

В преддверието на гробницата в Свещари има поставен голям каменен блок. Би могло да се помисли, че той е служел за сядане като пейка. В сравнение със скулптурите на десетте кариатиди и красивия стенопис този камък изглежда съвсем обикновен. Всъщност той е най-голямата загадка на древната гробница. Един инженер от Археологическия институт при БАН - Петър Вълев, се заел с проучването й.
„Изследванията показват - пише той в своята статия, - че датираната от първата половина на III в. пр.Хр. тракийска гробница притежава не само архитектурно-художествени качества, а е носител на богата математическа и религиозно-философска информация. Нещо повече - тя е своеобразен феномен.
В преддверието, до входа на централната гробна камера, има един добре обработен каменен блок, като че ли поставен там за сядане. Неговите размери са 2,1 х 1,4 х 1,1 тракийски свещени стъпки1 (1 стъпка = 0,2676 м). Той стои безмълвен, плътно прилепен до две от стените на предверието.
Най-напред обърнахме внимание на обиколката на хоризонталната му страна: 2 х (2,1 + 1,4). Оказа се, че тя е 7 стъпки. Присъствието на „магическата" седмица ни озадачи, но и насърчи. Изчислихме площта: 2,1 х 1,4 = 2,94 (приблизително 3 квадратни стъпки). Така се появи и свещенната за древните религии тройка. За да постигне такова оразмеряване на камъка, създателят на гробницата е трябвало да реши системата от следните две уравнения:

2 (х + у) = 7 х . у = 3

Корените им са 2 и 1,5. Защо ги е променил в каменния блок на 2,1 и 1,4?"
Неволно ли древният строител е допуснал тази грешка? Ако бе направил стените дълги по 2 и 1,5 свещени стъпки, правоъгълната площ на камъка щеше да е точно 3 квадратни стъпки. И, разсъждавайки върху тези малки „грешки" на древния архитект, инженер Петър Вълев прави смайващо откритие.
„Тази лека деформация води най-вече до промяна на ъгъла между диагонала и страната на правоъгълната повърхност на блока. Или от 4 : 3 съотношението между страните е станало 3 : 2. Пресметнахме, че

3:2 = cotg 33° 4Г

Ъгълът 33° 4Г е от особен интерес за нашето изследване. Вече е установено и публикувано, че остта на гробницата е насочена към онази точка на хоризонта, където изгрява Слънцето на 22 декември от IV в. пр.Хр. Това означава, че зимното слънцестоене, когато Слънцето кулминира най-ниско над хоризонта и в следващите дни започва да се издига все по-високо и по-високо и да набира мощ, е било важен момент за соларно-хтоничния култ на траките."
Изчислено е, че ъгълът, сключен между посока изток и първия слънчев лъч на 22 декември от IV в. пр.Хр. е 33° 52". От това следва, че диагоналът на каменния блок отбелязва линията запад-изток, а дългата му страна - оста на строежа, т. е. пред нас е онзи първи, основен камък, с лице на хоризонталната страна 3 квадратни стъпки и периметър 7 квадратни стъпки, който е бил положен най-напред."
В този камък е била закодирана невероятно сложна астрономическа информация, която е била и строителен план. Подобни открития показват до какво технологично ниво е достигнала тракийската цивилизация. Жреците-архитекти са строили превъзходни сгради, при които е имало отредена роля дори за Слънцето.
„Светлината играела също роля в мистериите на обезсмъртя-ването - пише археоложката Диана Гергова в книгата си „Сборяново". - Над входа на гробната камера личи прозоречен отвор, зазидан впоследствие. Изчисленията показват, че точно в деня на зимното слънцестоене, в този един-единствен ден в годината, когато слънцето преминава през най-южната част на еклиптиката си, неговата светлина трябвало да прониква в недрата на могилата, във вътрешността на гробницата. Лъчът светлина не просто осветявал камерата, а попадал точно върху фигурата на владетеля на кон и увенчан с венеца на Великата богиня. По слънчевия лъч душата на покойника поемала пътя към небето и може би всяка година, в деня на зимното слънцестоене, тя се завръщала обратно на земята, за да се пресели в друго тяло и да възкръсне за нов живот."
Не показва ли този сноп от слънчева светлина, проникващ в мрака на гробницата, къде според древните траки отива енергията на умрелите владетели. На небето, сред безбройните звезди. Върху златни плочки, намерени в гробовете на знатни траки, са изписани свещени формули, създадени от Орфей. Те учели душите как да изминат пътя до Отвъдния свят. Всеки, посветен в тайното учение, трябвало да каже на стражите му: „Аз съм син на Земята и Звездното небе. Но че съм потомък на Небесните, знаете добре. Името ми е Звезден."
Древните траки са вярвали, че са дошли от звездите и след смъртта си се връщат отново там.

********************************************************************************************
Освен това Според говорящата азбука на Борислав Иванов - ЪЗЪЕР, Зъ е огън, а Гръ Земя ( нещо не му излиза текста но снимките се виждат ).
borislav.digicom.bg/statii/podredba.htm
Та ЗЪГРЪ би трябвало да уточнява огън на земя, то ест ОГНИЩЕ и огнището е това което дава светлина и топлина през нощта - това което прави Слънцето през деня и бога на деня е бил САБАЗИЙ. От него ни е останало и началото на деня САБАХЛЕН ( което вече не се употребява ), а бога на нощта си е ЗАГРЕЙ.
Думата огнище се използва и в преносен смисъл и ЗЪГРЪ, ЗАГРА, ЗАГОРА би трябвало да означава огнището на рода ни, то ест че сме си тук от време оно.
Нестинарството е обред именно за почитане на бога на нощта - Загрей. Имаме си и такава дума-глагол ЗАГРЯВАМ ( на огъня, огнището )
ШЕГОР би могло да се тълкува като ШЪ ГРЪ. Шъ е ръка но може да се използва и като ръководител, управител, тоест управителя на земята - и с волове са си орели земята хората.
ШЪРЪ пък може да се тълкува като РЪКОВОДИТЕЛ НА МНОГОТО, ВСИЧКИ - ЧЪРЪ, ЦАРЪ

ИЗВОРИ

Йоан Цеца - "И тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби, и заедно с тях Ахил, синът на Пелей и на Тетида, дъщерята на философа Хирон, водейки войска от хуни-българи-мирмидонци на брой две хиляди и петстотин." (ГИБИ10 с. 104)

Йоан Малала и Йоан Екзарх направо твърдят, че Ахил е бил българин (ДЯК ком. с. 211)  

“Както старите гърци са ни хвърляли в скитская яма, тии днешни европейски учени ни съпричисляват с фински и черменски и не знам йоще какви племена и качват ни по уралските диви и пусти гори!”(Г. С. Раковски, Ключ българскаго язика, цитат според Г. С. Раковски,Съчинения, том IV, София, 1988, с.194 )    

А ето и информация за това как се ОМОТВА  историята ни. Снимките са от книгата за Кроватова България на Ганчо Ценов и я има в ЧИТАЛНЯта от БЛОГА  но днес малко се чете.

image
image
image
image

Два мечока от Летнишкото съкровище

image

Стенопис на Захарий Зограф "Колелото на живота" от Преображенския манастир край Велико Търново

Неестествено дългите опашки на мечоците от по-горната снимка и въжето от долната снимка показват еднаквата символика на изображенията въпреки голямата разлика във времето.

"Щем доказа необратимо, защо ние сме първите и най-старите жители в Европа..."
Г.С.Раковски   

Анастасий Библиотекар (ок.810 - 879/880) съобщава, че след разделянето на Римската империя през 364 г. при императорите Валентиниан I (321 - 375) и Валент (328 - 378) "българският народ връхлетял и заел всички страни по Дунав"
От това излиза, че в края на 4 век българите са представлявали силен народ, способен да отнеме от Византия дунавските провинции. Важно е да се отбележи, че Анастасий (Historia de viti Rom. Pont. Patrolog. lat. 128, col. 1393 f) пояснява събитието с любопитната подробност, че българите обединили своето отечество, съгласно родственото им право. (”…quia Bulgares, qui jure gentile sibi pariam subjugantes”).

Според мен горния абзац описва времето споменато във "Веда словенах" - Преселението на народа от крайна земя на Дунав, където се споменава Читайска краля - то ест крайната земя е Китай.

Приск споменава един особено важен факт! Когато уведомили кан Атила, че Архиепископа на византийски град, южно от река Дунав, преминава с лодки и работници и копаят могилите/погребални комплекси/ на неговите предци, Той, обявил война на Византия и атаката на неговите войски стигнала чак до Нисус и река Морава. За кан Атила, гробът на неговите предци е свещен и неприкосновен. В по-стари сведения, за войната на цар Дарий срещу Скитите, също се споменава : “...опитай се да разровиш гробовете на нашите предци...и тогава ще разбереш нашата сила!...”.

Тези военни действия в този край на Римската империя са `и досадили доста, а и са допринесли за отслабването `и и Юстиниан е принуден да признае в известна степен независимост на ТИДЕ - Тесалия, Илирия, Дардания и двата Епира, като основава Първа Юстиниана с Българска архиепископия със седалище град Охрид, неподвластна нито на Рим - нито на Константинопол.


"Българската държава е люлка на европейската култура и цивилизация..." Шарл дьо Гол - президент на Франция  

„Славянски“ топоними в Пелопонес на карта от 1589 г.
1
www.bolgari.net/_%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8__%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B8_%D0%B2_%D0%9F%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%81_%D0%BD%D0%B0_%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0__%D0%BE%D1%82_1589_%D0%B3___1_-h-377.html  
2
www.bolgari.net/_%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8__%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B8_%D0%B2_%D0%9F%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%81_%D0%BD%D0%B0_%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0__%D0%BE%D1%82_1589_%D0%B3___2_-h-376.html  

ТУК СМЕ СИ ОТ ВРЕМЕ ОНО -
balkan1.blog.bg/history/2012/12/15/tuk-sme-si-ot-vreme-ono-i-sme-nai-drevniiat-narod-na-zemiata.1031510



КАРТА НА БЕЛОМОРИЕТО С БЪЛГАРСКИ ТОПОНИМИ - 
www.belomorie.eu/private/images/Bel_Macedonia_Thracia-100-5.jpg


"Българската цивилизация е регистрирана от съвременните учени към ХVIII в. пр.н.е. Английският изследовател, Арнолд Тойнби пише в 12-томното си издание за историята на народите, че в света е имало 21 цивилизации. Една от тях е българската."  

ОЩЕ НЕЩО ПО ВЪПРОСА -
sites.google.com/site/historyofthegreatbulgaria/otkritia-za-blgarskata-istoria/proekt-za-otkrivane-na-naj---staroto-naselenie

Присъствието ни на Балканите е неудобно за някои които си готвят "НОВА" древна история -

www.ziezi.net/evria/evria.avi 

Видеофайла не се отваря - вижте дали можете да го свалите от тук -
www.mediafire.com/






Тагове:   българи,   Балкани,   history,   история,   bulgarians,   balkans,


Гласувай:
30


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. raders - Абе всичко така разправят, че нямат ...
03.07.2010 15:03
Абе всичко така разправят, че нямат интерес. Но не мога да си обясня защо. Ти знаеш ли?
цитирай
2. анонимен - Защото не са българи
08.07.2010 23:06
Даже пущат информация че те са били тук от време оно.
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=arheologia&Number=1944480121&page=0&view=collapsed&sb=5
цитирай
3. анонимен - От кога ли - със сигурнст От Когато Ги ...
10.07.2010 17:51
От кога ли - със сигурнст От Когато Ги Има Балканите, те от тогава сме :)
Вечният Български Календар е нещо уникално. Той се е съхранил до сега и ще продължи..... от Нас само се иска да го предадем Във Времето на Хората сред Нас.
Добре ще е да се Съпостави и Свърже с т.н. Народни Вярвания - докато все още ги има Старите и Въздрастни Хора...
цитирай
4. balkan1 - Повече по въпроса
28.07.2010 13:44
Тук намерих и информацията за календара но адреса на който намерих в началото
информацията беше друг и затова едва сега качвам този.

http://www.svetogled.hit.bg/KALENDAR.html

Тук има информация за мирогледа на българите и празничната им система но забележете че 2010-та при мен е на друго място в юпитеровия цикъл - съобразил съм се с позицията на Юпитер в съответното съзвездие след зимното слънцестоене.
цитирай
5. анонимен - Страхотно добър си!
29.08.2010 09:58
Руси, за кой ли път се убеждавам, че твоите постове и блогове носят още и още Светлина! Не преувеличавам! Със Светлината напред, приятелю, и " ще бъде Светлина"!Поздрави!
цитирай
6. анонимен - Поздрави и все напред!!!
21.09.2010 11:37
Продължавай да просветляваш и да будиш заспалите Български хора, Руси!
цитирай
7. balkan1 - ПРОСВЕТЛЕНИЕ
25.09.2010 13:24
Благодаря и помагайте че много е трудно.Големи камънаци от ЛЪЖИ са натрупани и има доста работа.
цитирай
8. penchoan - Гробницата в Свещари е на не по-м...
01.11.2010 12:43
Гробницата в Свещари е на не по-малко от 4 хиляди години. През периода преди 7200 до преди 3600 години Слънцето е изгрявало от югоизток. Траките, а и не само те винаги са строели светилищата с вход към изгрева на Слънцето.
Траките са на Балканите от 14 хиляди години, след великия потоп.
цитирай
9. анонимен - Сабахлен
05.11.2010 12:20
Или Сабалям на село си я използват в Македония също. В Гърция си говорихме с един македонец и я редеше. Тази дума не е ли османо-турска?
цитирай
10. balkan1 - Сабахлен
13.11.2010 17:10
Тази дума според мен си е Българска и произлиза от Сабазий -
http://museumvictoria.com.au/pages/9425/dia47_h600px.jpg
Полегналия в нишата в основата на ръката пък ми напомня за нишата от Татул -
http://www.bulgariancastles.com/bulgariancastles/pictures/tatul/tatul-04-thumb.jpg
Владетелите ни са били обожествявани и всеки си е имал храм приживе, а след смъртта му е бил заравян и новия владетел е строял нов но всички са били слънцепоклонници.
Такъв е и случая с Дионис който е ходил до Индия -
http://www.association-ici.eu/site/index.php?option=com_content&task=view&id=460&Itemid=44
та Александър Македонски не случайно е стигнал до там.
Имам предвид че сме живели от Европа до Индия много преди да дойдат турците и в писанията на Симеон Радев съм чел че турския е бил вързан с персийския, то ест много думи които мислим за турски всъщност са си български, тъй като Персия е била населена с българи. За това днес правят експедиции до Иран и се мъчат да ни пратят там но ние сме били и на други места. Ето китайска монета с български букви -
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs941.snc4/73465_1701009571606_1428943303_1836190_3732579_n.jpg
цитирай
11. анонимен - Защо се учудвате - Селджуски Тюрки, ...
06.12.2010 20:53
Защо се учудвате - Селджуски Тюрки, Османски Тюрки, Османска Империя, та чак след това е Държавата Турция :)
Разликата е огромна - база за сравнение няма.
Български Тюрки - Езикът на Волжките Българи.
Туркия ке падне, Турецкие.... и още, и още...
ТРК... Както и да се върти и усуква - това е.
Е, Защо ли някои са ни променили АЗБУКИТЕ...
http://www.panoramio.com/photo/44650310
цитирай
12. kleotemida - Браво!
16.01.2011 20:39
Чудесен постинг!
Трябва да поровя някъде при мен, мисля че имам още материали за българския календар. Намеря ли - пращам :))
цитирай
13. анонимен - Балканиски полуостров - Бал(ве...
23.01.2011 22:10
Балканиски полуостров - Бал(велики) кан(канове)
България, българи или балгури - бели(светли) учители
БЪДИ БЪЛГАРИН - знаете ли къде го пише?
Обичам ви българи!
цитирай
14. sparotok - Кавказ
04.02.2011 12:41
Който е чел Страбон внимателно знае, че в древността много планини са носели името Кавказ. Бедрих Хрозни свързва името Кавказ с кав, ков - ковачество, метал, т.е. Кавказ означава планина богата на метали.
цитирай
15. анонимен - Зная
04.02.2011 14:43
raders написа:
Абе всичко така разправят, че нямат интерес. Но не мога да си обясня защо. Ти знаеш ли?


Aз знам.
От страх да не разсърдят руснаците.
Много фалшификации на нашата история идват от тоя страх
цитирай
16. divna8 - 13. анонимен - Балканиски полуо...
24.07.2011 19:45
13. анонимен - Балканиски полуостров - Бал(ве...
23.01 22:10
Балканиски полуостров - Бал(велики) кан(канове)
България, българи или балгури - бели(светли) учители
БЪДИ БЪЛГАРИН - знаете ли къде го пише?
Обичам ви българи!
***********************************************

Наистина не е случайно името на полуострова ни!!! И на планината ни..., която мащабно повтарят в строежа на Великата Китайска стена... Защо ли :):):)
цитирай
17. penchoan - Изследванията показват - пише той в ...
25.07.2011 17:29
Изследванията показват - пише той в своята статия, - че датираната от първата половина на III в. пр.Хр. тракийска гробница притежава не само архитектурно-художествени качества, а е носител на богата математическа и религиозно-философска информация. Нещо повече - тя е своеобразен феномен.

Светилището в Свещари първо не е гробница и второ не е от III в. пр. Христа. Светилището е с 1300-2800 години по-старо. Преди повече от 3600 г. Слънцето е изгрявало от югоизток и затова входът е построен на югоизток. На всеки 3600 години земната кора се превърта на 45 градуса и посоките на света се променят.
цитирай
18. balkan1 - Чакай, чакай малко!
03.08.2011 16:12
Пенчоане, пак ги ръсиш някакви превъртени без много обяснения, защото така.
Преди да пишеш чети внимателно и мисли върху прочетеното.
Всички "постройки" в "тракийските" могили навремето са си били храмове на Боговете-владетели, а след смъртта им са били заравяни и новият владетел си е строил нов храм, та за това и могилите са толкова много.
Що се отнася до изгрева на Слънцето, то най важният ден е Зимното слънцестоене и най добре се наблюдава в посока ЮГ.
Мога и да ти трия коментарите и ако продължаваш в същия дух обещавам че няма да ги оставям.
цитирай
19. анонимен - Dessko
06.10.2011 17:39
balkan1 написа:
Пенчоане, пак ги ръсиш някакви превъртени без много обяснения, защото така.
Преди да пишеш чети внимателно и мисли върху прочетеното.
Всички "постройки" в "тракийските" могили навремето са си били храмове на Боговете-владетели, а след смъртта им са били заравяни и новият владетел си е строил нов храм, та за това и могилите са толкова много.
Що се отнася до изгрева на Слънцето, то най важният ден е Зимното слънцестоене и най добре се наблюдава в посока ЮГ.
Мога и да ти трия коментарите и ако продължаваш в същия дух обещавам че няма да ги оставям.


Правилно в староиранските вярвания,част от които преминават и в Рим-култът към слънцето и Митра-зимното слънцестоене е мигът на раждането на новото слънце и празникът Сурва(сура/суря=соле-слънце),постепенно се измества на нова година.
Празникът Коледа е свързан с култът към Митра,чийто образ се прехвърля върху Христос след приема на християнството.Именно това съпоставяне между Христос и Митра води до изместването на Сурва с няколко дни за сметка на Коледа.Всъщност в миналото празниците Коледа и сурва са били в подобен диапазон,но Сурва е имал астрономична обусловеност за разлика от сегашната датова(първият ден на новата година),а Коледа е стоял на определено датово разстояние.

Поздрави.
цитирай
20. balkan1 - ЗА ВЯРВАНИЯТА
07.10.2011 21:09
Точно в това е проблемът че не става въпрос за ВЯРВАНИЯ, а за ЗНАНИЯ НО знаещите са изтрепани ( Джордано Бруно и други като него са изгорени за да се унищожи ЗНАНИЕТО ) и народа е запазил традициите за нещо божествено НО в същността си това е ЗНАНИЕТО. Календарът ни е слънчево-юпитеров и РАЙЧО и Янкул са техните имена - на Слънцето и Юпитер.
Сурвата е първият ден на НОВОТО Слънце, новата година но в древността това се е празнувало на Пролетното равноденствие и Сурвачката ( когато се постави хоризонтално с върхъ на дясно ) е символ на годишен период от Пролетно равноденствие до следващото такова.
http://www.ivanstamenov.com/2007/08/390/
Коледата се знае от народа като КОЛАДА. Някои свързват този ден с КОЛАД НО според мен това си е първият ден на първият месец от новата година, а в Българският календар това е СВИНЯ, то ест първото съзвездие след Зимното слънцестоене е СВИНЯ и за това се коли СВИНЯ.
Определеното "датово" разстоняние свързвам с това че след въвеждането на началото на новата година след Зимното слънцестоене са врътнали Сурвата през Зимата, а Коладата пет дни след Зимното слънцестоене, защото в древността месеците са били с по тридесет дни и накрая са оставали пет неномерирани дни.
Зимното слънцестоене си е ЕДНАЖДЕН - по-късно при разпределението на един ден във всеки първи месец от тримесечието накрая си остава само ЕДИН НЕНОМЕРИРАН ДЕН и въпреки усилията на православието да го омота в ИГНАЖДЕН хората си го помнят като ЕДНАЖДЕН - 20-ти Декември и пед дни след това си е Колада.
цитирай
цитирай
21. shtaparov - Мястото на тази маска не е при хай...
03.11.2012 17:39
Мястото на тази маска не е при хайдуците сръбски,а при Българите,които са я направили преди повече от 2500 години!
цитирай
22. balkan1 - НЕ ...
15.12.2012 13:15
... щом са хайдуци, значи са наши хора. Няма смисъл да тропаме по свирката на муцуните и да се делим - днес това делене продължава с Македония.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balkan1
Категория: Политика
Прочетен: 3239047
Постинги: 531
Коментари: 287
Гласове: 1242
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031