Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2010 07:36 - ЧИТАЛНЯ
Автор: balkan1 Категория: Политика   
Прочетен: 15849 Коментари: 6 Гласове:
3

Последна промяна: 05.12.2016 15:33


КОЛКОТО И ДА ПЛЮЕШ СРЕЩУ СЛЪНЦЕТО НЕ МОЖЕШ ДА ГО ЗАГАСИШ

image

ВЕДА СЛОВЕНАХ 

 1 - www.scribd.com/document/75804842/%D0%92%D0%B5%D0%B4%D0%B0-%D0%A1%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%A2%D0%BE%D0%BC-1-1874
 
2 - www.rodopskistarini.com/2011/12/2-1881.html

http://ziezi.net/veda1/

http://ziezi.net/veda2/

ЗА ТРАКИТЕ - Н. Йонков - ВЛАДИКИН

www.heliopol.com/books/traki.pdf


Д-р Ганчо Ценов
Кроватова България -
  • ziezi.net/cenov.html

  • imadrugpat.org/krovatova.pdf

    Търси ЧОВЕКО да намериш големия път, който води до вечен ЖИВОТ като СЛЪНЦЕ. 
    http://www.spiralata.net/s.php?SearchType=2&find=%C8%E7%F3%EC%F0%F3%E4%E5%ED%E8%F2%E5+%F1%EA%F0%E8%E6%E0%EB%E8+%ED%E0+%D2%EE%F2
    Христо Танев - АЗът на Българите.  
    vaseto.info/books/57.pdf

    Малцина знаят, че освен бог на виното и плодородието Дионис е известен също и като велик завоевател. Със своите вакханки и сатири той стига чак до Индия, покорява местното население и изгражда свещен град с име Ниса. Луций Ариан разказва, че преди идването на Дионис в Индия, местното население било номади непознаващи градове. Обличали се с кожи, ядели кора от дървета и сурово месо. Тракийския бог им дал огъня, научил ги да орат и сеят, да правят вино, да строят, да коват оръжие, дал им също закони и религия, като разбира се поставил себе си начело на новия пантеон. С други думи, според Ариан Дионис е основателят на древната индийска цивилизация.
    www.association-ici.eu/site/index.php  
     
  •  
ОТЕЦ ПАИСИЙ
История Славянобългарска
dl.dropbox.com/u/21622144/texts/PaisievaIst_Ivanov_1914.pdf

БЪЛГАРЩИНАТА в Мала Азия
ziezi.tripod.com/anadol/petyr/koledarov1.htm

ЮСТИНИАН - НОВЕЛИ - 

11-та с която основава Първа Юстиниана -
uwacadweb.uwyo.edu/blume&justinian/AJCNovels2/Novel%2011.pdf
Ако някой знае английски да я преведе - няма да е зле. Ето и останалите - 
uwacadweb.uwyo.edu/blume&justinian/Novels1_40.asp
4. За привилегиите на архиепископа на Първа Юстиниана

Същият император до Кателиан, преблажения архиепископ на Първа Юстиниана.
Понеже силно желаем да възвеличим по много и различни начини нашия роден град, където за първи път бог ни позволи да се язим на този създаден от самия него свят, ние искаме и по отношение на църковната си власт той да се разрасне до най-голяма степен, така че сегашният свети предстоятел на нашия град Първа Юстиниана29 да стане на само митрополит, но и архиепископ30 и под негова власт да бъдат някои провинции, а именно както самата Вътрешна Дакия31, така и Крайбрежна Дакия32, също и Първа Мизия33, и Дардания34, и провинция Превалитана35, и Втора Македония36, и част от Втора Панония37, която е в Баценската област38.
В старо време e била учредена префектура в Сирмиум и там е била цялата висша власт на Илирик както по гражданските, така и по епископските дела. После обаче, по времето на Атила, понеже местата на същия [Илирик] били опустошени, префектът Анремий дошъл в Солун, като избягал от град Сирмиум, и тогава и епископското достойнство последвало самата префектура, и солунският епископ заслужил известно предимство не поради своята власт, но под сянката на префектурата. Но когато днес по божия воля нашата държава е така уголемена, че и двата бряга на Дунав изобилстват вече с наши градове, и Виминациум39, и Рецидива40, и Литерата41, които са отвъд Дунава42, са отново подчинени на нашата власт, ние сметнахме за необходимо да установим близо до Панония, в нашия най-щастлив роден град най-славната префектура, която е била учредена в Панония, тъй като Втора Панония наистина отстои недалеч от Средиземна Дакия, но Първа Македония43 се намира на голямо разстояние от Втора Панония. И понеже не беше полезно за държавата хора, които винаги са много заети с военни дела, да преминават през такова разстояние и толкова големи трудности, за да дойдат до Първа Македония, затова ние решихме, че е необходимо да преместим префектурата към по-горните области, та разположените близо до нея провинции да чувстват по-добре нейните грижи. И затова твое блаженство и всички светейши предстоятели, архиепископи на споменатата Първа Юстиниана, да имат и предимство, и пълна свобода да държат епископите под своя власт, да ги ръкополагат и във всички гореспоменати провинции да се ползуват с най-голяма почит, да имат най-голямо достойнство, най-високо свещенослужителско положение, най-висок чин. Те да бъдат поставяни от твоя престол и да имат само тебе за архиепископ, като на солунския епископ се отнеме всякакво право на общение c тях. Ho ти сам и всички предстоятели на Първа Юстиниана да им бъдете съдии и съдници, да решавате и да туряте край на всеки спор, който се породи между тях, да ги ръкополагате и те да не отиват при никой друг, но всички споменати провинции да знаят своя архиепископ и да чувстват неговата власт. И той или лично, или чрез нарежданията си, или чрез изпращане на клирици да има пълна власт, и пълен йерархически надзор, и право на назначаване. Но ние желаем да бъде ръкополаган от твоя светост и епископът на Акве44, който е [град] в провинция Крайбрежна Дакия, за да не бъде оставен за в бъдеще под властта на меридийския епископ. Меридийският [епископ], разбира се, да си остане в Меридиум45, като му се отнеме всяко общение с Акве, а аквенският епископ да има споменатия град, всичките му крепости, земи и църкви, за да може да прогони от града и областта му боносиевата ерес46 и да я замени с православната вяра.
И тъй ние изпратихме настоящия закон до светия ти престол, за да знае твое блаженство разпореждането на наше величество, та църквата на нашия роден град да има за вечни времена такива права за слава на всемогъщия бог и за вечен спомен от наше величество. Когато обаче се случи управителят на твоя престол да напусне този свят, ние постановяваме да се постави своевременно архиепископ от неговия свещен събор на митрополити, да се издигне, както подобава, архиепископ, уважаван във всички църкви, като и в този случай се изключи напълно общението със солунския епископ.
И тъй твое блаженство да не отлага да приведе в изпълнение на всяка цена това, което наше величество постанови.
Издадено на 14 април (през консулстването на преславния Велизарий). [535 г.] . 

http://www.heritagebg.net/%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8/item/151-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8

   СТАРИ КНИГИ  -
*1 - Световна библиотека
www.wdl.org   

* 2 - Маркус Бат - руско-турската война -
www.archive.org/stream/observationsonbu00bathuoft#page/n9/mode/2up  

*3 - История во кратце - Йеросхимонах Спиридон - 
www.archive.org/stream/istoriiavokratt00spirgoog#page/n79/mode/2up

БЪЛГАРСКИ СТАРИНИ
*4 - Добрейшово евангелие -
www.archive.org/stream/blgarskistarini00naukgoog#page/n7/mode/2up  
www.archive.org/stream/bulgarskistarini01bulguoft#page/n15/mode/2up

*5 - Книгопис на новобългарската книжнина -
www.archive.org/stream/knigopisnanovobl00jireuoft#page/n3/mode/2up  

*6 - Исторически паметници по времето на заверата - 
www.archive.org/stream/istoricheskipam00naukgoog#page/n5/mode/2up

*7 - Копривщенски Дамаскин -
www.archive.org/stream/bulgarskistarini02bulguoft#page/n3/mode/2up  

*8 - Врачанско евангелие -
www.archive.org/stream/bulgarskistarini04bulguoft#page/64/mode/2up 

*9 - Послание на цариградския патриарх Фотий до Българския княз Борис -
www.archive.org/stream/bulgarskistarini05bulguoft#page/n3/mode/2up  

*10 - Златоструй -
www.archive.org/stream/bulgarskistarini10bulguoft#page/n3/mode/2up  

*11 - Синодик на цар Борил -
www.archive.org/stream/bulgarskistarini08bulguoft#page/n3/mode/2up  

*12 - АЛЕКСАНДРИЯ - 
www.archive.org/stream/bulgarskistarini13bulguoft#page/n3/mode/2up 

..........................
ОЩЕ ЗА ЧЕТЕНЕ -
ald-bg.narod.ru/biblioteka/BIBLIOTEKA_index.htm 

И ОЩЕ НЕЩО -
bigbook-bg.beep.com/downloadarhives.htm 

ЗА БЪЛГАРИЯ -
openlibrary.org/search  

СКРИПТОРИУМ - 
scriptorium.hit.bg/ 

Източна Македония - 
es.scribd.com/doc/80796428/1889-%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4

ИЗТОЧНА ЛИТЕРАТУРА - на руски -
www.vostlit.info/haupt-Dateien/index-Dateien/A.phtml

Етичен кодекс на библиотекарите в България

www.lib.bg/index.php


АНТИЧНИ АВТОРИ 
antichniavtori.wordpress.com/

онлайн библиотеки
ПРИЛОЖЕНИЕ № 2 :: Български електронни библиотеки и сайтове с безплатни електронни книги и текстове
16 юни 2013 г. в 22:19
====================================================
ЕЛЕКТРОННИ ИЗДАНИЯ
© Доц. д-р инж. Тодор К. Тодоров – автор
Научен редактор доц. д-р Люба Цветкова
Издателство “Авангард Прима”
София, 2013

Лиценз: (CC) BY-NC-SA
====================================================

Както беше подчертано, в българския език понятието „електронна библиотека” не е строго дефинирано. Много често вместо него се използва „виртуална библиотека”, „онлайн библиотека” и „интернет библиотека”. Дру­га значителна част от електронните библиотеки са с наименования, свързани с тематиката или предназначението на събраните в тях електронни книги или е­текстове.
По своята структура се различават три основни вида електронни биб­лиотеки: същински електронни библиотеки, при които техните метаданни (библиографски данни) са организирани в център, през който се осъществява търсенето; колекции – при които електронните книги или е-текстове са раз­положени така, че при кликване върху тях те се отварят или се свалят; сложни (съставени от няколко) електронни библиотеки, наречени електронни храни­лища.
Електронните библиотеки намират широко приложение и разпростра­нение в 4 основни области:
за книги с отпаднали авторски права или за книги, чиито автори да­ват съгласието си книгите им да се разпространяват свободно;
книги и материали, посветени на образованието (учебници, учебни помагала);
книги, свързани с културно-историческото наследство на даден на­род;
книги и материали за развитието на науката и техническия прогрес.
Електронни библиотеки и сайтове с електронни книги и текстове в об­ластта на образованието са разгледани в раздела „Електронни учебници”. Електронните библиотеки и сайтове с материали от културно-истори­ческите наследства са поместени в раздела „Проекти на дигитални библиотеки с документи от културно-исторически наследства”. Информация за книги и материали, свързани с развитието на науката и техническия прогрес има в раздела „Електронните университетски библио­теки през XXI век”. Във всички представени по-долу конкретни електронни библиотеки в скоби е показан приблизителният брой книги и текстове, съдържащи се в тях.


Електронни библиотеки, наречени електронни

Българска електронна лингвистична библиотека [http://www.belb.net]. Българската електронна лингвистична библиотека (БЕЛБ) е предназначена за публикуване в електронен вариант на текстове по езикознание (статии, монографии и сборници; учебни програми, лекционни курсове, библиографии) от български и чуждестранни учени. Целта, която си поставят авторите, е да представят българистичната лингвистика във възмож­но най-пълен обем, за да облекчат достъпа до многобройните й съвременни резултати и постижения, за да подпомагат работата на младите езиковеди, а също така да са полезни за професионалното запознаване и общуване на линг­вистите от цялата страна. Сайтът на БЕЛБ е разработен от Георги Стефанов Гърдев от В. Търново. Публикуването в библиотеката е безплатно.
Електронна библиотека [http://star05.net/].
Съдържа следните категории литература: художествена – българска и чуждестранна, детска литература, приказки, комикси, поезия, публицистика; обществени науки; духовна литература; география и история; приложни и ес­тествени науки; компютърна литература; философия и езикознание; изкуство
– архитектура, изящни изкуства, кино, музика, театър, фотография; за дома и семейството. Има документална галерия: филми, сериали, видеоклипове, как­то и рубрика „Личности” (1160).
Електронна библиотека [http://book.phpbb9.com/]. По същество е фо­рум за новини. Електронна библиотека [http://elibrary.zdrave.net/]. ЕБ на Междуна­родния институт по здравеопазване и здравно осигуряване.
Електронна библиотека [http://www.uni-svishtov.bg/philosophy/Library.html]. Електронна библиотека на Свищовската Стопанска академия. Съдържа философски съчинения, публику­вани в Интернет на 5 езика.
Електронна библиотека „Барабанчикъ” [http://www.barabanchik.hit.bg/]. Тук е представена книгата на Боян Рангелов „Политическият национализъм на българското националноосвободително движение през Възраждането”, издадена през 2006 г. от изд. Буквите.
Електронна библиотека АРП [http://arp.uni-ruse.bg/books.php]. Съ­държа електронни издания на някои известни книги свързани с автоматиката и роботизацията, както и учебни програми на Русенския университет по тези проблеми.
Електронна библиотека на Варненския икономически универ­ситет [http://www.ue-varna.bg/Library/publications/oblasti.php].
Електронна библиотека на Катедрата по атомна физика във Фи­зическия факултет на Софийския университет [http://atomic.phys.uni­sofia.bg/elektronna-biblioteka]. Съдържа книги, лекции, доклади на конферен­ции, упражнения и дипломни работи.
Електронна библиотека по архивистика и документалистика [electronic-library.org/]. Съдържа статии, студии и монографии, посветени на проблемите, свързани с възникването, развитието и утвърждаването на архи­вистиката и документалистиката като научно-практическо познание в систе­мата на хуманитарните дисциплини.
Електронна библиотека Православното християнство [http://pravoslavnoto-hristianstvo.com]. Включва разделите: Авторски текстове, Статии на съвременни богослови, Художествена проза и поезия. Църковни песнопения. Вестник „Светилник”. Галерия – Икони, Учебни материали и лек­ции по богословие, улесняващи студентите от Богословският факултет и дру­ги подобни учебни формации.


Електронни библиотеки, наречени виртуални

Българска виртуална библиотека [http://www.slovo.bg/]. Виртуална библиотека „Словото“ си е поставила за цел да публикува в Интернет всички значими произведения на българската литература. Страниците се обновяват всекидневно, до пълното представяне на всички повече или по-малко стойнос­тни автори и произведения. Освен класически текстове, тук всеки може да публикува абсолютно безплатно и свои собствени творби. Библиотеката има форум за коментари и книжарница за продажба на книги.
Четири книги: Славянобългарска история от Паисий Хилендарски, Чичовци и Към пропаст от Ив. Вазов и Криворазбраната цивилизация от До­бри Войников са предоставени (в ZIP формат) за изтегляне.
Библиотеката стартира на 5 юли 1999 г. на адрес slovo.orbitel.bg. През октомври 1999 г. е учредено Сдружение с идеална цел „Словото” (София). В авторитетния конкурс „Български сайт” през 2000 г. „Словото” е класирано на първо място в категорията „Информационен сайт”, а през 2002 г. печели гла­совете на публиката в категория „Онлайн библиотеки”. През 2003 г. „Слово­то” печели и наградата „Христо Г. Данов” за принос в развитието на българ­ската книжовна култура в категорията „Електронно издаване и нови техноло­гии”.
Виртуална библиотека за докторанти [http://phd-center.bvu-bg.eu/].
Виртуална библиотека [http://my.opera.com/agbiblioteka/blog/]. Вир­туална библиотека на английската гимназия „Гео Милев”, гр. Русе.
Виртуална библиотека [http://www.bio21.bas.bg/library/]. Уеб страни­ци на Института по биофизика, Института по молекулярна биология и Инсти­тута по физиология на растенията към БАН.
Виртуална библиотека [http://www.virtualnabiblioteka.com/]. Книги в pdf формат. Жанрове: Проза, Исторически и др. (8376).
Виртуална библиотека „Заедно” [http://zaedno.de/content.html]. Съ­държа статии по следните теми: пътеписи, първи стъпки, финанси и осигуря­ване, култура и забележителности, образование, работа, институции, комуни­кации, транспорт, здраве и свободно време.
Виртуална библиотека EUROPE [http://www.europe.bg/htmls/page.php?category=81]. Библиотеката europe.bg е организирана в няколко подмодула, които представят важни документи свър­зани с европейската интеграция на България и политиките на Европейската общност. Модулът Библиотека се обновява всеки ден.
Виртуална библиотека MySchoolBel [http://www.myschoolbel.info/Books.html]. Сайт за български език и литература. Съдържа книги, включени в курса на обучение по българска литература, лите­ратурна критика, речници, помагала, които могат да бъдат изтеглени, както и някои полезни препратки към други виртуални библиотеки.
Виртуална библиотека Коронал [http://www.koronal.com/]. Това е електронна библиотека, съставена от дипломни и курсови работи, казуси, есе­та, доклади, материали, учебници, дисертации, книги и др. Съдържа над 750 помощни материали за ученици и студенти. Материалите са най-често в doc формат, но са предварително архивирани.
Виртуална библиотека на Специализираната библиотека с архи­ви „Студии Романи” [http://212.72.210.78/sr-www/virtuallibrarybg.html]. Тук са представени текстове на автори от секция „Балканска етнология” на Етно­графския институт с музей при БАН и от Дружеството за изследване на мал­цинствата в България. Повечето от включените в електронната библиотека статии и студии са публикувани в периодични издания или специализирани сборници, в различни страни по света, достъпът до тях е лесен. Включени са и някои стари или по-нови, но в ограничен тираж издания, които също иначе са труднодостъпни(25).
Виртуална библиотека ЦСКА [http://www.cska-archive.com/]. Вест­ници, списания и албуми, свързани с ЦСКА.
Виртуална детска библиотека – Бебезона
[http://www.bebezona.bg/Downloads/Show/]. Съдържа приказки (аудиозаписи на творби на братя Грим и народни детски приказки), стихотворения, песнич­ки, игри.
Виртуална духовна библиотека „Спиралата на еволюцията” [http://www.spiralata.net/]. Съдържа около 1700 книги на български и руски език, които са във формат doc, поради което са архивирани и лесно могат да бъдат сваляни. Освен книгите в библиотеката са поместени и голям брой фи­лософски, религиозни, етически статии и други материали.
Виртуална читалня [http://www.maxima.bg/bg/]. Съдържа: фантасти­ка и фентъзи (12 книги), 5 книги за жената и дома, психология и парапсихоло­гия (2 книги), за лечение (2 книги).


Електронни библиотеки, наречени онлайн библиотеки

Ислямска онлайн библиотека
[http://www.islamforbulgaria.com/onlinelibrary/].
Онлайн библиотека [http://booksbg.blogspot.com/]. Съдържа 10 кни­ги: Правописен речник, Български хроники от Ст. Цанев, История на България и др.
Онлайн библиотека „Пътят към Аллах” [http://www.way-to­allah.com/bul/library.html]. Над 50 книги за исляма.
Онлайн библиотека e-book.bg [http://e-bookbg.com/] (3600).
Онлайн библиотека Stalik [http://stalik.hit.bg/library/] Статии по соци­ални теми, психология и сексуалност и история на изкуствата.
Онлайн библиотека на Факултетния студентски съвет на Истори­ческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” [http://fsshistory.wordpress.com/студенти/онлайн-библиотека/].


Електронни библиотеки, наречени просто библиотеки

Библиотека АТИКА [http://attika.dir.bg/html/biblioteka/index.html] – 17 книги в pdf формат.
Библиотека за стари книги [http://biblioteka-stari-knigi.blogspot.com/]
Библиотека на Асоциацията за развитие на университетското класическо образование [http://aduce.org/new_page_6.htm] – със статии и биб­лиографии.
Библиотека на българския Бебе център
[http://biblioteka.biberonbg.com/]. Библиотеката към българския Бебе център предлага множество готварски рецепти, подходящи за бебета и деца, за ястия, десерти и други храни, класически литературни произведения за деца, класи­фицирани по възрастови групи и др. (163).
Библиотека на Лекториум Розикруцианум [http://lectorium­rosicrucianum.bg/library/]. Философия и духовно учение, Пентаграм (избрани статии), Ерата на водолея (18).
Библиотека триъгълник [http://triangle.bg/books/]. Първата цел на то­зи сайт е запознаване с беседите на Петър Дънов. Най-подходящи са първа, втора, трета, четвърта и пета серия „Сила и Живот“. Тази библиотека е създа­дена с вярата, че беседите и тяхното прилагане са полезни за подобряване на живота на всеки. Преценката дали това е така обаче може да се направи само чрез пряк досег с беседите, а не от чужди мнения. В книгата „Учителя Беинса Дуно“ има повече информация за беседите и лекциите. Популярно място, къ­дето могат да се обсъждат беседите, е Порталът към съзнателен живот (13 книги и 198 беседи).
Моята библиотека [http://chitanka.info/ ]. Универсална библиотека, предлагаща електронни книги и текстове на български език. Създател е Бори&s

image



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sparotok - хубаво
24.08.2010 13:40
Страхотни неща си подбрал!!!

Поздрави!
цитирай
2. анонимен - Браво
25.08.2010 13:52
Без да познаем кои сме, как ще знаем от какво имаме нужда и къде е пътят ни?!
Поздрави за подборката! Слънцето на истината май вече започна да грее твърде силно и тези, които разчитат на тъмни сделки, лъжи и престъпления.

Поздрави!
цитирай
3. анонимен - от вОДЕСос
25.08.2010 20:58

Малко допълнение.
Давам ви връзка от която можете да изтеглите книгата на д-р Чилигиров "Готи и гети" : http://www.ivanstamenov.com/2010/08/2108/
цитирай
4. анонимен - Чудесен подбор и Прекрасна Идея, ...
28.08.2010 11:19
Чудесен подбор и Прекрасна Идея, Поздравления!
Г-н Ценов с основание е пренебрегнат от всички... , защото се е оказал пророк за Времето си. Даже след сто и кусур години Разсъжденията за Двата Дела са показателни. Аз бих допълнил - едните искат да живеят в Държава по Държавнически, а другте по Своему........ Но рано или късно ще разберат, че срещу ПриРодата не бива.....
Живи и Здрави!
цитирай
5. анонимен - Ето тук може да се прочете още нещо ...
11.09.2010 13:39
Ето тук може да се прочете още нещо Българско - http://www.ivanstamenov.com/files/perper-pametnik.pdf
Живи и Здрави!
цитирай
6. liliyanaandreeva - Аз съм "кръстоска" от кукушански македонец и ловчанска мизийка.
12.09.2010 16:02
Но всички се смеят, че това "мляко" било смес от две крави(не от крава и биволица).Помои лични разсъждения заподозрях, че българите са наследници на тракийските племена.Същата теза застъпва и един американски учен от български произход.Той доказва, че зъвременният български език е наследник на тракийските диалести.Трябваше да събирам поне имената и книгете,които прочетох, но не го счетох тогава за вероятна истина.Сега съжалявам.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balkan1
Категория: Политика
Прочетен: 3239140
Постинги: 531
Коментари: 287
Гласове: 1242
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031