Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2011 20:30 - С Л Ъ Н Ц Е Т О
Автор: balkan1 Категория: Политика   
Прочетен: 16500 Коментари: 9 Гласове:
8

Последна промяна: 11.10.2019 16:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


 Сланцето е първото ни и най важно божество. 

www.astrohoroscope.info/sunrise.htm
.....................................................................
kosmicheskovreme.com/


Предците ни са били слънцепоклонници и това си личи от Българският календар - 

image

balkan1.blog.bg/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831    

и от артефактите и техните орнаменти в храмовете гробници от могилите на УЖ "траките". Това показва че сме тук от време ОНО - 

balkan1.blog.bg/politika/2010/07/03/ot-koga-sme-na-balkanite.571532  

Един от най популярните символи на Слънцето е ( може би и за това неудобен и омацан ) е СВАСТИКАТА - 
 
balkan1.blog.bg/politika/2010/08/13/svastikata.590601   

Друг символ на слънцето е шестоъгълната или шестолъчевата "звезда". Тя се среща на доста места ( по старите чешми - Копривщица ) и е символ на шестте врати на изгревите и залезите при слънцестоянията и равноденствията.   

image

Ето и артефакти с този символ - 

image 

image

Акадски ролков печат, около 2300 г. пр.Хр. Снимката показва ролковият печат VA/243 след завъртането му върху глина.

image

Лявата спирала при Сурвакницата и Мартеницата също е слънчев символ -

balkan1.blog.bg/politika/2012/01/10/surva-i-kaduceiat-na-hermes.879935   

Ето и една гривна с такива символи 

image

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.515150211841613.111474.129233097099995&type=3

Амулет от Преслав   

image 

koziroga.blogspot.com/2010/04/blog-post_3848.html

Блюдо от съкровището в Малая перешчепина. Орнамента като на гега от вертикалния елемент фиксира вратите на изгрев и залез при равноденствие.  Според мен това е всъщност двойната спирала символ на годината - част от сурвачката, започваща от пролетното равноденствие, средата между двете спирали е есенното равноденствие и "тръгването" нагоре на спиралата е зимното слънцестоене достигаща до следващото пролетно равноденствие.

image  

Двойната спирала над орнамента с птицата - равноденствието - началото на годината. Този черпак от територията на Волжска България носи символите на Българския календар - на дръжката са изобразени "безкрайни" спирали символизиращи безкрая на времето, а на дъното му са изобразени четерите "спирки" на Слънцето - Орнамента с птицата и двойната спирала е пролетното равноденствие - началото на годината, в дясно и лява са лятното и зимното слънцестоене, а долу е есенното равноденствие.   

www.transoxiana.org/Eran/Articles/fedorova.html

    Според мен и символите от картите за игра са слънчеви символи - 

image

Пиката е Зимното слънцестоене и за това пиката е черна - по-голямата част от денонощието е нощ. 
Купата е Лятното слънцестоене. 
Карото е Пролетното равноденствие и се вижда оформено в шестолъчната звезда фиксиращо вратите на изгрев и залез при равноденствие. 
Спатията се вижда като орнамент в елемента от украсата на черпака фиксиращ есенното равноденствие.  

image

Картите за игра са всъщност Българският календар.
Четири ранга по 13 карти са четирите сезона с по 13 седмици -
13х7=91х4=364
Черният жокер е ЕДНАЖДЕН, а червеният е денят на високосната година.

Ето и откраднатата жълта "еврейска" звезда - 

image

image  

Кръстът при слънцепоклонниците е изобразяван в кръг ( Слънцето ), а четирите рамена на кръста са Долу - Змното слънцестоене - тогава Слънцето е най ниско на хоризонта, в ляво Пролетното равноденствие, горе Лятното слънцестоене, в дясно есенното равноденствие. 

image

www.wdl.org/ru/item/2895

Снимка от книга на интересен народ БАТАК от Северна Суматра на която се вижда кръг от Ламя с кръст в средата и изобразени месеци, като елипси - то ест календар. 



image

Оцелели въстаници разказват, че преди залавянето си през 1872 г. апостола на свободата Васил Левски поръчал на Мария, дъщерята на Ганьо Маджарски от Карлово да ушие две бойни знамена. Девойката се заловила за работа, но след обесването на Левски знамената останали недовършени. По време на пряката подготовка на въстанието в Панагюрски революционен окръг, апостолите Бенковски и Волов узнали за готовите знамена и взели едното, което било избродирано изцяло по идея на Апостола. В действителност това е знамето, с което е обявено Априлското въстание. Тъй като бунтът избухва по-рано от предварително планираната дата, заради предателство, байракът, който Райна Княгина шие, е все още недовършен. Тогава „Панайот Волов прикрепя карловския пряпорец на един неокастрен прът и развявайки го, обявява въстанието.” 

Непознавайки учението на предците си слънцепоклонници българите не разбират че това не е християнски кръст - РАЗПЯТИЕ. 
Вертикалната линия която пресича червеното поле от край до край фиксира точките на слънцестоянията. Двете допълнителни чертички долу са символи на корени, то ест това е Земята и се обозначава моментът на Зимното слънцестеоене  когато Слънцето е най близко до Земята. Както се вижда от горната снимка Ламята описва кръг около кръста по часовниковата стрелка и започвайки от Зимното Слънцестоене когато денят е най малък ( това е отбелязано с наклонената пресечна черта на тази снимка )   описвайки кръг на ляво и нагоре стигаме до Пролетното равноденствие ( хоризонталната линия ) и продължавайки стигаме до горния край на вертикалната, където наклонената пресечне черта е е по голяма от долната с което се фиксира по-големият ден на Лятното слънцестоене ( забележете че наклона на пресечните черти е по пътя на Слънцето ) и продължавайки по часовника се минава през Есенното равноденствие и се стига долу до Зимното слънцестоене. 
По-късно християнството изкривява тези символи и ги превръща в РАЗПЯТИЕ с което се омотва знанието и българите забравят достиженията на предците си, защото на империята са и били нужни прости народи за да ги управлява по лесно.

Предците ни са били слънцепоклонници и владетелите ни са били обожествявани като синове на слънцето - за това са тези златни маски и тези кръгове зад главите им, които по късно се присвояват от християнството. Свещта е също наследство от слънцепоклонниците - символ на ОГЪНЯ - този който замества Слънцето през нощтта -
Слънцето - Сабазий
Огънят - Загрей
От там ни е останало и нестинарството.



Нещо интересно от Магурата -
kikowsky.blog.bg/drugi/2011/03/15/strannata-slyncheva-sistema-i-magurskite-risunki-po-vyprosa.707994

Пазете си историята и земята, защото се работи по въпроса за присвояването им - 
www.ziezi.net/evria/evria.avi

image

Владетелят - синът на Слънцето и лъвът-тотем, символ на Слънцето.

image

Розетата е символ на седемте подвижни светила:
Слънце
Луна
Марс
Меркурий
Юпитер
Венера
Сатурн
Руните по лъчите са символи на тези светила.

image
Слънчевият символ е кръста - следващите светила са отбелязани през два лъча, така както се рисува седмолъчката без да се вдига писалото.





Тагове:   слънце,   символи,   sun,   simbols,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bojo12345 - Поздрав, balkan1!
10.06.2011 21:43
много интересни факти ни показваш - има какво да научим за нашето минало, на Българите!:)))
цитирай
2. sparotok - слънце
11.06.2011 14:53
Когато казваме Бог, всъщност употребяваме едно от най-древните имена на сълнцето. Бага е име на адития - аспект на слънцето при древните арийци, Багос също е името на тракийския бог на светлината.

На блюдото от Малая Перешчепина е изобразен мотограм на Христос. Знакът е всъщност комбинация от Х и Р ( р е това, което прилича на гега). Буквите А и О ( омега) са потвърждение за това, че се касае за името на Христос.

Поздрави!
цитирай
3. balkan1 - "името на Христос"
20.06.2011 14:59
Кое е името на Христос???
Христос е превод на гръцки от "помазан".
Исус е превод на гръцки от "спасител".
Азбуката на "гърците" е направена от финикийската НО когато Кадъм идва тук на балканите финикийското писмо е пригодено от Лин ( братът на Орфей ) за ползване от елините ( аристокрацията на предците ни ) и по късно се усвоява и от простолюдието - пелазгите - белазците -
http://www.ivanstamenov.com/files/linearb.pdf
цитирай
4. iliada - Щастливо лято !
21.06.2011 09:12
Щастливо лято !
цитирай
5. анонимен - Шестоъгълната звезда
26.06.2011 08:03
Отскоро започнах да събирам на едно по-ценните неща за символи. Най-вече ме впечатляват връзките и единството между символи, човек, Космос. В момента ги разучавам.
Нашите прабългари явно са имали много и уникални способности, щом са създали Календар!
Мен лично ме впечатли шестоъгълната звезда, която е част от Цветето на живота, рисунка снимана от Египетски пирамиди и среща се на други места.

Само не ми е ясно/нямам си понятие от астрология и подобни/ - къде се намира Слънцето в тази картинка? Някой може ли да даде връзка с изображение на Слънцето и Земята в поне едно от тези слънцестоене или равноденствие?
Благодаря предварително!
В шестоъгълната звезда също се съдържат и всички руни. А ние сме живи руни.
Ето връзката, където събирам по-ценни статии за символите, единството, произход и значение, включително и тази си прибавих на първо място. Нали все пак се говори за нас! За който се интересува повече, давам връзката:
http://cveta1.blogspot.com/2011/06/blog-post_21.html
цитирай
6. balkan1 - За Слънцето и шестолъчната звезда
29.06.2011 07:24
Нарисувал съм шестолъчната звезда в кръг ( Земята ), като съм отбелязъл три от посоките и съм пояснил че шестте лъча сочат шестте врати на Слънцето през които изгрява и залязва по време на слънцестоянията и равноденствията.
В мрежата има писания по всички въпроси и е достатъчно да напишеш думичката или думичките от които се интересуваш и ще ти излезат ( Гугъл ) и писания и картинки НО ПРИЧИНАТА за всичко това е наклонът на земната ос спрямо орбитатата `и.
Прегледай писанията ми за СВАСТИКАТА.
цитирай
7. shtaparov - Свастика
22.07.2011 16:43
Думата "Свастика" е древно- Българска и означава Звяздика /Звяздица/!
цитирай
8. thekolobur - благия Бог
28.08.2011 15:11
"Старите българи, които са живеели на Балканския полуостров, служили на благия Бог, затова се нарекли „българи”, това е духовното тълкуване на думата „българин”. Някои казват, че българите носят името си от реката Волга, отдето са дошли, преминали Дунава и се заселили на Балканския полуостров, дето имало вече българи. Старите българи се различават от новите, които преминали Дунава. Първите са благи, а вторите се отклонили малко от пътя си , заради което изгубили религиозното си чувство. Обаче и едните, и другите са на везните, взаимно си помагат."
ПЕТЪР ДЪНОВ
цитирай
9. balkan1 - Благият Бог
28.08.2011 17:00
Според Учението им човек за да е достоен за посвещаване в ЗНАНИЕТО трябва да е БЛАГ - то ест
Предците ни са виждали човека като прикован към кръст от -
- прищевките на тялото
- емоциите и страстите
- лошите помисли
Едва след като се оттърве от тези "пирони" човекът е спасен и вече е достоен за посвещаване в знание, защото предците ни са оценявали знанието като оръжие и не са го раздавали как да е.
Обучението се е провеждало на хълма, на който е било и светилището ( мястото от където са водени астрономически наблюдения ) на удобно за сядане място по камъните. След като усвои определен обем от информация, обучаваният е преминавал на по-високо място и тези от по високите места са обучавали тези от по-ниските места. От там ни е останала думата ЧИН с две значения -
- място за учене
- ранг в обществото
и така наречената Взаимоучителна метода.
Накрая ученикът получава званието ХОР и за това е останала и приказката - да направиш нещо като хората, то ест не като другите, а като знаещите и можещите.
Най-добрият разбира се се помазва за БОГ-ВЛАДЕТЕЛ но всичко това се омацва с имперската доктрина и за това българите не са били съгласни и за това са били тези "вселенски" събори, докато накрая Юстиниан не основава Първа Юстиниана ( българската територия в Римската империя) с Българска архиепископия със седалище град Охрид - новела 131/ 18 Май 535-та година.
ЗА произхода на думата БЪЛГАРИ, БЛЪГАРИ има най различни предположения. Според писанията на Борислав Иванов за говорящата азбука ЪЗЪЕР Бъ Лъ Гръ би трябвало да означава Голямата Гръд Земна - то ест Планината ( Балкана ). В смисъл че те винаги са се заселвали край висока планина с река като по този начин имат близа да себе си паша за добитъка през летните жеги, дърва, вода за пиене и напояване и дивеч и като гипитат от къде сте - следва отговора Бъ Лъ Гръ и от тама Бълъгри, Българи и така до днес -
http://borislav.digicom.bg/statii/pismeni.htm
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balkan1
Категория: Политика
Прочетен: 3245240
Постинги: 531
Коментари: 287
Гласове: 1242
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031