Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2011 13:21 - Българската култура в основата на световната
Автор: balkan1 Категория: Политика   
Прочетен: 20646 Коментари: 2 Гласове:
11

Последна промяна: 03.04.2019 14:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Първо трябва да "кажа" че сме си тук от време ОНО - 
balkan1.blog.bg/politika/2010/07/03/ot-koga-sme-na-balkanite.571532  

balkan1.blog.bg/history/2012/12/15/tuk-sme-si-ot-vreme-ono-i-sme-nai-drevniiat-narod-na-zemiata.1031510

защото все още се преподава в учебните заведения че сме дошли тук от някъдеси по някоеси време. 

И сега ПЪРВО - 
Българският календар е в основата на настоящия - 
balkan1.blog.bg/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831 

и това си личи от това че Високосните години от настоящото летоброене са ТОЧНО Четвърта, Осма и Дванадесета в юпитеровата година ( цветна колонка ) от системата на Българския календар - 

image

Освен това на медалa издаден по случай въвеждането на Грегорианският календар има ОВЕН - датировка по Българският календар - 

image

По системата на Българския календар с цариградското летоброене 1 582+5 508=7090/120=59 с остатък 10, което показва че това е 10-та година от стоидвадесетгодишния цикъл - ОВЕН. 
За този медал е писал Йордан Вълчев в книгата си "Календар и слово"
   Някои разбирачи се опитват да докажат че китайският календар е създаден преди Българския НО който проумее системата на Българския разбира че китайският не се сверява. 
Сверяването става с позицията на Юпитер по Еклиптиката и позицията на Изгрева на Слънцето в деня на Пролетното равноденствие.

 

image


oshte-info.de-zorata.de/oshte.info/authors/lubomir-tsonev/shto-li-ni-triabva-da-znaem.html

Ето и ОРИГИНАЛЪТ на китайската философия за ИН и ЯН - интересен релеф от долмен край с. Голям Дервент.

ВТОРО -  КРЪСТЪТ от християнството си е слънчевия символ КРЪСТ образуващ се от двете слънцестояния и двете равноденствия - 

image

www.transoxiana.org/Eran/Articles/fedorova.html

На дъното на този черпак от Волжка България се вижда горе Пролетното равноденствие, в дясно и ляво слънцестоянията и долу есенното равноденствие.
Този артефакт показва че началото на годината е било на Пролетното равноденствие.


image

www.boiniznamena.com/

Кръстът на знамето не е православен, а на Слънцепоклонници. Долу е Зимното слънцестоене и пресечната черта е по-малка защото денят на този ден е най-малък. В ляво е Пролетното равноденствие, а горе е Лятното слънцестоене и за това пресечната черта е по-голяма, защото денят е най-голям и в дясно е есенното равноденствие. По-късно разбира се имперската религия християнството омацва всичко.
Християнството е изградено като имперска религия на основата на ХРИСТОС обаче, Христос е превод на гръцки и става въпрос за ПОМАЗАН, а Исус е пак превод на гръцки и става въпрос за СПАСИТЕЛ.
Спасяването и Помазването са ритуали от Българското учение, а също така и КРЪСТА НО - в друг смисъл.
Предците ни са виждали човека като прикован към кръст от -
- прищевките на тялото
- емоциите и страстите
- лошите помисли
Едва след като се оттърве от тези "пирони" човекът е спасен и вече е достоен за посвещаване в знание, защото предците ни са оценявали знанието като оръжие и не са го раздавали как да е.
Обучението се е провеждало на хълма, на който е било и светилището ( мястото от където са водени астрономически наблюдения ) на удобно за сядане място по камъните. След като усвои определен обем от информация, обучаваният е преминавал на по-високо място и тези от по високите места са обучавали тези от по-ниските места. От там ни е останала думата ЧИН с две значения -
- място за учене
- ранг в обществото
и така наречената Взаимоучителна метода.
Накрая ученикът получава званието ХОР и за това е останала и приказката - да направиш нещо като хората, то ест не като другите, а като знаещите и можещите.
Най-добрият разбира се се помазва за БОГ-ВЛАДЕТЕЛ но всичко това се омацва с имперската доктрина и за това българите не са били съгласни и за това са били тези "вселенски" събори, докато накрая Юстиниан не основава Първа Юстиниана ( българската територия в Римската империя) с Българска архиепископия със седалище град Охрид - новела 131/ 18 Май 535-та година.

balkan1.blog.bg/politika/2011/08/04/kryst.796265

ТРЕТО - ШАХ-МАТа - 
Шахматното поле е известно на предците ни също от време ОНО  -  

image


Това е керамика от неолита 

image

А това е Българският Боляр-шах 

pencho.my.contact.bg/start/option/chess/bgchess.htm
pencho.my.contact.bg/start/option/chess/bgchess.htm

През 1844 година известният по това време лондонски шахматист от полски произход Адолф Житогорски (Adolf Zytogorsky) посещава Виена и на връщане за Лондон решава да си направи едно малко пътешествие - ще посети свой роднина - търговец, който живее в Истамбул. Тъй като най-прекия път от Виена до столицата на Османската империя минава по Дунава, Житогорски избира маршрута Виена - Русе - Варна - Истамбул. Когато се връща в Лондон, Житогорски пише на свой приятел Thomas Wilson Barnes, че Българите също играят шах, но освен известния на всички ни шахмат, при тях се играят и две разновидности на шахмата, наречени "Боляр шах" и "Абагорен шах".


ЧЕТВЪРТО - КАРТИТЕ за игра 

Картите за игра също са Българска направа -  

image


Пиката е Зимното слънцестоене и за това пиката е черна - по-голямата част от денонощието е нощ.
Купата е Лятното слънцестоене.
Карото е Пролетното равноденствие и се вижда оформено в шестолъчната звезда фиксиращо вратите на изгрев и залез при равноденствие.
Спатията се вижда като орнамент в елемента от украсата на черпака фиксиращ есенното равноденствие.

Картите в колодата са 52 - колкото са и седмиците в годината.
Картите от един ранг са 13 - колкото са и седмиците в едно тримесечие -

image

Последното тримесечие от Българският календар  

image

Картите за игра са седмиците в годината - 52
Всеки ранг има 13 седмици = 91 дни - три месеца 31,30,30
Четири сезона по 91 = 364
Черният жокер е 365-тият ден, а червеният денят във високосната година.


image

ЕВАНГЕЛИЕТО ОТ РЕЙМС 



Реймското евангелие е църковнославянска пергаментна ръкопис.

Състои се от две части, 32 страници от която са изписани на кирилица, а останалите 62 – на глаголица.

Първата съдържа празнични четения на евангелието според православния обред. Втората част съдържа апостолски послания и празнични паремии според католическия обред и е написана през 1395 година на хърватска (ъглеста) глаголица от монасите на Емауския манастир, основан в Прага през 1347 година като католическа обител с богослужение на славянски език. В края на глаголическата част има кратка бележка, според която кирилската половина от евангелието е написана от Свети Прокопий Сазавски.

Реймското евангелие е известно с факта, че векове наред то е било използвано при коронацията на френските крале. Когато се заклевали, те полагали ръка върху древна църковна книга с красив обков, в който били инкрустирани реликви. Вероятно именно за това този ръкопис е бил предпочетен при коронациите, тъй като е бил богато украсен и изписан. По време на Френската революция пищният обков на така нареченото Реймско евангелие е бил ограбен, но са останали дървените корици, обвити в червена кожа.

Днес ръкописът се съхранява в трезора на библиотеката в Реймс и достъпът до нея се разрешава само в много изключителни случаи.

Има няколко теории за произхода на Реймското евангелие. Според някои то е било донесено от кардинал Шарл дьо Лорен – архиепископ на Реймс през ХVІ век, който го дарява на катедралата за Великден. Преди това то се е съхранявало в манастира "Свети Йероним" до Прага. Втората версия е руска. Според нея княгиня Анна Ярославна, дъщеря на Ярослав Мъдри, при брака си с френския крал Анри I през 1051 година донася евангелието във Франция от Киев.

Има и трета – че през 1469 година евангелието е пренесено във Франция от Константинопол от византийския книжовник Михаил Палеокапа. Тази версия се позовава на инвентарните книги на Реймската катедрала от ХVІІ век. Липсата на сериозни и обстойни изследвания на ръкописа от Реймската катедрала подхранва различни версии за произхода му. Съществуват хипотези за сръбски, хърватски, руски, чешки или препис от по-стар старобългарски оригинал.

През 2005 година с посредничеството на председателят на Комисията по правата на човека и вероизповеданията на Народното събрание Лъчезар Тошев и тогавашния апостолически нунций в България монсеньор Джузепе Леанца е предоставена информация за Реймското евангелие във вид на компакт диск с електронно цветно копие на всички страници от евангелието.

balkan1.blog.bg/history/2012/03/18/reims-evangelie.923147

image

www.kulturpixel.de/bildverzeichnis/olb-zimelie6-biblia-vulgare-um-1500.htm

Библията не съществува на английски до преди малко повече от 600 години. Преди това най-широко използваният превод на Библията е на латински който от своя страна е превода на Улфила от гръцки на готски език . Тази версия съществува през Средновековието и е наречена "Латинската" Вулга. - Днес вие ще я срещнете под различни названия, но от кого е писана и защо се казва именно така, е също един от казусите който особенно обостря споровете за произхода на българите. Улфила е ръкоположен през 340/341 г. за готски-гетси епископ в Гетия. Долен Дунав, днешна България. Това са едни от най неудобните факти, по които се спори. Защо в тези ранни години от новата ера, тракиец свещенодействащ по нашите земи, прави превод на библията наречен българска библия?

The Bible didn`t exist in English until a bit more than 600 years ago. Before that the most popular translation of it had been in Latin. That version existed in the Medieval times and was called Latin Bulga. Today it is known under various names. Who wrote it? Why was it called exactly that way? These are questions connected with the debates about the origin of the Bulgarians. A man called Ulfila was ordained as a Gothic - Getti priest in 340/341 in the Getti lands - Lower Danube, present Bulgaria. These facts are uncomfortable enough to be debated. Why in those early years of the first millennium AD, did a Thracian priest in our lands make a translation of the Holy Bible, called the Bulgarian Bible?

balkan1.blog.bg/history/2013/01/29/biblioteka.1047483

ТОПОНИМИ
 и ХИДРОНИМИ свързани с етнонима БУЛГАР -  

balkan1.blog.bg/politika/2011/12/29/toponimi-i-hidronimi-svyrzani-s-etnonima-bulgar.873981  

Петър Димков за Древните българи и Богомилството  -
www.youtube.com/watch 

За ПЕТЪР ДИМКОВ - 
milom.blog.bg/history/2011/11/24/otzovavat-polk-petyr-dimkov-ot-varna-zaradi-pismo-do-papata.855755
 
Във френската Сорбона откриват прочутият "ЦЕЛЕБНИК" на Василий Врач и Д-р Петър Берон го превежда на френски. На база на основните начала за разреждане на лекарствените продукти описани в него, Куне поставя основите на съвременната френска хомеопатия.  

image

"Варненските" пропорции на великата пирамида -
spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/395-%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%B0.html 

image







image







Гласувай:
12




1. shtaparov - Шахът разбира се е измислен от Арите,не от дравидите:
31.01.2012 12:23
Да не забравяме и първия шах,за който има данни да е игран в Индия- Чатурангата. Игран е от четирима,а според проучванията на "Анализа" най-старото му известно име е Българско,понеже:

Чатуранга= Чатурянка (Чатворянка,Четворянка).
цитирай
2. balkan1 - И ТЕ СА БЪЛГАРИ
29.02.2012 11:34
ДРАВИДИ - Друиди -
http://balkan1.blog.bg/politika/2011/08/05/druidi.796874
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balkan1
Категория: Политика
Прочетен: 3239322
Постинги: 531
Коментари: 287
Гласове: 1242
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031