Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2012 17:32 - ТЪМРАШКАТА РЕПУБЛИКА
Автор: balkan1 Категория: Политика   
Прочетен: 3184 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                     На 15 май 1879 година от Цариград в Пловдив пристига новоназначеният от султана Алеко Богориди (Алеко паша) за губернатор на Източна Румелия. Още не слязъл от файтона, той започва да нарежда и въвежда ред и власт по свой терк. На 29 май 1879 година той отменя Указа на руския генерал-губернатор от 10 май и прави ново административно деление. Въз основа на издадения нов Указ № 3 рупчоският общественик Григор Попов е уволнен и на негово място за околийски началник е назначен турчинът Мехмед бей Кара Кехайолар, който до този момент е началник в Карнобат.
                 Без да знае нищо от миналото на българите-мохамедани и техните отношения с истинските турци, новият румелийски управител Алеко паша твърдеше, че щом в „непредадените” села има асановци и ахмедовци, то най-лесно и най-демократично е на тях да бъде пратен за управител един турчин. Всъщност уволнението на Григор Попов и ашладисването на карнобатския довереник беше продиктувано от чисто роднински интереси и съображения.
                 Мехмед бей бе зет на прочутия пловдивски големец Исмаил бей, който имаше тесни връзки с румелийските управници. Така или иначе, „този 45—50 — годишен мъж, едър, шишкав, с обло и мургаво лице, големи очи, подстригани мустаки и бръсната брада” пристигна в Чепеларе. Да беше само той външен управник — с мед да го храниш, ами той поведе със себе си две-трети от служебните хора на околията. Най-напред доведе трима ратаи от чифлика на бабалъка си — един българин католик за разсилен и двама цигани за стражари. Сетне Мехмед бей доведе и назначи за съдебен комисар собствения си брат Садък бей. За надзирател, домакин и ключар на затвора назначи негов гавазин, турчин от Пловдив — Ахмед ага Исеинов. За писар — друг турчин — Хафьз Селим. За ковчежник — хаджи Хасан, пак от Пловдив и пак турчин. За финансов надзирател — Ахмед ефенди Салихов от Пловдив. И на края за разсилен — Бекир ефенди, пак турчин, пак от Пловдив, и шурей на ковчежника Хаджи Хасан. Същият тоя Бекир ефенди ненавиждаше в душата си всички българи-мохамедани и християни. По-късно бе убит от македонските революционери заради шпионаж в полза на Турция.
                 Представете си как българите и християни, и мохамедани от Рупчос ще посрещнат тия доведени управници, когато до Освобождението не даваха на пловдивските турци да припарят от село Сотир нагоре. Представете си как Ахмед ага Тъмрашлията ще посрещне тия управници, когато и баща му, и той цели 50 години не се покоряваха на пловдивските управници в турско време, а камо ли сега.
www.promacedonia.org/bdobr/av/av_8.htm



Гласувай:
4



1. mitkaloto - Така си върви и до днес!Шурей, ба...
06.07.2012 18:44
Така си върви и до днес!Шурей,баджанак,....Всяка власт със своята свита!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balkan1
Категория: Политика
Прочетен: 3246790
Постинги: 531
Коментари: 287
Гласове: 1242
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031