Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2013 16:36 - ВИНОВНИЦИТЕ за референдума на 27-ми Януари`13 г.
Автор: balkan1 Категория: Политика   
Прочетен: 3660 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 24.01.2013 12:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                             !?!?!?!?!? 
Хроника на един предизвестен референдум, или за това дали изобщо щеше да има 27 януари, ако крадците бяха наказани

Парламентарната анкетна комисия за АЕЦ „Белене” представи своя междинен доклад. Нарушенията, които изнесе нейният председател Диан Червенкондев са стряскащи. Но в никакъв случай не са новина. Това, което човек може да види вдоклада, са медийни факти, изтекли през годините, къде от влачещото се от 2010 година досъдебно производство, къде от официални документи на Държавен финансов контрол, къде от някои прословути анализи. Като например този на старши одитора Велко Пеев, известен още като „докладът Тенчо Попов”.

 

Ако човек се върне назад в годините, лесно може да разнищи фактите, видени през очите на другата власт – изпълнителната. Така например, на 22 март 2010 г. правителството внася пакет документи, съдържащи съмнения за нарушения при стопанисването на площадката, продажбата на оборудване и сключването на договори за доставки. Докладът, освен на прокуратурата, е предаден и на ДАНС за доразследване. Част от данните, внесени от кабинет, са основани на одит от 100 страници за нарушения в „Белене” и при строителството на хидровъзел „Цанков камък”. Докладът е предаден от бившия главен секретар на МФ Тенчо Попов още през октомври 2009 година. Впоследствие документът бе широко оповестен чрез сайта на Гражданския комитет срещу АЕЦ „Белене”. Именно в този доклад са и фрапиращите данни за продадения без лизензирана оценка стар реактор „Шкода”, вследствие на което НЕК губи 90 млн. евро от занижената оценка. В допълнение от договорираните 205 млн. евро за реактора, Атомстройекспорт” е платил едва 87 млн. евро. 

 

Друга важна констатация в доклада –  заемът на НЕК от БНП „Париба” – също има своя дълга предистория. И фактите около него в никакъв случай не са новина. Въпросът за нарушенията около този заем е поставен публично не от кого да е, а от самия премиер. И то още през август 2009 година.  Още тогава Бойко Борисов заявя буквално следното: „Заради тяхната некадърност ще платим с 20 млн. повече, ако не успеем да предоговорим. А некадърник, заради който ще плащам с 20 млн. повече за година или утре могат да ми вземат 0,5 млрд. от бюджета при минус 3 млрд., трябва да отиде в затвора, не да бъде махнат”.

 

Впрочем и двама факта, макар въртени надълго и нашироко и в инстуциите, и в медиите, са отново широко обсъждани в анкетната комисия, както личи от нейните стенограми на парламентарния сайт. А защо?  Пита се в  задачата: нима правителствен доклад, доклад на ДАНС и одиторски справки не са достатъчни, за да може в рамките на три  години прокуратурата да каже „да” или „не”  на фактите? И съответно да прекрати разследването или пък да повдигне обвинение на замесените в евентуалните престъпления?

 

По стечения на обстоятелствата, пишещият тези редове също разполага с доклада за харчовете на НЕК около „Белене” на старши одитора Велко Пеев. И фактите в него са убийствени. С тригодишно закъснение, парламентът няма какво друго да направи, освен да ги потвърди. При това положение няма как да не се запитаме какво става. Първо – имаме обстойно обследване и обширна документация, внесена от изпълнителната власт в прокуратурата. Сега най-вероятно ще станем свидетели отново на сезиране на съдебната власт. Но с една малка подробност – тече кампанията за референдума. Кой ще е следващият? Може би президентът Плевнелиев?

 

Противник съм на проекта АЕЦ „Белене”, но няма как да не се запитам дали това не е поредната политическа игра. И кой има интерес периодично да хвърля в публичното пространство, иначе непоклатимата истина, че на „гьола” се е крало като за последно. И в същото време, част от крадците да бъдат препитвани за пореден път с необходимото уважение не къде да е, а в българския парламент.

 

Пита се в задачката: ако преди три години бе повдигнато обвинение и бяха осъдени виновниците, дори само за очевидната злоупотреба около продажбата на реактора „Шкода”, дали изобщо щеше да има референдум? И дали тези 14 милиона, които сега ще платим ние – данъкоплатците, за това безсмислено упражнение, не трябваше да бъдат удържани от заплатите на прокурорите? Така, както им бяха спестени бонусите преди Коледа, около загубените от България дела в Европейския съд в Страсбург. 

 

 

Пламен Даракчиев

 

(23.01.2013) 

www.dnes-bg.org/view_news/showme/3943

‎"30-годишна продължителност при използването на “единична ядрена електропроизводствена мощност” или ядрен блок, както е прието да се нарича системата от ядрен реактор, парна турбина, електрогенератор и спомагателните съоръжения към тях Е МИНИМАЛНА. Като изключение от това правило обаче, без каквито и да било технически, икономически и социални основания, последните две български правителства, по договореност с Европейската комисия
( http://razuznavane.com/?p=2862 ), спряха преждевременно първите два блока на ядрената ни централа в Козлодуй. А към 2006 година предстои спирането и на следващите два: за блок № 3 това са 5 години преди въпросната минимална продължителност, а за блок № 4 – 7 години."
Референдумът е нужен на муцуните.
http://balkan1.blog.bg/politika/2013/01/15/aec-lyji-ne-na-referenduma.1042369
Когато закриваха четирите блока на Козлудуй не им трябваше референдум. Тъкмо когато започна да се печели от ядрената енергия закриха четирите реактора за да могат да строят нова централа от която да лапат парички. След известно време пак ще я закрият и пак ще строят нова ЗАЩОТО НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ЕВТИН ТОК И ПЕЧАЛБА за държавата, а от КОМИСИОННИ с които да си пълнят гушките - майната му на народа - важното е далаверата да върви.
Ето информация за реакторите в Словакия -
http://atominfo.bg/?p=4900
И за тези в Козлудуй -
http://newmagnaura.org/b01070303oblastipolitikaKozlodujall.htm

 





Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. liliyanaandreeva - Тъкмо "Табсо" трябваше ...
23.01.2013 23:37
Тъкмо "Табсо" трябваше да получи 1 000 000 за безаварийно летене и...Паша Христова умря в първата ни самолетна катастрофа! Още мноооого "тъкмо" има в българската история и особено в ХХ век!
цитирай
2. ernesto - Приказки боклук не метат
24.01.2013 18:49
Абе дрън. Докато са тия горе, приказвай си каквото щеш. Колко писачи ги разкриваха, разследваха, броиха крадци и крадено и КАКВО? Те са още ТУК - НА ГЛАВИТЕ НИ и си правят каквото искат.
цитирай
3. liliyanaandreeva - Ако ние -българите не се обединим, ...
26.01.2013 12:49
Ако ние -българите не се обединим, все ще ни грабят и разоряват!
цитирай
4. balkan1 - Проблемът е ГЛОБАЛЕН
27.01.2013 12:11
http://balkan1.blog.bg/politika/2013/01/11/svetovnoto-globalnoto-upravlenie.1040918
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balkan1
Категория: Политика
Прочетен: 3264089
Постинги: 531
Коментари: 287
Гласове: 1242
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930