Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2013 13:43 - БЪЛГАРИЯ - РЕПУБЛИКА???
Автор: balkan1 Категория: Политика   
Прочетен: 1395 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.02.2013 16:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Интервю на Стойко Стоянов

Полковник Николай Марков е бивш служител на НСО, отстранен от нея, след скандал с президента Първанов, че гардове събират нерегламентирано информация за политиците, които охраняват. Преди дни по bТВ офицерът направи нови разкрития за съществуващи връзки на държавата с организираната престъпност. Той предупреждава, че в България опасно се сменят самоличности – медиите превръщат хора на мафията в топ полицаи и държавници.

... гардове са охранявали паралелно политици и босове на организираната престъпност?

Ако някой е длъжен да говори, то това е настоящият шеф на службата ген. Тодор Коджейков, а обяснения дължи и президентът на републиката Росен Плевнелиев. Той обяви пред обществото, че поема отговорността за тази служба. Но доколкото виждам държавният глава се крие, показва, че случващото се в НСО не е негова работа. Излиза, че президентството не е отворена институция, такава каквато обеща да бъде, а по-дълбоко затворена дори  и от времето на  Георги Първанов – Гоце.

... лицата в НСО, свързани с организираната престъпност и днес продължават да са на работа там, даже много от тях са и на ръководни постове. Отстраниха само няколко човека, но това не са всичките. 
... „Има ли в ръководството на НСО хора, свързани с престъпния свят?” Въпросът е ясен, но отговор нямам. Защо на Росен Плевнелиев трябваше преди месец да му кажат и то от европейските институции, че има двама съмнителни служители край  него, при положение, че има от година сигнал за това. Вероятно поведението му е да се прикриват хората на престъпността в службата за охрана и да се протектират хора, които са имали минало с тях. Новият президент вече го свързвам с поведението на Георги Първанов, който два мандата вкарваше и протектираше организираната престъпност в специалните служби.

- Преди това имаше процеси на преустройство на системата от Живковото УБО към НСО.  Но реабилитирането на целия апарат на ДС  и внедряването на хора от престъпния свят в службата за охрана, беше по времето на Първанов. През този период, повтарям, гардовете, които бяха на държавен щат и заплата, пазеха и хора от групировките. Дори имаше лица, които бяха разстреляни публично, но преди това те твърдяха, че са ползвали бронираната кола и на главния прокурор, и на президента, за да се осъществява нерегламентираната им дейност. Комисията към Народното събрание, която  беше сформирана по времето на тройната коалиция, изслуша всичко, което им разкрих, но не взеха мерки. Предадох им документи, доказващи моите твърдения, но те бяха замаскирани пред очите на обществото, за да се скрие Георги Първанов.

- За допълнителната работа при групировките гардовете получаваха ли пари на черно?

- Това е най-малкият проблем, че им е плащано. Страшното е, че когато организираната престъпност влезе  официално в държавните институции, почваме вече да говорим за мафия. Имплантирането на престъпния свят в системата на държавата се нарича мафия. Така хората започват да бъркат кое е лицето на държавата и кое на бандитите, защото всичко се смесва. Да не забравяме, че няма друг европейски президент освен Първанов, на когото убиха на улицата и то показно  няколко съветника.

- Продължава ли тази практика и сега, пазят ли  от НСО и хора на мафията?

- Да, има и не са малко. Някои от тези момчета са произведени за генерали дори с подписа на Росен Плевнелиев, да не говорим за Георги Първанов. И дори сега службата се ползва по определени начини пак от организираната престъпност, чрез получаване на информация. Групировките продължават да черпят сведения от там, но никой нито иска да го чуе, нито да го разследва. След оповестяването на досието „Буда” започнах да правя аналогии, които не са приятни за моята личност.

- Какви аналогии правите?

- Случващото се е извън контрола на държавата, трябва тотална реформа.

- Разкрихте, че по времето на ген. Владимиров като шеф на НСО е имало заповед Борисов да не се допуска в официалните държавни сгради, само устна ли е била тази заповед и от какво е произтичала?

- Спомнете си, че служителя Георги Райков, който уволниха след атентата срещу Доган заяви, че в НСО няма практика да се издават писмени заповеди. Това се прави умишлено, за да може да се отрича и да няма следи. В този смисъл заповед ( устна – б.р.) срещу Борисов имаше. В Закона за въоръжените сили е записано, че заповедите са устни и писмени. Всяка заповед се изпълнява независимо в какъв вид. Хиляди устни нареждания се изпълняват всеки ден. Заповедта срещу Борисов съществуваше и всички служители знаеха за нея и я изпълняваха безпрекословно. На Бойко Борисов му беше забранен всякакъв достъп, независимо дали е с оръжие или без. И ако аз сега мога да бъда обвинен в необективност  нека се види интервюто, което през 2001 г. е дал във вестник „Новинар” настоящият премиер – сам се оплаква, че не е бил допускан в държавни сгради и е имал проблеми с НСО. Реално отношението към него е било заради Национална служба сигурност, която  е давала оперативна информация на НСО и тя се е изпълнявала. Не смятайте, че своеволно и самолично ген. Владимиров е взел решение да се заяжда с Борисов – това е много несериозно. Владимиров нямаше качества в областта на охраната, защото е партийна конюнктура. Но но по отношение на оперативната информация, която съществува и боравенето с нея беше наясно, тоест, в случая за Борисов решението му беше правилно.

- Могат ли обвиненията ви да бъдат доказани, ако държавата има воля за това и да се прекратят тези порочни практики?

- Държавата в момента се представлява от г-н Борисов. Той беше част и съдружник в силовите среди. Никога не съм го свързвал с охранителния бизнес, защото на този пазар пожарникар няма какво да предложи професионално.  Но след като той е бил част от тази групировка, не виждам как в момента могат да бъдат формулирани интересите на държавата, за да се разкриват, каквито и да било истини. А и на кого са нужни те, освен на обществото! Но е видно, че хората нямат право да знаят истината, а тя е проста – държавата и организираната престъпност са едно и също, което прави мафията. И ние от тук нататък смело трябва да кажем, че сме в среда, в която съществува мафия и само политическата воля  може да спаси тази държава.

- Продължава ли практиката хора, работили за организираната престъпност и сега да се издигат и назначават във важни държавни институции?

- Такива случаи не са единични. Ако наистина сериозно се направи „ревизия”, нещата са заплашителни, хората биха се ужасили, ще им настръхнат косите, кой ги управлява. Наскоро точно такъв човек беше назначен на важен пост в Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ).  До края на миналата година се водеше зам. началник на НСО, говоря за ген. Стоян Томчев. Запази поста си през двата мандата на Първанов и една година при Плевнелиев. Въпросът е какъв генерал е, след като не е ходил войник и не е полагал военна клетва, и как президентите са разписвали назначението, нека хората сами да си направят изводите. Особено сериозен е проблемът за Росен Плевнелиев, който се представя за демократичния президент, но вече е в кавички такъв.  Сегашният държавен глава е продължител на делото на Първанов. Генерал Томчев е всъщност личният бодигард на Първанов още преди да стане президент, такъв е бил Коджейков за Борисов. Стават веднага генерали, адмирали, независимо, че културата им е като на хора с основно образование. И двамата са завършили физкултура и спорт. Такъв генерал е и Димитър Димитров. По стар ченгеджийски обичай Томчев си подаде оставката, когато Плевнелиев беше в САЩ, защото уж не му се служило вече. Президентът беше вкаран в десарска схема, а ако се интересува, кой го набута – това са ченгетата около него. Това е стара практика, въведена от ДС - когато някой от шефовете в държавата отиде на визита в Америка или Китай, и почват да напускат генерали. С излизането на ген. Томчев от НСО веднага го приземиха с измислен конкурс като началник в ДКСИ. За същия генерал от трибуната на парламента депутат, член на комисията по Национална сигурност, е заявил, че този човек е пряко свързан с Маргините, може да се потвърди и в стенограмите. Това е потвърдила и Татяна Дончева. Безброй са хората, които са свидетели на тези връзки. Но ето как човек с такава укорима биография до къде може да се издигне, и то при положение, че уж се сменя една политическа система. Радваме се, че Първанов си отива, а изведнъж се появява Борисов – „Буда” и системата продължава да е същата. Тоест, няма смяна, просто се местят от едно място на друго. Сега остава президентът да не знае какво се случва и какво е подписвал. Точно тук е мястото да подчертая, че в европейските държави и САЩ, даже само със съмнение за нещо нередно, веднага се подават оставки. Спомнете се какво се случи с директора на ЦРУ преди време, подаде оставка и то, за да се запази държавността и институциите, без да бяха доказани обвиненията срещу него. А у нас тези, които сме виждали реално от другата страна на закона, сега са с генералски звания и с политически длъжности, облечени в държавна власт.

- Съществувал ли е таен архив на УБО и какво се е случило с него?

- Отварям тази тема, защото от една година президентът Плевнелиев не изпълнява обществения договор с гражданите. Аз съм внесъл при него сигнал за тези престъпления, но до ден днешен не са ми отговорили.  Приготвил съм един много голям том и сега отварям първата страница: „Има ли изчезнали, филмирани, а после унищожени 40 камиона държавна информация, събирана от УБО, чийто правоприемник е НСО? Знае ли се, че това е извършено от служители на НСО, по чия заповед и от кого?”. Това, което е било унищожено е оперативна информация, която е собственост на държавата, то е част от държавния архив.

- Сигурен ли сте, че тези документи са копирани, кой разполага с тях днес?

- Аз твърдя, че има копия, останали са следи, живи са хората, които са извършили това унищожаване. Те не са възрастни, а на 40 – 50 г. Те са преснимали, филмирали и горили. Но защо аз настоявам да има разследване, за този архив – защото ако той наистина съществува, то „Буда” е пълен майтап. С информацията на УБО може да бъде шантажиран всеки и семействата му, и правнуците му дори, докато България съществува. Докато не се разграничим официално от тези досиета, попаднали извън службите по един престъпен начин и ако не ги отворим, и не проведем лустрация, ние винаги ще сме в един омагьосан кръг и винаги ще питаме какво става в България.

- Хвърляте трудно доказуеми бомби, а могат да ви обвинят за луд?

- Има един депутат Румен Петков. Той вече е обявил, всеки втори за луд. Да обявиш някой за луд е просто част от внушението и тактиката на ДС - да може да се дискредитира всеки един човек. В наръчника на ДС за дискредитиране на хора има и такъв етап - обявяват те за луд. Той е писана от хора от ЦК на БКП, Велко Палин и т.н. Тези ченгесарски неща още минават и сега.

- Намесвате  хора, чувствителни към подобни „шегички”, не ви ли е страх от физическа саморазправа?

- Само хора, които наистина са луди, не ги е страх, тоест всеки нормален човек носи своя страх. При мен той е култивиран заради това, че съм професионален военен, не съм с пожарникарски маркуч на рамо.  Имам своите страхове, но съм направил и съответните застраховки, знам на какво са способни тези мишоци, които са се окопали в държавната власт, знам и как го правят. В крайна сметка, каквото и посегателство да има, а дай Боже да няма, има кой да извади информация. Има криптирани файлове, ще бъдат публикувани неща, които ще предизвикат буря в България. Аз лично съм убеден, че те не трябва да излизат в публичното пространство, заради това, че ще пострадат изключително много хора, ще стане вендета. Но ако пострада един от тези, с които търсим истината,  в интернет ще излязат страшни неща. Ние не обвиняваме никого, ние търсим истината.

- Може ли и от ЕС да тръгнат сигнали, срещу корумпираната система в България?

- При главния прокурор г-н Цацаров, макар, че той все още е една деликатна фигура, мисля, че вече има депозиран  сигнал за търговия с влияние на важни хора от държавната власт. Този идва от вън. Подобна процедура тече за допуска на определени хора, които да бъдат изслушани в Европейския парламент.  Те могат да разкрият информация за имплантиране на хора от мафията във висшия държавен ешелон по времето на Бойко Борисов. Има пуснати и други процедури, играе се мръсна партия шах. Уверявам обществото, че тези, които искаме да се предизвика разследване, не сме заплаха за националната сигурност. Напротив, националната сигурност е заплашена от лицата, имплантирани в държавната власт. И единственото добро, което може да се случи от тук нататък е да се дръпне нишката на чорапа, а знаете какво се случва. Тогава ще се разбере защо дори и опозиционните партии мълчат на тема Бойко Борисов. Дърпането на една нишка ще разплете целия чорап. Въпросът е можем ли с общи усилия, хора от различни сфери и професии да дръпнем тази нишка в името на националния интерес, в името на всички тези млади хора, които бягат от тази страна и на аерогарата я наричат „бандитска”.

http://faktor.bg/mnenia/intervyu/6392-pol-nikolai-markov-dokato-borisov-e-premier-darzhavata-ne-mozhe-da-se-zashtiti-ot-mafiyata.html 

ПОЛКОВНИК
 НИКОЛАЙ МАРКОВ - 

http://e-vestnik.bg/3800  

Уволненият от Националната служба за охрана подполковник Николай Марков, който се прочу с нелицеприятни разкрития за службата и с въпросите си към президента Първанов защо е произвел в чин генерал хора без ценз и образование, беше осъден на 1,5 години условно, с изпитателен срок от 3 години.
Присъдата е за отказ на Марков да изпълни заповед да прави лицеви опори, издадена от началника в службата генерал Томчев, и беше обявена в последния работен ден в 17 часа вечерта, което издава стремеж на съда да не се шуми много по случая в медиите. Марков работи в НСО от 1993 г. до лятото на 2007, когато е уволнен с мотива, че е отказал да прави лицеви опори. Уволнението му идва малко след като написва доклад до президента за безобразия в службата (повече за случая Николай Марков разказва в интервю за e-vestnik тук). Военна прокуратура повдигна обвинение срещу него, за неизпълнение на заповед и на 30 април 2008 година му издаде присъда.

Николай Марков тълкува присъдата си пред e-vestnik по следния начин:

“Военният съд ми издаде присъда от 1,5 години условно, с 3 години изпитателен срок и 5 000 лева глоба. Като гледам тези 3 години, които поддържа прокуратурата в искането си, аз ги свързвам единствено с оставащия мандат на президента Георги Първанов. Нямам друго обяснение. Ако през тези 3 години кажа нещо, присъдата ми влиза в сила и аз трябва да лежа в затвора. Това за мен е репресия и няма равнопоставеност на страните. Ако има 2 страни по това дело, прокуратурата трябва да образува и към двете производство, проверки и съответно – да вкара в съда двете страни, за да се реши спора. Тук няма такова нещо. Който има власт, цялата система в държавата работи за него. В момента, между тези почивни дни, всички дела в съда са отложени без моето. За два работни дни се взима решение по моя случай.

Имаме решение на съда, което е абсурдно за Европейския съюз. Аз си поставих за цел да тествам българската правосъдна система и това решение на съда е част от този тест. Както знаете, вече веднъж предупредих президента през 2002 година какво се случва в НСО, втори път му изпратих доклад от 28 точки през 2007 година, заради който бях уволнен и бе измислена цялата тази история с лицевите опори. След това имах лична среща с президента по негова покана, на която той каза: „Вие не си давате сметка за съдебни последствия, но както и да е” (значи той е знаел още в онзи момент какви са съдебните последствия за мен, преди да са започнали съдебните процедури).

Обвиниха ме, че едва ли не зад мен стоят партии, само и само да си измият отговорността. Не се получи.

Доколкото си спомням, ЕС иска политици в затвора, а не военни, които отказват да правят лицеви опори в условия на тотално унижение на човешкото достойнство. Унижение от човек, който няма право, доказано и от съда, и от свидетели, да издава такава заповед. Но понеже съм бил старши инспектор в НСО, цялото дело беше засекретено и журналистите не можаха да станат преки свидетели на целия позор. В това дело няма нищо секретно, освен глупостта, цинизма, и начина, по който овластени хора си прикриват престъпленията и нарушенията.

Аз не упреквам съдиите и прокурорите. Те са смешната страна на нещата. Защото, когато един съдия ти издава присъда лишаване от свобода и трепери целият, значи има нещо, което не е наред.
След тази присъда, имам основание да считам, че българската правосъдна система работи - щом може да ми се издаде присъда затвор за неправене на 20 лицеви опори по заповед на генерал, назначен от президента, за когото депутат от народното събрание обяви, че е бил от личната охрана на Маргините. Ако на мен може да ми издадат такава присъда за нула време, кажете ми една причина съдът да не може да осъди тези, за които хората казват: „Защо още не са в затвора?”. Вече вярвам, че в България има съд, който да издава и присъди „затвор”. При това, без основания и без доказателства. Значи - ако не могат да съберат доказателства в тази държава, за да осъдят знаковите фигури от престъпния свят, толкова ли не могат да им издадат една присъда „затвор” без доказателства - както на мен. Какво им пречи? Щом на един може, значи трябва на всички да може. Аз съм готов да отида в затвора, но да ме последват и всички останали.

Когато казвам: „Тест съм за европейската съдебна система”, аз ще съм тест докрай. Военното ми образование ме е научило да губя битки, но нямам психика да губя войни. Тази война ще я спечеля категорично.

Знам, че сега изглеждам слаб и че срещу мен има една държавна машина от миналото, но и познавам себе си и хората, които ме подкрепят, познавам и ЕС. Чисто процесуално сега предстои апелативно производство, обжалване, трябва да си кажем още някои неща, по-сериозни и след това предстои да кажем: „Добре дошла, България, в Европейския съюз”. Това ще е разобличаването на грозното лице на миналото. Аз съм сигурен, че ще имам подкрепата на много европейски структури. Ще дойде момент, когато те ще заявят мнението си по този въпрос. Ще извървим пътя, защото държавата трябва да се отвоюва от миналото.

Това мероприятие по осъждането ми за всички е ясно, че се превърна в политическо. Нали не смятате, че има човек, който да счита за нормално да вкарат някого в затвора за отказ да прави лицеви опори? Има още много дисциплинарни наказания, които може да се приложат, вместо наказателно преследване и затвор. Още веднъж акцентирам върху отказа на прокуратурата да образува производство срещу генерал Томчев. Той ме нарече „свиня”. Адвокатът ми има писмено заявление да се образува производство за обида. Генерал Томчев с цялата си наглост влезе в съда и потвърди, че ми е казал, че съм свиня. И прокуратурата има писмено неговото признание, че ме е нарекъл свиня. Военна прокуратура, в лицето на нейния шеф Спас Илиев казва: „Няма данни за извършено престъпление обида”.

Един човек ми казва да падам да правя лицеви опори, който е учител по физическо възпитание и за него е декларирано, че е бил шеф на охраната на Маргините по време, докато е охранявал Георги Първанов като шеф на БСП (това е казано от трибуната на народното събрание). Може ли да ме осъдят на затвор за това, че не съм се съобразил с тази негова заповед?

Аз имам само едно име и едно лице. Осъденият подполковник Марков си остава завинаги осъденият подполковник Марков. Но Георги Първанов не знам дали ще си остане така, защото се оказа, че има още имена. Нямам лице назаем и няма да имам.”



 




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balkan1
Категория: Политика
Прочетен: 3244365
Постинги: 531
Коментари: 287
Гласове: 1242
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031