Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2014 18:31 - ВЕЖДИ РАШИДОВ - ЗАЩО???
Автор: balkan1 Категория: Политика   
Прочетен: 1526 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.04.2015 06:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
image

1. Защо проведената от г-н Рашидов театрална реформа окуражава комерсиализацията на театралната продукция без оглед на смислеността и качеството й? (Интервю по темата с режисьора Явор Гърдев)

2. Защо музеите, които г-н Рашидов замисли -- Музеят на социалистическото изкуство и бъдещият Национален музей на визуалните изкуства -- са без концепция? Първият е нещо като склад за произведения на изкуството, поместен в безлична, скрита от погледи сграда; а вторият беше започнат като строителен проект, върху чието съдържанието работиха министрите след г-н Рашидов (Стоянович, Иванов). В управленската програма на новото правителство е записано, че "реформите в музейното дело [в страната] ще се основават на Концепцията за водещите столични музеи, разработена в предишния мандат на ГЕРБ". Това е тревожно.

3. Защо по време на мандата на г-н Рашидов програмата "Помощ за книгата" на Министерството на културата е с бюджет, несъпоставимо малък в сравнение с останалите изкуства? (http://timeart.bg/bg/izkustva/intervu/Dialog-za-kulturni-politiki_13148" target="_blank">Интервю по темата с преводачката и издателка Зорница Христова) Литературата (вкл. нехудожествената и академичната) е фундамент на културата, тя крепи и удържа смисъла.

4. Защо България е една от двете страни в Европа с пълна ставка на ДДС върху книгите, другата е Дания? (Интервю по темата с издателя Светлозар Желев)

5. Защо в повечето начални училища липсват преподаватели по музика и изобразително изкуство? Прогимназиалните учители се виждат в чудо как да преподават предмети, чиито основи почти напълно липсват. Къде е връзката между Министерството на културата и Министерството на образованието? Как да бъдат създавани нови публики за тези изкуства, когато училището им е обърнало гръб? (Мнение по темата на сестра ми, дирегентката Яна Делирадева)

6. Защо Законът за филмовата индустрия и определеният в него бюджет за българско кино систематично не се изпълняват? (Анализ по темета, 2010, на икономистката Диана Андреева)

7. Защо Законът за читалищата създава хаос в управлението им? Защо няма ясни принципи за разпределяне на държавната субсидия, стъпващо на реалистична оценка на извършваната от тях дейност? В родния ми град Чирпан решението за разпределяне на субсидията между общинските читалища се взема от комисия, в която участва по един представител на всяко читалище. Всяко от тях е заинтересовано да получи по голяма субсидия. Как така конкурентни една на друга организации вземат решения едни за други?

8. Защо в политиката на Министерството на културата почти напълно отсъства грижа за независими и масови културни практики? (Мнение по темата на директора на Културния център на Софийския университет проф. Александър Кьосев)

9. Защо Министерството на културата не съдейства за изграждането на компетентна прослойка от културни администратори, вкл. за позицията министър на културата?

Задавам въпросите си, но не мисля, че г-н Рашидов може да им отговори. Отговорите се съдържат в резултатите от първия му мандат.

Г-н Рашидов, моля, отстъпете поста, който заемате.

Борис Делирадев
Преводач и гражданин





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balkan1
Категория: Политика
Прочетен: 3258426
Постинги: 531
Коментари: 287
Гласове: 1242
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930