Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2015 19:15 - ПРОКУРАТУРАТА МЪЛЧИ КАТО ...
Автор: balkan1 Категория: Политика   
Прочетен: 1821 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Прокуратурата замлъкна по разследването срещу бившия председател на парламента Христо Бисеров.


И в началото на новата година от държавното обвинение не отговорят на въпросите по случая. Оттам не коментират и позицията на швейцарските власти, оповестена преди месец, с която на практика беше опроверган главният прокурор Сотир Цацаров за това кога е било изпратено искането до Швейцария за разкриване на банковата тайна по сметките на Бисеров.

В началото на септември пред БНТ Цацаров обяви, че разследването се бави заради Швейцария. От швейцарската служба по правосъдие заявиха за "Дневник", че искането от българските власти е пристигнало едва през октомври, като то е било непълно, заради което е било и неизпълнимо. Т.е. към момента на твърдяното от Цацаров забавяне искането въобще не е било изпратено.

Швейцария е поискала допълнителни данни от прокуратурата у нас

но към началото на декември такива не бяха постъпили. 

В първия работен ден на 2015 година "Дневник" потърси за коментар прокуратурата. Оттам отказаха отговор заради отсъствието на главния прокурор Сотир Цацаров, който беше в отпуск.

При повторното изпращане на въпросите в началото на тази седмица говорителят на Цацаров заяви пред "Дневник", че той ще може да отговори, когато има свободно време. На въпрос в какъв срок ще стане това, отговорът беше:

"На главния прокурор срок не може да се поставя"

По принцип подобна информация би могла да се даде и от наблюдаващия прокурор, чието име е неизвестно.

В началото на декември, няколко дни преди официалната информация от Швейцария, Цацаров изрази
увереност, че случаят с Христо Бисеров ще приключи с обвинителен акт в съда.

Разследването срещу бившия заместник-председател на ДПС и на парламента започна през ноември 2013 г., а той и доведеният му син Ивайло Главинков бяха обвинени в пране на пари, финансови и данъчни престъпления. Бисеров беше обвинен за това, че през 2012 г. в писмена декларация, подадена пред Сметната палата, е скрил наличието на сметки в банка в Швейцария, както и за това, че в през същата година е извършил финансови операции с имущество (314 529 щатски долара и 117 192 евро), за което е знаел или предполагал, че е придобито чрез престъпление. Няколко дни преди да получи обвиненията, той подаде оставка от всички заемани постове и напусна политиката.

Нито дума и за визитата в Китай

В началото на декември главният прокурор Сотир Цацаров отсъства за една седмица, като неофициално беше съобщено, че причината е негова визита в Китай. На сайта на държавното обвинение обаче липсва информация за това посещение (за разлика
от други визити ), както и снимки. Не е известно дали Цацаров е водил делегация, или е бил сам, по чия инициатива е визитата, колко е струвала. От пресцентъра на прокуратурата заявиха, че не могат да предоставят информация без съгласуване с Цацаров. 

Ето въпросите по двете теми, които "Дневник" изпрати:

1. В края на декември от Швейцария заявиха за "Дневник", че все още не са получили поисканите от българската прокуратура допълнителни данни във връзка с разкриването на банкова тайна по разследването срещу Христо Бисеров.

- Получила ли е българската прокуратура такава информация от Швейцария и отговорено ли е?

Освен това оттам опровергаха главния прокурор Сотир Цацаров и заявиха, че искането за сваляне на банковата тайна е било получено/изпратено на шести октомври 2014 г. - близо месец след като Цацаров заяви, че причината да се бави обвинителният акт срещу бившия председател на Народното събрание е в швейцарската банкова сметка.

- Кога е било изпратено искането от страна на българските власти?

2. Поради липса на официална информация може ли да дадете повече детайли около визитата на Сотир Цацаров в Китай?

- Колко време е продължила?

- По чия инициатива е било пътуването?

- С кой се е срещал там главният прокурор?

- Има ли снимки, които може да ни предоставите?


www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/01/15/2453389_prokuraturata_mulchi_za_razsledvaneto_sreshtu_hristo/



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balkan1
Категория: Политика
Прочетен: 3247091
Постинги: 531
Коментари: 287
Гласове: 1242
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031