Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2015 22:13 - 2 май - годишнина от трагедията в Одеса (+ филм)
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 2402 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 05.05.2015 18:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 «Ако не бяха патриотите, сега тук щеше да има "Одеска народна република" с всички произтичащи от това последствия.»

Публикация на руския сайт „Открытая Россия”

 image 

Преди една година, на 2 май 2014 година, в Одеса стават кървави сблъсъци между привържениците на единна Украйна и активистите на «Антимайдана».

За този ден в града е планирана проукраинска демонстрация с участието на футболни фенове, която «антимайдановците» планират да разгонят. При започналите улични боеве двете страни използват палки, пиротехника и огнестрелно оръжие, падат първите убити.
След като побеждават «антимайдановците» в центъра на града, футболните фенове и «Самооотбраната на Майдана» тръгват към Дома на профсъюзите, пред който се намира палатковия лагер на «Антимайдана». Лагерът е разгромен, а в Дома на профсъюзите, в който се скриват сепаратистите, възниква пожар.
Точните причини за пожара, отнел живота на десетки хора, и до днес не са установени. Според една от версиите огънят е причинен от проукраинските активисти, които хвърлят «коктейли Молотов». Според друга версия пожарът е предизвикан по непредпазливост от самите сепаратисти, които също хвърлят «коктейли Молотов» от прозорците и изобщо са държали в Дома на профсъюзите значителни запаси запалими вещества.

След трагедията на 2 май сепаратисткото движение в Одеса започва да затихва. «Антимайдановците», които преди това открито обикалят по улиците в многобройни агресивни колони, минават в дълбока нелегалност.

В същото време трагедията в Дома на профсъюзите се използва активно от прокремълската пропаганда. Версията, че масовите човешки жертви са резултат от действията имено на проукраинските бойци, се представя в руските медии с безапелационен тон, не като версия, а като единствено возможна реалност.

Една година по-късно одески проукраински активисти споделиха с «Открытая Россия» своята оценка за тези драматични събития. 

 

Мария Попова, граждански активист, Одеса:

image

– Какво са за мен – рускоговорещата и рускомислещата украинка, одеситка пето поколение – събитията на 2 май миналата година?

Преди всичко – трагедия. Първия човек го убиха на една пряка от моя дом, във входа ни нахълтваха окървавени момчета. През нощта, щом разбрах колко хора са загинали и колко имат нужда от помощ, хукнах по болниците да разнасям бинтове, лекарства, болкоуспокояващи… И ми беше все едно при кого ще попаднат – антимайдановците или привържениците на единна Украйна. На болничното легло за мен всички са равни.

Както каза един одесит: «През онзи трагичен за нашия град ден сепаратизмът в Одеса умря завинаги». Това звучи твърде категорично, но аз съм съгласна. Нашият град плати за това твърде висока цена…

И не е там работата, че се надявахме на защита от страна на «доблестната одеска милиция» (бях видяла с очите си как привърженици на «руския свят» вързваха на пазителите на реда георгиевски ленти, а те се усмихваха доволно; на 2 май 2014 година гледах стриймовете, как антимайдановци стреляха иззад гърбовете на милиционерите по проукраинските футболни фенове) или на службата за извънредни ситуации, която повече от час не можеше да пристигне в горящия Дом на профсъюзите, където изгоряха и се задушиха няколко десетки души, макар че трябваше да се изминат цели няколко пресечки!

Работата е там, че след онези ужасяващи събития усетих с кожата си какво носи «руският свят» и колко ми е скъпа моята Родина – единна Украйна.

 

Евгения Александрина, граждански активист, Одеса:

image

 – 2 май е денят, в който Одеса определи бъдещето си.

Ако на 2 май 2014 година украинските патриоти не бяха отстояли Одеса (дълбок поклон пред тях за това), сега най-вероятно щях да ви пиша не от моя апартамент, седнала на дивана с котката в скута ми, а от някое мазе, без ток и храна.

В Одеса сега щеше да е същото като в ДНР и ЛНР. С «заблудилите се» псковски десантчици, кадировците, опълченците, въоръжени със системи «Бук» и «Град» (които според Путин могат да се купят във всеки военен магазин) и разни други джаджи, присъщи на «руския свят».

Скърбя за патриотите, които се бяха събрали за мирно шествие преди футболния мач, а загинаха от ръцете на въоръжени бандити, които прикриваше местната милиция. А антимайдановците в Дома на профсъюзите загинаха заради собствената си глупост  и по трагична случайност. Някои от моите приятели участваха пряко в събитията (на страната на патриотите, разбира се), помагаха на своите противници да се измъкват от горящия Дом на профсъюзите, а след това в профилите на антимайдановците обявиха, че именно те са изгорили хората, изложиха на всеобщо обозрение техните имена и адреси, започнаха да ги преследват. Вярвам, че беше намесена трета сила,  която искаше да дестабилизира ситуацията, но едва ли някога ще разберем цялата истина за тези събития.

По отношение на разделението на хората. От началото на Майдана наблюдавах такива различия във възгледите: за Евросъюза/против Евросъюза, за Майдана/против Майдана, против действията на «Беркут»/за «Беркут», против анексирането на Крим/за присъединяването на Крим към Русия, Русия е извършила въоръжено нахлуване в Украйна/ Русия не е нахлувала. Имах приятели и познати с различни възгледи. Повече или по-малко можехме да се разбираме при всякакви разминавания на мненията.
Но трагедията в Одеса тегли чертата. След нея хората се разделиха на такива, които пишеха за «одеската Хатин», и такива, които подкрепяха патриотите. В социалните мрежи ме «разприятелиха» дори хора, които не го направиха по времето на Майдана и след това (въпреки че знаеха за моята проукраинската позиция). Приятели с противоположни възгледи, които не ме изключиха от списъка с приятелите, за известно време спряха да общуват с мен.

След тези събития сепаратистите се притаиха. 2 май показа, че не може някой просто така да излезе и да осакатява и убива безнаказано патриотите, както преди това стана в Харков и Донецк.
Това, което се случи след това с Донбас и Луганск, още веднъж доказа, че на Одеса й провървя. Ако не бяха патриотите, сега тук щеше да има ОНР («Одеска народна република») с всички произтичащи от това последствия.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Жителите на Одеса почетоха паметта на загиналите на 2 май 2014 г. при организирани безпрецедентни мерки за сигурност.

image

image

image
image

 image

image
image



image


image

image
 
image


image

image

image

 image

Zoya Kazanzhy, Одеса, 2 май 2015 г. Тем, кто постит и показывает весь день про "одесскую хатынь", рекомендую вспомнить про подводную лодку Курск, про угробленных людей Норд-Оста, про погибших детей Беслана, про расстрелянных граждан Чечни...
Лицемерные суки. 
Мы сами разберемся со своими живыми и мертвыми. 
В Одессе все нормально. Кусайте локти в бессильной злобе. Не пустим мы сюда ваш "русскиймир". Не тешьте себя иллюзиями. 
Мы выкарабкаемся. Из всех тех проблем и бед, которые вы нам создали. 
Вы просто продолжаете жить с ампутированным мозгом. Живите. Без нас.


Филмът "2 май. Без митове" - на английски


https://www.facebook.com/butusov.yuriy/posts/975383389168624?pnref=story










Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307677
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.