Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2019 11:08 - Огромен процент от интернет потребителите се заблуждават от фалшиви новини тип кремълско кафяво
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 2889 Коментари: 10 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Как да разпознаете фейка

Голяма част от информацията за резонансни събития (в нашия случай – за конфронтацията в Украйна) не отговаря на действителността. Главната причина за това е, че тя служи за държавна пропаганда: в този случай новините се използват не за информиране на хората, а за налагането на мнение, което е изгодно на някоя сила. В този материал ние ще се опитаме да покажем основните методи за разпознаване на неправдата в СМИ.

Бихме искали да подчертаем, че ние работим с доказани факти, а не с твърденията на една или друга страна. Тоест, ако например руското МВнР прави заявление за някакво събитие в Украйна, а украинското МВнР или Министерството на отбраната опровергават това заявление без да предоставят доказателства, тогава попадаме в ситуация «думи срещу думи» – две заинтересувани страни говорят това, което им е изгодно. Затова на нашия ресурс има толкова малко словесни опровержения. Те присъстват само, когато някой опровергава информация, която му е изгодна (например, когато донецките екстремисти опровергават информацията на лоялния към тях телевизионен канал LifeNews, че са завладели реактивната система «Град»). Ето защо ще говорим само за фактите.

Фотофейк

Това е най-разпространеният и в същото време най-лесният за опровергаване тип фейк. Обикновено за няколко секунди може да се определи дали една картинка е истинска или не, но се оказва, че огромно количество потребители не умеят да го правят и са склонни веднага да повярват на всяка «скандална» снимка.

Има няколко начина да се разпознае фотофейка. Ако използвате браузъра Google Chrome, достатъчно е само да кликнете с мишката върху подозрителната картинка с дясното копче и да изберете «Намери това изображение в Google».

image

Ако използвате друг браузър, в който няма функция за търсене на изображение по подразбиране, тогава можете да установите един от множеството специални плъгини. Например много добре се справя плъгинът Who stole my pictures. Плюсът на този плъгин е, че той умее да търси не само в Google, но и в Яндекс, Tineye и дори в трите едновременно.

image

Скриншот на страницата на сайта „Навигатор“

Ако нямате Chrome и нямате възможност да установите плъгин, можете да се справите и без него. Трябва (в който и да е браузър) да отворите два прозореца: един – със сайта с подозрителната картинка, а в другия отваряте раздела за изображения в Google. След това с помощта на мишката «хващате» нужната картинка, премествате я в раздела с изображения Google и я слагате в прозореца за търсене.

image

По същия начин можете да търсите изображения, които са съхранени на твърдия диск на вашия компютър – достатъчно е просто с помощта на мишката да преместите файла с картинката в прозореца за търсене на изображения в Google.

С този метод вие проверявате едновременно два много важни аспекта. Първо: дали картинката е оригинална или е била обработвана с фоторедактор. В нашия случай виждаме, че на изображението са дорисувани пламъци, за да бъде използвана като илюстрация на «бомбардирания Донецк».

image

Другият важен момент, който може да се провери по този начин, е датата на публикуване на картинката и какво всъщност е изобразено на нея. Например дали някой пак не е решил да представи последствията от военните действия в Сирия за украински.

Видеофейк

Работата с такива фейкове е по-сложна, отколкото с картинки, тъй като няма прост начин за търсене на видео. Ако подозирате, че видеото, което сте намерили не отразява това, за което се представя, опитайте следните методи:

Първо, ако гледате видео във вграден прозорец с YouTube на някакъв сайт, то просто влезте в YouTube, за да получите повече информация за клипа (натиснете логотипа на YouTube в долния десен ъгъл).

image

Скриншот на сайта на „Комсомольская правда“

Например по този начин можем да разберем, че новината на руската «Комсомолска правда», че киевляните освиркали Яценюк и Турчинов на Деня на победата през 2014 година е лъжа, тъй като видеото е било качено на YouTube една година преди това, когато Яценюк и Турчинов (по онова време те са в опозиция към тогавашната власт) попадат в немилост пред симпатизантите на Комунистическата партия.

Разбира се такива явни гафове се случват твърде рядко. Ако не намирате явни признаци за фейк, съветваме ви да обърнете внимание на следното: ако в самото название на видеото е указана скорошна дата и освен това клипът е качван многократно на YouTube за кратък период от време, съществува голяма вероятност, че това е фейк. Изберете клипа с най-голямо количество гледания и прочетете коментарите под него – има голяма вероятност, че сред зрителите има хора, които са виждали оригинала и дори са дали линк към него.

Освен това обръщайте внимание на детайлите на видеото – названието на обектите, номерата на колите, уличните табелки. По тях много често може да се определи за какво всъщност става дума. Например по този начин разбрахме, че яхтата Video Azimut 46, която според сюжета на руския канал НТВ уж е била подарена на одеските екстремисти от местен бизнесмен за защита на крайбрежието, всъщност се дава под наем и е била наета от сътрудници на телевизионния канал за създаването на неправдивия сюжет.

Още един начин – опишете с ключови думи това, което виждате във видеото, и ги въведете в прозореца за търсене на YouTube или Google. Например масово разпространяваният фрагмент от видео с название „Обръщение към киевската хунта от майката на убит военен” от 14.05.2014. При търсене в YouTube по думите «обръщение на майка на убит военен» вие лесно намирате пълния запис на обръщението, от който става ясно, че майката всъщност се обръща към президента на Руската федерация Владимир Путин с молба да прекрати военните действия в Украйна.

image

И още един начин — направете скриншотове на най-показателните или ярки кадри от видеото и ги качете в търсенето на изображения в Google по описания по-горе начин. Съществува вероятност, че някога някой е писал новина по това видео и е използвал ярък скриншот като илюстрация. По този начин също може да се намери първоизточника.

Свидетелства на очевидци

Много често е трудно и дори невъзможно да се проверят свидетелствата на очевидците, но се случват и изключения.

Внимателно слушайте свидетелствата на очевидците – дали техните думи потвърждават тезисите, които се опитват да наложат журналистите или те говорят с общи думи, които после се използват от СМИ за потвърждаване на техните идеи. Например в сюжета с яхтата, който споменахме по-горе, сътрудниците на НТВ разказват, че друг бизнесмен — донецки авиоинструктор — е подарил на екстремистите самолет. При това, както се оказва по-късно, инструкторът е отговарял на общи въпроси на журналистите за самолетите и скоковете с парашут и нищо не е подарявал на никого. По-късно той дори записа видеообръщение по този повод.

Още един пример за изопачаване на думи е сюжетът на телевизионния канал Russia Today, в който се разказва за бягството на евреите от Киев заради антисемитизма на новата власт. Сътрудниците на канала дори показват как равинът Миша Капустин си събира багажа и разказва, че е принуден да бяга от надвисналата го опасност. Но ако се вслушате в неговите думи, ще разберете, че неизвестно защо той не казва от кого се чувства заплашен. А ако потърсите информация за Капустин, ще стане ясно, че той не е равин на киевската, а на симферополската синагога и преди е изказвал публично молба Украйна и Крим да бъдат защитени от Руската федерация и сега бяга именно от Крим от новата руска власт.

Също обръщайте внимание на самия очевидец – дали не сте го виждали по-рано. Както например известната «гастрольорка»Мария Ципко, която редовно дава коментари на СМИ ту като жителка на Одеса, ту от Донбас и изобщо от почти всяка гореща точка.

Съобщения на западните СМИ

Този метод често се използва, за да се усили правдоподобността или авторитетността на някое съобщение. Но сред тези съобщения има голямо количество измислици на маргинални сайтове, които трябва да бъдат проверени. Например руското издание «Взгляд», което се счита за делови вестник, написа, че САЩ са отказали да приемат телата на 13 сътрудника на ЦРУ, които уж били убити в Украйна. При това изданието цитира западен сайт с красивото название „The European Union Times”. Но ако отидем на този сайт, ще видим, че линкът ни препраща по-нататък — на сайта WhatDoesItMean.com — достатъчно известен изключително маргинален ресурс, който редовно публикува творчеството на измислен персонаж на име Сорча Фаал. Ако почетем за този автор, ще разберем, че той редовно съобщава на читателите за «гражданската война» в САЩ, за бягството на големите американски корпорации в Руската федерация, заради страха си от Обама и т.н. Освен това можем да разберем, че The European Union Times също е свързан с WhatDoesItMean.com и е обвиняван в «безумна пропаганда на идиотизъм».

Друг вариант — изопачаване на реални съобщения на авторитетни СМИ. Например редица сайтове съобщиха, че 27 члена на екипажа на американския ескадрен миноносец Donald Cook са се изплашили и са подали рапорт за оставка, след като по време на патрулиране в Черно море в непосредствена близост до техния кораб 12 пъти е прелетял руски изтребител Су-24. При това те се позовават на представителя на Пентагон полковник Стивен Уорен, който уж разказал за това на агенция Reuters. Всъщност Уорен действително е говорил за инцидента пред агенцията, но не е ставало въпрос за никаква уплаха или рапорти — можете сами да се убедите в това, ако влезете в сайта на агенцията.

Затова винаги се опитвайте да намерите оригинала на новината или повода за новината.

Но най-главното условие, за да разпознаете фейка, е критически да се отнасяте към информацията, която получавате. Информационната война е много важен елемент в конфронтацията между държавите, затова се старайте да не приемате на вересия каквото и да е съобщение, докато окончателно не се убедите в неговата правдивост.

Автор: Олег Шанковский за Stopfake.org.Stopfake.org.

https://www.stopfake.org/bg/2019/06/

„Тролингът“ на европейските избори през 2014-2019

Източник: EU vs Disinfo Според проучване, проведено от Института за изследване на престъпността и сигурността на Кардифския университет, опитите на Кремъл за намеса в европейските избори започват още през 2014 година. Гръцкото Ра(з)узнаване Изследователите от Кардиф съобщават, че по време на европейските избори през 2014 г. в Twitter е забелязана активността на 202 акаунта, свързани с „Агенцията за интернет изследвания“ (по-известна като „фабриката за тролове“ в Санкт Петербург, АИИ). Само…

image МАЙ 23, 2019 - 16:54  NOVOSTI-BG, НОВИНИ Фейковете на български медии за езиковия закон в Украйна

На 15 май тази година петият президент на Украйна Петро Порошенко най-накрая подписа многострадалния закон  „За осигуряване на функционирането на украинския език като държавен“. Това предизвика нова вълна от фейкове в българските медии. „Дума“ съобщи на читателите си, че с този закон се въвежда „изключително използване на украински език във всички сфери на живота„, а Евроком допълни информацията на колегите си: „за следването на изпълнението на закона ще отговарят „езикови…

image МАЙ 21, 2019 - 13:47  КОНТЕКСТ South Front скрива метаданни, които го изобличават

Източник: EU vs Disinfo Неотдавна EU vs Disinfo.eu публикува материал за сайта South Front, в който се казва, че ресурсът се базира в Русия, контентът му се създава в Русия, и даренията за сайта постъпват на сметка в Русия. И тъй като сайтът внимателно следва всички наративи на руската външна политика, тези аргументи са достатъчни, за да заявим, че South Front е руски сайт. И всичко това може да се…

image МАЙ 14, 2019 - 20:08  NOVOSTI-BG, КОНТЕКСТ, НОВИНИ Български писател бе обявен за русофоб заради книгата му „Бягство от Крим“

На 17 април в галерия-книжарница „София прес“ писателят Светослав Нахум представя сборника си с разкази „Бягство от Крим“. В книгата авторът непредубедено и увлекателно разказва за съдбите на обикновени хора или исторически личности, и потресаващи истории на украинци, които през 2014 са били принудени да напуснат окупирания от Руската федерация полуостров. Авторът случайно попада на няколко вълни преселници от Крим и изслушва спомените им за преживените от тях страдания и…

image МАЙ 13, 2019 - 14:54  NOVOSTI-BG, НОВИНИ Фейк: В ЕС посрещнали с въодушевление колоната на руските „Нощни вълци“

Хиляди руски мотористи от кремълската групировка „Нощни вълци“ пристигнаха на 9 май в столицата на Германия, за да положат цветя пред мемориалите на съветските войни в парковете Трептов и Тиргартен – такива заглавия изпъстриха страниците на руските издания. Според руската пропаганда във всички европейски страни, през които минавала колоната на мотоциклетистите по време на двуседмичното им пътешествие, „вълците“ уж били посрещани с въодушевление. Акцията на „Нощните вълци“, които те наричат…

image МАЙ 11, 2019 - 13:03  КОНТЕКСТ Руската шпионка убеждавала Министерството на финансите на САЩ, че РФ не е сваляла МН17

Източник: „Новинарня“ Осъдената в САЩ руска шпионка Мария Бутина, както и нейният куратор – бившият заместник-председател на Централната банка на Русия Александър Торшин, са се опитвали да убедят ръководството на Министерството на финансите на САЩ, че Русия не е сваляла малайзийския Боинг рейс MН17 над Донбас. Това съобщи в петък, 10 май, американското радио NPR, позовавайки се на документи, получени по тяхно искане. „Получените наскоро документи описват събития, свързани с…

image МАЙ 08, 2019 - 20:02  КОНТЕКСТ Новините за изборите за Европейски парламент: игра с дългосрочна цел

Източник: EU vs Disinfo Тъй като изборите за Европейски парламент ще се проведат след по-малко от месец, ние посветихме този материал на обзор на актуалните тенденции при дезинформацията, свързана с изборите . Отначало ще припомним: руската кампания за разпространение на дезинформация срещу ЕС и неговия избирателен процес продължава вече пет години. Това не е нещо ново в европейския политически ландшафт. Кремъл направи първите опити да подкопае обществената подкрепа за ЕС,…

image МАЙ 03, 2019 - 22:54  КОНТЕКСТ На „Новинарския фронт“ нищо ново

Източник: EU vs Disinfo Как прокремълските дезинформационни медии натъкмяват съдържанието според различни европейски аудитории Един от най-честите „гости“ в нашата база данни за дезинформацията е News Front („Новинарски фронт“) – руски уебсайт, създаден през ноември 2014 година като рупор на самопровъзгласените „народни републики“ в Източна Украйна. Според съобщения в медиите той се финансира от руската държавна служба за сигурност, ФСБ. Изданието публикува материали на осем език и има голяма аудитория.…




Гласувай:
8



1. morskipesni - Няма такова животно ФЕЙК. Всеки има право на гледна точка и изказ.
12.06.2019 11:18
Трябва да се чете повечко, ето решението. И основно- ЕВРОПЕЙСКА ПРЕСА, а не булгаристански парцали.
цитирай
2. kolevn38 - Колкото си по-тъп и необразован, ...
12.06.2019 11:18
Колкото си по-тъп и необразован, толкова по-лесно те манипулират и лъжат. Затова четете, четете, четете. Но не статии от Петя Палигрушева или Елена Гунчевая, или пък неподписани такива из Кенеф-прес от сорта на Новинарски фронт, Блиц, Пик, Квик, Брадва и Секира, а дебели книги с твърди корици, писани от умни и своболюбиви люде. В противен случай за вас Биг Брадър ще е лайняното ТВ предаване, а не онзи на Джордж Оруел. А Путин ще ви се привижда като Спасителя а не като обикновено Уйло. А кафявите неща, поднесени от Кремъл, ще ви се струват не говна, а вкусна торта Гараш. Отнася се най-вече за путинската брантия и всичките и любовници из блогбегето, че и отвъд него.
цитирай
3. kolevn38 - Разбира се, че има - кремълското кафяво е точно такова инфо. Ти си любител на кермълски тортички, зная.
12.06.2019 11:19
morskipesni написа:
Трябва да се чете повечко, ето решението. И основно- ЕВРОПЕЙСКА ПРЕСА, а не булгаристански парцали.

цитирай
4. vmir - 3. kolevn38
12.06.2019 13:30
Този дрипльо, който се прави на тузар, е цанен да поставя на постни кремълски тортички европейски етикети за качество. Затова се има за мнооо гУлем тИрикат.
цитирай
5. kolevn38 - Знам, го:)
12.06.2019 13:45
анонимен написа:
Този дрипльо, който се прави на тузар, е цанен да поставя на постни кремълски тортички европейски етикети за качество. Затова се има за мнооо гУлем тИрикат.

цитирай
6. haterka - Кремълското кафяво тук се разнася ...
12.06.2019 21:32
Кремълското кафяво тук се разнася от оная путиноидка, която и сега напомпана стърчи най отгоре с поредно малоумие, че американците не били кацали на луната, а пък модерацията е скрила полезния за всички постинг на лайф, а е оставила поредния оплюващ постинг на една вечно напомпана офцъ.
цитирай
7. haterka - Която си мисли, че е нещо повече от ...
12.06.2019 21:34
Която си мисли, че е нещо повече от джуфла, но е сто пъти по долна от нея.
цитирай
8. apostapostoloff - Националните предатели, родоотстъпниците, които
12.06.2019 22:04
разпространяват фалшиви новини тук, са покварени, пропаднали дъртаци с провален, пропилян живот. Те са десетина на брой.

Изхвърлихме тази измет на боклука и те вият оттам на умряло. И така ще вият, докато псовисат.
цитирай
9. cortana - Сега ще направя едно признание :):) и ще разкажа една история. :)
12.06.2019 23:29
ПРИЗНАНИЕТО: Днес аз, Корти, напомпих този постинг заедно с постинга на Жоро, за който говори haterka в шести коментар. Напомпих го като алтернатива на вечно висящите на началната страница русофилски глупости и лъжи. Напомпих го, защото в него се разказва за същите тези висящи на началната страница русофилски глупости и лъжи. Не на последно място, напомпих го, защото домакинът е приятел на Жоро, а да сте го виждате да виси на началната страница постоянно както единия дол дренки-русофилки? :):):) Не сте! А не сте, защото Жоро е тъп програмист и не умее нищо компютърно, друго е да си какин Кофичко от село Стафидово. :):):)

ИСТОРИЯТА:
haterka написа:
..... модерацията е скрила полезния за всички постинг на лайф, а е оставила поредния оплюващ постинг.....

Трябва да беше някъде 2015та. Един ден на тогава харесващия Жоро freeoldmen модерацията му бяха свалили постинг от началната страница и той се жалваше като женчо в нов нарочен. :):) Не ми се търси сега, за да дам линк и видите събитията, но утре може и да го направя. :)
Жоро му обеща справедливост. И след около час freeoldmen я получи. Смарти беше написал код, който върна едно от медалчетата на постинга на въпросния и при разширено показване на постингите на началната страница чрез кликване върху 'Още популярни постинги', сваленият постинг на freeoldmen се виждаше.
Последният беше радостен, повтарям, че тогава Жоро не показваше нехаресването си към Русия и русофилите и много от тези, които сега го плюят точно за това, тогава го ценеха и уважаваха. Както и да е, на Ж хич не му пука кой тук го цени и кой не, страдаме всички ние, защото има толкова много на което може да ни научи.
След това провокираха Жоро да направи така, че това да е практика: свалените постинги да ги последва съдбата на този на freeoldmen. Жоро само се разсмя и имплементира кода в сорса на платформата на блогбг.
Оттогава така се случва с всички постинги: алгоритъмът на Смарти връща на свалените едното медалче и те се виждат отново при разширено показване на началната страница. Как модерацията да харесва Жоро, когато той тук е като у дома си, а те са с делегирани правомощия, но реално са на гости? :):):)) Но му имат страхопочитанието, защото знаят, че може и да..... заключи 'дома' си. :):)))):):)
Край на историята! :)

Някои ще се заебават, че правя пиар на приятеля си, но истината е, че историята на блога помни случая и истинността на разказаното от мен.
Да не говорим, че както вече казах, при freeoldmen има коментари/разговори между двамата и се вижда как се случват нещата. :)
цитирай
10. nagodi62 - А как да разберем какъв прах съдържа ...
13.06.2019 07:11
А как да разберем какъв прах съдържа епроветката $
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4086973
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031