Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2013 15:19 - БЕЛИ ПЛАСТ.ЗЕОЛИТ.ВОДА
Автор: balkan1 Категория: Рецепти   
Прочетен: 18318 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 29.10.2014 14:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

www.svoizbor.com/wp-content/uploads/2012/04/zeolit_klinoptilolit.jpg

Природният зеолит, наричан още клиноптилолит, е изключително полезен минерал. По отношение на йонообменни и абсорбционни свойства българският клиноптилолит е най-чистата зеолитова скала в света. Зеолитите в района на Кърджали са дар божий на България. Най-богатите находища в света на клиноптилолитите са съсредоточени в този район.
Развитите индустриални страни, които не притежават природни зеолити, имат голямо производство на техните синтетични аналози. Консумацията на зеолити расте с невиждани темпове. Всяка година употребата им бележи ръст спрямо предишната с 20 на сто. Япония и САЩ са най-големи консуматори. Количеството на използвани зеолити в икономиката на една страна е точен показател за нейното развитие.
Мястото, което намират тези минерали в българската промишленост и селско стопанство, за съжаление е почти символично, изключително поради скептичното отношение на нашите общественици към такива авангардни нововъведения, както и поради традиционно голямото ни чуждопоклонничество.

Основни свойства

При попадането на зеолитите в друга среда, най-вече течности, между техните йони и йоните на продукта, в който се намират, започва активен йонообмен.
Възможностите на клиноптилолита в това отношение са били известни още отпреди повече от 150 години. Установено е, че йонизираната с него вода влияе благоприятно върху човешкия организъм.
Клиноптилолитът представлява фино сито, което задържа в себе си вещества с определена големина на молекулите, а пропуска други. Това очиства организма от отровни вещества. Именно тази структура придава на зеолитите уникални свойства:
- много висок катионообменен капацитет към калций, магнезий, натрий и калий;
- високи солбционни свойства към амония и други органични съединения;
- абсорбция спрямо радиоактивни елементи като цезий 134, цезий 137, стронций 90;
- абсорбция спрямо тежки метали - олово, цинк, хром и др.;
- способност да разделя газовете по принципа на молекулните сита;
- способност да изсушава газовете.
Той се използва успешно за пречистване на питейни води, при обработка на металургични и ядрени отпадъци.

Приложение

Почти няма сфера в икономиката, в която днес зеолитите да не се използват. Всяка година за тях се обнародват над 1000 публикации, в повечето от които те се определят като минерали на века.

I. В здравеопазването
Безспорно е, че клиноптилолитът пречиства отровите в организма, поети чрез храната, и по този начин ликвидира отключващите моменти за различните органи. Той има силно въздействие върху човешкия организъм.
Лечението с лечебните залежи край Бели пласт се извършва основно с лечебната вода и със зеолитовите камъни.

А. С лечебната вода
Тази минерална вода е от дълбочина 90 м. Употребата й повече от месец се отразява добре върху проблеми, свързани със сърдечно-съдовата система.

Б. Със зеолитовите камъни
Местните хора казват, че ако се вземе зеолитов камък от района на лековитата вода и вечерта се потопи в съд с вода, то на сутринта той ще е отдал невероятните си свойства на тази вода, която след прецеждане се пие като лечебна.
На тази база ЕТ "Термокомплект" създаде зеолитови филтри за пречистване на питейни води против ракови и други заболявания.
Минералът клиноптилолит от скалите на Бели пласт пази от рак и лекува рак. У нас болните от тази коварна болест са над 150 000. Екип, начело с проф. П. Благоева и химичката кхн Н. Измирова от Националния онкологичен център, години наред изследват действията на този минерал.
Целесъобразно е пиенето на минерала, разреден с вода. Действието му е вълшебно, според Измирова.
Поглъщането на смления минерал, размесен с мед, последвано от изпиването на чаша минерален сок, е твърде полезно. Само половин час след употребата изчезват симптомите, породени от високо кръвно налягане, колити, гастрити и напрегната нервна система. Употребата на клиноптилолита се отразява добре върху кожата и неутрализира последиците от умората.
Този минерал има бърз благоприятен ефект при стомашно-чревни разстройства.
Препоръчва се следната подготовка и начин на употреба на зеолит (клиноптилолит):
Зеолитът на прах се поставя в тава и се нагрява до температура 200-250 градуса по Целзий в продължение на 2-3 часа в домашна печка. След охлаждане прахът се поставя в затворен съд, готов за употреба. При тази термична обработка той се обеззаразява и увеличава своята активност след дехидратация.

Начин на употреба:
В една чаша, напълнена с чешмяна вода, се поставя една чаена лъжичка от праха. Препоръчва се преди това в чашата да се пусне едно хапче разтворим витамин С. Разбърква се и се пие сутрин след закуска и вечер преди лягане.
Фирма "Термокомплект" Кърджали разполага с определени дози фино смлян клиноптилолит от находището при лековитата вода.

II. В земеделието
Зеолитите, внесени в почвата, подобряват влагосъдържанието в нея и абсорбират излишъка от амониев азот. Използват се успешно при хидропонното отглеждане на цветя и зеленчуци, като среда за отглеждане на ягоди, като съставна част на смес за приготвяне на гранулирани семена, за производство на минерални смеси за отглеждане на разсади за домати.
В Русия има задължителни норми за използването му в селското стопанство.
5000 тона годишно наш зеолит от Кърджалийски регион се изнася в Холандия за нуждите на оранжерийното й стопанство и за други селскостопански нужди.

III. В животновъдството и птицевъдството
Природните зеолити се използват за добавка към храната на прасетата, пилетата, телетата. Те имат превантивно действие спрямо ентерологичните заболявания, предотвратяват стомашно-чревните инфекции, намаляват смъртността на младите животни, стимулират приръста, носливостта на кокошките, едрината и качествата на яйцата.
Прибавени като добавка към храната на птици и животни, те гарантират отличното им здравословно състояние и чистото им от токсини месо, подобряват чистотата на млякото от кравите и овцете от вредни радиоактивни елементи.
В Япония резултатите от използване на природните зеолити в животновъдството показват значително повишаване на живото тегло на прасетата при употребата на минерала.

IV. В рибовъдството
Природните зеолити филтрират водата и я пречистват от амоний и други органични съединения. В много страни тази профилактика е задължителна. В Западна Европа няма водоем, снабдяващ населението с рибни продукти, чиято вода да не е пречистена от амонячен азот с клиноптилолит.

V. В хранително-вкусовата промишленост
Най-реномираните марки вина, произведени във Франция, Испания и Италия, задължително се обогатяват с клиноптилолит за очистване от вредни примеси. Това на практика прави тези продукти балсам без аналог.
Клиноптилолитът намира широко приложение и за подобряване качествата на натуралните сокове.
20.03.08 Автор:Инж. Петър Атанасов

УПОТРЕБА: Пакетчето с клиноптилолит се изсипва в 5 литра нехлорирана вода. След 8 часа тя е готова за пиене. Човек може да поема толкова клиноптилолитова вода, колкото пожелае. Когато водата започне да свършва, съдът се напълва отново. След 3 месеца минералът трябва да се замени с нов.

СЪДЪРЖАНИЕ: силициев диоксид, натрий, калий, калций, алуминий, вода.

Тегло: 90гр. ± 5%

ЗЕОЛИТ - КЛИНОПТИЛОЛИТ

Преди милиони години по време на изграждането на Земята, такава каквато я познаваме днес, природата ни е оставила един скъпоценен подарък - камъка клиноптилолит.

Това е естествен минерал с невероятни физически качества, благодарение на неговата специална кристална структура (на една от снимките вляво можете да видите структурата на клиноптилолит). Тази структура му осигурява електрично реактивна повърхност от над 450 кв.м. на грам. Натоварената с отрицателно електричество повърхност дава възможност зеолитът да привлича и задържа катиони от средата, в която се намира и от своя страна да отделя други. Поставен във водна среда, клиноптиолитът елиминира всички вредни за човека вещества от нея, включително и радиоактивно замърсяване.

ПРОИЗХОД НА КЛИНОПТИЛОЛИТА

Преди милиони години, слой вулканична пепел е била изложена на изключително високи температури и налягане и това породило физическа и химическа промяна, която създала цяла група минерали наречени зеолити, между които и клиноптилолит. Клиноптилолитът принадлежи към голяма зеолитова група наречена хеуландити.

Наименованието си зеолитовите минерали са получили, понеже при нагряване кипят, поради буйно отделяне на зеолитова вода ( „зео", означаващо на гръцки кипя, а „литос" - камък).

Най-качественият клиноптиолит се намира в България и като такъв е известен в цял свят.

УПОТРЕБА

Началото на употребата на зеолити датира от 50те години на миналия век, когато за първи път са проучени свойствата на този невероятен минерал. Поставен във водна среда, клиноптилолитът елиминира всички вредни за човека вещества в нея, включително и радиоактивно замърсяване. Вода, йонизирана с клиноптилолит, оказва мощно лечебно въздействие върху организма. Тя изхвърля отровите, приети чрез храната и регулира обмяната на веществата. Има силен стимулиращ ефект върху сърдечно-съдовата, нервната и храносмилателната системи. Влияе благоприятно при нервни безпокойства, безсъние, напрегнатост, язви, гастрити и колити. Вода обработена с клиноптилолит, нормализира кръвното налягане, премахва безсънието, потенето, напрегнатостта.

Йонизирана с клиноптилолит вода помага при болести като язва, гастрити, колити, проблеми на сърдечно съдовата и нервната система. Изключително полезен минерал при бъбречни проблеми.

Безспорно е, че клиноптилолитът пречиства отровите в организма, поети чрез храната, и по този начин ликвидира отключващите моменти за болести в различните органи. Той има силно въздействие върху човешкия организъм. Заради всички тези, граничещи с вълшебство свойства на клиноптилолита, той е определен за минерал на 20ти век.

Изучено действие на зеолита:

1.Силен антиоксидант. През първия месец от използването му се свалят 3-4 кг „мъртво тегло“, поради изхвърлянето на шлаките от организма. Клиноптилолитът е най-мощното детоксикиращо средство помагащо на организма да се защити от свободните радикали

2. Улавя и извежда от организма нитрозамините /канцерогенните вещества , които се образуват при консервиране на храни, пържене, опушване или при използване на нитратна сол/

3.Притежава абсорбиращи свойства спрямо радиоактивните елементи като Цезий 134 и Цезий 137, стронций, както и към тежките метали /живак, кадмий, олово, цинк, хром/

4.Свързва и елиминира амоняка от клетките.

5.Елиминира млечната киселина от мускулите и подобрява мускулния тонус (подходящ за прилагане при спортисти с цел бързо възстановяване).

6.Снижава риска от развитие на ракови клетки.

7.Нормализира киселинно-алкалния баланс. Това е изключително важно за общото укрепване, защото повечето хора живеят в състояние на излишна киселинност, предизвикана най- вече от лошо или неправилно хранене. Помага на организма да регулира биохимичния си баланс. Подобрява усвояването на другите нутриенти от организма.

8.Пречиства бъбреците и жлъчката от песъчинки.

9.Единственият минерал, който помага при обилно изпотяване предизвикано от нервни проблеми: (150 г клиноптилолитова вода се смесва с 50 г ябълков оцет или лимонов сок и сместта се пие минимум три пъти дневно преди ядене, леко затоплена).

10.Нормализира кръвното налягане, премахва безсънието, потенето, напрегнатостта. Хората, употребяващи клиноптилолит, не познават болести като рак, язви, гастрити, колити, проблеми на сърдечно-съдовата и нервната система.

11.Намалява симптомите на алергии. Улавя някои от алергените и антигени, които предизвикват алергии, мигрена, астма.

12.Стабилизира функцията на имунната система осигурявайки ѝ перфектна защита в борбата с различни болест. Действа в широк антивирусен спектър. Клиноптилолитът не засилва директно имунната система, но позволява тя да функционира оптимално чрез премахване на токсини, вируси, дрожди, бактерии и гъбички, които могат да потиснат имунната функция и производството на хормони. Много хора съобщават за чувство на повишена енергия, яснота на съзнанието и жизненост.

13.За лечение на инфекции на пикочните пътища и зъбната плака.

14.Прилагането на клиноптилолит вътрешно и под формата на пудра показва отлични резултати при лекуването на кожни раздразнения, акне, псориазис и вкякакъв тип рани.

15.Подпомага процесите на детоксикация на черния дроб, като намалява неговата токсичност.

16.Подобрява имунитета и устойчивостта на организма към стреса.

17.Стимулира перисталтиката на червата, като по този начин допринася за цялостното здраве.

18.Подпомага отстраняването на свободните радикали от тялото.

19.Действайки като сорбент и почиства на клетките на организма, помага за установяване и поддържане на здравето на клетъчно ниво.

20.Помага за поддържането здравината на клетъчните мембрани, като по този начин намаляват възможностите за злокачествени туморни образувания.

Благоприятно влияе върху процеса на храносмилане, отделяне на токсините и нормализиране на минералния обмен в организма, биохимичните показатели на кръвта, укрепва имунната система, подпомага потентността и издръжливостта, ефективен при алергии, злоупотреба с алкохол и храни, коригира наднорменото тегло, повишава хемоглобина, ефективен при рани, изгаряния, кожни и козметични проблеми, премахва целулита, ефективно средство срещу гъбичи, транспортира кръвната захар в клетките, без помощта на инсулин.
Взаимодействие с лекарства: съчетава се добре с всички лекарствени средства, прилагани за лечение на посочените заболявания.

Няма противопоказания, възрастови ограничения, нито странични явления. През първите няколко дни след започване на приема е възможно да се раздвижат песъчинки в бъбреците и жлъчката, да се появят болки или дискомфорт в тази област, но те скоро отзвучават. Нежелан страничен ефект е обезводняването. Ако приемате клиноптилолит на прах, трябва да поглъщате достатъчно течности – поне 2 – 2,5 литра вода – за да улесните циркулация на кристалните структури и очистването на шлаките.

Много интересен въпрос, зададен от д-р Венелин Кьосев - управител на медицински център „Алфамедика".

Случаят е с 12-13 годишно момче, което е паднало и е наранило много зле и двата си крака. Д-р Кьосев прави експеримент - целта му в случая е да провери по-скоро плацебо ли е ефектът на активирания зеолит /клиноптилолит/, за който в изследванията се твърди, че едва ли не прави чудеса със зарастването на рани.

Лекарят третира раната на единия крак с досега използваната от него пудра, а на другия поставя зеолитна пудра. Нищо не обяснява на пациента.

Резултатът е, че кракът, третиран със зеолит, се възстановява като време два пъти и половина по-бързо от другия крак.

Плацебо ли е ефектът на зеолита? „А момчето - как мислите - левия или десния си крак предпочита?" - пита д-р Кьосев

КЛИНОПТИЛОЛИТЪТ Е БОЖИЯТ ДАР НА БЪЛГАРИЯ


Чешми даряват здравето на столетниците в Родопите
През последните пет години около българския клиноптилолит се вдигна доста шум - беше му отделено внимание от всякакъв род средства за масова информация, но въпреки това почти никой не разбра за какво всъщност става дума. А нещата, които трябва да запомни един що-годе просветен човек по проблема, не са толкова сложни. Клиноптилолитът е представител на една група от трийсет минерала, наречени зеолити. Свойствата им да приемат и отделят йони ги отличават от всички други техни събратя и ги нареждат сред най-използваните за различни цели представители на минералния свят. Най-качественият клиноптилолит се намира в България и като такъв е търсен в целия свят. Точно заради тези, граничещи с вълшебството, качества в научните среди клиноптилолитът е опреден за минерал на изминалия 20-и век.
Подобна информация всеки може да получи от учебника по минералогия, като го отвори на съответния раздел; онова обаче, което не знаят и найлюбопитните, е, че жителите на селата и махалите в Източните Родопи, където са съсредоточени находищата на клиноптилолит, почти нямат здравословни проблеми и този факт сам по себе си заслужава подобаващо внимание.
ЗАЩО В РОДОПИТЕ ИМА ТОЛКОВА МНОГО ДЪЛГОЛЕТНИЦИ?
Досега причините за дълголетието на тези хора се търсеха в чистия въздух, киселото мляко и здравословната им храна. Доколко тази, лансирана десетилетия, теза отговаря на истината, може да се спори. Всеизвестно е, че в небето над Кърджали се събира най-мръсният въздух в страната, който въздушните течения разнасят по цялото поречие на Арда; консумацията на кисело мляко не е по-голяма от тази в едно средностатистическо семейство в цялата страна, защото кравите в този район на планината се отглеждат предимно за месо, а не за мляко. А с храна, която ядат местните жители, не всеки би могъл да опази стомаха си здрав - основно пържени мекици и консервирано в буркани месо, голяма част от мъжете системно употребяват концентрирани напитки и цигари.
И въпреки това повечето с чиста съвест могат да повторят думите на столетницата баба Хамиш: През живота си очите на лекар не съм видяла.
От само себе си се налага изводът, че причината за изключителното здраве на тези хора се крие не в това, че не приемат отрови, а че тези отрови се изхвърлят от телата им и по никакъв начин не им пречат да се чувстват перфектно до дълбока старост. И основната причина за това е водата, която тече от техните чешми. Вода, йонизирана по естествен начин с клиноптилолит. Добавя се в храната на птици и животни за подобряване на здравословното им състояние. То се постига от наличните в минерала калций, натрий, калий и микроелементи в лесноусвоима форма. Използва се за очистване на водата от амонячен азот. Влага се в праховете за пране като заместител на фосфатите и омекотител. В пастите за зъби замества редица вредни компоненти. Служи за пречистване на сокове, вина, захарни разтвори и зехтини от разнообразни примеси. Намира широко приложение при производството на маргарин и шоколадови изделия. Обезмирисва идеално различни субстанции. Пречиства течности от амониеви йони и йони на тежките метали - кадмий, мед, арсен и др. Незаменим при очистване на замърсени с радиация течности. Без него са немислими редица нови технологии в химическата, хранително-вкусовата, фармацевтичната, военната промишленост.
ЛЕЧЕБНИЯТ МИНЕРАЛ ИМА СТРУКТУРА НА СКЕЛЕТ
В световен мащаб най-големи потребители на клиноптилолит са Русия, САЩ, Япония, Австралия. Въпреки че в Австралия се намират едни от най-старите зеолитни пластове на Земята - възрастта им е около 320 милиона години, по чистота те не могат да се равняват на минералите в българските находища. Този факт се изтъква и в изводите на Брус Мак Дъгал, един от големите изследователи на качествата на клиноптилолита в наше време.
На микроскопско ниво се вижда - пише Дъгал, че минералът формира скелет със структура, наподобяваща пчелна пита. Тази високопорьозна структура осигурява много обширна електрично реактивна повърхност от 450 кв. метра на един грам. Комбинацията от тази структура с натоварената с отрицателно електричество повърхност дава възможност зеолитът да привлича и задържа катйони от средата, в която се намира, и от своя страна да отделя други. Като си представим, че най-големите врагове - замърсители на човека днес - мед, цинк, олово, въглероден двуокис и серен двуокис, са катйони, можем да си представим всъщност каква работа върши минералът.
Казано по-простичко, попаднал във водна среда, клиноптилолитът променя химическия състав на водата. Този процес е изследван многократно, но точна схема на това действие може да бъде дадена само принципно, тъй като всяка вода е с различно химическо съдържание. При това взаимодействие се променят както съставът, така и вкусовите качества на водата. Безкрайно благодатна тема за учените е да изследват защо вода, обработена с клиноптилолит, почти мигновено нормализира кръвното налягане, премахва безсънието, потенето, напрегнатостта. Хората, употребяващи йонизирана с клиноптилолит вода, не познават болести като язви, гастрити, колити, проблеми на сърдечно- съдовата и нервната система. И още нещо - никой от жителите на споменатите родопски села не е и чувал за инфаркт или инсулт.
МИНЕРАЛ ЩЕ СПАСИ ЗЕМЯТА ОТ БЕЗУМИЯ
Случайно ли е тогава, че учените предричат на клиноптилолита бляскаво бъдеще като средство за спасяване на планетата от човешките безумия - замърсяване на въздуха и водата, злоупотреба с цигари, кафе, алкохол, храни, подправки и пр.? Докато Боримечката е носил на ръце черешовото топче, французите са се потели над инсталации за получаване на синтетичен клиноптилолит, без дори и да предполагат, че век по-късно България ще се превърне в един от износителите на този минерал за европейските страни. И че с български клиноптилолит ще бъдат заличавани следите от аварията на атомната централа в Чернобил.
За дълголетието на родопчани съществена роля има не само клиноптилолитът. Източните Родопи изобилстват със силикати. А съвсем наскоро американски учени откриха, че продължителността на живота на коренните жители в Южна Америка е най-голяма точно в районите, където има изобилие от тези минерали.
Къщите на родопчани са генератори на електромагнитни трептения, които премахват напрежението и не позволяват задържането му в организма, тъй като от долу до горе са зидани със зеолити, ясписи и вулканични скали - андезити и базалти, без капка цимент и синтетични материали. Като прибавим и клиноптилолита, не е нужно да коментираме думите на белгийския учен Петер ван Брикен: Защо е нужно да търсите злато под земята на Родопите, то е навсякъде около вас - трябва само да се огледате.

reiki-plovdiv.groupsite.com/beta/discussion/topics/482904/messages



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balkan1
Категория: Политика
Прочетен: 3244556
Постинги: 531
Коментари: 287
Гласове: 1242
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031