Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2015 14:35 - Чай от смокинови и ментови листа
Автор: apollon Категория: Рецепти   
Прочетен: 30050 Коментари: 7 Гласове:
14

Последна промяна: 27.06.2015 17:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
1. Комбиниран чай от изсушени листа на мента и смокиня.

Предавам ви и моя опит със смокиновите листа, предаден ми може би в наследство от прародителя ми Адам.
Прекрасен чай от смокиня се получава от смесването в равни части на изсушени листа от мента и смокиня и кипене за 5-10 минути. Чаят е изключително вкусен и поради това може да се пие и неподсладен, но може да се сервира с мед или захар. Ароматът на отварата е превъзходен. Важна особеност при приготвянето на чая е, че при хора с нарушено храносмилане на хранителен пасаж, листата не следва се прецеждат и отделят от отварата, тъй като съдържат много полезни фибри и предизвикват физиологично активиране на перисталтиката. Чаят се пие и студен в летните горещини. Чистият чай от смокиня е непълноценен, заради недостатъчния аромат на листата, но подсладен с ароматен мед може да се пие . За приготвянето на 400 мл чай е достатъчно само едно изсушено листо.
imageimageimageimage

2. Смокиновият лист в изкуството, миналото и медицината:
В епохата на Ренесанса художниците са използвали библейските персонажи за Адам и Ева, покрити със смокинови листа, за да експлоатират така желаната тема за голотата, която църквата открито е ненавиждала като чиста форма на грях. Артистите с четка не са имали друго оправдание да нарисуват човек гол ако не представят библейските персонажи на Адам и Ева, покрити с по един смокинов лист. Оказва се, че макар и древен спътник на човека смокинята и смокиновите листа не са само находчиво прикритие за човешката голота, след откъсването и изяждането на ябълката от дървото на живота, но също така полезно растение, изпълнено с лечебна сила.
Очевидно според древните предания и без съмнение според Стария Завет смокинята е била растение от рая. Този наш разказ ще докаже това твърдение. Смокинята не е само благородно и плодоносно растение, но и първи приятел на човека.


image
imageimageimage
Платно на Cornelis_van_Haarlem De zondeval Adam and Eve
image
Платно на Cranach_the_Elder Adam and Eve

3. Материали от интернет за здравните ползи от смокиновите листа:

Листата имат по-значителна полза, отколкото от плодовете.

Смокини при диабет

Чай или екстракт от смокинови листа намаляват нивото на инсулина, който се изисква от организма. Така нуждата от инжектирането му се понижава, което е в огромна полза на болния от диабет.

Понижаване на триглицериди - опасни мазнини в кръвта

Тези мазнини, произведени в голямо количество, поставят човек в риск от сърдечни заболявания и затлъстяване. Чаят от смокинови листа или дори приемат им в сурово състояние, е в състояние да понижи този индекс.

Смокинови листа срещу бронхит; болест на Бюргер (запушване на кръвоносните съдове)

Освен всички други свойства, чаят от смокинови листа може е ефикасно средство срещу бронхит и астма, както и при болест на Бюргер.

Смокинови листа срещу язва

Популярен лек за язва е дъвченето и гълтането на смокинови листа.

Смокинови листа срещу циреи

Отвара от смокинови листа е блестящ начин да се отървете от неприятен цирей , или дори за подкожни пъпки и нечистоти. Прилага се като компрес.

Смокините като антиоксидант

Листата от смокиня, приемани често, служат като естествен антиоксидант.

Калций и калий

image

След портокала, смокинята, както и нейните листа под всякаква форма, съдържат максимално количество калций. Калият пък почти при всеки е недостатъчен, а в листата се съдържа. Калият помага при регулиране на кръвното налягане.

Фибри

Добра новина за дамите, обръщащи непрестанно внимание на всяка погълната калория е, че листата от смокиня са едни от най-богатите на фибри храни. Поради това имат отслабващ ефект.

Смокинови листа с кулинарията

Въпреки че са годни за консумация, листата от смокиня се използват само като ароматен акцент в готварството и то главно в средиземноморската кухня.

Сироп от смокинови листа
Листата се кипват за 20 минути в 1 л вода. След като изстине, отварата се прецежда и се вари 15 минути с 1 кг захар. Накрая се добавя едно пакетче лимонтозу. Сиропа се налива горещ в бутилки, които се запечатват и се оставят легнали. При сервиране се разрежда с газирана вода.
Сиропът е много ароматен и е подходящ за коктейли, сладкиши, плодови сосове и гарниране на сладоледи.


Още древноизточни трактати говорят за това, че пресните смокинови листа хидратират сухата кожа, лекуват черни точки и рани, унищожават брадавиците и изсветляват родилните петна. Те помагат също при витилиго. Ако се налагат обезцветените участъци на кожата със свежи намачкани листа, за да пуснат сока си, пигментацията на кожата се възстановява.
imageМлечният латекс от листата и стъблата се смята за аналгетик и се използва също при ухапвания от насекоми и ужилвания.

Външно отварата от смокинови листа се използва за топли компреси при циреи, а също гърлобол, възпаление на сливиците и венците.
Отварата от сушени смокинови листа се прилага при ентерити и ентероколити, а някои народи я използват и за лечение на астма.

Спиртният извлек от смокинови листа намира приложение при проблеми с храносмилането. В стъклен буркан се слагат пресните листа на смокинята, залива се до половината с медицински спирт и се разрежда с минерална вода. Бурканът се поставя на тъмно и на хладно място поне един месец, може и повече. След това сместа се прецежда и съхранява на тъмно. При нужда се разтварят две чаени лъжички от спиртния извлек в 100 мл вода и разтворът се пие преди ядене три-четири пъти на ден.


Листа от смокиня при диабет – пригответе си чай или екстракт от листа от смокиня – по този начин ще успеете да намалите нивото на инсулина, който се изисква от организма. Така болните от диабет, които се налага да си инжектират инсулин, ще намалят дозите.
* Листа от смокиня срещу бронхит и астма – отново се приемат под формата на чай.   image

Невероятните ползи от листа от смокиня

* Листа от смокиня срещу язва – този метод за справяне със стомашните киселини и болки е много популярен и може да сте го чували. Смокиновите листа се дъвчат сурови и се поглъщат.
* Листа от смокиня при циреи – пригответе си отвара от смокинови листа. С нея не само можете да лекувате циреи, но и неприятните и много болезнени подкожни пъпки. Отварата от листа от смокиня се използват под формата на компрес и просто за почистване на нечистоти.
* Листа от смокиня като мощен естествен антиоксидант – приемайте ги сурови или под формата на чай.
* Листа от смокиня като естествен източник на витамини – както смокиновите листа, така и самите плодове на смокинята са забележителен източник на калции и калий. Независимо под каква форма ще консумирате листата от смокиня, те ще набавят на вашия организъм достатъчно количество калций и калий.

Смокиня - плода при запек, листата при диария

 

Лечение на хемороиди с пресни смоксинови листа:

Всяка вечер се вземат две пресни листа от смокиня. Измиват се добре и се варят в един литър вода, докато водата стане 0,5 л. Оставя се да престои до сутринта, след което се прецежда. Разпределя се на три равни части и се изпива на три пъти през деня половин час преди ядене. Пие се до изчезване на симптомите от възпалени хемороиди.
Пресният сок от смокиня лекува кожни образувания като кокоши тръни, бенки, брадавици.

Източници - gotvach.bg, ezine.bg, receptite.com, lamqiata.com i zdrave.ws.
Листата от смокиня могат да подобрят симптомите при увеличена простата 2-3 добре развити смокинови листа се измиват хубаво и се варят в 1 литър вода 15 минути. Киснат 2-3 часа и се прецежда. Пие се вместо вода, докато се почувства добър ефект.
imageimageimageimage

imageimage

Специално за Божил за да спре да бърка ароматите на смокинята с този на черния чай: цената e от 1,10 до 1,80.
image












Гласувай:
14


Вълнообразно


1. bojil - Употребявам този чай от четвърт век ...
20.06.2015 17:31
Употребявам този чай от четвърт век и съм много доволен от него- той е ароматичен,вкусен и с екзотичен вкус. Затова всяка есен изсушавам смокинови листа и в кофеинсъдържащия черен чай често добавям части от смокинов лист.
цитирай
2. apollon - Благодаря ви за мнението Ви Божиле, ...
20.06.2015 17:39
Благодаря ви за мнението Ви Божиле, но опитайте и тази комбинация с мента. За вкусовете няма спор. Недоумявам как точно в черен чай пускате смокинята и каква е причината за тази комбинативност.
цитирай
3. apollon - Единственият аромат, освен този на ...
20.06.2015 19:00
Единственият аромат, освен този на ментата, който е съвместим с аромата на смокинята, е този на крушата.
цитирай
4. bojil - Истина е, че двата аромата наистина ...
21.06.2015 01:37
Истина е,че двата аромата наистина частично се неутрализират,но зависи от количеството смокиня- ако се увеличи то,подобрява се смокиновия аромат и обратно. Виж,ментата не ми е чак толкова любима,затова не съм изявил никакво желание да пробвам комбинацията с нея. За круша нямам условия- трябва специален ошав,а той не се среща често.
цитирай
5. apollon - Има много по прост начин да опиташ ...
21.06.2015 09:45
Има много по прост начин да опиташ комбинацията смокиня с круша - отиваш в голям хранителен магазин и си купуваш тази комбинация. Виж отново постинга - за любознателните като теб съм сложил снимка с чая от смокиня и круша, на която ясно се чете фирмата.

Survival Skills of the North American Indians
By Peter Goodchild
цитирай
6. astrojozi19 - Привет appolon!
27.06.2015 14:35
Чудесен материал!Смокинята е свещено дърво. От листата до плодовете всичко. Има поверие , че ако поседиш в корените на смокиня получаваш прекрасна енергия и заряд.
Поздрав Жозета! И крепко здраве ти желая!
цитирай
7. apollon - Благодапя ти Астроджоси
27.08.2016 19:22
Благодапя ти Астроджоси
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466706
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031