Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2010 12:36 - Българският календар
Автор: balkan1 Категория: Технологии   
Прочетен: 107857 Коментари: 14 Гласове:
27

Последна промяна: 17.03.2023 17:05


                            РАЗПРОСТРАНЯВАЙТЕ БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР!!! 

image


За него проф. М. Лонгон казва следното във френското списание “Население и общество”: "Научно е доказано, че прабългарите в далечното минало са притежавали един от най-съвършените календари в света, по-приемлив от китайския и индийския начин на леточисление, по-достъпен и по-практичен. Сега, когато от няколко години насам в една от комисиите на ООН и в ЮНЕСКО се обсъжда нов календар, валиден за цял свят, създаденият преди векове от прабългарите календар ще послужи като модел и източник на идеи за изработване на такова календарно летоброене, което ще бъде прието от всички народи, населяващи земното кълбо .”
(Цит. по книгата на Борис Чолпанов “Славата на България”, Военно издателство, София, 1988 г.; стр. 23.)


“Както старите гърци са ни хвърляли в скитская яма, тии днешни европейски учени ни съпричисляват с фински и черменски и не знам йоще какви племена и качват ни по уралските диви и пусти гори!”(Г. С. Раковски, Ключ българскаго язика, цитат според Г. С. Раковски,Съчинения, том IV, София, 1988, с.194 )

КОЛКОТО И ДА ПЛЮЕШ СРЕЩУ СЛЪНЦЕТО НЕ МОЖЕШ ДА ГО ЗАГАСИШ  

lunaf.com/bulgarian/v-momenta/nebe-zvezdi-planeti-sazvezdiya-luna/

image 

http://www.svetogled.hit.bg/KALENDAR.html 

www.ninti.hit.bg/1_2.htm  

Летоброенето го видях в писанията на Христo Танев за АЗът на българите на страница 68-ма - 

vaseto.info/books/57.pdf

По- късно намерих и книгата "Времето и календарният проблем" на Васил Умленски издадена от Академично издателство "Марин Дринов" 2 005 г. стр. 92 в която пише следното -
"... освен византийското летоброене по нашите земи е използвана ера, която се е наричала българска. Нейната начална епоха е 5 504г. пр. Хр. В руските летописи по тази ера са датирани например покръстването на киевската княгиня Олга през 959 г. сл. Хр.( 6 463 г. от българската ера, 6 463 - 5 504 = 959 ) и разгромът на Хазарския хаганат от нейния син княз Светослав ( 6 473 г. от българската ера или 969 г. сл. Хр. )... За разгрома на Хазарския хаганат обикновено се посочва 965 г. сл. Хр. ... Според арабски източници обаче събитието е станало през 358 г. от хиджра, която съответства на 969 г. сл. Хр. - значи и това датиране е по българската ера.

Ето и книжки по темата -
Димитър Съсълов - Българите отпреди две хиляди години
Йордан Вълчев - Календар и слово
Борис Рогев - Астрономически осонви на първобългарското летоброене
Петър Добрев - Царственик на българското достолепие


Стоидвадесетгодишините цикли се състоят от два шестдесетгодишни цикъла, а шестдесетгодишния от пет дванадесетгодишни юпитерови цикъла ( юпитерови, защото за една юпитерова година Зематя прави дванадесет години ) Циклите са мъжки и женски, за да се различават в 120-сет годишния цикъл.
Самата земна година, тоест обиколката около Слънцето продължава 365 дни 5 часа 48 минути 45 секунди и половина. Тези 5.48.45.5 часа ги прескачаме и си започваме новата гадина но с течение на времето това натрупване започво да се усеща и за това се налагат корекции.
ПАРВАТА корекция се прави на всяка четвърта година, защото 4 х 5.48.45.5 часа са 23 часа и 15 минути но повече не може да се изчаква и се "дава" един ден.
За един дванадесетгодишен период се събират ( за четвърта, осма и дванадесета година ) 2.15 часа.
За един шестдесетгодишен цикъл се събират 5 х 2.15 = 11.15 часа.
За един стоидвадесетгодишен цикъл стават 22.30 часа но на последната година на цикъла не се дава високосен ден, макар че не достига 1час и 30 минути.
Този 1.30 за два 120годишни периода става 3-ри часа х 8 =24 часа, то ест за 8 х 240 = 1920 години . На края на такъв период се дава високосен ден на двонадесетата година от последния юпитеров цикъл и остава само натрупването от половината секунда =16 минути.
С горните сметки обяснявам как се корeгира календара и защо са необходими тези 60 и 120 годишни цикли.
Георги Кръстев се е съобразявал с датировки по надписи и сгради но те са останали от по-късен период, когато системата на календара е същата но летоброенето е по цариградския стандарт - 5508. Освен това 5508 г. не е начална на 120 годишен период и се получава разминаване, като при него ( Г.Кръстев ) 2009 е с 10 позиции назад и това не съвпада с позицията на Юпитер в първото съзвездие след зимното слънцестоене и всъщност излиза че годините преди нашето летоброене са 5 494, което не е вярно.
 ТА ГОДИНАТА ОТ СЪТВОРЕНИЕТО НА СВЕТА ЗА БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР Е 5504-та.
5504 + 2009 = 7513 : 12 = 626 с остатък единица, който показва мястото на годината в дванадесетгодишния юпитеров цикъл.
Може би наистина календара е бил само за просветени и в следствие на изтребването им е била възможна обърквацията на системата, без да се сверява календара с Юпитер. Изключение прави обаче датировката на къщата построена от Колю Фичето - 1849-та, който е знаел какво прави но такива като него сигурно са се пазели и до днес се говори какво ли не за маймунката но не се свързва с календара.Георги Кръстев също забелязва несъвпадението но се опитва да върже датировката с деветия месец ( че евентуално къщата е завършена през септември ). 
Взех системата от Георги Крастев.
Летоброенето го видях на 68-ма страниза от писанията на Христо Танев за АЗЪТ на Българите но само като датировка -
vaseto.info/books/57.pdf
по късно проумях че Юпитер в съответното съзвездие показва на каква позиция трябва да е годината в юпитеровия цикъл.  
Компенсациите сам ги уредих.


Аз правя картончета като двойна визитка и на външните страници слагам двата календара с горната част в средата , а на вътрешните двете азбуки, като под календара от сътворението е Кирилицата, а под календара от Христос е Глаголицата , като и азбуките са с горната част в средата на прегънатото картонче от лист А-3 - 150. В някоя рекламна къща това излиза 1.50 - 2.00 лева, а на него се събират 12 броя такива двойни картончета.      
ФАЙЛОВЕТЕ
За Corel Draw    dox.bg/files/dw
ИЗОБРАЖЕНИЕ   азбуките   dox.bg/files/dw
                              календара     dox.bg/files/dw

imageimage


image 
Тримесечието в Българския календар. Еднажден е в края на последното тимесечие и е НЕБРОЕН - не влиза в седмица или месец.  
Също такъв е и денят от високосната година, само че се добавя в края на шестия месец.

image

Картите за игра всъщност са БЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР!!!

ЧЕТИРИ ранга с по тринадесет карти - ЧЕТИРИ сезона с по тринадесет седмици.
13х7=91х4 =364
Черният жокер е 365-тият ден ЕДНАЖДЕН, а червеният е денят на високосната година.


image

image
image


image

Това е точката на изгрева на Слънцето на Пролетното равноденствие в съзвездието РИБИ доближаваща границата със съзвездието ВОДОЛЕЙ. 
Изместването на тази точка е със скорост седемдесет и две години на градус. 
Това изместване се дължи на ПРЕЦЕСИЯТА на земната ос - остта на Земята не е перпендикулярна на орбитата "и, а е наклонена с 23,45° и се върти в обратна посока спрямо въртенето на Земята по орбитата "и - за това и ерите вървят от РИБИ към ВОДОЛЕЙ. 
Предците ни са знаели за това и се отразява в смяната на ПЪРВОТО съзвездие в ЗОДИАКА - при китайците първото съзвездие все още е МИШКА!!!



image

Къщата с маймунката - 1849 г. - година МАЙМУН в цикъл ЗЕМЯ. За това и маймунът е седнал на земята.

image

Патера от съкровището в Наги Сент Миклош - Унгария. В центъра на дъното е изобразен БАРС който вместо задни крака има рибешка опашка - то ест в цикъл ВОДА.

image

Телескол до село Гърло. Предците ни наистина са били ВЕЛИКИ.
www.balkanmysteries.com/bg/  



image
 
Украса на облеклото на владетеля от Голяма Косматка с глава на елен с десет спирални орнамента под нея ( колкото са и юпитировите години в стоидвадесетгодишния цикъл на календара) и с по шест разклонения на всеки рог - общо дванадесет ( колкото са и съзвездията от еклиптиката ), а точно между краищата на рогата са изковани две полусфери - вероятно Слънцето и Юпитер.  

image

Артефакт от колесницата в Източна могила край Караново - котка с рибешка опашка, то ест година БАРС в цикъл ВОДА. 

Пръстен с изобразен на него стоидвадесетгодишен цикъл, с десет юпитерови години и два шестдесетгодишни цикъла датиран на около 5 000 години.  

sevarbg.blogspot.com/2010/09/blog-post.html

Като се има предвид че календара липсва от образователната ни програма и по системата и корекциите му все още се умува не ми се вярва някой да е прочел какво пиша за календара от няма и една година време и да е измислил и фалшификат по въпроса - то ест според мен това си е оригинален пръстен. 

image

Отдолу е изобразено Слънце със шестанедесет лъча, колкото са стоидвадесетгодишните цикъла необходими за завършването на корекциите.

image

 Такива слънца се правят и от дърворезбарите по таваните но едва ли имат информация защо лъчите на Слънцата са точно шестнадесет. 

image


image
Шестнадесетте стоидвадесетгодишни цикъла необходими за пълната корекция на календара
Хората занимаващи се с приложни изкуства могат да разпостраняват това или нещо подобно за да се възстанови информацията за Българския календар.  

Информация за ЮПИТЕР    
astrocalendar.50webs.com/jupiter.html    

image
Сравнение на периодите необходими за завършването на корекцията на календарите - Българския и настоящия.
Според мен тази ситема, която по бързо урежда въпроса с корекциите е ПО-ДОБРАТА.   

image

image

Македонци и гърци ще се изтрепят да размахват, насам-натам звездата от Вергина но никой не се сеща че това е символ на Българския календар.
В редата - Слънцето.
Около него десетте юпитерови години.
Шестнадесетте лъча пък са шестнадесетте стоидвадесетгодишни цикъла ( 1920-сет години ) необходими за завършването на корекциите.  


maccunion.files.wordpress.com/2013/12/bergina-larnaka-filippou.jpg


image

www.definegizemi.com/antik-eser/Phrygia/metal-eserler.html

Горе в дясно шестнадесетлъчната звезда за която се карат македонци и гърци, а тя си е БЪЛГАРСКА.
Бригите са живели на Балканския полуостров и по някое време си имат разправии с македонците и се преселвет в Мала Азия където поради липса на Б ги наричат Фриги. 

image  

image  

Вратите на гробниците от Голяма Косматка и Вергина показват че са продукт на една и съща култура.  

image


Година ЗАЕК в цикъл ВОДА  - 
Altes Museum, Berlin
www.lankaart.org/article-36036114.html

image


Сребърен съд за течности с орнаменти символизиращи календара от Волжска България -
www.transoxiana.org/Eran/Articles/fedorova.html
Спиралите по дръжката символизират безкрая на времето .
На дъното са изобразени двете равноденствия със слънцестоянията.
Горе на снимката се вижда птица с пълния годишен цикъл.
Долу и втората половина от годината - от есенното до пролетното равноденствие.
В ляво и дясно са двете слънцестояния.
Прави впечатление орнамента за слънцестояние.   

image

        Вратите на Слънцето       

image 

image


Розета - системата на Българският календар в Метрополитън Мюзеум. 

www.flickr.com/photos/antiquitiesproject/4620148108/in/photostream/ 

image 

Година ЛАМЯ в цикъл ВОДА  

www.facebook.com/album.php  

image  

Година КОН в цикъл ВОДА - 
пръстен от "тракийска" могила край Сливен. 

image

"Оброчните" плочки на "тракийски" конници са датировки на възшествията на владетелите ни - 
balkan1.blog.bg/politika/2011/10/14/quot-trakiiski-quot-konnici.834821

image

image

Монетният двор е пуснал медал с изображение на Българският зодиак от едната страна по Александър Лудколев и отворена книга на другата, символ на именника на българските царе. 

И от едната и от другата страна има грешки. 
1 - Номерата и редът на съзвездията с имена на животни не са по местата си. 
2 - В именникът никъде не е изписана думата КАН или КАНОВЕ, а князе и царе -

image


image

Освен че МАЙМУНата е след ОВЕНа и слънцестоянията и равноденствията са ОМОТАНИ - радиусът в червен цвят(11) е моментът на Зимното слънцестоене и той трябва да сочи вертикала долу на мястото на (12).  
Ето и подробности по въпроса за посоките на слънцестоянията и равноденствията - 
balkan1.blog.bg/politika/2011/08/04/kryst.796265 

image

А ето и оригинала който потвърждава твърдението ми. 


 
image

Калояновият пръстен с изобразен БАРС в средата
5 504 + 1196 = 55 с остатък 100, то ест годината е стотната в стоидвадесетгодишният цикъл - БАРС.
” Уважаеми г-н Филипов,
По първия Ваш въпрос – пръстенът на Калоян – мога да кажа следното: авторите, които отричат, че той може би принадлежал на цар Калоян като правило са хора, които не познават особеностите на стария български календар или изкуствено ги пренебрегват. Главната особеност на тази реликва е, че пред нас е рисунка не на обикновен лъв, а на дракон, говорят големите и силно разперени драконови нокти. И доколкото около тази рисунка е гравиран надписът – Калоянов пръстен – налице е една интересна релация между изображението, което украсява тази находка и годината на Дракона, в която се е възцарил цар Калоян. Всеки, който се залови да пресметне каква е била годината 1196, когато се е възцарил цар Калоян, ще открие без проблеми, че тя е била година на Дракона, каквато по едно съвпадение е била годината 680 – Верени, когато е дошъл Аспарух. А общия срок от 516 години, който отделя годината на Аспарух от годината на Калоян показва, че едната, и другата, са години на Дракона, тъй като между тях има точно 516 години и дори това, че от едната до другата година са изтекли точно 43 календарни цикъла от по 12 години / 43 х 12 = 516 /. Като правило авторите, които твърдят, че този пръстен е на цар Калоян сочат с основание тези два опорни факта, докато техните опоненти не сочат практически никакви конкретни доказателства в своя полза и изтъкват само тривиалния довод, че на света е имало много Калояновци. За недоглеждането в това отношение е допринесло и това, че в някои учебници по история като начало на царуването на Калоян е посочена неточно 1197 г., но допуснатата грешка в това отношение се установява твърде лесно, тъй като във византийските летописи е посочено, че цар Иван – Асен I е бил убит в деветата година от своето царуване, т.е. девет години след 1186 г. / а няколко месеца след това е загинал и цар Петър, което показва, че Калоян се е възцарил в 1196 г., а не в 1197 г. Тази особеност е забелязана още навремето от Иречек, който на базата на горните данни пише: „ Приемник на Петър бил Калоян: 1196 – 1207/.”По другите два въпроса не съм събирал конкретни сведения, но мога да посоча само,че преди десетина години в печата излезе съобщение, че в църквата „ Св. Четиридесет мъченици” е открит пръстен с надпис „ +СЕНОВ ПРЪСТЕН ”, който набързо бе обявен за притежание на някой – си болярин с име Сено или Сенко. Същевременно не е трудно да се види ,че кръстният знак отпред е сходен по форма и с глаголическата буква А, поради което е твърде вероятно този пръстен да е принадлежал на някой цар с име Асен, но кой точно Асен все още е трудно да се определи. Засега, това е всичко, което мога да споделя. А за по – дълбоките причини, поради които в България бяха пренебрегнати доста много стари царски реликви, съм се спрял в една специална статия, която предстои да излезе в сп. „ Ентусиаст” и затова тук няма да ги разглеждам подробно. Ще отбележа само, че те са резултат от една вредна политика, която нанесе на българската историческа наука твърде много беди и трябва решително да се преодолее. Но за да стане това, в България трябва да се създаде едно ново грамотно и окато поколение, което да е в състояние да чете старите български надписи и знаци и да преодолее слепотата, която все още доминира в това отношение.
Писанията са на Доцент Петър Добрев -
http://www.numizma.com/magazine/?p=341#comment-1129
До Александър Филипов -
http://bg-bg.facebook.com/people/Alexander-Filipov/1100353027
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

ahf-fossils.blogspot.com/2009/03/ii.html

През 1971 год. съветският изследовател Н.Ф.Жиров [8] публикува смелата хипотеза, че шумерите са дошли от Балканския полуостров! Той сочи като доказателство изследванията на полския астроном Лудвиг Зайдлер върху календарите. Зайдлер обръща внимание върху една особеност на най-древния шумерски календар. В него продължителността на най-дългия ден през годината е 16 часа, а най-късият ден е само 8 часа. Но времетраенето на най-дългия и най-късия ден се определя от географската ширина. В Месопотамия тези стойности са много по-близки една до друга и това е коригирано в следващите календари. Посочените по-горе продължителности на най дългия и най-краткия ден съответствуват на географска ширина 48 - 50 /виж Таблица 1/. Такава географска ширина имат земите, разположени северно от Черно море. Според Жиров планината, от която са дошли шумерите са Карпатите. На същата ширина няма друга планина на изток чак до Източен Казахстан - но планините в Изт. Казахстан са даже по-далеч от Месопотамия, отколкото Карпатите. А Карпатите, както вече писах, са били част от Балкано - Карпатската културна област - единственият район в света, където са намерени писмени знаци, по-стари от шумерските. При това появата на шумерите в Месопотамия по време е непосредствено след нашествието, унищожило Балкано-Карпатската енеолитна цивилизация. Близко до ума е да се предположи, че отделни групи, а и цели народи са търсили спасение в бягството. Някои от тях са успели да уседнат по-близо - в земите на съвременна Гърция и Мала Азия, където тяхното влияние върху културата и изкуството вече е признато от историците. Други може би не са имали възможността да се заселят по-близко и стигнали до Месопотамия и Египет пренасяйки със себе си и познанията, които притежавали. Като разгледаме по-внимателно историята на Близкия изток, забелязваме, че в почти всички разглеждани територии втората половина на IV хил. и началото на III хил. е време на "решаващи промени".
balkan1.blog.bg/politika/2011/10/26/plochkite-ot-tartariia.842426

image

Според мен това "бижу" е символ на съзвездие БАРС.

image

Позициите на Земята и Юпитер, както се вижда от Марс на 8 май 2003 г..

http://www.msss.com/mars_images/moc/2003/05/22/


image

ДВИЖЕНИЕТО НА ЮПИТЕР/ЯНКУЛ ПО ЕКЛИПТИКАТА

www.nakedeyeplanets.com/jupiter.htm


image

http://solarsystem.nasa.gov/multimedia/gallery/Milky_Way_Annotated.jpg

http://vbox7.com/play:a42dff105b
http://ucha.se/watch/2759/Zemyata-i-Lunata
http://www.youtube.com/watch?v=UgpIy4tUjFI

http://alienworlds.southwales.ac.uk/milkyWay.html#contentContinues

Основната посока на движение на Слънцето е към звездата Вега, близо до съзвездието Херкулес, под ъгъл от около 60 градуса по небето от галактическия център. Галактическата орбита на Слънцето се очаква да бъде приблизително елипсовидна с добавянето на ертурбации, дължащи се на спиралните галактически ръкави и нееднородното разпределение на масата. В допълнение, Слънцето се колебае нагоре и надолу спрямо галактическата равнина приблизително 2,7 пъти в една орбита. Това е много подобно на работата на прост хармоничен осцилатор. 

 Една обиколка на Галактиката (галактична година) е около 240 милиона земни години, така че се смята, че Слънцето е извършило 18-20 орбити през целия си живот досега. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD_%D0%BF%D1%8A%D1%82


Вергилий Кръстев за борис Рогев
http://petardanov.com/index.php/topic/19853-xiv-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81-%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B5%D0%B2-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5/#gsc.tab=0
















Гласувай:
28


Вълнообразно


Следващ постинг

1. panazea - Поздрав за задълбочения анализ !
18.01.2010 12:49
Моите постинги имат само популяризаторски цели. Ако греша, моля поправи ме!
Български календар

http://panazea.blog.bg/nauka/2009/08/12/bylgarskiiat-kalendar.378683

http://panazea.blog.bg/nauka/2009/08/12/bylgarskiiat-kalendar.378687

Именник на българските канове

http://panazea.blog.bg/nauka/2009/08/13/imennikyt-na-bylgarskite-vladeteli.379363

За да стигнем до истината .
Някои пишат , че китайският календар е по- стар,
аз силно се съмнявам.
Сигурно не знаят за Българския календар .
Привет , за това , което правиш!
цитирай
2. balkan1 - Благодаря
18.01.2010 13:12
Веднага си ме усетила. Според мен Българският си е най стария и то е свързано не с обикновен патриотизъм, а защото съществуват данни в Българските традиции и обреди свързани със свещенните четеридесет дни. Виждал съм календарна система с девет месеца които евентуално са били с по четеридесет дни и на края на годината са оставали пет дни за празници и новата година е започвала след тези пет дни. Всъщност може би това е и причината християнската коледа да е цвъкната точно на петия ден след зимното слънцестоене. Аз в началото поради наличието на датировки от 1230 и 1708 година бях се засилил да разпостранявам гореспоменатите картончета по системата на Георги Кръстев но след това забелязах че не се връзва с позицията на Юпитер и вече картончетата са с коригирана система съобразно юпитеровата позиция на небето. Ако някой открие нещо ново може и да се направят нови корекции но позицията на Юпитер е главната точка по която се сверява календара.
цитирай
3. panazea - Според теб , кога трябва да е Коледа!
18.01.2010 13:47
Има старостилци , които я празнуват на 7 януари заедно с Украйна, Беларус , Русия , Сърбия и Западните покрайнини.
Ние сме променили празника с указ през 1916 г и после 1968.
но съзвездията не се управляват с укази.
Те си съществуват независимо от нас !
И сега всички празници са изместени с 13 дни напред.
Аз не знам коя е точната дата !
цитирай
4. balkan1 - Слънцето и Юпитер
18.01.2010 16:01
Календара се сверява със Слънцето и Юпитер и е имало най различни начала на новите години но за да е всичко точно преди всичко се гледат Слънцето и Юпитер - другото е галимация и политика. Новата година е започвала и през пролетта ( спомнете си Сурвачките - http://www.ivanstamenov.com/?p=390 ) По въпроса са писали и Волжските Българи http://bulgarforum.ru/topic53.html
цитирай
5. анонимен - ИНТЕРЕСНО
20.01.2010 15:19
Интересно нещо може да се получи, ако вместо да се напъват да правят "Проекта Сефтополис" според мен ще е по добре да използват "ЧИНИЯТА" на Бузлуджа за популяризиране на Българския календар http://strannopriemnicata.blogspot.com/2008/08/blog-post.html
цитирай
6. анонимен - Това с Чинията е много идейно. . . . ...
10.07.2010 18:56
Това с Чинията е много идейно.... Нищо интересно няма да се получи, защото кои според теб се напъват. Не са ли същите, които карат Хората да се Срамуват и Не Вярват, че Най- старият и Точен Календар достигнал до наши дни се Зове Български.
Просто трябва да се Знае и Помни от Нас Българите, защото те и другите хора поназнайват, но все Бъркат , и се налага пак Ние да ги вкарваме в Правия Път:)
Защото както е казар Народът - От Хляба по - голям Няма, и Срещу Природата не се Върви.
цитирай
7. анонимен - Българсият Календар - какво ни к...
27.07.2010 21:11
Българсият Календар - какво ни казва Думата Календар, ами това, че той си е Български...
КалЕнДар - КЛНДР
ЯНКуЛ - НКЛ
ДаРКаЛеН - КаЛеН - еНКаЛ
ДаРеНКаЛ - ДРНКЛ
Дар от Янкул....
Кого Българите са Наричали Янкул... :)
Някой беше Казал - ... Напред Народността Не Пада, Там, Гдето Знанието Живей!
цитирай
8. liliyanaandreeva - А според моята хипотеза 2010г. = 7250 г. от сътворението.
14.09.2010 22:29
1960 г. = 7200 г. - година на пълното слънчево затъмнение, което става на всеки 360 години в една и съща точка на земното кълбо. 360 години = 1 век
Но ХХ век = 20 . 360 год. = 7200 год.
Затова 1960 год. = 7200 год. от сътворението.
Все пак по два начина се доказва, че от сътворението са минали повече от 7 000 години, но не повече от 8 000 год.
цитирай
9. balkan1 - Лиляна Андреева 2010 г.= 7250 г. от сътворението
18.09.2010 08:25
С пълното слънчево затъмнение вкарваш в сметките и Луната, а тя няма нищо общо с Българския календар.
Юпитер е това с което са се съобразявали предците ни и за това всяка година носи името на съзвездието в което е тази планета. При твоите сметки 2010-та година е втора в цикъла и се връзва с позицията на Юпитер във второто съзвездие след зимното слънцестоене НО датировката на Никола Фичев с нищо не ни показва че МАЙМУНА е в цикъл Вода, докато седналия на земята маймун показва цикъла ЗЕМЯ. Аз лично имам доверие на Никола Фичев, защото е залагал главата си за това което върши.
Можеш ли да посочиш друга датировка в подкрепа на твърдението си.
Радвам се че мислиш по въпроса и не твърдя че аз съм единствено прав ( защото не съм говорил лично с Никола Фичев ) но би трябвало да има и датировка която да потвърждава хипотезата ти.
цитирай
10. анонимен - Бълг-Ария е жива!!!
27.10.2010 12:30
Всички Българи по света трябва да се обединим около старите БЪЛГАРСКИ ценности и култура, писна ми от американски, руски, еврогейски и т.н. ГЪЗОЛИЗЦИ!!!! Писна ми да слушам колко "велики" били славяните и руснаците, а българите за нищо не ставали и били примитивни номади и славяните им дали култура... КУЛТУРАТА НИ НЕ Е СЛАВЯНСКА НИТО РУСКА!!!
Бълг-Ария е жива!!! ВИНАГИ!!!
цитирай
11. bojo12345 - Много хубав и пълен постинг за най-древния календар!
18.05.2011 22:04
Този календар китейците са го взели от българите - и го признават!
Остава целият свят да го признае и всички българи да го научат!!!
Поздрави!
цитирай
12. balkan1 - Китайците ...
29.05.2011 03:39
... са го взели НО не го сверяват и за това тази година при тях е ЗАЕК, докато по Българският календар си е ВОЛ - третото съзвездие след Зимното слънцестоене и Юпитер си е в третото съзвездие, то ест нашия се връзва с Юпитер, докато техния както са го взели - така си е и останал.
цитирай
13. penchoan - Възможно е българският календар да ...
30.07.2011 22:12
Възможно е българският календар да е имал подобен вид. Но има една груба грешка, която се дължи на неразбиране функциите на календара.
Грешката е, че всяка година започва с неделя и има един неброен ден - еднажден. Вселената е създадена в седмични цикли. Най-малкият цикъл - това е седмицата. Понеделник е ден на Луната, вторник на Марс и т.н. Напълно изключено е да съществува ден, който не принадлежи към дадена седмица.
Out of question!
Това положение е толкова абсурдно, че не подлежи на коментар. Тази постановка НЯМА НИЩО ОБЩО С БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР!
Няма нищо общо с китайски или който и да е друг календар.
Тази последователност е плод на невежество, не зная кой е първоизточникът - дали е Йордан Вълчев или някой друг.
Но моля, вземете мерки и се коригирайте!
цитирай
14. balkan1 - Функциите на календара???
02.08.2011 23:58
penchoan, имаш ПРЕТЕНЦИИ че си ОТКРИЛ грешка в това което представям, като твърдиш че грешката е във връзка с функциите на календара. Не е възможно да убедиш някого в нещо само с нареждане на думички и построяване на изречения - ОБЯСНИ КАКВИ СА ТЕЗИ ФУНКЦИИ които не позволяват ДЕН ИЗВЪН СЕДМИЦАТА.
Вселената била създадена в седмични цикли - ОППА!!! - къде е документацията за патента и технологията на производство.
НЕ положението, а коментарът ти е абсурден и преди да обясняваш кое има и кое няма общо с Българският календар ОБЯСНИ В БЛОГА СИ ЩО Е ТО БЪЛГАРСКИ КАЛЕНДАР и остави потребителите да решът - КОГАТО ОТРИЧАШ НЕЩО КАТО НЕПРАВИЛНО - ПОКАЖИ ПРАВИЛНОТО.
ВЗЕМИ МЕРКИ, ЦЕНТРОВАЙ СИ НАЧИНА НА МИСЛЕНЕ И НАПРАВИ ТОВА КОЕТО ТРЯБВА БЕЗ ДА РАЗДАВАШ КВАЛИФИКАЦИИ И СЪВЕТИ ПО ЧУЖДИТЕ БЛОГОВЕ!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balkan1
Категория: Политика
Прочетен: 3239310
Постинги: 531
Коментари: 287
Гласове: 1242
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031