Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2013 17:37 - Интересни факти за презерватива
Автор: havefun Категория: Тя и той   
Прочетен: 5787 Коментари: 1 Гласове:
1



 Повечето двойки като средство за защита от венерически болести и нежелана бременност използват презерватив. Но в днешно време техният избор е толкова разнообразен, че просто можеш да се изгубиш сред тях.  


Презервативът има многовековна, ако не и многохилядна, история. Макар че навярно още в древни времена хората осъзнават връзката между еякулата, бременността и заболяванията като сифилис, убедителни доказателства за приложението на презерватива, в съвременния смисъл на думата, се появяват едва през XVI век в Италия.

В един от медицинските си трудове, италианският лекар Габриеле Фалопио описва използването на парче чаршаф, напоено с химичен разтвор и изсушено, за предпазване от сифилис. Парчето плат се поставя върху главичката на пениса, където се задържа с помощта на връв.

image
 А пък презервативите за продажба се появили едва през 1712 година. През това време предпазните средства се използвали само за целите на личната хигиена при посещения в бордеи. Средствата на защита се приготвяли от сляпото черво на животни, затова били изключително скъпи.


Първият кондом от гума бил създаден през 1885 година с изобретяването на вулканизацията. Изобретателят на каучука Чарлз Гуидър започва да произвежда не само автомобилни гуми, но и гъвкави гуми против нежелано бебе и неприятни болести.  Безшевният латексов презерватив (показан от Юлиус Фромс през 1920 г. в Гьотинген) постепенно завладява целия свят.
А вече относно наименованието и досега се водят спорове – някои смятат, че думата „кондом” има латински корен (condus), други – че баща на названието е доктор Кондом, живял в двора на Карл II, трети смятат, че изделието е наречено така благодарение на едноименния град във Франция.


Интересно е, че в музея в Лондон в изложбена зала е представен един от най-древните, открити при археологически разкопки, презервативи, който е на около 350 години.


Съвременните презервативи се правят от латекс, който според изследванията се явява най-добрата защита, която препятства проникването на чужда течност в организма на жената, а заедно с това – и на бактерии, микроби и микроорганизми.




Гласувай:
1



1. minevv - da
12.09.2013 10:41
В Полша, виждах древен , но от дърво!! ;-))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: havefun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3522953
Постинги: 1093
Коментари: 2386
Гласове: 1832