Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2019 22:53 - В търсене на дивото из Врачански балкан
Автор: havefun Категория: Туризъм   
Прочетен: 1206 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 18.05.2019 23:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Искърското дефиле ми е една от любимите дестинации. Там като цяло съм ходила по стандартните маркирани маршрути. От няколко години насам си бях набелязала една по-интересна дестинация: река Петренски дол и пещера Вражите дупки.

Дойде и денят, в който се разходихме дотам. Чакахме се с Любо, Ольга и Мария на ж.п. гарата. Влакът беше пълен, единственото свободно място беше...пред кенефа. След час и нещо таралянкане с БДЖ /красиви гледки през прозореца/, пристигнахме на Гара Лакатник. 

Опа..проблем? Телефонът пак ми прави номера, изключва се, не мога да използвам GPS-a му. Всичко е ОК- Любо ще води. 

Поехме към водопадчето на Петренски дол и и пещерите Вражите дупки. Уникална красота, спиращи дъха гледки, множество пещери. Бяхме единствените пешеходци, останалите бяха вертикални туристи, сиреч катерачи. 

След обстойно обикаляне на Вражите дупки, се върнахме на Петренски дол и беше време за обяд. Обмисляхме откъде да минем за Лакатнишки скали. Имаше няколко варианта. Избрахме маршрута през пещера Свинска дупка, продължихме по поречието на река Петренски дол. Хубаво място за риболов, палаткуване и къпане в реката. 

Наближавахме паметника Септемврийци, но аз видях на картата, че има по-пряк път по една стара пътека. Потеглихме нагоре из трънаци, храсталаци и високи треви. Ольга и Мария питаха ли, питаха: "Колко остава, Ния?" Аз отвръщах "10 мин. и сме там". 

Попаднахме на стар коларски път, по който единствените същества, които срещнахме бяха Ежко-Бежко и един змиегущер. Зърнахме паметника Септемврийци пред нас, близо сме!!!! 10 минути остават! След момент се скри от погледа ни. Отново се отдалечихме от него.

Стигнахме до една стара изоставена на пръв поглед махала- Долна Ръжица. Обиколих да снимам старите кирпичени постройки. Изведнъж се чу и кучешки лай и видях човек. Все пак живеят хора тук! В една стара къщурка. Човекът с усмивка на лице ни поздрави и си поприказвахме. Каза:"Оттук рядко минават хора, отде сте минали, бре деца?" Ние просто дойдодхме без пътека. Упъти ни към черния път, който стига до Миланово. Сбогувахме се по живо по здраво и потеглихме отново.

След 10 минути наистина трябваше да стигнем Лакатнишки скали. А гледката...неописуема! 

Нещо в мен и Любо напира...пие ни се бира! С него се изстреляхме надолу към Алпийска поляна и извор Житолюб, за да се насладим на края на разходката със студена бира и да си кажем "Наздраве". Ольга и Мария поснимаха малко и дойдодха по-късно при нас. 

И така денят мина неусетно. Пътувайки във влака, изпратихме деня с хубави спомени, добра компания, усмивки на лицата...и така до нови срещи! 



image



Гласувай:
10



1. planinitenabulgaria - Това е водопадчето на река Петра,
20.05.2019 22:09
което е на километъп първи от отклонението на шосето за Губислав. Реката Петра извира изпод с. Дружево. По-надолу от карстов ивор се черпи с помпа питейна вода за с. Миланово. Трябвало е да отрежете от нея бетонното мостче над реката.
Регионън на Искърското дефиле е много интересен. Препоръчвам Ви да упознаете и красотите в страни от него между следните четири точки:
Курило - Петрохан - Лютиброд - Мургаш - Курило.
Ще Ви трябват поне 10 години...
цитирай
2. barin - Здравей, havefun. Във Врачанския ...
12.07.2019 07:10
Здравей, havefun. Във Врачанския балкан може да се намерят интересни места. Ходил съм на няколко пъти. От високо се откриват чудесни гледки, а от центъра на Враца към планината и скалите също.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: havefun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3523417
Постинги: 1093
Коментари: 2386
Гласове: 1832