Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2017 07:41 - ПЕРЕСТРОЙКАТА МИ В МУЗИКАТА ЗАВЪРШИ..
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 2025 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 22.07.2017 17:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                                     С посвещение на Другарят стефаН:

 

        Целият ми съзнателен живот бе свързан с музиката, но я так и не успел уцелить настоящий путь к ней. Повод да се размисля на тази тема стана хиперпостинга на Другарят стефаН за сирийската музика, който ме ръзтърси изотвътре:

     Чак сега, достигнал пределна възраст, аз осъзнах, че музиката трябва за отразява най-великите събития в живота на хората от една страна, че тя е политическо оръжие срещу империализЪма. Ето, с написаното за сирийската музика Другарят стефаН приветства победата на сирийския народ над отвъдокеанските империалисти. Така той ни връща към началото на този процес, победата на пролетариата през 1917 г. в СССР, предвождан от великия Ленин. По този повод потърсих тук и там музикални творби на тази тема, размислих се и усетих, че музикалните ми възпрятия са се променили, усъвършенствали - по същество аз се оказвам в края на една моя перестройка в областта на музиката. И то много основна. Бих я сравнил с променливата възраст на момичетата на възраст между 40 и 55 години, на съветски език перестройка, когато те вече са не само красиви, но стават и умни. На пределна възраст аз вече също съм наясно със себе си - перестройката при мен в областта на музиката вече е факт, а едно от причините за тази промяна в мен е постингът за сирийската музика на Другарят стефаН!

     Десетки години аз изгубих да слушам Бах, чиято музика считах за Божие слово, да слушам Моцарт, чиято музика олицетворявах с красотата на вселената, слушах Брамс - любимият ми композитор.  Слушах Поета на пианото, Шопен, слушах най-обаятелната личност в областта на музиката, Шуман – за такива ги мислех. Толкоз ми е бил акълът, защото не бях навлязъл в истинското музикално изкуство, пролетарската музика. Откакто слушам пролетарска музика, всичките тези автори ги запокитих в миналото, защото предвозхитих величието на пролетарските композитори, до чието ниво май само Другарят стефаН е достигнал. Само че аз много прихващам и ще се опитам да го надмина.

    Учейки се от по-напредналите от мен в областтите, в които и аз имам интереси, започнах последователно да се дообразовам в музиката, за да намеря най-после верния път към нея. Мисля, че имам успехи, но понеже съм скромен ще кажа, че и успехите ми са скромни, макар те да са величави, но това го не казвам.  Този неоспорим факт ще усетят тези, които случайно отворят постинга ми, но предупреждавам, че съм доста образован в тази област и за да може да ме разбере някой, той би трябвало да бъде по-умен Делян Пеевски и същевременно по-интелигентен от Генерал Радев, или поне да е завършил техникум с разширено обучение, включващо обучение по пиано, английски и балет. Имам спомен от едно преживяване на Боровец, където останах очарован от г/жа Фидосова, завършила тази програма, днес наричана  „3 в 1” в Монтана, където тя завършва блестящо строителния техникум. Тя танцува на масата съвършено танца на Умиращият лебед от Сен Санс и недостижимо смещно Валса на слона от Карнавала на животните. Останах с чувството, гаче ли слон, а не дама, бе на масата, толкоз истински беше валса й. За съжаление масата се оказа нездрава,  възникна проблем с плота й и три от краката й.

    А сега по същество за социалистическата музика. За да хвърля светлина върху нея ще трябва да осветля две личности, доста важни за развитието й, първата от тях е товарищ Андрей Жданов.

    Данните за него вече са разсекретени и аз в качеството си на бивш заведущ катедра „Култура” в Центъра вече имам свободен достъп до масивите с данни досежно него. В този постинг ще се спра на личността и дейността му по времето на Сталин, когато той работи с него, но през 1948 г. Сталин губи политическото си доверие към Жданов и му казва: Вие днес сте нещо гузен! Берия правилно разбира Бащата на народите - диагнозата за смъртта на Жданов е „ От сърце…”  Напомням диагнозата на Орджоникидзе, „Самоубийство”, на С. М. Киров – „Катастрофа като пътувал за Кремъл”. Това, което се твърди за Жданов, че е отговарял за културата по вемето на Сталин не е точно. Той е бил висш партиен функционер, който е работил съвместно със Сталин дори по външнополитически въпроси, а задачата му в областта на културата е била съвсем друга. При него са постъпвали списъците с подлежащите на разстрел хора от интелигенцията на СССР, като той е определял кои да бъдат разстреляни и кои не. С тази си дейност той донякъде дублира дейността на НКВД и поради това вероятно заплаща с живота си. Не Лаврентий Берия ще определя кой да бъде разстрелян, а Жданов – няма да стане. За хората на културата в Русия и републиките в тези списъци отметката „ Расстрелять” е била нанесена от Жданов в списъците за хиляди, а може би и за милиони хора. Кои са изготвяли тези списъци обаче, по какви направления – поети, писатели, художници, музиканти, артисти, балетисти – това все още остава совершенно секретно. Знае се само, че са били агенти на НКВД. За агентът под прикритие на Жданов, разработен в НКВД за „работа” с музиканти на СССР информацията обаче вече е разсекретена – това е товарищ Лев Владимирович Шульгин. Какой был он человеком, музикантом и агентом Жданова? Помествам материалите на съветски език, защото постингът посвещавам на Другарят стефаН, а той май поназнайва съветския език по-добре от българския, съдейки по звученето на написаното от него слово – то просто не звучи, паузите той турга където не трябва, а ударенията – на слабо място, както казват музикантите. Имам и молба към него: Да се опита да преведе от съветски на български език досието на товарищ Шульгин, които свалих от масивите на Центъра. Подчертавам, това е само първата страница на досието му. Останалите материали са списъци от стотици, а може би и хиляди страници, като за някои музиканти има изложени предложения от него как да бъдат ползвани посочени от него лица като специалисти в НКВД в областта на музиката, кои подлежат на разработка и внедряване сред музикантите като оперативни работници или агенти под прикритие – предрешени като музиканти-агенти на НКВД, какъвто днес е Валерий Гергиев.

    Ето първата страница на досието на Шульгин, изготвено от Агент Г. В. Разбира се името на този човек ще бъде разкрито само ако бъде отворен архива на НКВД, но такова нещо няма да се случи. Аз набързо му измислих едно име със звучене на съветски език – Гениталий Вульвин.

     Ето и описанието му за Шульгин, от което специалистите могат да открият доста страни от неговата дейност и задачата му в музиката, която той изпълнява като висш офицер от НКВД:

 

     Лев Владимирович Шульгин, 2. 03. 1890, Таганрог – 15. 09. 1968, Москва – сов. композитор, педагог и муз. деятель. Чл. КПСС с 1917. В 1914 окончил Петерб. консерваторию по классу композиции у Я. Витола. В 1915 – 18  работал в Пятигорске. В 1918 хормайстер Т-ра миниатюр в Ростове-на-Дону. С 1920 жил в Москве: инструктор по музике в Политуправлении Красной Армии. Был зав. информац. Отделом Пролеткульта, принимал участие в работе Этнографич.  секции Наркомпроса. В 1921-33 зав. агитациоонно просветит. отделом Муз. сектора Госиздата. Один из организаторов  Ассоциации пролетарских музикантов /1923/. В 1924 записал и обработал рус. революц. песню „Замучен тяжелой неволей”: возглавлял комиссию по установлению единой муз. редакции „Интенационала”. В 1925-29 один из руководителей Объединения революц. композиторов и муз. деятелей /ОРКИМД/. В 1926-28 ответств. ред. журн. „Музика и революция”. С 1934 директор Муз. техникума при Воен. Академии им. М. В. Фрунзе. С 1936 директор и педагог Узб. оперной студии при Моск. консерватории, с 1938 преподаватель муз. теоретич. Предметов Туркм. студии там же, в 1941-43 – в Чкаловском муз. уч-ще. Осн жанр творчество Шульгина – песня. Автор ряда произв. посв. В.  И. Ленину. Для соч. Ш. характерная широта мелодиики, интонационно близкой нар. песеенности,  лаконизм формы.

 

     Сочинения Шульгина:

     Ленин всуду с нами /сл. А. А. Коваленкова/, 1956, Здраствуй гордая Куба! /сл. Ю. В. Друниной/, 1960, Марш к победе, посв. 25-летию Красной армии, 1942, По советской стране, / сб. пьес/, Слава Родине! /слова М. В. Исаковского/, 1947, Победители льдов, /сл. А. А. Суркова/,1938, Первомайский гимн, /слова В. Т. Кирилова/, 1922, Слушайте товарищи, /сл. Исаковского/, 1947, Жил юноша на Волге, /сл. М. Е Лапирова/, 1964, Братья, /сл. Н. С. Тихомирова/, 1923, Песня о Ленине,  /сл. Д. И. Седых/, 1948, Друг неизвестный, /сл. Лапироова/, 1953, масовые песни.

   Его жена Ольга Александровна Бахуташвили оперная певица, она 15 лет старше чем свой муж. 

 

    С този постинг приканвам Другарят стефаН да публикува в блога си произведения от Шульгин и други пролетарски композитори, чиито творби не са изгубили очарованието и значението си до днес. Народът по цял свят ги чете. Освен клипове с негова музика той би могъл да публикува и стихове от пролетарските поети, които извадих от досието на Шульгин. Ако стори това, мисля, ще има и други като мен, уцелили верния път в музиката и в поезията -  пролетарския. Завършвам с куплет от едно велико пролетарско стихотворение, познато вероятно само на Другарят стефаН. Няма да кажа името на поета, но твърдя, че и Пушкин такова нешо не би могъл да напише ако бе жив по време на ВОСР.

 

              Октябрь! – это солнце желанного вестник.

              Октябрь! – это воля восставиех веков.

              Октябрь! -  это труд, это радост и песня.

              Октябрь! -  это счастье полей и станков.

                    Вот знамя, вот имя живых поколений:

                    Октябрь, Коммуна и Ленин. 

 

 image

                      Новите Сталин и Шульгин

image

         image  
 












Гласувай:
5



1. rosiela - Поздравления!
19.07.2017 07:49
Знаменито!
цитирай
2. sestra - Г-н Планини,
19.07.2017 09:43
посягате Вие на авторитети с общонароден отзвук, нервите им не щадите, като знаете тяхната пословична отдаденост на образователстването на масите. И като казах народа, искам да Ви отправя въпрос за думата. С Вашите знания и култура, знаете нещо повече за произхода и употребата на думата „народ” сред българите? Сериозен ми е въпросът.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Въпросът Ви стана повод да замисля постинг, ще го напиша скоро,
19.07.2017 15:12
sestra написа:
посягате Вие на авторитети с общонароден отзвук, нервите им не щадите, като знаете тяхната пословична отдаденост на образователстването на масите. И като казах народа, искам да Ви отправя въпрос за думата. С Вашите знания и култура, знаете нещо повече за произхода и употребата на думата „народ” сред българите? Сериозен ми е въпросът.


но и ме върна в онова хубаво време, когато властта произлизаше от народа, принадлежеше на народа и правеше всичко за народа. Днес за народа остана да се грижи само Генерал Радев, който сега сам, от негово име, се бори със СЕТА като прасе с твърдокора тиква...
цитирай
4. apostapostoloff - Другарят Стефан е
20.07.2017 05:58
дедо Мунчо Борн, нали?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182359
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031