Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2021 17:43 - НИЕ-650 Вътрешни проблеми на европейска България
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 2475 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ВЪТРЕШНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ

 

·                     За България 2007-а е годината на кметовете. Това обществено все още не е ясно, но понеже пиша за събитията със закъснение, мога да го твърдя със сигурност. Местната власт е първата, която ще смени своите носители след влизането ни в Европейския съюз – през октомври 2007. А точно през местната власт се очаква да навлизат предстоящите пари от еврофондовете. Година и половина след това предстоят редовните парламентарни избори. Това е тъкмо необходимото време да бъдат убедени местните избиратели в реалната полза от членството ни в ЕС. И ако те са доволни от развитието на икономическата ситуация, ще гласуват за парламентарна власт на българската европейска партия. Такава партия днес е САМО новата ГЕРБ.
За съжаление десните партии, в тях включвам дори земеделците и патриотите, не разбират, не разбраха и в бъдеще няма да разберат, че трябва да загърбят егото си и се възползват от шанса и те да бъдат припознати от българските избиратели за европейски партии. Европейско ориентирана партия съвсем не означава партия, в която не се краде, а партия при чието управление в страната се живее първо по-богато и после по-добре.
Ще кажете, че на тази дефиниция отговарят също лявата партия БСП и присъдружните й партии. Да, но само в първия момент, когато съществува народен ентусиазъм за по-добър живот, и докато има готови пари за харчене по “лява политика”. Защо готови пари? – Защото социализмът по дефиниция само харчи. Няма луди, дето да работят до изнемога през деня, а вечерта да седнат да делят поравно с всички останали. Ако мързеливците са отделни индивиди – може, ама половин народ? Извинявайте! Това е основната причина за сгромолясването на всичкия социализъм в цяла източна Европа за няколкото месеца около новата 1990 година. Западният свят спечели икономическата световна война и нямаше как да не спечели, защото свободната инициатива е най-мощното оръжие за по-богат и по-добър живот. Всички народи това искат. Хеле пък българите!
Ако старите партии бяха РАЗБРАЛИ И ПРИЕЛИ тази реалност, нямаше сега да са на това дередже. Затова по-умните хора в тях, и от ляво и от дясно, преминават в новата партия ГЕРБ – нейно е бъдещето. Не ги наричайте ренегати. Казвате Идеите... Каква печеливша идея е това да затвориш “народната река само в собствения си двор”?! Все ще дойде моментът, когато комшиите се съберат и дойдат да разрушат “дуварите”. И тук, в тази реалност, нищо не може да помогне! Съществуването на ДС, с ДС,  ДпС,  о, ДС,  ДС-Б, АБВ, ГДЕ и т.н... е излишно. Понятията заедност, нормалност, държавност, законност, патриотичност... са кухи клишета.
Както е казал народът според един мораво-червен поет (около местните избори 1996): “Искате пълна урна? Дайте ми пълна фурна! Инак ще ви катурна.”
 Пълната фурна” за всички е невъзможна, ако всички не са заинтересовани да я “пълнят”. Това е по друг начин казано същото: че социализмът няма бъдеще, а капитализмът е тежък, но сладък. В този смисъл аз изобщо не се безпокоя за бъдещето на ГЕРБ. В този смисъл изобщо не приемам и знака за равенство, които някои поставят между Идеята (партията ГЕРБ) и Водачът (Бойко Борисов). Съгласен съм с думите на друг един червен поет (1942, гарнизонното стрелбище): “Аз паднах, друг ще ме смени и толкоз. Какво тук значи някаква си личност!”

Ако се върна да говоря конкретно - понеже думата тръгна от кметовете, а Бойко Борисов е кмет на най-големия български град София - колкото и да му съчувствам на Борисов, зная, че народът ще го забрави начаса, щом “се нахрани”. И ще почувства виновен само в “Деня на прошката”. Би трябвало! Предполагам, че и самият Борисов го знае. За „Господ отгоре през гъстия дим, гледаше на всичко тих, невъзмутим“ (народният поет през 1885-а), съм сигурен.
Само имам въпрос: Може ли ЕС изобщо да ни помогне? Ха, дано!
- Ама... В.”Труд” от 1 март 2007 съобщава, че чужденец, гост на България е бил принуден да плати на такси 111 лв. за разстояние от 12 км, тъй като не обърнал внимание, че се качва в таксиметровия автомобил на чието предно стъкло пишело: 7,50 лв/км и 3,50 лв за престой. Цитирано е името на законния измамник-българин: ЕТ “О.Н.ВАС-Ком-В.Иванчев”

·                     Нали не си представяте, че Европейският съюз, от който се очаква да дава големи пари за съживяване икономиките на новите страни-членки, ще му е безразлично и няма да се интересува къде и към кого се насочват неговите пари?! Това от една страна. От друга няма да задавате излишни въпроси защо активите на старите соцпартии (управленски позиции, пари, медии, досиета, идеи,  принуда, култура, фолклор, образование, църква и вероизповедания...) ще се обединяват, за да бият в една посока, посока обратна на европейската. Така, че е ясно защо всички усилия на старата комунистическа България в лицето на новите си наследници, се насочват за дискредитация на действията на другите, на европейски мислещите българи. (Динозавърска история с предизвестен край. Но “атаката продължава”)

Кметските проблеми на Бойко Борисов.
Проучване на "Маркет Линкс" от последната седмица на февруари показва, че “само за три месеца след учредяването си партията ГЕРБ е достигнала втората позиция по политическа подкрепа сред българските избиратели. Нещо повече - разликата между нея и управляващата БСП е такава, че при активизиране в реална изборна ситуация местата им могат да бъдат сменени. А дистанцията на новата партия с третата по популярност - "Атака", е два и половина пъти. Електоралното натрупване около ГЕРБ е успяло да събере избиратели от всички политически сили. Спрямо 2005 г. това са: почти половината от гласувалите за НДСВ, една четвърт за "Атака", по една пета от СДС, ДСБ и БНС, една десета от БСП и дори 2% от ДПС”. (В същия ден – 10.03.2007г., вестник ”Стандарт” пише, че ГЕРБ се стопява.)
И пак в този 10 март 2007г. във всички вестници се появи горе-долу една и съща информация. Следната:
“Американското списание "Кънгрешънъл куотърли", автор Джеф Стайн, написа, че Бойко Борисов е тясно свързан с организираната престъпност и с 30 поръчкови убийства, станали по времето, когато той беше главен секретар. Основното внушение на текста е, че администрацията на САЩ си сътрудничи с престъпник от голям за страната мащаб. В статията всъщност не се казва нещо повече от обвиненията, които обикалят българските форуми през последните няколко години, като източникът в Congressional Quarterly също не внушава особено доверие - "секретен доклад за анализ на риска, направен по поръчка на швейцарска банка".

Белият Дом се разграничи от статията, обяви веднага американското посолство у нас. В специално изявление президентът Георги Първанов каза, че "статията в американското издание "Кънгрешънъл куортърли" е откровено антибългарска по своя характер, не се основава на доказателства и обижда България". По случая веднага се изказа и министърът на вътрешните работи. "Хвърля се сянка върху България", обясни Румен Петков.
Самият Борисов също реагира “като ранена в сърцето в пантера” - все пак се засягаше едно от най-скъпите му постижения. "Заклевам се, че това е 100% лъжа", каза Бойко Борисов и веднага обяви това за организирана политическа атака, зад която стоят "десните партии и кръгове от БСП, които бяха пряко атакувани за корупция". Върхът в неговата медийна контраатака обаче беше участието му в шоуто на Слави, където Борисов на практика смени водещия и цялото предаване беше посветено на защитата му. Гости в студиото му бяха други главни герои на медийно-политическия театър, както и негови приятели. Пред тях той прочете художествено статията и получи подкрепата им с бурни ръкопляскания, смях и дружески подвиквания. С това като че ли историята позатихна. И слава богу, защото в крайна сметка целият този шум е супербезсмислен. Само си помислете - променя ли това дори и с малко живота на някого? Става ли примерно София по-чиста? Печелим ли повече пари? Живеем ли по-добре? За съжаление не. Това беше само поредната история, в която медиите и политиците си подават взаимно топката, а всички останали седят тихо и гледат мача. Разликата е само, че този път топката дойде чак от Щатите. Реакцията обаче не беше по-малко... да го кажем по-меко - регионална...”

Тези събития са от 10 март нататък.
А два месеца преди тях, в началото на годината се случи нещо извънредно: застрелян беше кмета на един малък български град Елин Пелин. Все бяхме чували и виждали да стрелят футболен шеф, министър-председател, някой хванат на калъп, ама кмет – не. А и град  Елин Пелин е близо до София. От всичките МВР-та, от районното до министерското, веднага заявиха, че убийството е на лична основа. С това указание прехвърлиха работата върху прокуратурата и дотук. Коментарите в медиите за него са в десетки пъти по-малко от отзвука на убийството на някакъв таксиметров шофьор София, закарал през нощта някого до някъде. “Бакшишите” – така наричат по народному таксиметровите шофьори без малко да съборят цялото правителство. И го правят не за сефте. Докато сдружението на кметовете – какво? Подписа една декларация и толкоз. Може би защото не сме чули за много богат таксиметров шофьор, докато сред кметовете човек не може да се размине от неприлично богати индивиди.
- Искам да добавя от мое име един факт, който нашите “медии” неглижираха. Сидеров предложил на таксиметровите шофьори, събрани пред сградата на Народното събрание, “Атака” да ги оглави и да вземе “правата” на протеста им. Те обаче го “наритали”, наричайки го “мишка” и го пропъдили обратно в парламента. Един от шофьорите казал, че не приемат неговата етническа агресия, защото с такситата хляба си изкарват много техни колеги от малцинствата.
Знаете ли колко много надежда има за народа ни в този факт....

·                     На 1 март опозицията в парламента - в лицето на ОДС и ДСБ, внесе втория вот на недоверие към правителството на тройната коалиция с мотиви за провал в здравеопазването. (Припомням, че първият вот на недоверие – 04.2006, бе във връзка с наводненията от април предната 2005 година ?!) Смехории не липсваха и при втория вот:
Първо председателят на Събранието Пирински сбърка и обяви, че вотът е заради провал в образованието. После същата грешка направиха последователно Лютфи Местан от ДПС и Николай Михайлов от ДСБ. Думите на Михайлов: “Щом толкова настоявате да говорим само за здравеопазването, ще внесем отделен вот и за образованието”. Здравният вот беше отхвърлен със 163 гласа “за правителството”.

Ако имате търпение, вотът за провал в образованието (3-ят) ще бъде  внесен, и отхвърлен също, но в края на октомври тази 2007г.

Тъй като приключва българският период на изход от съветския лагер към европейския свят, ще дам една обобщена справка за вотовете на недоверие към всички правителства за това време. Имайте предвид, че нито един от тези вотове на недоверие не доведе до сваляне на кабинета. За сметка на това  вотовете на доверие, които правителство е поискало само, за да остане на власт, са само един. И той доведе до сваляне на кабинета!

 

Премиер

Продължителност
на мандата

Вотове на
недоверие

Вотове на доверие

Филип Димитров

1 година

1

1

Любен Беров

2 години

7

-

Жан Виденов

2 години

3

-

Иван Костов

4 години

4

-

Симеон

4 години

5

-

Сергей Станишев

4 години

4

-

 

·                     Честността е най-добрата политика.
Оставям на вас, читатели, да оцените какви лъжци и демагози са новите комунисти. Подчертал съм наглостта им.
 - Интервю на Емилия Караабова от в.”Труд”, 1.03.2007, с Илиана Йотова, депутатка от БСП:
 Въпрос: Ясно е, че вотът на недоверие заради здравната реформа няма да мине в Парламента. Въпросът е дали този факт ще подейства оздравително на коалицията БСП-НДСВ-ДПС?
Отговор: Очаквах да се получи полезна дискусия, да се чуят различни гледни точки. Стресната съм обаче от цинизма на ДСБ, от изказването на лидера им Иван Костов. Не е тайна, че сегашната здравна система беше замислена от неговото правителство и е несъобразена с българските условия. Нека не забравяме, че първият председател на здравната каса бе абсолютно политическо назначение – Стефан Софиянски.
В: Припомняте за Стефан Софиянски. В същото време днес шеф на касата е вашата сестра...
О: Няма никакво основание да се срамувам от този факт. В моето семейство има много лекари. За съжаление имаше години, в които те си патеха, че аз съм им сестра, съпруга и т.н. Говоря за времето на Иван Костов. Сега пак си патят.
В: За БСП се чува, че има вътрешно-партийно боричкане за власт между Румен Петков и Румен Овчаров например...
О: Легенди. Никога екипът, председателството на БСП не е било така сплотено и стабилно.
(
Aз: За тези “легенди” ще разкажа след малко. Когато се появят труповете, без кавички.)
- Валерия Велева пред “Труд”: “Двама царисти са обзети от порива да пишат закон за печата – Теодора Дренска и Яне Янев. Някой развилнял се депутат е решил да слага намордник на пресата. Историята показва, че  тази идея е обречена. Но не и за колегата Георги Коритаров. В студиото на Нова тв двама депутати: Иво Атанасов и Весела Драганова се опитаха да убеждават  колко ретроградно е в 21-и век някой да слага намордник на журналистите. Защото в конституцията ясно е записано, че “печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура”. Но когато си зависим от вътрешната цензура, е страшно! Нали, колега Коритаров?
(Аз: Колега в какъв смисъл? Като колеги журналисти или като колеги от Държавна сигурност. И тези “колеги” натрапват своите писания днес, вчера, утре... докато умрат. Добре, че нямат наследници, иначе щеше да има и вдругиден.)
- Валерия Касиян, в.”Новинар”: “Доскоро напливът за парламента беше най-голям. Но ето че се появи нова мода. Донесе я полъх от Европа след дълго чаканото ни членство в съюза. Подушиха депутатите, че парите от еврофондовете ще се леят като руйно вино точно в общините и решиха да сменят попрището си. Явно червените първенци се ориентираха в новата еврообстановка и една десета от тях вече са готови да станат от депутатското кресло, за да седнат на кметски стол. Просто червеният кораб на който отдавна са се качили, ги води към следващия пристан.”
Тази журналистка Валерия Касиян е сравнително млада през 2007 година. Когато порасне след 10 години, тя ще стане от простото и непрестижно бюро във в.”Новинар”, за да седне в стола на основната водеща на сутрешния блок на новата “съветска телевизия” – Българска СВОБОДНА телевизия . “Минава, червеният кораб минава...”
- Емил Спахийски, вестник ”Сега” (Този журналист мисли за демократична партия, в случая ГЕРБ, като за сбор от “партийни ядки”, а не като идейно обединение на избиратели. Затова и за нищо не става в европейски смисъл.): “Партия ГЕРБ неистово се опитва да наследи изоставените партийни структури на сините. Те са жизненоважни за евентуален техен успех на местните избори. Хората на ГЕРБ по места още не са втасали – не са познати, не са показали нещо обещаващо, а време няма. Това само по себе си е предпоставка за нова доза прахоляк. Т.е. ГЕРБ няма как да повтори чудото НДСВ и на следващите парламентарни избори да достигне пълна победа. Но... винаги има едно “но” и следователно по-важната част следва. Така се случва в партийния канибализъм. Поглъщаш структурите на една вече утвърдена партия, но със слабо централно управление и спокойно ставаш империя.”
Какви самонадеяни глупости! Седял си нашият журналист под ябълковото дърво и когато една ябълка, падайки от горе, го умерила по главата, ето какво такова нещо се случило.
- Написах “глупости”, ама може би неправилно нарочих човека за глупак. Амо ако е нагъл тарикат, използвайки чуждата неосведоменост, глупост искам да кажа, за да си реди собствената далавера?
Помните ли един Радослав Каратанчев, на Жорж Ганчев заместникът в партията? Негова дъщеря е тенисистката Сесил Каратанчева. По друг повод – неполитически, тя се изказва много остро за шофьорите, които не си плащат глобите пред КАТ: “Тези хора са извършили нарушение. Защо се сърдят? Сега, ако трябва, и гащите да им вземат.”
Хубаво, нали. Много вярна и принципна позиция, ще кажете. Да, ама не – В съседния вестник от същия ден пише, че самата Сесил Каратанчева “виси” на федерацията по тенис с над 200 хиляди евро. И пита вестникът: “На нея какво да й вземат?”

·                     На 14 март 2007 роди се Симеон-Хасан Муньос. Наречен е на дядо си Симеон и в памет на покойния крал на Мароко Хасан II. Той е 11-то внуче на Симеон II Сакс Кобург Гота: 2 момчета от престолонаследника княз Кардам Търновски, 2 момичета и едно момче от втория княз Кирил Преславски, 3 момчета от третия му син княз Кубрат Панагюрски, момче и момиче от княз Константин–Асен и момчето Симеон-Хасан от княгиня Калина и испанският мореплавател Китин Муньос.
Щастливият дядо е на почти 70 години.
Симеон-Хасан ще бъде кръстен в православна вяра в резиденцията Царска Бистрица в Боровец. Негови кръстници са принцеса Ирене Гръцка и кралят на Мароко Мохамед IV. Майка му княгиня Калина ще получи  от президента Росен Плевнелиев българско гражданство за себе си и сина си през 2013 година.
Пък просветният министър Данаил Вълчев се пошегувал, че ще повиши оценките на всички български ученици с една единица послучай раждането на царското внуче. Съвсем сериозен вицепремиерът Николай Василев казал, че няма да подари яхтата на Тодор Живков на младото семейство, а ще я продаде и парите ще вкара в държавната хазна.

·                     В края на месец март 2007г. умря художникът Борис Димовски. На 81-годишна възраст.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 461925
Постинги: 632
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031