Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2022 19:54 - Кога България приема християнството
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 3493 Коментари: 10 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.

Книга II
Покръстването на българите

Глава I
Християнството на тракоилирийците

1. Арий и Атанасий
В първата книга изложихме, че българите са стари тракоилирийци, и като такива, те са, разбира се, и стари християни, но понеже се казва, че доведените от „хан“ Аспарух българи били покръстени от „хан“ Борис, за да разберем истината, нека хвърлим предварително един съвсем кратък поглед върху християнството на тракоилирийците.

Първият християнски учител на тракоилирийците е апостол Павел. Преследван в родината си от евреите, той дошъл с ученика си Тимотей в Троя, на азиатския бряг на Дарданелите. Тук той имал през нощта видение. Един македонец стоял пред него и го поканил да дойде в Македония. Считайки това за Божие указание, Павел и Тимотей се отправили за Самотраки и оттам за Филипи (при Кавала), първият македонски град (Деяния 16:10 и 11). След това заминали за Солун и оттам за Атина. Първите европейски християни са впрочем македонците.

Вместо македонци отсега-нататък обикновено се казва скити.

Християнството излизаше от принципа, че хората имат едно начало, поради което би трябвало да се считат за братя. Пред Бога всички са равни помежду си. Този принцип гърците, както се вижда, не са искали да приемат, та Павел се принуди да напише на колосяните[81]: „Тук няма грък, юдеец… скит, слуга, свободен, а само единствен Христос“, т.е., че като християни всички са равни помежду си.

/.../

В това време роденият в Долна Мизия Улфила изнамери особени писмена и преведе Св. Писание за скитите, които старите наричаха гети, а сегашните (IV век) наричат готи[87].

Понеже скитите, които в старо време се деляха на даки и гети, а в средните векове — на готи и хуни, днес се казват българи, от това излиза, че Улфила е изнамерил писмена, и е превел Св. Писание за българи. Това ние наричаме особено и затова, защото най-напред готският дял от скитите се нарече българи. Освен това Мизия, където Улфила беше владика, се казваше по Улфилово време
България. В България следователно е действал Улфила. Силистренският владика Авксентий е бил Улфилов ученик: Улфила го е отгледал и възпитал от дете. Също и Арчарският владика Паладий е бил негов ученик, а другите тракийски и илирийски владици са били негови последователи.
/.../
  Абарите, славяните и българите, църквата, на които обхващаше цяла Илирия до Равена и Солун, за която Юстиниан създаде архиепископията Първа Юстиниана, отново се вдигат за защита на своето верую, или за защита на веруюто на Първа Юстиниана. Васил Златарски обаче, за да срази Ценов, пише в своята „Оценка на съчинението за хабилитация на д-р Ганчо Ценов“ (стр. 6 и 7) следното:

„Новата архиепископия (Първа Юстиниана) не съществувала дълго. Нейните съдбини не са известни. Предполага се само, че тя е била унищожена от нахлуването на аварите и славяните през втората половина на VI век… Ако църковната организация на Първа Юстиниана е била унищожена от варварско нахлуване, това е било нахлуването на съединените тълпи авари, славяни и българи“. Тези народи се вдигнаха да защитят своето верую и своята църква Първа Юстиниана, а редовният български професор В. Златарски си криви душата и казва, че били нахлули, за да унищожат Първа Юстиниана! Първа Юстиниана не е била унищожена, защото папа Грегорий я споменава в началото на VII век.

/.../
  След това Хамартол пише, че македонците имали на Дунав разпри с българи-хуни, унгри (уногури), турки (торлаци, както и днес се наричат жителите на запад от Искър), които възпрепятствали преселването им, обаче македонците ги отблъснали. Понеже тези хуни се появили пак на следващия ден, тогава изпъкнал младият македонец Лъв, който станал подстратег (подвойвода), отблъснал хуните, след което македонците се завърнали в отечеството си.

Щом се казва, че македонците взели да преминават Дунав, когато българинът Михаил излязъл от Солун, явно е, че това движение е станало по един общ план, съставен от цар Михаил. Българинът Михаил е владеел Солун, когато на Дунав е князувал Владимир, бащата на Симеон.


Това свидетелство е извънредно важно, защото от него научаваме, че оня цар Михаил, който изпрати солунчаните Константин и Методий да просвещават козарите и панонските славяни, е бил българин, български цар, и е резидирал в Солун, и още по времето на император Теофил. Към това свидетелство нека прибавим и онова, което се казва в Малкото житие на св. Климент Охридски. А то е, че князът на българите Борис бил подновил възраждането си чрез кръщене, а след него неговият син Михаил, който пръв бе наречен цар (император, василевс) на българите, през време на управлението си убеди българите да живеят според обичаите на християните.

От това пък свидетелство виждаме, че солунският български цар Михаил не е бил самият Борис, но с друго име, а Борисов син, макар че Константин Порфирогенет (Бонското изд. III.154) го нарича Михаил-Борис. Понеже този Михаил е живеел по времето на император Теофил, тогава пък и преди Теофил е живял и Борис. Върху този въпрос ние тук не можем да се спираме, ще споменем само, че когато на Дунав е князувал Крумовият потомък Владимир, тогава в Солун господстваше Михаил. А това показва, че обширната по онова време българска земя е имала разни господари. Как да се разбира това?

/.../

За да се засили започнатото дело, трябваше и да се намери нова азбука. Изнамерената от Улфила глаголица беше много трудна за изучаване. Почти всеки от нас е запознат с глаголицата, обаче, освен филолозите, малцина са онези, които биха могли да прочетат един глаголически текст. Тя е трудна за изучаване и трудна за писане, затова не е могла да хване дълбок корен. Освен това тя се обяви от гърци и римляни още при появяването си за еретическо писмо. За да премахне тези неудобства и да сближи българското писмо с гръцкото и латинското, Константин изнамери други писмена. По-точно той не изнамери много, а взе гръцките и латинските букви от онова време, като прибави към тях само белези за звуковете, които не се намират в гръцкия и латинския език.

С тази азбука той написа разни богослужебни книги, евангелието обаче той не е превел; то е преведено от Улфила.

Върху тази тема тук не можем да се простираме. Ще кажем само, че в далматинско Хърватско, което бе заето от готи, които днес са хървати, и сега се употребява глаголицата като свещено писмо: едно доказателство, че готите са писали с глаголица, която се нарича и готица.

Освен това трябва да кажем, че Улфила и неговите приближени действаха предимно в Мизия и Скития, а Югозападна България слабо бе докосната от неговата дейност. А в малкото Житие на св. Климент се казва, че Климент бил заучил писмото, което Кирил преработил с помощта на Бога за тукашния (македонския) български диалект.

От това се разбира, че преди Константин е имало и друго българско писмо, което се оказало негодно за македонския диалект, та Кирил го е преработил в друго. Твърде е вероятно, че Константин даде нова форма на Улфиловата азбука и затова, защото македонските и тракийските българи не са се намирали по онова време в единомислие с дунавските българи, които бяха приятели на гърците и с които македонците трябваше да воюват, за да се върнат в отечеството си и да започнат онази културна работа, която извършиха. Опозицията им против дунавските българи ги накара да дадат и нова форма на Улфиловата азбука, която се използваше в земите покрай Дунав.

Когато козарите (днешните украинци) и горнопанонците се научили за това, те се обърнали с молба до цар Михаил да им изпрати някой учен човек, който да направи и у тях същото. Цар Михаил им изпратил същия Константин Философ. Така се разпространи българското писмо и между другите скитски или славянски народи.
/.../

Ганчо Ценов – "Кроватова България и покръстването на българите"  /1937 г./


 https://chitanka.info/book/5004.htmlx


ПП:
 Така бай Ганчо изопачава, обезобразява българската история!...



Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - mt46,
28.01.2022 22:30
"Вместо македонци отсега-нататък обикновено се казва скити ... Понеже скитите, които в старо време се деляха на даки и гети, а в средните векове — на готи и хуни, днес се казват българи ... Щом се казва, че македонците взели да преминават Дунав, когато българинът Михаил излязъл от Солун, явно е, че това движение е станало по един общ план, съставен от цар Михаил. Българинът Михаил е владеел Солун, когато на Дунав е князувал Владимир, бащата на Симеон" и прочие.
Егати и галиматията.
"Първите европейски християни са впрочем македонците" – това днешните македонци не го знаят, защото не го изтъкват. Трябва да им се съобщи. И току виж ни отървали от Ганчо Ценов, като го обявят за македонец.
цитирай
2. dobrodan - Този пишман историк, Марине, е истински
28.01.2022 22:45
Бай Ганьо Ценов.
Как да не ни се смеят хората...
цитирай
3. oia - Не улавяте ли разликата между хр...
29.01.2022 04:38
Не улавяте ли разликата между християнство и Христос, чисто като изговор.
До кога ще ни натрисат подобни и удобни някому кощунства???
Всеизвестно е , че ватикана е свърталище на гнус от коварства и разврат. Християнството е разклонение от, и на юдаизма, както и ислямизма.
Къде са Александрийската и Картагенската библиотеки и каква е ролята на ватикан за тяхната съдба. Това с тяхното унищожение да ги разправят на
шапките си. Покажете една религия, която да не е наложена с кръв, в нечие име. То не са пророци и отроци, както и всякакъв тип посредници и измамници, които с насилие и заплахи умело вкарват злите си помисли
всред хората. Ето ви мотото, към което се придържа ватикана
Две хиляди години е властвал юдаизма, две хиляди години християнството,
а защо следващите две хиляди години да не е исляма.??? Да има някакво разминаване в това, което се случва сега ???????????? Поздрави
цитирай
4. shtaparov - Ганчо Ценов може да е допуснал някоя ...
29.01.2022 15:53
Ганчо Ценов може да е допуснал някоя грешка но е мнопго по-прав от днешните казиони,които преправят нашата история според вкусовете на този или онзи чуждестранен водкаджия. По същия начин както правиш ти,аз посочвам в моите статии за Българския календар че казионите са лъжци и измамници,понеже не се съобразяват с казаното от древните очевидци,а будалкат читателите с нечисти измишльотини и фантазии.

Затова не е лошо да посочиш и техните грешки,а не само тези на Ценов но странно- не виждам ни един твой опит да покажеш,че онези са на практика брутални лъжци за разлика от Ценов,който във всички случаи се придържа много по-стриктно към истината!
цитирай
5. mt46 - Пълна /п/обърквация!...
29.01.2022 22:29
kvg55 написа:
"Вместо македонци отсега-нататък обикновено се казва скити ... Понеже скитите, които в старо време се деляха на даки и гети, а в средните векове — на готи и хуни, днес се казват българи ... Щом се казва, че македонците взели да преминават Дунав, когато българинът Михаил излязъл от Солун, явно е, че това движение е станало по един общ план, съставен от цар Михаил. Българинът Михаил е владеел Солун, когато на Дунав е князувал Владимир, бащата на Симеон" и прочие.
Егати и галиматията.
"Първите европейски християни са впрочем македонците" – това днешните македонци не го знаят, защото не го изтъкват. Трябва да им се съобщи. И току виж ни отървали от Ганчо Ценов, като го обявят за македонец.

цитирай
6. mt46 - Да. Хипотезите му са куци, антинаучни, абсурдни...
29.01.2022 22:34
2. dobrodan - Този пишман историк, Марине, е истински
28.01 22:45
Бай Ганьо Ценов.
Как да не ни се смеят хората...
цитирай
7. mt46 - Има разлика. Но тук темата е друга... Поздрави!...
29.01.2022 22:36
oia написа:
Не улавяте ли разликата между християнство и Христос, чисто като изговор.
До кога ще ни натрисат подобни и удобни някому кощунства???
Всеизвестно е , че ватикана е свърталище на гнус от коварства и разврат. Християнството е разклонение от, и на юдаизма, както и ислямизма.
Къде са Александрийската и Картагенската библиотеки и каква е ролята на ватикан за тяхната съдба. Това с тяхното унищожение да ги разправят на
шапките си. Покажете една религия, която да не е наложена с кръв, в нечие име. То не са пророци и отроци, както и всякакъв тип посредници и измамници, които с насилие и заплахи умело вкарват злите си помисли
всред хората. Ето ви мотото, към което се придържа ватикана
Две хиляди години е властвал юдаизма, две хиляди години християнството,
а защо следващите две хиляди години да не е исляма.??? Да има някакво разминаване в това, което се случва сега ???????????? Поздрави

цитирай
8. mt46 - !? http://www.desant.net/show-news/54898
29.01.2022 22:53
shtaparov написа:
Ганчо Ценов може да е допуснал някоя грешка но е мнопго по-прав от днешните казиони,които преправят нашата история според вкусовете на този или онзи чуждестранен водкаджия. По същия начин както правиш ти,аз посочвам в моите статии за Българския календар че казионите са лъжци и измамници,понеже не се съобразяват с казаното от древните очевидци,а будалкат читателите с нечисти измишльотини и фантазии.

Затова не е лошо да посочиш и техните грешки,а не само тези на Ценов но странно- не виждам ни един твой опит да покажеш,че онези са на практика брутални лъжци за разлика от Ценов,който във всички случаи се придържа много по-стриктно към истината!

Това не са просто грешки, а чудовищни, фундаментални грешки, срам за българската Наука!... Разликата между Ценов и Златарски е като разликата между фанатизма и науката, между алхимията и химията... Златарски е направил много повече за българската историография и е недостойно да го отричаш и оплюваш!... Дори в сайта на "Патриотичен Десант" има положителна статия за делото на Златарски, признание, че е един от най-видните ни историци...
ПП: За мен е още по-странно, че ти, който твърдиш, че мразиш лъжите и манипулациите, не си написал постинг за заблудите и манипулациите на Г. Ценов!...
цитирай
9. barin - Здравей, Марине. Приемането на ...
31.01.2022 07:15
Здравей, Марине. Приемането на християнството от българите е дълъг процес. Приема се 855 г., защото тогава князът е приел и е утвърдил християнството да бъде водеща религия. Иначе още от Кубрат съм чел из документите, че бил християнин. Преди княз Борис I е имало и други позволени религии, затоваа сме се клели в тривъжен ремък, амулети и предмети.
Поздрави!
цитирай
10. mt46 - Здравей, Барин!
31.01.2022 11:56
barin написа:
Здравей, Марине. Приемането на християнството от българите е дълъг процес. Приема се 855 г., защото тогава князът е приел и е утвърдил християнството да бъде водеща религия. Иначе още от Кубрат съм чел из документите, че бил християнин. Преди княз Борис I е имало и други позволени религии, затоваа сме се клели в тривъжен ремък, амулети и предмети.
Поздрави!

Става дума за официалното приемане на християнството в българската държава /ПБЦ/! Частичните случаи на християнизация преди това са без съществено значение, те са ПРЕДИСТОРИЯ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19156627
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148913
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031