Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2021 20:19 - ЕС подготвя набор от инструменти за мерки срещу скока на цените на енергията
Автор: anonymous285 Категория: Новини   
Прочетен: 422 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  ЕС подготвя набор от инструменти за мерки срещу скока на цените на енергията

https://news.bg/world/es-podgotvya-nabor-ot-instrumenti-za-merki-sreshtu-skoka-na-tsenite-na-energiyata.html

Автор:news.bg

23.09.2021 13:41:35 image

Източник: EPA/БГНЕС

архив

 FACEBOOK  TWITTER  LinkedIn  2 1

Изпълнителната власт на Европейския съюз ще изготви "набор от инструменти" за мерки, които страните от ЕС могат да предприемат, за да се справят със скоковете на енергийните цени, без да нарушават правилата на блока и на енергийния пазар, тъй като потребителите са изправени пред рязко покачване на сметките с наближаването на зимата, пишат "Ройтерс" и "Юроактив".

Европейските цени на електроенергията се повишиха тази година, няколко пъти в Испания и на други места, основно подхранвани от нарастващата цена на природния газ, използван за производство на енергия и отопление, в допълнение към ниското производство на възобновяема енергия и по-високите цени на въглерода в ЕС.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсън каза, че Брюксел ще изготви насоки, които да помогнат на страните да се справят със скока на цените през следващите седмици.

"Предложих на министрите да изготвят по-структуриран набор от инструменти, който смятаме, че би могъл да бъде полезен за всички държави-членки за справяне с настоящата ситуация", коментира Симсън след среща на енергийните министри от страните от ЕС.

Наборът от мерки ще помогне на правителствата да се ориентират във възможностите да реагират бързо на скокове на цените в рамките на правилата на ЕС, каза Симсън, добавяйки, че могат да променят данъка върху добавената стойност (ДДС) и акцизите или да използват директна подкрепа, за да предпазят потребителите от високите разходи.

Европейските цени на газа са се повишили с повече от 250% от януари, като скочиха, тъй като икономиките по света се отвориха отново от блокирането на COVID-19, а голямото търсене в Азия намали доставките за Европа.

Това изпрати шокови вълни през газоразполагащите индустрии, които включват всичко - от производството на електроенергия до производителите на CO2, използван в търговията с храни.

Испания отправи призиви към ЕС да организира по-координиран отговор на скоковете на цените. В понеделник страната поиска от Комисията да предостави възможности за това как държавите от ЕС могат да реагират и предложи реформиране на пазара на електроенергия в блока.

Симсън каза, че дизайнът на европейския пазар на електроенергия не е допринесъл за повишаването на цените и че цените на електроенергията на едро съставляват само една трета от сметките на потребителите, а данъците и други елементи съставляват останалата част.

"Не е добре за нашата икономика" - Испания, Италия, Гърция и други други вече планират национални мерки, вариращи от субсидии до ограничаване на цените, целящи да предпазят гражданите от нарастващите разходи, докато икономиките се възстановяват от пандемията COVID-19.

Германия заяви, че не вижда необходимост от държавна намеса, за да се противодейства на повишаването на цените на газа.

Притесненията за нарастващите разходи за енергия биха могли да насърчат противниците на плана на Комисията за стартиране на нов пазар на въглерод за сгради и транспортен сектор - ход, който някои държави от ЕС и законодатели предупредиха, че ще повиши потребителските сметки.

Анализаторите казват, че повишаването на цените на газа, а не цената, която европейските компании плащат за разрешителни за покриване на емисиите си на CO2, са отговорни за нарастващите разходи за електроенергия.

Брюксел заяви, че скокът в цените трябва да насърчи страните да ускорят отказа си от изкопаеми горива.

"Трябва да направим решителни стъпки в правилната посока, като използваме собствените си налични местни ресурси - трябва да намалим зависимостта си от изкопаемите горива", каза словенският министър на инфраструктурата Йерней Въртовец, който ръководи среща на министрите в сряда.

Австрийският министър на климата и енергетиката Леонор Гевеслер заяви, че по-бързото преминаване към възобновяеми източници ще направи ЕС "по-устойчив на колебанията в цените в дългосрочен план".

В бившата държава-членка на ЕС във Великобритания официални лица заявиха, че скокът в цените на газа ще накара повече британски доставчици на енергия да напуснат бизнеса си, а индустрията трябва да се подготви за продължителни проблеми. Няколко доставчици на енергия вече са фалирали.




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous285
Категория: Новини
Прочетен: 2479904
Постинги: 8264
Коментари: 277
Гласове: 1011
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031