Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2013 12:44 - АЕЦ - ЛЪЖИ - не на референдума!
Автор: balkan1 Категория: Политика   
Прочетен: 1777 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.01.2013 10:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Без АЕЦ “Белене” ще има недостиг на ток.

Стара и брадясала лъжа. Повтаря се вече над 10 години. Най-напред т.нар. ядрено лоби в България излъга за недостиг на ток, когато тръгнаха да закриват първите два блока в АЕЦ “Козлодуй”. След това, като затваряха блокове 3 и 4, енергийната мафия пак плашеше, че ще има недостиг на ток. Видя се, че това не стана. Нещо повече - с двата блока 5 и 6 АЕЦ “Козлодуй” произведе пак толкова ток през следващите години, колкото и с 4 блока. За първите 3 месеца на 2011 г. АЕЦ “Козлодуй” е произвел рекордно количество ток в историята си. Има графика за това в сайта на централата, сравнение назад до 2001 г. Излиза, че България е поддържала скъпо 4 и дори 6 блока, когато може да произведе същия ток и с два блока. Нещо ни будалкат да строим грамадни мощности, които да не работят с пълен капацитет. Ама държавата плаща заплати, доставки, поддръжка.

image

      През 2006 г., с четири работещи блока, АЕЦ доближи най-високото си постижение, като даде на енергийната система на страната 19 493 219 MWh.

image

15 785 217. 072 MWh

www.kznpp.org/index.php

        Сега ядреното лоби плаши, че до 2015 г. у нас трябва да бъдат спрени между 1700 и 2100 мегавата тецове заради екологични изисквания, а на тяхно място щели да влязат нови “само” 1100 мегавата НO България има общо 11 200 мегавата мощности за производство на ток, около 30% от които изобщо не работят - т.нар. студен резерв (по света държавите поддържат около 15% такъв резерв). Мощностите са описани на официалната страницата на министерството на икономиката и енергетиката.
        Максималното потребление на ток в България в най-студените дни на годината е 6000-6500 мегавата. Така че енергийната мафия плаши с откровени лъжи. Има проекти за пускане на над 2000 мегавата нови мощности от всякакви централи - малки вецове, екологични и др. (засега от екологични централи се добиват по-малко от 400 мегавата ток, а България е задължена от ЕС да станат поне 2000).
         Няколко експерти като глас в пустиня казаха, че ако се построи нова АЕЦ, по-скоро ще е проблем излишъкът на ток. Има цяло изследване за нуждите на ток до 2030 г., направено по европейски проект и с международна методика от експерти от БАН. Ръководител на българската част е ст. н. с. д-р Пламен Цветанов, който е работил 50 години в енергетиката. И той казва, че ако тръгне АЕЦ “Белене”, заедно с АЕЦ “Козлодуй”, ще се наложи заради излишък на ток да се спират старите блоковете и други енергийни мощности, за да работи новата централа. За нова АЕЦ може да се мисли след 2030 г., казва още той. Потреблението на България в някои дни през лятото пада до 2800 мегавата и излишъкът става проблем, защото реакторите и много от мощностите не могат да се спират и пускат ден за ден.

АЕЦ “Белене” ще струва 6,4 млрд. евро и ще се изплати за 15 години.

Това е цената, която е обявил изпълнителят “Атомстройекспорт”.


Според независими анализи (а не на проектантите и консултантите на проекта), цената на АЕЦ “Белене” ще бъде около 10 млрд. евро. Институтът за пазарна икономика в своя анализ казва, че ще е 11,5 млрд. евро.

Само за сравнение - шефът на АЕЦ “Козлодуй” каза неотдавна пред БНР, че за миналата 2010 г. печалбата на централата е била 75 млн. лв. В отчетите за 2009 г. АЕЦ “Козлодуй” има печалба от 66 млн. лв. (отчетът на дружеството е достъпен в интернет).

Ако и приходите на бъдещата АЕЦ “Белене” (мощността й е колкото на АЕЦ “Козлодуй”) са пак толкова годишно, тя ще се изплати за около 150 години. Тоест - на кукуво лято. Разбира се, токът от новата АЕЦ ще е поне 5 пъти по-скъп от този на “Козлодуй” и сметката не е толкова проста, но рискът от набутване е голям.

Най-страшното е, че държавата трябва да построи цех за преработка на ядрени отпадъци и временно хранилище - за около 700 млн. евро. Освен това трябва да построи и хранилище за постоянно съхранение на ядрени отпадъци в съответствие с европейските изисквания - на стойност още около 700 млн. евро. Пак построено от държавата, без да се начислява в цената на тока. Сега отпадъците заминават за Русия, но по договор тя трябва да започне да ни ги връща. Става дума за хиляди тонове ядрен отпадък, излят в стъклени блокове, който трябва да се складира някъде в България. Къде? Коя община ще го приеме?

С АЕЦ получаваме енергийна независимост.

Това е от най-големите заблуди. Във Франция или Германия техните АЕЦ им дават енергийна независимост, защото са произведени на място, не зависят от никакъв внос и не са чужда собственост. Токът от тях е домашно производство в пълния смисъл на думата.

В България АЕЦ “Белене” ще е изцяло по руски технологии, ще зависи от руски внос на ядрено гориво, ще се поддържа от руски фирми. И ще бъде наполовина руска собственост, токът от нея ще изплаща инвестицията десетилетия, ще вкара държавата с допълнителните разходи, споменати по-горе, което е в услуга на руския инвеститор. Експерти изчисляват, че ако сега енергийната зависимост на България от Русия е около 50% (според произведения ток с руски горива, инсталации и др.), след построяването на АЕЦ “Белене” тя ще стане около 80%. Процентите не са толкова важни.

По-важно е, че АЕЦ не може да замести вноса на петрол и газ, само частично може да конкурира енергията от тях и не носи никаква енергийна независимост, с каквато ни лъжат.

Да, наесен може да има референдум за АЕЦ, но тези неща първо трябва да се обяснят на българите. Засега обаче тях ги лъжат чрез медиите. Очевидно се леят пари за медийна подкрепа на проекта за АЕЦ. Парите са в енергийното лоби, което може да си купи медии, а не в еколозите, които могат само да излязат на протест в центъра. 

April 19th, 2011, 08:08 PM   #1954
radoslavdj


www.skyscrapercity.com/showthread.php

Референдума е нужен на муцуните. Когато закриваха четирите блока на Козлудуй не им трябваше референдум. Тъкмо когато започна да се печели от ядрената енергия закриха четирите реактора за да могат да строят нова централа от която да лапат парички. След известно време пак ще я закрият и пак ще строят нова ЗАЩОТО НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ЕВТИН ТОК И ПЕЧАЛБА за държавата, а от КОМИСИОННИ с които да си пълнят гушките - майната му на народа - важното е далаверата да върви.
Ето информация за реакторите в Словакия -

atominfo.bg/
И за тези в Козлудуй -
newmagnaura.org/b01070303oblastipolitikaKozlodujall.htm

(Законът за пряко участие на гражданите в държавното управление и местната власт).

Чл.23 ал. 1 от този закон гласи:

„Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните парламентарни избори за Народно събрание и ако с „да” са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.”

В последните парламентарни избори са участвали 4 345 450 души. Наблюдателите отбелязват, че е изключено това число да бъде достигнато на референдума. Следователно, предложението няма да се приеме.

Но има едно „но”. Съгласно алинея 4 от същия член

„Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с „да” са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума се внася в Народното събрание и се разглежда по реда на чл. 52."

Ако това изискване бъде изпълнено, въпроса за Белене отново ще започне да се подмята между инстанциите. Именно това е целта на предизвикалите референдума.

Тази алинея е коварна и по друга причина: броя на гражданите с избирателни права е постоянно променяща се величина, която не може да бъде определена точно. Затова на практика се ползува числото на всички избиратели, водещи се на книга.

Избирателите у нас, водещи се на книга, са 6,9 милиона. Това число няма как да е вярно, при положение, че населението на страната се оценява на около седем милиона. Но в нашия случай този изкуствено поддържан висок брой избиратели (поддържан, защото благоприятства изборните манипулации) е предимство. 20 процента от него са 1 380 000 души. Участниците в подписката за референдум са по-малко от половината от това число. Дори да гласуват по два пъти, процентът няма да бъде достигнат.

Разбира се, ЦИК може в последния момент да обяви друго, по-малко число на хората с право на глас. (Как ли ще го определи?) Но така рискува да стесни полето за манипулации на следващите парламентарни избори.

Изобщо, нещата, както винаги, са сложни. Но правилната тактика е ясна: неучастие в референдума. Всеки глас, включително и с „не”, приближава броя на гласувалите до заветните 20 процента.

Тук трябва да се извиним задето обсъждаме такава съмнителни от гледна точка на избирателната етика положения. Правим го, защото самите закони са такива. Просто се съобразяваме с тях.

Затова използваме случая да призовем:

Уважаеми избиратели, не се оставяйте да ви правят на маймуни! На 27 януари 2013 ще имате рядката възможност да постъпите правилно като не гласувате. Какво по-приятно от това да направиш добро дело без да си мръднеш и пръста? Възползвайте се!

kandimirov.com/tekushti/272-yadrena-energetika-ili-da.html

На 22 януари 2002 г. без обсъждане в парламента и преговори, Симеон Сакскобургготски – новият министър-председател, изненадващо обещава на гръцкия си колега Костас Симитис, че страната ни ще затвори 3-и и 4-и блок през 2006 г.

След това поръчково, но безотговорно обещание, Симеон Сакскобургготски и Меглена Кунева започват упорито да налагат становището, че “ако не затворим реакторите, няма да ни разрешат да влезем в Европейския съюз”!

Отново лъжа, защото комисията по разширение на ЕС няма никакво официално становище по въпроса.

razuznavane.com/






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balkan1
Категория: Политика
Прочетен: 3259465
Постинги: 531
Коментари: 287
Гласове: 1242
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930