Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2013 10:56 - Хамелeоните на прехода
Автор: balkan1 Категория: Политика   
Прочетен: 7460 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.06.2016 17:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
„Хамелеоните” на прехода-Валери Симеонов Статията е публикувана преди 3 год., 2 мес. на 17 ноември 2009 г, и е видяна 5120 пъти
По материали от: www.podlupa.bg Публикувана от bg-history

Лука БАЛКАНСКИ

image

Хамелеоните са семейство влечуги. Някои видове съществуват и в Южна Европа и Азия. Представителите на този вид са прочути със способността си да променят окраската си в зависимост от фона на околната среда. Големите очи на хамелеона имат особено устройство и могат да се движат самостоятелно, примерно едното може да гледа напред, а другото назад.

Казват че тази му способност е много полезна за търсене на храна, както и за предпазване от врагове. Хамелеонът се движи бавно, само ако е застрашен прави скок от цели 50 сантиметра, за да се хване за друг клон или кабел в нашият случай за който ще пишем днес.

Вероятно след 10-ти ноември 1989 г. времето се е стоплило значимо, защото много човешки хамелеони се нароиха и то в нашият Бургас и продължават да се увеличават. Преди време в."Под лупа" ви обеща, че ще започне една такава рубрика: „Хамелеоните на прехода", която стартира с разказ за историята на шеметното „израстване" на бургаският бизнесмен Георги Манев. Дойде ред и на вторият персонаж в тази рубрика бизнесмена и собственик на телевизия СКАТ и още 13 действащи, 3 архивирани и 4 неактивни фирми, Валери Симеонов.

Според широко тиражираната от в."Атака" биографична справка поместена дори и на 11-ти ноември само ден след скандалното му напускане на ПП „Атака" от съпругата на Волен Сидеров-Капка Георгиева в нейно интервю Валери Симеонов е роден на 14 март 1955 г. в гр. Долни Чифлик ( някои сведения сочат с. Зараево Поповско, откъдето е майка му, а баща му о.з. полк. Симеон Балевски сочи с. Бутан Врачанско) в семейство на военен и учителка. „Фамилията на Валери е Балевски, от която са излезли 23 висшисти, двама професори( Ангел Балевски и Методи Балевски) един зам.министър , а от селото са излезли и двама видни комунистически министри Петър Панчевски и Благой Иванов"-така пише бащата на Валери Симеонов. Ще рече виден комунистически род?! Бащата е запасен полковник от армията и както сочат медиите и до днес е член на БКП „Георги Димитров" в Поповско. Няма лошо, поне е последователен. В негова статия посветена на 9-ти септември 1944 г. публикувана във вестника на сина му той пише: „9 септември 1944 г. е историческа дата за България. Тогава народът от села и градове свали монархофашистката власт и установи властта на Отечествения фронт. Трудно може да се опише в няколко реда всичко, което е направила народната власт..." Иначе казано не правете илюзии, че червена круша ражда сини сливи, но.. Да се върнем на биографичната справка. Симеонов завършва ВМЕИ в София, специалност електроинженерство. Две години работи в „Транстрой"Бургас на летището и пристанището. Три години е бил ел. механик на риболовен траулер. От 1985 до 1991 г. е енергетик на прокатна линия в металургичното предприятие „Промет"-Дебелт. През 1991 г. създава първата си частна фирма за монтаж на таксиметрови апарати. Година по-късно започва да изгражда кабелна телевизия в комплекс „Меден рудник" в Бургас. На 24 януари 1994 г. с първата новинарска телевизионна емисия стартира програма СКАТ.

Можем да добавим, че Валери Симеонов е бил кандидат-член на БКП (макар че по някои неофициални сведения той е бил 14 години член на БКП), но събитията от 10-ти ноември 1989 г. го изпреварват и малко по-късно той е направил онзи подобаващ скок на хамелеоните от около 50 см. и е увиснал на клона на КТ „Подкрепа" в комбината, където работи. Вече синдикален лидер той проявява частна инициатива. Нали си спомняте за очите на хамелеона те му дават добра информация да съзре плячката в подходящ момент. Така и става. Негова фирма обслужва „Подкрепа". Следват слухове и полуистини за далавери, заради които един бургаски журналист беше на съд със Симеонов, години след тези събития.

По онова време медиите публикуват информация, че касата на синдиката била обрана, че имало злоупотреби с метали, но нищо годно за публикуване не е останало.

През 1992 г. трима бизнесмени Антон Ангелов, Румен Пеков и Валери Симеонов създават кабеларката СКАТ. Най-скандалният от тях Румен Пеков осигурява парите от своята „Популярна банка-Пеков", която завлича хиляди лековерни бургазлии и хора от съседни области, които са жадни за печалби и големи лихви. Създадена през март 1993 г. банката-пирамида финансира телевизия СКАТ. Ето какво казва Румен Пеков за това: „Участвахме в създаването на една от най-големите, да не кажа най-голямата, кабелна телевизия в района на Южното Черноморие - "Скат". Тази телевизия после стана с национално значение, да е жива и здрава."

Да е жива и здрава телевизия СКАТ, ама 67 милиона лева сиромашки пари къде са?! Да си ги търсят ли, завлечените от финансираните от тази банка обекти и предприятия или не и това морално ли е или не вие преценете? Такива истории, а телевизия СКАТ е на „народа"...както обичат да изтъкват нейните кадри?!

Другото действащо лице Антон Ангелов с труда си е кабелизирал „Меден рудник", поне така се говори, а Валери Симеонов... Той трябва да е мениджъра на проекта, може би.

В началото на частните телевизии в Бургас имаше остра конкуренция. Всичко обаче се намести, когато на кормилото в община Бургас застана през 1995 г. Йоан Костадинов. Тогава конкуренцията между „Рент" ТV на Емил Райков и новоизгрялата само година и половина преди това събитие телевизия СКАТ се изостря. След нападките на Емил Райков срещу Йоан Костадинов през първият му мандат общинският фаворит вече става телевизия СКАТ, а „Рент" ТV започва да се свива до пълното си изчезване през 2005 г. Спомняте си обаче, че хамелеонът има едно ефективно защитно средство-промяната на своята окраска според заобикалящата го среда. Тази околна среда се сменя още през 1997 г., тогава сините приятели са на власт начело с Иван Костов, а бургаският кмет е червен. Окраската се сменя. Хамелеонът ползва заслугите си към ОДС на парламентарните избори през 1997 г. и към тогавашният областният управител Христин Петков така пише един бургаски журналист Стоян Иванов във в. „Черноморски фар" в статията си „СКАТ ТV замесена в скандал за ефира" на 8 ноември 1999г. цитирайки своя колега Валентин Касабов. Ако си мислите, че това е бившият програмен директор на СКАТ и виден атакист и понастоящем депутат от „Атака", Стоян Иванов сте абсолютно прави. Статията се мъдри под многозначителната рубрика: КОРУПЦИЯ и описва как телевизия СКАТ излъчва без лиценз на честотата на 28-ми канал, където се излъчва националната телевизия и „Канал 1"!!! Стоян Иванов ловко заиграва между интересите на СКАТ и общинският съветник от „Гергьовден" Валентин Касабов, който пък е изобличен от Валери Симеонов, че е направил пет рекламни спота за Йоан Костадинов за скромната сума от 2.5 милиона лева. Нашият главен герой г-н Симеонов лукаво съветва: „Нека „Гергьовден" да поразсъждава на тема корупция"- визирайки своя бъдещ служител и съпартиец Валентин Касабов. Накрая Валери Симеонов мъдро прави извода, че: „Явно атаката идва от друг" намеквайки за Йоан Костадинов. Та такива бяха игричките по това време.

Идва обаче период, когато отново цвета на окраската се сменя и леко пожълтява и накрая почервенява. Кулминацията на националната телевизия СКАТ е постигната по време на управлението на тройната коалиция, срещу която от 2006 г. се „бори" и г-н Валери Симеонов. Разсъжденията върху сентенцията, че случайни неща няма си заслужава, нали ?! В дните когато вождът Волен Сидеров от кандидат-жълт депутат се превръща в националист, забравяйки обругаването на едни други националисти от началото на 90-те години и възхваляването на Ахмед Доган само девет години по-рано, точно „патриотичната" телевизия СКАТ на Валери Симеонов вече в нова окраска бяло, зелено, червено му осигурява уютно гнезденце за неговото предаване „Фронтално", което се преименува в „Атака". Ето защо Валери Симеонов твърди:" "Атака" е продукт на телевизията, няма да ми казват кой ще кара влака."

Парадоксално, но членовете на ПП"Атака" виждат своя лидер първо по телевизията на Симеонов. В тази телевизия работи един професор, който е делегат на последният конгрес на БКП - Юлиан Вучков, един друг партиец от БСП и директор на НИМ по времето на Жан Виденов, д-р Божидар Димитров и един кадрови разузнавач от ДС като Велизар Енчев, а и още колко подобни... Пропагандната машина СКАТ- творение на Валери Симеонов става ракета носител на Волен Сидеров и „Атака", която ги извежда до 40-тото Народно събрание и до балотажът на президентските избори през 2006 г. Подобно на хамелеоните и тя сменя своя облик според интересите и околната политическа среда, нищо чудно хамелеоните раждат хамелеони.

По време на тези президентски избори г-н Симеонов естествено с благословията на Волен Сидеров пробват един познат трик на уж неоправдани и спрени от властите предавания на СКАТ и губят естествено изборите. Този урок повече не се повтаря.

Задават се нови избори-местните избори през 2007 г. и окраската отново се пренарежда. Сега „националистът" Симеонов е вече местен националист, сиреч бургаски патриот. От това време е и неговото изказване: „ Нашето намерение е да работим за Бургас с всички партии, без противоконституционната ДПС. Това, което говорим в момента за ГЕРБ, се отнася и за БСП, въпреки че в тройната коалиция не намираме общ език с тях. Също се отнася и за СДС, същото се отнася и за останалите новосформирани групички, партийки, които даже нямат национално представителство... Политиката свършва с акта на изборите, след това вече няма политика..."

Запомнете това последно изречение то пак ще се появи в този материал.

Някъде по това време вече „израсналият" телевизионер и политик си купува мотел със 60 двойни стаи, няколко апартамента и ресторант с 250 места и бар на цената на два апартамента. Купува и прилежащата земя от 7 декара. Той е и собственик на агенция за недвижими имоти. По скромни и непретенциозни изчисления СКАТ е вложила и около 400 милиона евро инвестиции в своя бизнес. Скромна сума натрупана по времето на различни по политически цвят управления или... Пак в това червено време е сключил изгоден договор, с който получава солидни суми от болните в МБАЛ Бургас и то с партиен функционер на БСП, д-р Будаков. Ако си пациент на МБАЛ за един месец това ще ти струва около 100 лева?!

Осребряването на политиката се чувства навсякъде в СКАТ през този период. Въпреки големите приходи Симеонов плаща данъци от 2196 лв. до 3316 лв. през 2005 и 2006 г., горе- долу, колкото едно такси?! Следват значими придобивки след като местният лидер на „Атака", Валери Симеонов вкарва 13 души общински съветници в общинския съвет на община Бургас. След като още преди балотажа на местните избори се знаеше, че той ще е председател на ОбС Бургас, а Димитър Николов ще е кмет всичко може да ви се поизясни. Новият политик на Бургас, Валери Симеонов успя още на второто заседание на ръководения от него общински съвет да прекара проточил се във времето проблем на неговата телевизия- кабелизацията и така още няколко пъти. По времето на Йоан Костадинов стартира и осъществяването на тотален видеоконтрол и видеонаблюдение за над 1, 8 милиона лева и то не само в Бургас?!

По това време нямаше конфликт на интереси, а само интереси, така че ...

Голата истина за хищническите инстинкти на някои видове лъсна, когато на заседание на ОбС Бургас беше вкарана за разглеждане докладна записка от кмета на общината по която се пледираше да се разреши на телевизия СКАТ да изкупи съседен парцел и този под телевизията в ж.к."Зорница".

Пресметнатата печалба се очертаваше за около 10 милиона лева ! Спомняте си, че странните очи на хамелеона му дават възможност да гледа хем напред за плячка, но и назад за врагове. Това уникално свойство на хамелеонът му позволи да разтури няколко сделки на свои политически опоненти позовавайки се на мотива за борба с корупцията.

Когато дойде времето за градене и рушене на джамии, местният патриот Симеонов направи най-големия пи-ар на тогавашната му партия „Атака" и й осигури тема за предизборна агитация, която освен, че изостри етническите отношения в Бургас, орезили маса общински съветници и кмета Николов като поддръжници на ДПС и мюсюлманството. Така е, когато околната среда се променя и оцветката на хамелеона действа адекватно. Разиграната трагикомедия на тема оставка от председателският пост в ОбС показа артистичността като качество на г-н Симеонов, той може би да го нарече последователност, но...идва Видовден макар и през ноември ( празника се чества през юни-бел. ред.).

Заслепени от новата си роля на месии кадрите на СКАТ начело с Валери Симеонов, Стоян Иванов и Валентин Касабов-всичките кандидат-депутати от „Атака" предусещаха сладката тръпка на победата и уюта на топлото депутатско кресло. Първият кръг от изборното състезание в област Бургас беше спечелено от тях и те очакваха това да се повтори и на парламентарните избори през юли т.г., но тогава дойде голямото разочарование на тези, които посяха бури и пожънаха какво...неуспех и то твърде голям. Въпреки денонощната пропаганда на СКАТ, стотици хиляди флайери, въпреки включеното в предизборна борба ново оръжие- вестник с главен редактор Катя Касабова, въпреки използваните 16 спорни билборда на Милчо Добрев, от които ни гледаше вождът Волен Сидеров и наетите още десетки такива чудото не се случи. Видните атакисти Валери Симеонов и Валентин Касабов изпадаха от класацията победени от един Бойко и сие.

Реденето на листите за изборите става причина за охладената любов и последвал развод между Волен Сидеров и Валери Симеонов, както и финансирането на предизборната кампания, където са изтекли хиляди и хиляди лева от СКАТ и Симеонов. Всъщност истинската причина е незадоволения хищнически апетит и на единият и на другият, всичко останало е бизнес и нищо друго, никаква политика, никакъв патриотизъм. Отново в променената околна среда, хамелеоните сменят своята окраска. Следват забрани за споменаване на „Атака"в ефир, както и отмяна на прегледа на печата по СКАТ, където се прави преглед и на личният печатен орган на вожда в."Атака". Отпада появата на Волен Сидеров по СКАТ и отпадане на неговото предаване „Атака". Разводът назрява. В Бургас, СКАТ събира подписка срещу новините на турски език под нейна егида, нито дума за ПП „Атака". Помните ли, че отбелязах, че ще срещнем едно изречение отново, това че след изборите не трябвало да има повече политика? На близостта и на навеждането на Сидеров в безусловна подкрепа на премиерът Борисов и ГЕРБ се противопоставя СКАТ и Симеонов, макар че негови са думите коментирани по-горе, което си е чиста игра. Вследствие, на последните заседания на ОбС Бургас никой от групата на общинските съветници избрани като представители на ПП „Атака" вече не се представя такъв. Това, че вота на тези бургазлии, които са гласували за „Атака" е подменен не пречи и не смущава Валери Симеонов. За него това е просто промяна на окраската в унисон с променената околна среда. Кой е важният, а ?!

И последното въплъщение в цвят и съдържание се случи на историческата дата 10 ноември. Отначало на извънредното 26-то заседание на ОбС Бургас, кратка декларация прочетена от председателят на съвета Снежина Маджарова обяви, че вече няма група общински съветници на ПП „Атака", а има нова независима група общински съветници състояща се от 10 члена начело с общинският съветник Валентин Касабов. Сред тези 10 независими съветници, някъде из групата сменил вече окраската се беше притаил и Валери Симеонов. Оглеждайки, ослушвайки, жаден за бъдещи успехи, готвещ се за поредния скок от онези 50 см., който ще му дадат новата възможност да се хване за поредния нов политически или бизнес клон или жица... Само ден преди „историческите промени" главната редакторка на неговия вестник имаше непринудена среща с общински съветник от БСП и негови другари пред централата на общинското ръководство на лявата партия. Дали е вярно твърдението на Волен Сидеров, че : „ Явно собственикът на телевизия СКАТ е решил да превърне студиото в офис на БСП и ДПС..."?! Поредното пребоядисване или...

Не е ясно за Волен Сидеров дали тази група ще напусне ОбС, но за нас които познаваме тези местни хора и техният водач е ясно, че те ще си кютат и ще търсят нови съюзници и нови отигравания, защото този който ги създаде има интереси и те са точно тук, макар че се е разпрострял и на север и на изток и на юг и на запад в цяла България. Да е жив и здрав патриотизмът, че пълни джобове и издува платната на закъсали политици във време на безпътица.

Иначе приказките на Волен, че: „Достойното поведение изисква, когато си влязъл с бюлетината на „Атака" и напускаш общинската група на партията, да напуснеш и общинския съвет, а не да ставаш независим." - не са намерили точният адрес. Както Сидеров постави диагнозата: „...типичен пример за липса на достойнство"

Какво да правиш какъвто учителят, такива и учениците. Всичко вече е ясно, нали...?! Политиканстване, псевдопатриотизъм и лични интереси...

Просто бизнес или хамелеонщина, намерете приликите и разликите сами ?

Ние само събрахме фактите и обстоятелствата като за една приказка, за съжаление не много чиста, но пък бургаска... Нищо лично!
www.politichesko.info/4185/%E2%80%9EHameleonite%E2%80%9D-na-prehoda-Valeri-Simeonov.htmlimage
КОРНЕЛИЯ НИНОВА

sputnik.bg/korneliya-ninova-zhenata-hameleon-sds-yahna-bsp/
Гласувай:
1Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balkan1
Категория: Политика
Прочетен: 3093406
Постинги: 531
Коментари: 287
Гласове: 1241
Календар
«  Юни, 2023  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930