Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2013 16:13 - СКУЛПТОРЪТ - Александър Стефанов
Автор: balkan1 Категория: Политика   
Прочетен: 3162 Коментари: 0 Гласове:
1



image

Александър Стефанов е известен български скулптор и художник.  Роден на 25 юли 1943 г. в София. Завършва Художествената Академия през 1974 год., специалност "Керамика".Член е на Съюза на българските художници (СБХ) от 1980 год. и участва във всички изложби у нас и в чужбина,организирани от СБХ. Бил е член на Управителния съвет на СБХ. Негови творби са собственост на Национална Художествена Галерия, Софийска Градска Галерия, Музей за декоративно изкуство, на галериите в Ямбол, Варна, Добрич, Габрово, както и в Германия, Франция, Холандия, Норвегия и Чехия.
Художникът е участвал в пленери и изложби в страната и чужбина, има реализирани декоративно-монументални творби, участва в художествено-пространственото оформление на музеи, изложби, работи в областта на керамиката, плаката, оформлението на книги. 
Негово дело са редица популярни паметници в страната, сред които този на Стефан Стамболов в градинката до “Кристал”- София,  в колектив с Иван Славов и арх. Иван Аврамов, на надгробния паметник на Людмил Янков в Кюстендил - в колектив с Емил Попов, както и паметникът на Васил Левски и неговите сподвижници в село Голям извор.

Носител е на Голямата награда – Златен медал на Международната изложба - конкурс за силикатен дизайн във Валенсия - Испания през 1978 г.и на наградата на СБХ за 1990 г.за творбата "Ако всеки от нас... "

Като приятел на алпиниста Людмил Янков, след гибелта му, Александър Стефанов издава втората му недовършена книга “Стената”, тръгва сам на планираната с Л. Янков експедиция в Тибет и след завръщането си издава книгата “Тибет – на покрива на света с Людмил Янков”.

Стефанов е автор и на книгата-анкета “Левски и Попа”, която разбуни общественото мнение в страната преди няколко години. През 2011 г.  издава историята по изграждане паметника на Апостола в София и доказа с документ, че автор на релефа е Рудолф Вейр. 

От 80-те години, художникът работи върху различни проекти: изследва българската култура и история, пресичайки десетилетията чрез събиране на статии и интервюта и подготвя за печат няколко издания, като голямата тема е Апостола на свободата - Васил Левски.

 Той е един от емблематичните за развитието на декоративно-пластичните изкуства в България художници, които разшириха жанровите им граници и  въведоха нова тематико-съдържателна проблематика.

probuzhdane.blogspot.com/2013/08/blog-post.html

- Г-н, Стефанов, откога датира интересът ви към личността на Левски и кой ви запали по темата?
- Баща ми ме запозна с Дякона. Всяка година на 19 февруари поставяхме цвете на паметника. Гледам го на релефа, говоря му, а той мълчи... Всеки Великден камбаните бият за друг - аз го моля да възкръсне и да ни поведе. Пак мълчи - не иска вече да е до нас и с нас. Обидата му е голяма.
Цяла България обикалям с години да събирам всичко направено за него. Открито се противопоставих на фондация “Васил Левски”, че вместо да работят за него, печелят от светеца. Разбраха, че преброявам и събирам всичко и на секундата направиха акция “Да преброим паметниците на Васил Левски”.
Стоят си в кабинета и чакат някой да им изпрати снимка и информация но не проверяват и пишат лъжи. От години водя преписка със Софийска община да намери подходяща улица в София и
да смени една ужасна клоака от 100 метра, която се нарича “Гина Кунчева” И понеже е много “голяма“, на картата е отбелязана под №106. Но Общината въобще не се решава поне да ми отговори. Забравиха българския... През 2007 г. направих паметник на сподвижниците на Левски в село Голям извор, откъдето Левски пише последното си писмо до Ловеч, че знае кой е предателят. Паметникът представлява огромен християнски кръст и в средата има релеф на Левски. Шепа душмани на Апостола ме пратиха на кладата, защото съм поставил там Левски. Същата година издадох книга-анкета, която правих с години из цяла България.
Хората отговаряха, че Попа е предател, а Синодът реши да ме гори, мен и книгата ми image Ама кибритът им е мокър - не пали. Не разбрах само кой Синод ще ме изгаря - може би Синодът на Държавна сигурност?
- Не е ли странно и парадоксално, че обикновено се сещаме за Левски около датите на неговото рождение и кончина?
- Всички се удрят в гърдите, че обичат Левски, но малцина се грижат за него, че и не знаят кога се е родил. Българинът не дава пет пари за Левски. На герба си имаме лъв, но живеем като мишоци. Затова всяка година с радост от обесването правим “Тържествени концерти по случай обесването”. Къде има подобна мизерия?! Тъжно е!
- Заслужаваме ли днес личност като Левски и вярвате ли, че някога България ще роди отново такъв син?
- И до ден днешен нямам отговор как се е родил такъв човек по нашите земи.
Красив, магнетичен, погледът му такъв, че веднага тръгваш след него Думите му - сякаш е завършил Сорбоната. Бенковски е бил щастлив човек - там, където преди него Левски е създал комитет, хората веднага се вдигат на бунт.
- Достатъчно ли са паметниците в страната, посветени на Левски?
- Фондация “Васил Левски“, в лицето на д-р Джавезов, напълни страната ни и чужбина с копия на вече изградени скулптури, за да не плащат, а да печелят. Действието изваждане не познават. Не зачитат авторските права. Релефа от паметника в София вече клонираха в Париж и Скопие, в Букурещ си избраха бюста на Жеко Спиридонов от 1912 г. от Варна, продължиха в Приднестровието, в Аржентина... А у нас, не ми се говори - на Росица Мишева са клонирани шест или седем скулптури, на Величко Минеков са три, на Мишо Шапкарев, Бургас и Балчик също имат еднакви.  
Печелят, без срам, че така унижават Левски. Ако това клониране бе нормално и етично
защо не се клонира Давид на Микеланджело или Джокондата на Леонардо? image Във Враца имаше огромен паметник на Левски от Владо Гиновски, монтиран пред художествената галерия и историческия музей. Имаше, но изчезна и никой не знае къде отиде този почти триметров каменен портрет. Бил захвърлен в дерето. Открих го приютен от училище “Васил Левски“. Възмутен отидох в музея да им съобщя новия адрес на паметника. Не могло на центъра на града да има паметници и на Левски, и Ботев - каквото имало, са си казали в мелницата. Да бе само това - лобират, че и лично откриват безумни, самодейни неща. Вижте Полски Тръмбеш, Вълчедръм... Срамно е! За сметка на това, пропуснаха да подкрепят двама братя до Етъра и техният паметник рухна, не монтираха една плоча в село Огняново, Пазарджишко.
Защото кметът има претенции, че Левски е отсядал в къщата на дядо му а не там, където бе монтирана. От години няма кой да закърпи главата на Левски в Дупница, за да не се търкулне. Но пък изградиха едно монументално извращение срещу село Буново - по-голяма отврат няма и да има. Не търсят съдействие от съюзите на художниците и архитектите - самодейност, която години не спира. Монументална простотия на фондацията, чиято цел била уж да популяризира идеите на Дякона. Това ли е признателност? Стига! Срам ме е от печалбарство и непризнателност. И Левски ни изостави и ще сме си сами вечно.
- Писал сте по темата за паметника на Васил Левски в София. Защо толкова години след построяването му около него, както и около гроба на Апостола, продължават да витаят доста неясноти?
- Всичко е един безкраен театър. “Геновева” е класика, нашето е мизерия.
Категорично, мястото на обесването му е там, където е построен паметникът Строежът му се влачи 17 години. Да припомня, че Айфеловата кула е построена за по-малко от две години, Световният търговски център в Ню Йорк също за две, Хеопсовата пирамида за 20, паметникът на Цар Освободител в София за две. А военните, понеже имат много акъл, през войната вместо да гонят шумкарите, защото били много, почват да къртят паметника и да търсят костите му. Не четат и не знаят, че по време на строежа са правени разкопки. Гадости без край! Всеки, който се е постарал да прочете нещо за Дякона, знае публикациите във вестник “Мир” от 1937 г., че Светите кости са в църквата “Света Петка”. Но душманите без изследване ги изхвърлиха.
Левски пречи на държавата, това е истината Ако има начин ще го изчоплят и от учебниците - не може да има такъв чист човек и да разклаща съвестта на политиците ни. Не може да е светец, щом е пробол момчето, даже и при самозащита. Цар Борис изклал лично стотици хора, а Свети Димитър със скръстени ръце ли е стоял? Но те са светци. И днес няколко души, все “работили за Родината“, се опитват да изкарат мухбира поп Кръстю Тотев невинен. Да, ама не. Тези неблагодарни люде не искат да кажат защо попът е пуснат веднага, въпреки че Димитър Общи го издава, че е член на Комитета. Мълчат и защо не е докаран в София поне като кошаревски свидетел. И набеждават всички от Ловеч - не са се сетили и мен да обвинят в предателството на Апостола. Но при попа има нещо, което се нарича рецидив. Ходих и до Зайчар и Крива паланка да търся това-онова за пребиваването на Левски там. Доц. Пламен Митев ми подсказа. Вижда се, че много преди да вземе комитетските пари, поп Кръстю не се свени и от Раковски, ограбва го, но е осъден и тикнат в затвора.

www.posredniknews.com/site/sport/drugi/26459

Умно село: "Триптих за Александър Стефанов" - 26 октомври 2013 bnt.bg/bg/productions/56/edition/35229/umno_selo_triptih_za_aleksandyr_stefanov_26_oktomvri_2013



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balkan1
Категория: Политика
Прочетен: 3245222
Постинги: 531
Коментари: 287
Гласове: 1242
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031