Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2015 12:12 - ИЗРАЕЛ - измислица на ционистите!
Автор: balkan1 Категория: Политика   
Прочетен: 1599 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.01.2015 12:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Съществува ли еврейски народ и има ли той исторически права над Светите земи? Не, това са измислици на ционизма от 19 век, твърди израелският историк Шломо Занд. С което предизвика скандал в родината си.

С тезата, че не съществува еврейски народ, Шломо Занд, професор по история в Университета в Тел Авив, предизвика фурор през 2011 година. Книгата му се превърна в бестселър, но в Израел авторът беше изложен на яростни критики и нападки. Твърдението му, че еврейската нация е чиста измислица, беше нечувано.
Също тъй провокативна е и новата му книга, излязла под заглавие "Изобретяването на Израел". Авторът твърди, че и страната Израел /Ерец Израел/ е мит, че не съществува такова нещо като историческо право на евреите над Светите земи.Ернст Цундел, авторът на книгата "6 милиона - изгубени и намерени" в продължение на осем години е бил съден от еврейското лоби в Канада за клевета.
Факт е, че по време на този процес е било оспорвано буквално всяко твърдение в труда му и той е бил принуден да го защитава и доказва с автентични източници от времето на Втората световна война - протоколи на Червения кръст от периода "41-"45-та, протоколите от Нюрнбергския процес (или казано по-точно - Нюрнбергския фарс), показания на независими експерти по пещи и горива и периодични издания от времето на войната и непосредствено след нея.
Факт е, че след осем години съдебни дела Върходният съд на Канада постановява, че в книгата не се съдържа НИТО ЕДНО НЕДОКАЗАНО твърдение, отхвърля безусловно обвиненията за клевета и разрешава отпечатването и.
Юдейство и ционизъм
Сред ортодоксалните евреи и до днес има сериозна съпротива срещу ционизма
Сред ортодоксалните евреи и до днес има сериозна съпротива срещу ционизма
Шломо Занд цитира еврейски автори, които се обявяват срещу завръщането в Светите земи. Така например през 17 век изтъкнатият равин Исайа Хоровиц разглежда преселението в Светите земи не като начало на избавлението, както твърдят много ционистки историци, а като точно обратното. В подкрепа на тази позиция говори фактът, че и до днес в средите на религиозното юдейство има масивна съпротива срещу ционизма.
В ранния ционизъм Занд открива и положителни елементи - например що се отнася до интеграцията на оцелелите от Холокоста или на арабските евреи, както и до икономическото изграждане на страната. Фатална е според него обаче победата на Израел в Шестдневната война на Израел срещу арабските му съседи през 1967 г., на която се придават месиански измерения, и която в крайна сметка довежда до утвърждаването на един експанзивен, религиозно-оцветен национализъм.
В твърденията на Занд има обаче и някои противоречия. Той казва например, че днешните евреи не представляват истински етнос, но същевременно твърди, че "съществува афинитет между евреите от цял свят". Занд апелира за това Израел да се превърне в "държава на всички свои граждани". Или както той се изразява - в "Република Израел".
Shlomo Sand: Die Erfindung des Landes Israel. Mythos und Wahrheit. Propylдen, Berlin 2012
АГ, НЦЦ, Б. Рачева; Редактор: Б. Узунова


www.dw.de/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BB/a-16784415

"По пътя към летище “Бен Гурион” купих брой на “Хаарец”, главния ни либерален вестник. Там имаше диспут между началника на Генералния ни щаб Буки Аялон и бившия премиер-министър от лейбъристите Ехуд Барак. Аялон сравняваше палестинците с раков тумор. Вице-президентът на Социалистическия интернационал Барак категорично не се съгласяваше с него. Той заявяваше, че те повече наподобяват вирус.
Израелският расизъм се разпространява сред еврейските общини с бързината на горски пожар. Като се вземе предвид, че евреите съставляват влиятелна част от елита на САЩ и в по-малка степен от европейските елити, те предават тази болест и на останалите. От вестниците и телевизията се проповядва расизъм, омраза към мюсюлманите, немците, французите и всички останали." -

www.israelshamir.net/Bulgarian/bulgarian6-1.htm

Ернст Цундел, авторът на книгата "6 милиона - изгубени и намерени" в продължение на осем години е бил съден от еврейското лоби в Канада за клевета. 
        Факт е, че по време на този процес е било оспорвано буквално всяко твърдение в труда му и той е бил принуден да го защитава и доказва с автентични източници от времето на Втората световна война - протоколи на Червения кръст от периода "41-"45-та, протоколите от Нюрнбергския процес (или казано по-точно - Нюрнбергския фарс), показания на независими експерти по пещи и горива и периодични издания от времето на войната и непосредствено след нея.
        Факт е, че след осем години съдебни дела Върходният съд на Канада постановява, че в книгата не се съдържа НИТО ЕДНО НЕДОКАЗАНО твърдение, отхвърля безусловно обвиненията за клевета и разрешава отпечатването `и.
 

balkan1.blog.bg/politika/2012/11/27/shest-miliona-izgubeni-i-namereni.1025076







Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balkan1
Категория: Политика
Прочетен: 3258543
Постинги: 531
Коментари: 287
Гласове: 1242
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930