Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2015 10:59 - ЛОЗАРСТВОТО В БЪЛГАРИЯ
Автор: balkan1 Категория: Политика   
Прочетен: 3587 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
 
ПЪРВОТО БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ ИДВА ОТ АМЕРИКА

България е люлка на най-старото европейско лозарство,зародило се в Тракия по поречието на Марица още преди 5000 г.Тракийските лозари са били първите учители по лозарство в Европа,гроздето и виното са били непрекъснато спътници на хората, обитавали нашите земи,а лозарството станало техен основен поминък.Прочутото тракийско вино е възпято от Омир, битува в легенди и обичаи свързани с лозатаЕмблематичното Панагюрско златно съкровище от края на IV преди новата ера се състои от изкусно изработени от злато съдове за пиене на вино.
По времето на турското робство, винарството у нас запада но въпреки всичко е оцелява,особенното му значението се отразява в почитанети на св. Трифон Зарезан,най-ранния селскостопеански празник в годината.
След Освобождението от РОБСТВО 1878 г. площта на лозята бързо нараства и през 1897 г. достига към 1 150 000 дка.
Ето някои факти от този период Голямото световно изложение в Париж 1889 г. Мелнишките винари закъсняват,разположени някъде накрая ,нямали успех,тогава български гайдар Коста Раданов пъха един малък ярешки мех в гайдата си и го напълва с вино. Музикантът застава пред Айфеловата кула, свири и когато се насъберат слушатели, спира да си почива и източва по една чаша винце от ручилото. Предлага на желаещите да опитат. Гайдата с вино става сензация на изложението,особено заради качеството на мелнишкото вино. Гайдарят раздава толкова визитки че мелнишкия производител получил поръчки за следващите 184 години.
За съжаление древните винарски сортове лозя които са застрашавали световното производство на вино отдавна ги няма.Гъстотата,уникалният вкус,технология и аромат са характеризирали вино което се е разреждало 7 към 1 от гърците и съседите населявали нашите земи поради голямата му сила и пълнота,само българите можели да го пият чисто поради развитита адаптивност на организма през вековете.
Всички местни сортове са унищожени до 1913 г. от болест разпространена от новите Американски колониалисти.Всички съвременни сортове които знаем,са внесени от Америка след 1913 г където се изолира страшната чума по лозята,която става услуга в борбата за надмощие между Новия Свят и Европа.
Враговете на България защитниците на Турската империя Англия и Франция нансят удар върху територийте на непокорните българи искаши свобода и независимост подкрепени от Руските си братя.Те изпращат ФИЛОКСЕРАТА у нас.
Това Американско насекомо установено през 1854 г. пренесено в Европа и регистрирано в Северозападна България през 1894 г.ФИЛОКСЕРАТА е първото биологично ОРЪЖИЕ използвано срещу новосвободените православни християни в тази епоха то се разпространява и унищожава всички стари,неприсадени лози с изключение на засадените в дълбоки песъчливи почви.
Ето някои факти 1911 г. из Мелнишкия край се появява английски търговец, който прави много поръчки. Както е обичайно, обикаля повечето от лозята в района. Не след дълго мелнишките лозя се заразяват, но никой не свързва появата на болестта с посещението на младия англичанин. През 30-те години на ХХ в., в Египет е заловен международен контрабандист и мошеник, който признава че като агент на конкурентни фирми е разнасял биологически вредители по технически култури. Той посочва, че е започнал кариерата си в Мелник през 1911 г. Щетите са големи и непоправими. Мелничани са успели да пресадят мелнишката лоза на нови, устойчиви на филоксерата американски сортове, но гроздето от присадените лозя, вече не е съвсем същото
Тогава българското правителство поканило френския учен по лозарство проф. Виала, който обиколил страната и дал първите указания по засаждането на присадените лози. Фактически възобновяването на лозята върху филоксероустойчиви подложки започва още през 1906 г. преди това избата на съвременния Институт по лозарство и винарство в Плевен най-старата в България е построена през 1892 г. от французи чиито лозови пръчки внасяме и до днес.
Така цялата индустрия биво подменена с чужди сортове:
1.Франция (алиготе, каберне совиньон, мерло, мускат отонел, пино ноар, ризлинг игалиански, шардоне, совиньон блан, сензо)
2.Германия (ризлинг)
3.Австрия (траминер розов)
4.Грузия (ркацители)
5.Италия (юни блан)
6.Близкия изток (тамянка)
7.Мала Азия (булгар)
8.САЩ (кардинал)
Днес останалите БЪЛГАРСКИ СОРТОВЕ ВИНО СА:
Кайлъшки мискет, Среброструй, Дунавски лазур, Гъмза, Рубин, Букет, Сторгозия,Врачански мискет,Памид,Мелник,Мавруд,Тамянка,Карловски мискет,
ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ искаше да се изкоренят смятаните за варварски сортове отел (познат още румънка или кадънка) и кераца но тoзиpи пъклен план не успя сега стопаните си правят вино от "вредните" сортове само за лична консумация.Отелът е от ПОБЕДИТЕЛИТЕ победител срещу филоксерата


Тагове:   България,   лозарство,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balkan1
Категория: Политика
Прочетен: 3246897
Постинги: 531
Коментари: 287
Гласове: 1242
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031