Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2015 17:28 - АЕЦ
Автор: balkan1 Категория: Политика   
Прочетен: 1924 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кога ще разбулим тайната на енергийните убийства и “инфаркти”?
www.vestnikataka.bg/2013/05/%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D1%83%D0%BB%D0%B8%D0%BC-%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B8/

„Атоменергоремонт“ винаги е бил магнит за мафиотските структури в страната

Ангелаки Гоцев
Кандидат-депутат
на АТАКА за 25 МИР

image

Енергетиката и енергийният бизнес винаги са били и ще бъдат апетитен залък за бандитските структури, родени в мафиотския преход от псевдосоциалистическа към антидемократична българска държава. Поради големия финансов оборот тези държавни икономически структури са идеалното място за изпиране на незаконно придобити капитали. Срещу „скромни“ възнаграждения, предлагани на длъжностни лица, работещи в сферата на енергетиката, мафиотските босове постигаха своите цели в тази насока. А там, където подкупът не минава, се прилагат силовите методи, включващи дори ликвидирането на неудобни личности. Просто залогът е много висок (става въпрос за много пари) и целта оправдава средствата. При такива пари човешкият живот няма стойност. Цинично, но факт.
Сплашването на „неудобните“ служители в ядрената енергетика започва обикновено с як бой от професионалисти и ако битият не издържи и умре – то си е за негова сметка.
През 1993 г. Георги Касчиев (бъдещ председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели – впоследствие Агенция за ядрено регулиране) бе назначен за главен физик на 6-ти енергоблок в АЕЦ „Козлодуй“. За негово нещастие през месец септември същата година възниква аварийна ситуация на блока, свързана с електрозахранването на системите му. Касчиев уведомява съответните длъжностни лица, но вдига „прекалено“ много шум и става неудобен. На 1 януари 1994 г. той е бил освободен от длъжност, а на 13 януари двама маскирани го причакват във входа на блока, в който живее и го пребиват с боксове. Без да говорят, без да го заплашват – просто професионално и методически си го бият.
Няколко години по-късно Касчиев ми възложи, в качеството ми на инспектор, да проверя провеждането на изпитите в АЕЦ „Козлодуй“ за издаване на  лицензионни разрешение на отделните служители да работят на територията на площадката, които се изискват съгласно Закона за мирно използване на атомната енергия. Като инспектор констатирах значителни нарушения, в това число и провеждането на фиктивни изпити. Една вечер, когато се прибирах от работа, бях причакан от един висок младеж във входа на блока, в който живея. Докато му отварях вратата на асансьора (от елементарна вежливост), той ме удари с метален предмет по главата. Залитнах и се ударих втори път в ръба на желязната врата на асансьора. Докато лежах зашеметен от този двоен удар, младежът ловко изтегли чантата ми със служебните документи в нея и побягна. Веднага съобщих на МВР за инцидента. Криминалният отдел на СДВР идентифицира извършителя и на очната ставка в 4-то РПУ – София, аз го разпознах между 5 лица в гръб. Започнаха безкрайни дела, с много отлагания и експертизи, въпреки че съдът разполагаше с всички необходими доказателства да осъди този престъпник. На последното заседание се яви майката на обвиняемия и заяви, че той е починал предишния ден от свърхдоза. С което делото се прекрати. А документите и чантата не бяха открити. Бяха се изпарили.
На 06.07.2001 г. при странни обстоятелства умира Георги Дичев, дългогодишен бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“, по това време – шеф на инспектората на КИАЕМЦ. Смъртта е банална – челен удар с автомобил в крайпътно дърво на ул. „Христо Ботев“ в Козлодуй, недалеч от заведение с посетители, седнали на масите по тротоара. Дичев е отличен шофьор, а личният му автомобил, „Рено 19″, е в идеално техническо състояние. Интересното в случая е, че не е имало спирачен път, а предното дясно стъкло се е счупило 20 метра преди катастрофата. Платното до дървото бе покрито с натрошени стъкла. Свидетел от заведението твърди, че преди удара се е чул изстрел. И синът, и съпругата на Дичев, пристигнали веднага на местопроизшествието, твърдяха, че по дясната врата на автомобила е имало следи от куршуми.
В края на седмицата на Дичев му предстоеше среща с министър – председателя на страната Симеон Сакскобургготски, относно назначаването му на висок пост. Говореше се за зам.-министър на енергетиката, отговарящ за ядрените мощности в страната. Преди това Дичев бе констатирал нередности в обществените поръчки на площадката на АЕЦ-а, които възлизаха на 800 милиона лева годишно. И беше заявил публично, че когато бъде назначен на новия пост, ще е безкомпромисен към всички нарушители.
Нека продължим с едно показно убийство, станало в град София преди 5 години. Не че е по различно от другите. Просто то бе осъществено с висока дързост и както ще видим в последствие, остана неразкрито. Както и всички покушения в сферата на ядрената енергетиката.
imageНа 6 април 2008 г., във входа на блок 102, вх. Б, в квартал „Люлин“, бе застрелян с два куршума в главата живущият там Борислав Георгиев. По това време той е директор на „Атоменергоремонт“ – фирмата, която поддържа съоръженията и техническите системи на АЕЦ „Козлодуй“ в изправност. Доста отговорна длъжност, а и свързана с интересите и апетитите на много личности от енергийния бизнес. Георгиев е на 41 години (в разцвета на силите си) и е застрелян към 18.15 часа – през светлата част на денонощието. Всичко е било добре планирано. Обаждат му се по телефона, че в апартамента му е извършен обир и на площадката за асансьора (пред вратата, водеща към мазетата на блока) са му вкарали два куршума в главата. Добре обмислено и напълно професионално.
„Атоменергоремонт“ винаги е била магнит за мафиотските структури в страната. Покрай големите печалби и значителните финансови потоци в дейността на тази фирма, тя се явява идеалното звено в схемата за „изпиране“ на незаконно придобитите капитали. Не напразно за нейната приватизация се води война между Васил Божков и Христо Ковачки. През месец юни 2003 г. Ковачки печели и за „скромната“ сума от 15.6 милиона лева закупува 70,01% от акциите на „Атоменергоремонт“ чрез своята „Българска енергийна компания“. Останалите 29.99% остават държавни.
Друг фрапиращ случай става на 21 ноември 2011 г. в Козлодуй. Към 19 часа двама маскирани мъже нападат и пребиват с метални боксове изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“, г-н Александър Николов. От побоя е разкъсано дясното му ухо и има охлузвания по кожата на главата и тялото. Оказана му е спешна медицинска помощ. Побоят не е бил с цел грабеж, а за сплашване, твърдят от МВР. Името на Александър Николов нашумя покрай далаверите с доставките на ядреното гориво за нуждите на централата. Служителите в АЕЦ „Козлодуй“ се шегуват, че новото ядрено гориво „опарило“ шефа на централата. Може би заради това той не вдигна много шум около инцидента и не съдейства на органите от МВР да идентифицират извършителите.
image

Имаме уникални възможности за развитие на ядрената енергетика“, твърдеше проф. Вапирев.

 

Много въпроси и неизяснени противоречия се пораждат относно преждевременната смърт на професор Емил Вапирев (1948-2004), бивш председател на АЯР. Веднага след партньорската проверка на 3 и 4 блок в АЕЦ „Козлодуй“, извършена от експерти на Международната агенция за атомна енергия, и вследствие на техните констатации, той заема страната на тяхното запазване и пускането им в експлоатация. Това свое убеждение проф. Вапирев заявява както пред медиите, така и пред всички правителствени институции в страната. (Виж „Вапирев – стражът на АЕЦ „Козлодуй“ във в. „Стандарт“ от 27 септември 2002 г.).
Това не се хареса на управляващите по това време, които лакейски подкрепяха пред Европейската комисия затварянето и унищожаването на тези блокове. Една сутрин професор Вапирев не се събуди. Диагнозата беше, че тромб е предизвикал запушване на важна артерия. А предишния ден разговарях с него и той бе в отлично здраве.
Идентична смърт покоси и директора на Дирекция „Изграждане на АЕЦ „Белене“, г-н Йордан Георгиев. Точно след скандалите, свързани с прекратяването на строителните дейности на площадката на централата, на 21 октомври 2012 г., и той не се събужда вследствие на тромб.
Георгиев бе известна личност в сферата на българската ядрена енергетика. Започва своята кариера като инженер-оператор в  ЕП – 2 на АЕЦ „Козлодуй“. Преминава през дежурен инженер на блок (ДИБ), дежурен инженер на смяна (ДИС) и от 2001 г. заема длъжността заместник – председател на управителния съвет на АЕЦ „Козлодуй“. Впоследствие е назначен на постовете директор на дирекция „Ядрена енергетика“ в Министерството на енергетиката и директор на дирекция „Изграждане на АЕЦ „Белене“.
Тези случаи са само част от престъпната мрежа, обгърнала родната ни ядрена енергетика. За тази част от матрицата не се говори. Както при неаполитанската мафия и тук действа законът на мълчанието. Веднага се поражда въпросът, на кого е необходимо това? И единственият отговор е – на всички по веригата, по която текат отклонените от този бранш пари. А те са на всички нива, включително и в държавните органи, призвани да контролират и защитават тази жизненоважна част от икономиката на страната. Иначе не съществува обяснение защо няма нито един разкрит случай, а ако някой започне да се разплита, всичко бързо се потулва и изчезва в забвението на времето. Просто става дума за огромни пари.
А колко е лесно да се проверят тези служители и те да обяснят от къде се взеха при тях и при техните семейства тези материални блага. Не ми се вярва да е само от държавните заплати, които получават. Но няма кой да провери. А и те на това разчитат.

 

Защо се самоуби Атанас Стоев?

Павлина ПОПОВА

image

О. р. полк. Атанас Стоев

На 19 февруари 2009 г. едно самоубийство разтърси енергийната общност в България. Атанас Стоев, служител по сигурността на информацията на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), се самоуби с изстрел в дясното слепоочие.
Стоев беше о.р. полковник от структурите на Министерството на отбраната. Самоубил се е със служебния си пистолет в мазето между етажите на блока, в който живее, в столичния ж.к. „Младост 1″.
Няма свидетели на инцидента.
Малко преди смъртта си Стоев е изтеглил предупреждението си за напускане на поста си в секретното деловодство на агенцията. Според запознати той е бил подложен на силен натиск (неизвестно от кого) във връзка с важна информация, писа в. „168 часа“. В ядрените среди до днес витаят слухове и теории за тази мистериозна смърт.
Атанас Стоев завършва Висшето военно национално училище „Васил Левски“ във Велико Търново през 1974 г. Кариерата му е свързана със секретни структури на армията. Първоначално е в Разузнавателно и Свързочно управление на Генералния щаб. След това минава на работа в „Главно инженерно управление“ на МО, което се занимава с търговия на военна и специална продукция. По онова време България е фактор на международния пазар на оръжия. Износът на военна продукция й носи милиарди долари приходи.
Промените от 1989 г. го заварват като търговски представител в Москва -  пост, кой се поверява на изключително сигурни хора. След ликвидирането на външнотърговското обединение работи като инженер в Свързочно управление на ГЩ. През 1999 г. е назначен в КИАЕМЦ от тогавашния му шеф Георги Касчиев.
„Не съм го виждал много дни – казва Касчиев от Виена по повод самоубийството на бившия си служител – Беше препоръчан, не си спомням от кого.“
В АЯР Стоев отговаря за осигуряването на ядрената безопасност и радиационната защита. В деловодството й се държат плановете за радиационна защита при аварии, маршрутът за транспортирането на ядреното гориво, а според Касчиев и договори, в това число за вноса на руското ядрено гориво.
Проблемите на Атанас Стоев започват през 2008 г. Полковникът от резерва е дискретен човек, със силен характер, но изпада в депресия и започва да се лекува с антидепресанти, твърдят негови колеги в медиите от 2009 г. През януари с.г. Атанас Стоев депозира предупреждение за напускане. Малко преди да вземе фаталното си решение той заявява пред колеги, че е изтеглил заявлението си. Освен това, дни преди смъртта си Стоев се е опитвал да унищожи някаква информация, твърдят вътрешни източници, пожелали анонимност.
„Работили сме с него дълги години. Каза, че иска да напусне. Отговорих му, че вратата остава отворена, ако все пак преосмисли решението си“ – коментира Николай Влахов, главен секретар на агенцията. И допълва: „Не съм наясно с причините, но през последните два месеца той рязко се промени. Имаше вид на обременен човек. Инцидентът няма нищо общо с конфликти в работата му. Щях да зная, ако имаше такова нещо. Когато чухме за смъртта му, запечатахме стаята с класифицираната информация и информирахме ДАНС. Кабинетът ще бъде запечатан до назначаването на следващия служител по сигурността.“
Над погребението на Атанас Стоев също тегне сянката на секретността. Само около десетина души – майка му, съпругата, двете му големи деца, двама роднини, двама съседи и няколко съвипускници, присъстват на изпращането на експерта в ритуалната зала на гробището до Бакърена фабрика. И нито един колега от АЯР, нито приятели от сектора на сигурността. Съпругата му ги предупреждава да не идват.

gikotev.blog.bg/drugi/2015/10/10/zashto-kriiat-imenata-na-jertvite-v-tunela-quot-vitinia-quot.1398236



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balkan1
Категория: Политика
Прочетен: 3247124
Постинги: 531
Коментари: 287
Гласове: 1242
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031