Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2017 18:14 - ОВОЩНИК
Автор: balkan1 Категория: Рецепти   
Прочетен: 2098 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.02.2017 15:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

С допълнително изградени 4 семейни кабини, джакузи за двама и инфрачервена сауна за двама.
Всеки ден от 09,00ч. до 18,00ч. новите съоръжения ще могат да бъдат ползвани срещу следните цени на час:
- Вход за баня – 3лв.
- Семейна кабина, с вана и душ – 12лв.
- Дажакузи за двама – 20лв.
- Сауна за двама – 10лв.
Входът за банята остава разделен на мъжки и женски помещения, с монтирани по 12 душа, а допълнителните услуги са обособени в отделно крило.
Наемателят на обекта „Вени – М“ООД е вложил в обновителните дейности повече от 120 000 лв. Той бе избран, след спечелен конкурс за отдаване под наем на Банята за 10 години, съгласно Решение №258 / 07.09.2016г. на Общинския съвет на Казанлък.


 
Минерална вода от Овощник
Известен през турско време и каптиран примитивно, извор на 5 км. от Казанлък, е първият предвестник на известните Казанлъшки бани, познати днес като минерални води в с. Овощник. Около този извор са открити останки от старинни тракийски находки, което дава основание да смятаме, че минералната вода е позната и използвана от древни времена. През земетресението в 1928 г. избликва нов извор с по-високаи температура и дебит.
Минералните извори са каптирани през 1934/1935 г. Дебитът им е бил нисък и са се експлоатирали чрез помпиране. Направените сондажи през шестедесетте години разкриват една уникална високодебитна минерална вода с изключителна концентрация на флуорид и метасилициева киселина, с температура 51о и ниско съдържание на разтворени минерални вещества.
Освен съществуващите стари извори, новите сондажи увеличават значително дебита на находището и дават визможност за използване на минералната вода в разнообразни аспекти. Като цяло, минералните води от извори и сондажи нямат значими отклонения в основната си физико-химична характеристика, което говори за общ произход от защитено подземно находище. Водите от познатите водоизточници - извори и сондажи, са хипертермални, слабоминерализирани, хидрокарбонатно-сулфатни натриеви, флуорни и силициеви, без санитарно химични признаци на замърсяване.
Високата концентрация на флуорид е най-висока сред минералните води в Европа и прави водата единствена в европейски мащаб като едно изключително ценно средство в борбата срещу социално значими заболявания, каквото е остеопорозата. Водата има основно място и като кариес профилактично средство.
Минералната вода от Овощник има стабилни в границите на нормите физико-химични показатели и свойства (+20 %). Проучвания в продължение на повече от 50 години показват постоянство в основната й физико-химична характеристика. Минералната вода от Овощник запазва своите показатели и свойства през расличните годишни сезони. Водата е със запазена характеристика и след съхранение в бутилиран вид в продължение на един дълготраен престой от повече от две години..
Изследванията за стабилност по сезони са направени от нас във връзка с изработване на един от първите стандарти в Европа - БДС 14947-80 “Български питейни минерални води” за проучване на минералните води и срока на съхраненията им след бутилиране. Аналитичните резултати показаха, че минералната вода практически е стабилна, независимо от годишното време, от честота на валежите, от температурните отклонения и други климатични особености.
Проучвания след престояване на Л. Владева и Г. Загорски показват, че до 5 месеца след напълването водата е бистра, безцветна, без мирис, с приятен вкус. По-късно се появява утайка, без това да влияе върху концентрацията на флуорните йони до престояване повече от две години.
Минералната вода от Овощник съдържа ниски концентрации сероводород. Определен от нас на водоизточника е 1.5- 1.8 мг/л. При тези незначителни концентрации и общия физико-химичен състав на водата не е наложително обезателно да се прибегва до технологичното му отстраняване чрез озониране. При пълнене в контакт с въздух, поради наличие на кислород, при сравнително ниското рН на водата (8,4-8.6) става окисление на сероводорода. Утайката, която се получава при престояване, освен ферихидроокис, съдържа и елементарна сяра, която при филтруване може да бъде елиминирана. Изграждане на водоналивно предприятие на място, след актуализиране на изследванията на водоизточника, по всяка вероятност ще наложи озониране.
Минералната вода от Овощник е включена в БДС 14947-80 “Води натурални минерални питейни” като лечебна вода и независимо, че този стандарт не е задължителен, водата е подходяща за профилактика на кариес и остеопороза.
По всички изследвани показатели, с изключение концентрацията на флуорид, минералната вода от изворите и сондажите в Овощник и специално сондаж 3, отговарят на изискванията на Директивата на ЕС за бутилирани минерални води и нормативните уредби у нас и в европейските страни. Съдържанието на микрокомпоненти е значително по-ниско от допустимите нормирани стойности. Измерената стойност на радона причислява минералната вода към слабо до средно радиоактивните.
Минералната вода от Овощник е едно уникално богатство, което трябва да се използва пълноценно. Основни степенувани предназначения за използване на минералната вода са следните:
- външно балнеолечение
- питейно балнеолечение
- бутилиране на лечебна минерална вода
- приготвяне на концентрати за балнеолечение - външно (електрофореза на след фрактурни състояния при забавено калусообразуване) и питейно (кариеспрофилактика и остеопороза)
- като енергетичен източник. Утилизацията на геотермалната енергия в национален аспект трябва да бъде стимулирано и давано с преференции за технологични нужди на предприятия, при наличие на свободен дебит и готовност на потребители.
Минералната вода от находището в Овощник не може да се използва за бутилиране за неограничено пиене, поради наличие на висок флуорид. По принцип е възможно редуциране на флуорида от водата, както това се прави в Австрия (напр. при минералната вода от Бад Гащайн). Корекция на флуорид у нас, обаче, не е разрешена законово, тъй като нито българските нормативи, нито Директивата на ЕС 777/80 с допълненията й , не разрешават намаляване концентрацията на флуорида. По непотвърдена информация такива бутилирани води не могат да се изнасят вън от страната, в която се бутилират.
Минералната вода от Овощник може да се използва в натурален вид както и под форма на концентрат още
- като кариеспрофилактично средство, напр. за осъществяване на национална програма за профилактика на кариеса при деца и подрастващи
- за профилактика на остеопороза.

lekastva.blogspot.bg/2009/01/blog-post_26.html




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balkan1
Категория: Политика
Прочетен: 3245024
Постинги: 531
Коментари: 287
Гласове: 1242
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031